Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa Huippureissut

Resepti perinteikkääseen lomaan Wienissä

perjantai, 17 tammikuun, 2020

Mistä on Wien tehty? Sacherkakuista, klassisesta musiikista ja uljaista linnoista. Lihakeitoista, kauniista kirkoista ja hyvinhoidetuista puistoista.

Vaikka Wien ei ollut suosikkikohteeni, ansaitsee se mielestäni ainakin yhden vierailun. Niinpä listasin kahdeksan vinkkiä perinteisen wieniläisloman viettoon.

1. Uskaltaudu Ringstrasselle

Wien pursuaa kulttuurinähtävyyksiä ja historiaa. Suuri osa kaupungin keskeisimmistä nähtävyyksistä on koettavissa Ringstrassen varrella. 1. kaupunginosassa Inner Stadtissa sijaitseva pitkä reitti tekee ympyrän, jonka varrelta löytyvät esimerkiksi Habsburgien talvipalatsi Hofburg, Wienin taidehistoriallinen museo sekä Itävallan parlamenttitalo.

Ringstrassea voi kiertää joko jalan tai vaikkapa raitiovaunuilla 1 ja 2. Julkisten ratikoiden lisäksi voi hypätä myös ympyrän kiertämiseen suunnitellun turistiratikan kyytiin.

Vaikkei poikkeaisi mihinkään paraatikadun nähtävyyksistä, sen varrella voi aistia Wienin mahtipontista tunnelmaa. Komeita rakennuksia on suorastaan hämmentävän paljon, esimerkkeinä yliopisto ja Burgtheater.

Miksi otsikossa puhutaan uskaltautumisesta? Koska kokemuksen rintaäänellä voin sanoa, että tänne vaikuttavien rakennusten keskelle voi matkailija uuvahtaa. Siitäkin huolimatta suosittelen rohkeasti Ringstrasselle astumista: täällä keisarillinen Wien tulee päin pläsiä koko mahtavuudessaan.

2. Viivähdä Ringstrassen puistoissa

Burgtheaterin vieressä sijaitsee Volksgarten, joka on yksi Ringstrassen monista puistoista. Ympäristöönsä nähden yllättävän vaatimaton puisto on tunnettu erityisesti ruusuistaan, joiden parhaat päivät olivat kyllä jo menneet meidän vieraillessamme siellä heinäkuun alussa.

Alle kilometrin päässä Volksgartenista sijaitsee Burggarten, joka tehtiin aikoinaan keisari Frans I:n yksityispuutarhaksi. Ollakseen keisarin puutarha, siinä on mielestäni kovasti samaa vaatimattomuutta kuin Volksgartenissakin.

Burggartenin mielenkiintoisin anti saattaa hyvinkin löytyä sisätiloista. Puiston laidalla kauniissa art nouveau -rakennuksessa pitää majaa noin 400 eksoottista perhosta, jotka lentelevät siellä vapaana. Schmetterlinghaus jäi meiltä valitettavasti näkemättä, koska olimme liikkeellä sen aukioloaikojen ulkopuolella.

Muuta bongattavaa puistossa on esimerkiksi Mozartin patsas, jonka luota sai ainakin heinäkuussa ostettua liput Musikvereinin Mozart-konserttiin – siitä lisää myöhemmin.

Puolentoista kilometrin päässä Burggartenista olisi ollut vielä kiinnostava Stadtpark, joka jäi meiltä lopulta väliin. Vaikka etäisyys Burggartenista olisi ollut vain puolitoista kilometriä, me olimme silloin jo uhkean Ringstrassen nujertamia. Kuvien perusteella Stadtpark olisi kuitenkin ehdottomasti näkemisen arvoinen. Se on myös kooltaan suurempi kuin Volksgarten ja Burggarten. Aikoinaan se oli ensimmäinen Wienin puistoista, jonne myös tavalliset ihmiset olivat tervetulleita.

3. Vieraile Habsburgien talvipalatsi Hofburgissa

Ringstrassen läheisyydestä löytyy myös Itävallan pitkäikäisen keisarisuvun talvipalatsi Hofburg. Kun Volksgartenista kävelee kohti Heldenplatzin aukiota, edessä on jälleen kerran pelkkää valtavuutta.

Puolikaaressa seisova jylhä rakennus on Neue Burg, jossa toimii kirjasto ja museoita. Se on Hofburgin palatsin uusin siipi, mutta keisarillisia huoneita päästääkseen katsomaan on lähdettävä Neue Burgilta vasemmalle sisäpihalle, josta mennään ulkoa päin huomattavasti vaatimattomamman näköiseen siipeen.

Hofburgin museokokonaisuuteen kuuluu kolme osaa: ensimmäisenä on Silberkammer eli keisarisuvun hopeakokoelmat. Esillä on mitä kauniimpia posliiniastioita ja pöytähopeita.

Huomioitavaa – ja hullun ärsyttävää – on se, että vain Hopeakokoelmassa on sallittua ottaa kuvia. Seuraavat museot eli kuuluisan Sisi-keisarinnan elämästä kertova museo ja uskomattoman koristeelliset keisarilliset huoneet ovat tiukan kuvauskiellon alaisia. Varsinkin jälkimmäisten kohdalla täytyy taistella kuvausimpulssia vastaan uudestaan ja uudestaan.

