Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kymenlaakso Maakuntamatkat

Repoveden kansallispuiston Ketunlenkki ja Katajavuori

tiistai, 2 marraskuun, 2021

Kouvola | heinäkuu 2021

Repoveden kansallispuisto on yksiä Suomen suosituimmista. Kouvolassa sijaitsevassa kansallispuistossa vieraili viime vuonna lähes yhtä paljon kävijöitä kuin Kolilla: 233 000. Puiston suosituin rengasreitti on Ketunlenkki (3,5 km), jonka varrella pääsee niin lossikyytiin kuin tallustamaan Lapinsalmen uutta siltaa pitkin.

Vaikka puisto on suhteellisen uusi – perustettu vuonna 2003 – sen historia juontaa juurensa jo kivikaudelle, josta todisteena Repovedeltä löytyy myös kalliomaalauksia. Ennen kansallispuiston statustaan alueella on ollut metsäteollisuutta, ja siellä on uitettu tukkeja vielä 1960-luvulle saakka. Lue kansallispuistosta lisää täältä.

Meille Ketunlekki ja Repoveden kansallispuisto merkitsivät reilun viikon mittaisen Itä-Suomen road tripin viimeistä kohdetta. Repovedellä osa kellastuineista koivunlehdistä oli jo varissut maahan, ja ilmassa oli syksyn tuntua, vaikka elettiinkin vielä heinäkuuta. Me päätimme yhdistää Ketunlenkkiin myös piipahduksen Katajavuorella, jolta avautuu yksi kansallispuiston kauneimmista näkymistä. Lisämittaa lenkistä tuli noin 1,6 km.

Ketunlenkille lähteäkseen auto jätetään Lapinsalmen parkkipaikalle (Riippusillantie 55, Kouvola). Parkkipaikalta voi valita, lähteekö kiertämään reittiä myötä- vai vastapäivään. Me lähdimme kiertämään myötäpäivään, jolloin Ketunlossi odotti meitä vasta reitin loppuvaiheessa.

Aivan reitin alku oli miellyttävän helppokulkuista – niin helppoa, että päätimme päästää repussa matkustavan poikamme käppäilemään itsekseen metsäpolkua pitkin. Kiemurtelevat ja kumpuilevat tienpätkät innostivat sekä taaperoa että meitä.

Maasto on pääosin helppokulkuista Lapinsalmen sillalle saakka, lukuunottamatta muutamia juurakkoisempia kohtia. Hennosti liplattava Kapiavesi puustoineen muistutti jo hyvin paljon muitakin etelän kansallispuistoja, kuten Nuuksiota tai Liesjärveä. Road tripillä vierailemistamme neljästä kansallispuistosta Repovesi tuntuikin kotoisimmalta.

Lapinsalmen silta on avattu vuonna 2019. Se kulkee 12 metrin korkeudessa ja on niin vankka, ettei korkeanpaikan kammoisillakaan ole hätää. Taaperolle se oli mahdottoman houkutteleva juoksuareena. Sillan kupeessa on Lapinsalmen taukopaikka ulkohuusseineen ja tulipaikkoineen.

Sillalta Ketunlenkki jatkuu oikealle, mutta mikäli tahtoo käväistä Katajavuorella, on alettava seuraamaan Kaakkurin kierroksen reittimerkkejä vasemmalle. Lapinsalmen sillalta on matkaa Katajavuorelle 800 metriä. Maasto on huomattavasti kivikkoisempaa ja juurakkoisempaa kuin Ketunlenkin alkuosa. Aikuisella ei tietenkään ole hätää, mutta lapsen eteneminen oli jo aika takkuista. Hänet oli siis pakattava jälleen reppumatkalaiseksi.

Päästäkseen ihailemaan Katajavuoren upeita maisemia on vielä rehkittävä pitkät puuportaat ylös. Onneksi ne ovat hyväkuntoiset – ja palkinto on hieno!

Harmaan sateisena päivänä Katajavuori ei ehkä ollut prameimmillaan, mutta se oli ehdottomasti käymisen arvoinen. Me palasimme samaa reittiä takaisin Lapinsalmen sillalle, mutta jos jatkaisi Katajavuorelta Kaakkurinkierrosta myötäpäivään, olisi lopulta päätynyt yhtä lailla Ketunlenkille.

Kun pääsimme takaisin Ketunlenkin reitille, matkan taittaminen nopeutui jälleen. Harpoimme metsätietä pitkin vikkelästi eteenpäin, ja edessä siinsi Ketunlossi. Sitä ennen reitti vei hauskaan kohtaan, jossa käveltiin kulmikkaiden kivien päällä järviveden ja korkeuksiin kurkottelevien kallioiden tiukassa puristuksessa. Piristävää vaihtelua helppokulkuiseen metsäpolkuun.

Jäljellä oli enää pieni mutka ennen Ketunlossia. Meidän edellämme olevat retkeilijät olivat kiertäneet Ketunlenkin samoin päin kuin me, joten heidän jäljiltään lossi odotti vastarannalla. Yllätyimme, kuinka raskasta tyhjää lossia oli vetää rannalta toiselle. Olimme suorastaan puhki, kun astelimme lossin kyytiin.

Ihmeellistä kyllä lossin vetäminen oli selvästi kevyempää kyydissä ollessa.

Ketunlossilta matkaa takaisin parkkipaikalle oli enää muutama sata metri. Se oli mukava lopetus kivalle päiväretkelle Repoveden kansallispuistossa. En ihmettele, että Ketulenkki on suosittu lapseperheiden keskuudessa. Ei mene varmaan enää kauaakaan, kun meidänkin poika voi taittaa koko rengasreitin ihan itse.

***

Tämä oli viimeinen juttu kesäiseltä Itä-Suomen road tripiltämme. Täältä löydät tiivistyksen koko reissusta ja linkit kaikkiin juttuihin.

Onko Repoveden kansallispuisto sinulle tuttu?

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin tiistai, 2 marraskuun, 2021 at 23:59

  Repovesi on hieno kohde! Pariin kertaan ollaan siellä käyty. Tyhjää lossia on tullut muutamassa paikassa vedettyä ja se toden totta on raskasta. Tuntuu jopa siltä, että lossin vetäminen on helpompaa, kun ollaan kyydissä. Mistäköhän se johtuu?

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY perjantai, 5 marraskuun, 2021 at 13:08

   No sitä samaa mekin ihmettelimme, että miksi lossin vetäminen on niin paljon kevyempää, kun on itse kyydissä! Kumma juttu tosiaan. Repovesi on kyllä tosi kiva, mutta hiukan liian kaukana omaan makuun päiväretkikohteeksi.

 • Reply EVELIINA / REISSUKUUME tiistai, 9 marraskuun, 2021 at 17:15

  Repovesi on ihana! Kävin tuolla ensimmäistä kertaa alkusyksystä ja siitä asti olen haaveillut uusintareissusta 🙂 Mentiin juurikin tuo Ketunlenkki, mutta jätettiin epähuomiossa ja kiireessä käymättä Katajavuorella – ja sekös harmittaa… Sieltä olisi ollut huikeat maisemat!

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, 6 joulukuun, 2021 at 09:27

   Ensi kerralla sitten! 🙂 Ei se Katajavuori onneksi sieltä mihinkään katoa.

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa sunnuntai, 14 marraskuun, 2021 at 18:13

  Oo onpa hieno tuo silta! Juuri eilen mietittiin, pitäisikö käydä tuolla Repovedellä, kun se olisi ollut paluumatkalla meidän mökiltä. Nyt kyllä harmittaa, kun ei käyty.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, 6 joulukuun, 2021 at 09:28

   No mutta jos se kuuluu kivasti paluureittiin, niin joku toinen kerta sitten. 🙂 Hyvä puoli on myös se, että siellä voi käydä piipahtamassa aika pikaisestikin, jos siltä tuntuu, koska esim. nämä reitit ovat niin helppokulkuisia.

  Leave a Reply