Suomen suurin matkablogiyhteisö
Maakuntamatkat Yleinen

Puolet Suomen kansallispuistoista käyty – nämä ovat suosikkini

keskiviikko, 8 kesäkuun, 2022

Viime elokuussa käytyäni Teijon kansallispuistossa sain vihdoin kasaan 20. kansallispuiston Suomessa. Syksyllä Suomessa oli vielä 40 kansallispuistoa, joten olin saavuttanut maagisen puolivälikrouvin tavoitteessani vierailla kaikissa kansallispuistoissamme. 

Tämän vuoden tammikuussa kansallispuistojen määrä on kasvanut jälleen yhdellä, kun 1.1.2022 perustettiin Sallan kansallispuisto. Vaikka uuden puiston myötä puoliväli ei olekaan ihan saavutettu 20 kansallispuistolla, rohkenen silti julistaa käyneeni puolessa niistä, kuten tilanne vielä elokuussa olikin. 

Haluaisin esitellä käymistäni kansallispuistoista kymmenen suosikkiani. Suosikit eivät ole missään absoluuttisessa järjestyksessä, vaikka toki alkupäässä esittelen ne kaikista eniten minua sykähdyttäneet puistot.

Kolin kansallispuisto

Perustettu: 1991
Sijainti: Lieksa, Pohjois-Karjala

Suomen kansallismaisemat löytyvät Kolilta, joka on yksi Suomen vierailluimmista kansallispuistoista. Voinkin kuvitella, että Kolin kuuluisuus ja suosio voivat saada joillekin aikaan vastareaktion, mutta neuvoisin kaikkia unohtamaan mahdolliset ennakkoluulot ja antautumaan paikan vaikuttavuudelle. 

Kolilla on taikaa, joka on koettava itse.

Lue lisää: Jokaisen pitäisi käydä Kolilla edes kerran elämässä

Etelä-Konneveden kansallispuisto

Perustettu: 2014
Sijainti: Rautalampi, Pohjois-Savo & Konnevesi, Keski-Suomi

Verrattain nuori Etelä-Konneveden kansallispuisto ansaitsisi paljon suuremmat kävijämäärät kuin siellä on – Nuuksion 350 000 kävijästä siellä käy vuosittain noin kymmenesosa. Mutta rauhallisuus ja mystisyys oikeastaan vain lisäävät paikan vetovoimaa. 

Me kävimme toissa kesänä kiertämässä Rautalammilta löytyvän Kalajan kierroksen, joka teki meihin suuren vaikutuksen. Reitin varrelta löytyy jylhiä kallioita, kauniita lampia, hauskoja kiviröykkiöitä sekä kyllä – kansallisromanttisia maisemia, joita ovat ihailleet niin Eino Leino ja Toivo Kuula.

Lue lisää: Etelä-Konneveden Kalajan kierros on haastava mutta hieno

Hiidenportin kansallispuisto

Perustettu: 1982
Sijainti: Sotkamo, Kainuu

Koska tilastot ovat kiinnostavia, aloitetaanpa niistä myös Hiidenportin kohdalla: vuonna 2021 siellä kävi toisiksi vähiten vierailijoita Perämeren kansallispuiston jälkeen. Perämerellä vuoden aikana kävi alle 7000 retkeilijää, ja Hiidenporttiin vaivautui 15 000 retkeilijää.

Maisemiensa puolesta Hiidenportti on sen verran kiehtova, että Kainuun-kävijän kannattaa vaivautua tänne. Hienot pirunpellot, mustat lammet ja jylhät kalliot tekevät kyllä vaikutuksen.

Lue lisää: Hiidenkierros on mustia lampia ja värikästä niittyä

Saaristomeren kansallispuisto

Perustettu: 1982
Sijainti: Parainen & Kemiönsaari, Varsinais-Suomi

Mitkä meren värit! Saaristomeren kansallispuistoon kuuluvalla Örön saarella tulen julistaneeksi moneen otteeseen, että merivesi on kuin suoraan Adrianmereltä tai Kreikan saaristosta – niin kirkasta ja sinistä vettä sieltä löytyy. 

Saaristomeren kansallispuistoon kuuluu iso läjä saaria, joilta löytyy mukavia päiväpatikoita ja vaikkapa majakoita. Merellisen sijantinsa vuoksi kansallispuisto vaatii venematkan, jotta sen alueita pääsee tutkimaan, mutta monille saarista löytyy kaupallisia kuljetuksia. Vierailin itse Kemiönsaaren Örössä matkabloggaajaporukalla viime kesänä, ja suosittelen saarta lämpimästi kansallispuistoon tutustumisen kiintopisteenä.