Hofburgissa halvin lipputyyppi (15 euroa) sisältää audiokierroksen ja seuraavaksi halvin (18 e) oppaan vetämän kierroksen. Suositeltavaa voi olla ostaa Sisi-lippu (34 e), jolla pääsee Hofburgin lisäksi käymään myös Habsburgien kesäpalatsi Schönbrunnissa – se kun kuuluu tietysti myös perinteikkääseen Wienin-lomaan.

Mikäli museoissa käyminen houkuttaa, on Hofburg varmasti yksiä mielenkiintoisimpia vaihtoehtoja Wienissä. On aina kiehtovaa nähdä, millaisessa yltäkylläisyydessä hallitsijasuvut ovat aikoinaan eläneet.

4. Herkuttele sacherkakulla perinteisessä kahvilassa

Wien kuhisee perinteisiä kahviloita, joista vanhimmat ovat palvelleet jo 1800-luvulta saakka. Vanhat kahvilat ovat ainakin ennen olleet epäystävällisen palvelun maineessa, ja kettumaisen tarjoilijan asiakkaana oleminen pitäisi varmaankin olla ihan oma kohtansa tässä perinteisen Wienin-loman reseptilistassa.

Me valitsimme kaupungin vanhimman kahvilan Cafe Frauenhuberin. Sieltä saisimme sacherkakkua ja taatusti mulkun tarjoilijan.

Mikä pettymys sitten olikaan, että meitä ei tylytetty, emme joutuneet odottamaan tilauksia liian kauan – ja oliko tuo hymyntapainen!

Harmituksesta pääsi onneksi helposti yli, kun lautasella odotti mehevän suklainen sacherkakku. Wienissä täytyy tietysti ainakin kerran syödä kaupungin tunnetuin herkku ja ainakin Frauenhuberin kakku teki tehtävänsä mainiosti.

Suosituimmat kahvilat sacherkakun syömiseen taitavat kuitenkin olla Sacher ja Demel. Mondon Wien-matkaoppaasta selvisi, että nämä kahvilat ovat aikoinaan kiistelleet oikeudessa asti siitä, kumpi saa mainostaa tarjoavansa aitoa, alkuperäistä sacherkakkua. Nimestäkin sen arvaa: Sacher voitti.

5. Bongaa komeita kirkkoja

Monissa muuten tylsännäköisissä kaupungeissa kirkkojen arkkitehtuuri hivelee matkailijan silmää. Wienissä mahtipontiseen ja koreaan arkkitehtuuriin ehtii jo melkein kyllästyä, mutta silti muutamat kirkot jäävät iloisesti mieleen.

Minä tunnustaudun matkoilla kirkkobongariksi, ja Wienissä ensimmäinen löytö oli valkoinen barokkikirkko Karlskirche. Sen vaikuttavuutta lisää kirkon edustalla oleva lampi, josta Karlskirche peilaa itseään.

Kaupungin tunnetuin kirkko on Stephansdom eli Tapaninkirkko. Goottikirkko sijaitsee keskellä vilkkainta Wieniä ja houkuttelee tietysti runsain määrin turisteja.

Sen sijaan ulkoasultaan huomattavati vaatimattomampi on Augustiinilaiskirkko. Me emme tajunneet edes käydä sen sisällä, vaikka se kätkee sisälleen varsin mielenkiintoisia aarteita.

Mondon Wien-oppaasta käy ilmi, että Augustiinilaiskirkon Loretto-kappelissa säilytetään hopeisissa astioissa Habsburgien sydämiä. Tähän samaan hengenvetoon sanottakoon, että Tapaninkirkon alla lepää taasen keisarisuvun sisäelimiä.

6. Syö wieniläinen liha-nuudelikeitto

Olen niin keittoihminen kuin voi olla. Lohikeitto, misokeitto, herkkusienikeitto, tom yam… keitot ovat usein ruokalistojen houkuttelevin annos. Siksi innostuinkin Wienissä, kun löysin menusta paikallisen lihakeiton. Vesi herahti kielelle jo pelkästä ajatuksesta.

Ensimmäistä kertaa söin keiton Zu den Drei Hacken -ravintolassa, joka on tunnettu Schubertin kantapaikkana. Liha oli pehmeää ja pitkään kypsytettyä, kasvikset toivat kotoisan säväyksen herkulliseen keittoon. Nuudelit perunan tilalla on mielestäni aika erikoinen veto, mutta toimii!

Toinen mainio keittopaikka on esimerkiksi Cafe Bellaria. Tätä wieniläiskeittoa saa toki myös muualta maasta – itse söin sitä vielä kerran Zell am Seessä, eikä se pettänyt silloinkaan.

7. Ota Schönbrunn haltuun

Jos luulitte, että Hofburgissa riittää narisevia lankkulattioita ja överikoristellisia huoneita, odotapas kun pääsette Schönbrunniin. Habsburgien keltainen kesäpalatsi on Wienin suostuimpia nähtävyyksiä, jonka koluamiseen saa käytettyä vaikka kokonaisen päivän.

Schönbrunn sijaitsee 13. kaupunginosassa noin 20 minuutin metromatkan päässä keskustasta. