Suomen suurin matkablogiyhteisö
Etelä-Karjala Maakuntamatkat

Upea Imatrankoski ja kylpylä tekevät Imatrasta mainion lomakohteen

tiistai, 17 elokuun, 2021

Imatra | heinäkuu 2021

Etelä-Karjalan kakkoskaupunki Imatra oli Itä-Suomeen suuntautuneen road tripimme ensimmäinen kohde. Lapsen saannin myötä matkojen suunnitteluun on tullut myös uusia ulottuvuuksia, ja siksi saatamme löytää itsemme kohteista, jonne ei ehkä muuten tulisi lähdettyä. Imatra oli juuri tällainen kohde. Sinne meidät veti sopiva välimatka Helsingistä ja lapsiystävällinen kylpylä.

Parissa päivässä kävi ilmi, että Imatra on mitä mainioin perhelomakohde, mutta ehdoton pysähtymispaikka muillekin kuin perheellisille. Sen verran komea on vuolaasti virtaava Imatrankoski ja sen vieressä jylhänä seisova Imatran Valtionhotelli. Ja löytyypä kaupungista myös Alvar Aallon suunnittelema Kolme Ristin kirkko.

Imatrankoski on kaupungin upein paikka

Vaikkei olisi koskaan ajatellut käyvänsä Imatralla, kannattaa jokaisen käydä edes kerran katsomassa, miten Vuoksi kuohuu Imatrankoskella. Imatrankoski on Suomen vanhin matkailunähtävyys, jota on tultu ihailemaan Venäjältä jo 1700-luvulta asti. Imatran-matkailun sanotaankin alkaneen vuonna 1772, jolloin Venäjän keisarinna Katariina II vieraili täällä. Varsinkin 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa Imatrankoski oli rikkaiden pietarilaisten hittikohde. Tästä ajanjaksosta muistuttavat kosken ympäristön kallioihin kyrillisin aakkosin kaiverretut nimet ja vuosiluvut.

Vuonna 1902 avattiin kosken viereen Valtionhotelli, joka nykyään on monien mielestä Suomen kaunein rakennus. Koski ja Valtionhotelli yhdessä ovat todella vaikuttava kaksikko.

Imatrankoski on padottu ja valjastettu sähköntuotantoon vuonna 1929, joten suurimmaksi osaksi vuotta koski on kuiva. Kesäisin koskella järjestetään kerran päivässä koskinäytöksiä, jolloin virtaavaa Vuoksea säestää Jean Sibeliuksen musiikki. Lue täältä ajantasaiset tiedot koskinäytöksistä.

Tänä kesänä koskinäytökset ovat olleet ainakin lähelle heinäkuun loppua peruttu, koska Fortum on ohijuoksuttanut koskea. Se onkin tarkoittanut sitä, että vesi on virrannut Imatrankoskessa paljon normaalia enemmän. Klo 18 näytösten piti alkaa taas päivää ennen kuin me olimme Imatralla, mutta meille oli edelleen tarjolla ohijuoksutuksia. Se ei todellakaan himmentänyt Imatrankosken hehkua. Kuulemma ohijuoksutus ei paljoa häviäkään varsinaiselle koskinäytökselle.

Kosken molemmin puolin levittäytyy vuonna 1842 perustettu Kruununpuisto, joka on Suomen vanhin luonnonsuojelualue. Valtionhotellin puoleiselta osalta löytyy näköalapaikka ja -paviljonki. Vastarannalla pääsee samoilemaan rauhallisia metsäpolkuja, joiden varrelta voi löytää satoja hiidenkirnuja. Suurimpiin mahtuu sisälle ja pienimmät ovat vain teekupposen kokoisia.

Mitä pidemmälle polkuja astelee, sen rauhallisemmin Vuoksi juoksee. Me satuimme kävelemään keskelle muistotilaisuutta, jossa vainajan tuhkat siroteltiin koskeen. Komea paikka viimeiselle leposijalle.

Paremmat kuvat koskesta saa kuitenkin Valtionhotellin puolelta tai kosken ylittävältä sillalta. Sieltä oli mielestäni kaikista uljain näkymä.

Lue myös Unelmatrippi-blogin Jennin kattava juttu Imatrankoskesta ja Valtionhotellista.

Arkkitehtuurin ystävillekin Imatralta löytyy yksi pyhiinvaelluspaikka, nimittäin Alvar Aallon Kolmen Ristin kirkko. Se valmistui vuonna 1957 ja sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä keskustasta Vuoksenniskalla. Nimi tulee alttaritaulun paikalla olevista kolmesta puurististä, joiden varjot heijastuvat valkealle seinälle jumalanpalveluksen aikaan.

Me saimme tyytyä kirkon ihailuun ulkopuolelta, koska tulimme paikalle vasta illalla. Harmillisesti kirkossa on todettu kosteusvaurioita, joiden takia vierailut sisätiloissa täytyy pitää mahdollisimman nopeina.

Imatran kylpylä on hauska ja helppo majapaikka

En pistäisi pahakseni, jos joskus tulevaisuudessa yöpyisin Valtionhotellissa. Alle 2-vuotiaan reissuesan takia meille houkuttelevampi vaihtoehto oli Imatran kylpylä. Se olikin ihan huippupaikka juuri lapsiperheelle.

Majoituimme mökissä, jossa saimme pojalle oman huoneen, mikä on aina ehdoton plussa reissussa. Silloin voi vapaasti jatkaa iltaa olohuoneen puolella, kun toinen menee pehkuihin jo kahdeksalta illalla. Ja omat makkarit tekevät unimukavuudesta vielä paremman.

Imatran kylpylän mökissä olisi ollut mahdollista kokkailla omia ruokia, mutta turvauduimme alati kylpylän omaan ravintolaan. Siellä tarjottiin aamupala ja buffetlounas ja -illallinen. Buffetillallinen hotellissa on aiemmin edustanut minulle painajaista, mutta tässä elämäntilanteessa se sopi meille paremmin kuin a la carte. Ei ihan hirveästi huvita odottaa ruokia ja maksaa niistä enemmän, kun seurana on taapero, joka ei malta istua tuolissa syömässä vaan haluaa koko ajan juosta karaokelavalle.

Arvostimme siis buffetmahdollisuutta, vaikka ruokailutilanteet olivat Imatrallakin välillä aivan saatanallisia. Yksi syy siihen oli Imatran kylpylän hauska leikkipaikka, jonne poika oli aina juoksemassa ravintolasta. Päärakennuksen perällä olevan peliluolan vierestä löytyy useampi hauska leikkihuone lapsille. On pehmeitä rakennustiiliä, pallomeri liukumäkineen ja kaikenlaisia härveleitä. Olisipa se vain ollut lähempänä ravintolaa, tai jopa itse ravintolassa! Tiedän – tämä on sellainen toive, joka ei innosta ketään muuta kuin ravintolassa huonosti viihtyvien lasten vanhempia.

Kahden yön majoitukseen kuului kerran päivässä sisäänpääsy kylpylä Taikametsään ja yksi tunnin keilauskerta, joka meidän oli kylläkin jätettävä väliin. Kylpylä Taikametsä oli ihan yliveto lapsen kanssa. Uima-altaita oli ilahduttavan monia lastenaltaasta ulko- ja poreammeisiin. Isompia lapsia innostavat taatusti liukumäet. Täällä täyttyi myös erittäin tärkeä kriteeri: tarpeeksi lämmin vesi. Kaikissa kylpylöissä porealtaiden vesi ei ole riittävän lämmintä siellä nautiskeluun, vaan niissä tulee vilu. Taikametsässä oli useita ihanan lämpimiä altaita.

Kylpylän luontopolku

Imatran kylpylän lähellä on paljon merkittyjä ulkoilureittejä. Kiinnostavilta kuulostivat Lammassaaren luontopolku ja Kylpylän luontopolku, joista jälkimmäisen kävin kävelemässä eräänä iltapäivänä.