Lue lisää: Saaristomeren kansallispuiston upea Örö
Örön merkityt luontopolut – päiväretki saaren etelä- ja pohjoiskärkeen

Petkeljärven kansallispuisto

Perustettu: 1956
Sijainti: Ilomantsi, Pohjois-Karjala

Suomen itäisimmän kansallispuiston tunnelmassa on jotain herkän kaunista. Me tutustuimme pieneen kansallispuistoon viime kesän Itä-Suomen road tripillämme, ja se oli Kolin ohella toinen suosikkini.

Petkeljärvellä kävelimme reilun kuuden kilsan mittaisen Kuikan kierroksen, jonka aikana nautimme kumpuilevista harjuista, serpentiinipoluista ja kirkkaista vesistöistä. 

Lue lisää: Kuikan kierros suloisessa Petkeljärven kansallispuistossa

Pyhä-Häkin kansallispuisto

Perustettu: 1956
Sijainti: Saarijärvi, Keski-Suomi

Petkeljärven kanssa samana vuonna perustettu Pyhä-Häkki hurmaa sekin ainutlaatuisella tunnelmallaan. Ympärillä kasvava metsä tuntuu ikivanhalta, sellaiselta, jossa asuu maahisia, haltijoita ja enttejä. Puun oksat puskevat naavaa ja kaikkialla vallitseva hiljaisuus rauhoittaa mielen väkisinkin.

Pyhä-Häkillä on jonkin verran tylsä maine, mutta omasta mielestäni kansallispuiston metsissä on selkeää taikaa.

Lue lisää: Pidätkö metsiä tylsinä? Lähde Pyhä-Häkkiin, niin mielesi muuttuu

Syötteen kansallispuisto

Perustettu: 2000
Sijainti: Pudasjärvi & Taivalkoski, Pohjois-Pohjanmaa & Posio, Lappi

Laajasti eri puolille Pohjois-Pohjanmaata ja Lappia sijoittuva Syötteen kansallispuisto kätkee sisälleen monipuolisia reittejä. Kiipeä nauttimaan järvi- ja metsämaisemista Pyhitysvaaran laelle tai käyskentele Pytkynharjun harjumaisemissa. Upeat maisemat avautuvat myös tietysti Iso-Syötteeltä, jossa mieleenpainuva elämys on majoittua Kotkanpesä-sviitissä. Tämä luontoa ja luksusta yhdistävä lomaresepti oli loistava tapa juhlistaa ensimmäistä hääpäivää.

Lähellä Syötteen kansallispuiston alueita Taivalkoskella sijaitsee myös ihastuttava Soiperoisen luontopolku, jota ei kannata jättää väliin.

Lue lisää: Syötteen kansallispuiston Pyhitys-vaaralla ja Pytkynharjulla
Soiperoisen ihmeellisen turkoosi järvi ja hiljainen luontopolku
Hääpäivä Hotelli Iso-Syötteen Kotkanpesä-sviitissä

Leivonmäen kansallispuisto

Perustettu: 2003
Sijainti: Joutsa, Keski-Suomi

Käväisin poikani kanssa kahdestaan Leivonmäen kansallispuistossa osana Keski-Suomen road tripiämme toissa syksynä. Reitiksemme valikoitui Rutalahdella oleva Koskikaran kierros, joka kulkee enimmäkseen yksityismailla kansallispuiston alueen sijaan.

Mutta reitti on kerrassaan valloittava! Rutajoen kuohuvat kosket ja mutkaiset joenuomat tekivät 3,5 kilometrin Koskikaran kierroksesta mieleenpainuvan elämyksen.

Lue lisää: Ihana Koskikaran kierros Leivonmäen kansallispuistossa
Road trip viiteen kansallispuistoon kahdestaan vauvan kanssa

Linnansaaren kansallispuisto

Perustettu: 1956
Sijainti: Rantasalmi & Savonlinna, Etelä-Savo & Varkaus, Pohjois-Savo

Linnansaaren kansallispuisto on listani puistoista toinen, jossa liikkumiseen tarvitaan vene. Retkille Linnansaaren saarille ja vesistöille pääsee Oravista tai Rantasalmelta.

Suosittu tapa tutustua puistoon on osallistua esimerkiksi norppasafarille, kuten me teimme neljä vuotta sitten majoittuessamme Järvisydämessä. Keväinen aamu peilikirkkaalla Saimaalla oli maaginen. Veden pinta oli samettisen pehmeää ja pienet saaret heijastuivat sitä vasten kuin maalauksessa. Norpan bongaaminen oli piste iin päällä.

Lue lisää: Norppasafari Linnansaaren kansallispuistossa on elämys
Hotelli Järvisydän on symppis, vaikka kaikki ei suju kuin Strömsössä

Nuuksion kansallispuisto

Perustettu: 1994
Sijainti: Espoo & Kirkkonummmi & Vihti, Uusimaa

Uudenmaan kansallispuistoista suosituin ja koko maan tasolla kolmanneksi vierailluin kansallispuisto on tietenkin Nuuksio. Se pääsee listalleni ihan senkin takia, että sen sijainti on niin optimaallinen helsinkiläiselle. Eikä maisemissa ole mitään vikaa!

Vappuna 2018 saimme nauttia Haukan kierroksen hienoista usvapeitteisistä erämaamaisemista lähes kahdestaan. Lähellä Nuuksiota sijaitsee myös Luukin ulkoilualue, jonka reitit ovat myös todella kutsuvia.

Lue lisää: Nuuksion Haukankierros sumuisena kevätpäivänä
Kuuden lammen retki Luukissa

Muut käymäni kansallispuistot

Lisään tähän loppuun vielä linkit juttuihin lopuista kansallispuistoista, joissa olen käynyt. 

Helvetinjärven kansallispuisto

Jylhä Helvetinkolu on Helvetistä itään -patikkareitin suola

Liesjärven kansallispuisto

Päiväretki Helsingistä: Liesjärven kansallispuisto

Repoveden kansallispuisto

Repoveden kansallispuiston Ketunlenkki ja Katajavuori

Päijänteen kansallispuisto

Päijänteen kansallispuiston Pulkkilanharju jätti valjun fiiliksen

Sipoonkorven kansallispuisto

Kahden järven retki Sipoonkorven kansallispuistossa

Tammisaaren saariston kansallispuisto

Luksustelttailua Tammisaaren suojaisassa saaristossa

Tiilikkajärven kansallispuisto

Tiilikkajärven kansallispuiston suo- ja järvimaisemissa

Valkmusan kansallispuisto

Valkmusan suloinen kansallispuisto vie hiljaisiin suomaisemiin

Teijon kansallispuisto

Teijon kansallispuiston monipuolinen Sahajärven kierros

Patvinsuon kansallispuisto

Mäntykankaiden ja hiekkarantojen Patvinsuon kansallispuisto

***

Kuinka monessa Suomen kansallispuistossa sinä olet käynyt?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin keskiviikko, 8 kesäkuun, 2022 at 21:49

  Me olemme käyneet Marikan kanssa kaikissa Suomen kansallispuistoissa. Omia suosikkejani taitaa olla monet pohjoisimmista kansallispuistoista, mutta pidän myös Etelä-Konnevedestä ja Patvinsuosta.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY lauantai, 11 kesäkuun, 2022 at 21:15

   Jotenkin en ole yllättynyt, että teillä on kaikki käytynä! 🙂 Pohjoisen kansallispuistot ovat kyllä varmasti niin oma maailmansa, että jos itselläni olisi niitä plakkarissa, ne varmaan täyttäisivät listaani myös. Etelä-Konnevesi ja Patvinsuo ovat kyllä kivoja.

 • Reply Mari / Kodinvaihtaja maanantai, 13 kesäkuun, 2022 at 04:28

  Minulta puuttuu enää kolme kansallispuistoa – niistä vähintään kaksi tälle kesälle. Erityisen iloinen olen siitä, että onnistuin pääsemään Perämeren kansallispuistoon 50€/hlö retkelle ihan Lapin reissun yhteydessä samalla reissulla. Tiilikka ehkä mun ykköspuisto. Vaikea lopulta sanoa, Rokua myös ihana. Pitäisi kohta miettiä inhokkilista, se olisi haastavampi homma😅😂

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, 13 kesäkuun, 2022 at 13:54