Neljän kilometrin rengasreitti kulkee aluksi Saimaan rantaa pitkin kohti Malonsalmea ja palaa sitten takaisin metsän läpi. Reitillä on 31 rastipistettä, jossa kerrotaan alueen luonnosta ja eläimistä. Reittiä voi lyhentää kilometrillä, jos siirtyy rastilta 14 suoraan rastille 24 ja jättää Malonsalmen väliin. Minä tein juuri näin.

Saimaalla tuuli silloin aika navakasti, eikä matkan varrella oleva Lempukan hiekkaranta näyttänyt kovinkaan houkuttelevalta. Tykkäsin lukuisista venevajoista, joista oli ränsistyneitä ja osa kuin eilen maalattuja.

Luontopolku ei herättänyt kovinkaan suuria intohimoja. Pääasiassa se oli aika perustylsää mäntymetsää, jossa ei ollut mitään huomiotaherättävän kaunista. Juuri siitä syystä päätin oikaista. On se silti ihan varteenotettava vaihtoehto pienelle päiväjalottelulle.

Jäi hieman mietityttämään, olisiko Lammassaaren luontopolku ollut hienompi.

***

Pari päivää Imatralla sujui todella rattoisasti. Innostuin ajatuksesta, että Imatran kylpylään tulisi uudemmankin kerran perhelomalle, koska sieltä löytyvät kaikki elementit, jotka tekevät lapsiperhelomailusta mukavan. Ja vielä kun siihen yhdistää komeasti kuohuvan Imatrankosken niin avot!

Oletko lomaillut Imatralla?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply FinInTirol tiistai, 17 elokuun, 2021 at 21:34

  Imatrankoski on kyllä hieno paikka. Pariin kertaan olen yöpynyt Valtionhotellissa ja käynyt kosken rannalla ihmettelemässä. Oli tarkoitus käydä myös Imatran ajoissa, mutta sinne ei silloin päässyt, kun alkasivat taas ajamaan. Sitten tulikin muutto tänne vähän etäämmälle. Hieno paikka hienolla paikalla 🙂

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY keskiviikko, 18 elokuun, 2021 at 20:34

   Valtionhotellissa on varmasti tosi kiva yöpyä. 🙂 Ehkä joskus aikuisten kesken sitten! Hyvin sanottu tuo hieno paikka hienolla paikalla. 😀

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin torstai, 19 elokuun, 2021 at 23:23

  Emme varsinaisesti ole lomailleet Imatralla, mutta olemme siellä useampaan kertaan käyneet. Vihdoin tänä kesänä onnistuimme näkemään myös kosken, kiitos Fortumin ohijuoksuttamisen. Tämän jutun perusteella vaikuttaa selvältä, että Imatralla olisi muutakin nähtävää kosken ja Valtionhotellin lisäksi, joten kukaties meidänkin tulee siellä käytyä paremmalla ajalla.

  Vähän ehkä pilkunviilausta, mutta Kruununpuisto ei ole luonnonpuisto. Luonnonsuojelualue se kyllä on, ja näköjään Suomen vanhin sellainen (uutta tietoa minulle), mutta luonnonpuistot ovat huomattavasti vielä enemmän suojeltuja ja kulkeminen niissä on vielä rajoitetumpaa. Kiinnitti huomion, kun ollaan pyritty käymään noissa luonnonpuistoissa, joissa se ylipäätään on sallittua. Sellaisia ei kovin montaa ole…

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY perjantai, 20 elokuun, 2021 at 12:42

   Kiva että teillekin sattui kohdalle tämän kesän ohijuoksutukset! Ovat komeita.