   Oi, sulla on melkein kaikki käytynä ja tänä kesänä vielä kaksi lisää! Mahtavaa! 🙂 Perämeren kansallispuisto on kyllä tosiaan kovin hankalasti saavutettavissa, saa nähdä jääkö se itsellä ihan viimeisten joukkoon – epäilen kyllä vahvasti että jää. Tiilikka on kyllä tosi kiva, pohdin jopa olisiko sen kuulunut olla tuossa suosikkilistassa Nuuksion sijaan. Rokualla en ole vielä käynytkään. Inhokkilista olisi kiinnostava myös, mutta voisi joo olla vaikea, koska yleensä kaikissa paikoissa on sentää jotain kivaa. 🙂

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa maanantai, 13 kesäkuun, 2022 at 10:47

  Kiva postaus! Tein vastaavan myös viime vuonna (https://www.elinanmatkalaukussa.fi/2021/11/kansallispuistoja-kaytyna-2340-missa/.html) ja valitsin omat 10 suosikkia. Tosi vaikea valita, mikä niistä olisi aivan ehdottomasti nro 1 kun kaikki on keskenään niin erilaisia. Itsellä käytynä 23 ja oli hauska huomata kuinka monessa näissä teidän kohteissa en oo itse käynyt, niitä oli jopa 10, tavoitteena tänä vuonna saada 30 täyteen 🙂

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, 13 kesäkuun, 2022 at 13:58

   Kiitos linkistä, oli tosiaan yllättävän paljon eri puistoja meillä! 🙂 On tosiaan vaikea valita, mitkä olisivat suosikit absoluuttisessa järjestyksessä, varsinkin kun aika yleensä hoitaa tehtävänsä ja vanhempia vierailuja alkaa jo unohtaa. Tosi hienoa, jos tämän vuoden aikana saat määrän hilattua jo sinne kolmosella alkavaan! Itselläni ei taida olla toivoa muutaman viikon sisällä tapahtuvan perheenlisäyksen takia… 🙂

 • Reply EVELIINA / REISSUKUUME maanantai, 13 kesäkuun, 2022 at 14:33

  Kiva postaus! Mulla kansallispuistoja on kerättynä vasta 16 kappaletta, joten perässä tullaan 😀 Mietin joskus aiemmin, minkälaiseen järjestykseen laittaisin puistot, jos olisi pakko. Oulangasta tykkäsin erityisesti (varsinkin, kun ei ollut kauheasti ruuhkaa), kun taas Nuuksio ei sävähdyttänyt ollenkaan.

  Hassua, että tuossa sun TOP10:ssä oli suurin osa sellaisia puistoja, joissa en ole käynyt 😀

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY tiistai, 14 kesäkuun, 2022 at 10:08

   Oulankaa on moni kehunut ja se onkin kyllä yksi mua eniten kiinnostavista. 🙂 Usein fiilikseen kansallispuistosta vaikuttaa juurikin tuo populan määrä – Nuuksiossa on usein niin paljon porukkaa, että en ihmettele sen jäävän monilla häntäpäähän listalla lempipuistoista. Meillä taas kävi tuuri tuon Haukankierroksen kanssa, koska oli niin kolea päivä ja vasta toukokuun alku.

 • Reply Tanja for Takeoff maanantai, 13 kesäkuun, 2022 at 23:15

  En kyllä yhtään muista kuinka monessa olen käynyt, kun meillä on jäänyt viime vuosina Suomen-matkailu niin vähiin. Nuorempana noita tuli jonkin verran koluttua prätkä- ja autoreissuilla.
  Olen samaa mieltä, ettei Kolia ole mitään syytä vältellä, upeahan se on! Itse tykkään kovasti myös Helvetinjärven kansallispuistosta ja siellä olenkin käynyt monesti.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY tiistai, 14 kesäkuun, 2022 at 10:08

   Helvetinjärvellä on kyllä hienoja kohteita Helvetinkolusta Haukanhietaan. 🙂 Koli on kyllä tosiaan kehunsa ansainnut.

 • Reply Ne Tammelat keskiviikko, 15 kesäkuun, 2022 at 13:34

  Hieno määrä kansallispuistoja kasassa sinulla! Tuolla oli muutama meillekin tuttu kohde, mutta selkeästi vielä riittää kierreltävää. Torronsuo ja Valkmusa ovat näistä eteläisistä omia suosikkejani ja Koli on tietysti aivan upea myös. Liesjärven kansallispuistolla on myös mielenkiintonen tarina ja se oli yllättävän monipuolinen kohde.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY keskiviikko, 15 kesäkuun, 2022 at 20:37

   Valkmusa on kyllä hieno! Torronsuolle on pitänyt mennä jo pitkään, mutta odottaa vielä omaa aikaansa. 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, 17 kesäkuun, 2022 at 16:56

  Koli on upea! Kävin siellä ensimmäisen kerran lapsena ja heti perään vuonna 2020. 🙂 Sinä olet ahkerasti kiertänyt kansallispuistoja. En ole laskenut kuinka monessa olen käynyt, mutta arvelen määrän jäävän alle kymmeneen. Olisi kiva käydä niissä kaikissa mutta myönnän, että viime vuodesta into on hieman hiipunut.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, 20 kesäkuun, 2022 at 13:16

   Mullakin on Koliin ensikosketus riparin ajalta ja sitten viime vuonna heti perään. 😉 Uskon kyllä, että into kansallispuistoiluun Suomessa alkaa hiipua kun maailma aukeaa vihdoin. Huomasin ihan saman, että viime vuoden lopulla en enää jaksanut innostua näistä kotimaan matkajuttujen raapustamisesta vaan tuli totaalinen koronaväsymys. Nyt sitten tauon jälkeen kirjoittaminen maistuu ennen toisen lapsen syntymää, kun tiedän ettei mitään ihmeellisiä reissuja ole tiedossa Suomessa tai ulkomailla hetkeen. 😀

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista lauantai, 18 kesäkuun, 2022 at 18:06

  Luulin käyneeni aika monessa kansallispuistossa, mutta taas tämän jutun luettuani tajuan, kuinka vähän niitä oikeastaan olenkaan nähnyt. Kiitos vinkeistä. Petkeljärven kansallispuistosta olen samaa mieltä kanssasi. Siinä oli oikeasti jotain herkkää. Eilen muuten ajettiin Leivonmäen kansallispuiston tienviitan ohi ja ihmettelin, etten ole tuollaisesta kansallispuistosta koskaan kuullutkaan.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, 20 kesäkuun, 2022 at 13:13

   Kiva jos näistä osa tulee sullekin tutuksi tulevaisuudessa. On kyllä mahtavaa, miten paljon kansallispuistoja Suomessa on koluttavaksi. Leivonmäellä on kyllä muitakin kiinnostavia reittejä kuin Koskikaran kierros, eli sinne vaan. 🙂

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas lauantai, 18 kesäkuun, 2022 at 22:22

  Kiva setti kansallispuistoja. Pitäisi kyllä laskea myös kuinka monessa on tullut käytyä. Niitä kun on alkanut kertymään. Koli ja Saaristomeren kansallispuisto ovat minunkin suosikkeja.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, 20 kesäkuun, 2022 at 13:12

   Laske ihmeessä, se on ihan hauskaa! Koli ja Saaristomeri ovat kyllä upeita ja tosi erilaisia keskenään. 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami sunnuntai, 19 kesäkuun, 2022 at 14:00

  Mielenkiintoista luettavaa, mitkä on ollut suosikkeja, varsinkin, kun olen käynyt noin näissä kaikissa itsekin. Kaiken kaikkiaan olen käynyt n. 30 kansallispuistossa ja tänä kesänä tulee taas pari uutta lisää.

  Oma listani olisi ollut hieman erilainen, ainakin Patvinsuo olisi aika korkealla. Tietysti näihin liittyy aina moni muuttujia, kuin mihin vuodenaikaan on retkeillyt ja millainen keli on ollut. Pääasia, että hyviä vaihtoehtoja on paljon tarjolla eli löytyy jokaiselle kyllä jotakin!

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, 20 kesäkuun, 2022 at 13:11

   Sulle on kertynyt hyvä määrä, ei enää pitkä matka siihen, että kaikki on kierretty! Patvinsuo on kyllä aika monella varsin korkealla omalla listalla. En oikein tiedä, miksi juuri se karsiutui pois, vaikka meidän retkeilemä Mäntypolku tosi kiva olikin. 🙂

 • Reply Elisa perjantai, 3 helmikuun, 2023 at 10:28

  Itse olen käynyt vain Kolilla. Suomessa on hankala matkustaa minnekkään ilman autoa 🥲
  Petkeljärvelle voisi mennä kun se on melko lähellä Joensuuta.

 • Leave a Reply