   Kiitos tarkkaavaisuudesta! Täytyy myöntää, etten ole itse tiennytkään luonnonpuistojen tarkkaa määritelmää, ja Kruununpuiston kohdalla lähtenä käytin GoSaimaan nettisivuja, jossa lukee näin: ” Kruununpuisto sijaitsee kaupungin keskellä. Imatrankosken ympäristö sai jo varhain tunnustuksen, kun vuonna 1842 perustettiin koskimiljööstä Suomen ensimmäinen luonnonpuisto.” Kenties se on aikoinaan tosiaan ollut luonnonpuisto, vaikkei nykyään enää täytäkään näitä kriteerejä. Korjaan faktan tähän. Ei haittaa pilkunviilaus ollenkaan. 🙂

 • Reply Eveliina / Reissukuume sunnuntai, 22 elokuun, 2021 at 15:24

  Imatralla tuli joskus käytyä paljonkin (lähinnä baarissa…), kun asuin vuoden Lappeenrannassa 😀 Kun muutin sieltä pois, vannoin, etten enää palaisi kumpaankaan kaupunkiin, sillä päällimmäisenä mlelessä oli vaan (saaristolaislapsen vinkkelistä) ikuinen talvi, järkyttävät pakkaset ja temppuilevat junat 😀

  Aika on selvästi tehnyt tehtävänsä, sillä nyt iski pieni kaipuu takaisin. Olisi kiva kokea Imatra ”uudesta vinkkelistä” 🙂

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY keskiviikko, 25 elokuun, 2021 at 13:31

   Haha, aina ei osaa arvostaa ennen kuin menee kauemmas. 😀 Voin kyllä kuvitella tuon itärajan armottoman talven paukkupakkasineen. Olisi varmasti hauska reissu sulle käväistä Imatralla verestämässä vanhoja muistoja ja samalla katsoa paikkaa uusin silmin. 🙂

 • Reply Jenni / Unelmatrippi sunnuntai, 22 elokuun, 2021 at 23:18

  Kiitos linkkauksesta! Entisen imatralaisen mieltä lämmittää, että joku kokee paikan viihtyisäksi lomailumielessä. Menisin itsekin nykyään mielelläni Imatralle minilomalle. Erityisesti kiinnostaisi yöpyä Valtionhotellissa, sillä sitä en ole koskaan tehnyt.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY keskiviikko, 25 elokuun, 2021 at 13:48

   Eipä kestä, hyvään tekstiin on ilo linkata. 🙂 Imatra yllätti kyllä mut positiivisesti, koska alkuun ajattelin, että hengailtaisiin lähinnä siellä kylpylällä. Mutta onneksi katseltiin muuallekin, koski oli sairaan upea!

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää perjantai, 27 elokuun, 2021 at 03:48

  Emme ole ole päässeet tutustumaan Imatraan vaikka tänä kesänä oli kyllä lähellä. Itseäni kiinnostaisi nähdä tuo koski ja tietenkin kuuluisa Imatran Valtionhotelli. Luin jostain muualtakin noista hiidenkirnuista, ja nekin olisi jännä nähdä. Kiva oli lukea tuosta kylpylästä. Melkein sinne tosiaan päädyimme tänä kesänä mutta sitten saimme kutsun Järvisydämeen. Hyvä tietää, että se sopii lapsille. Ehkäpä suuntaamme sinne joskus.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY perjantai, 27 elokuun, 2021 at 12:38

   Omasta mielestäni Imatran kylpylä peittoaa Järvisydämen lasten kanssa mennen tullen. 🙂 Imatrankoski on kyllä huikaisevan hieno, siinä on tosiaan useita syitä tehdä perheloma Imatralle.

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 28 elokuun, 2021 at 13:45

  Imatra kiinnostelee ja siellä lähinnä Valtionhotelli sekä Imatrankoski. Keväällä alustavasti mietin, että olisin tehnyt kesäretken Imatralle, mutta jäi tekemättä. Vielähän sinne tietysti syksyn tullen ehtisi..

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY sunnuntai, 5 syyskuun, 2021 at 15:47

   Suosittelen lämpimästi! Voin kuvitella, että ruskan värit toisivat oman upean säväyksensä kosken alueeseen. 🙂

  Leave a Reply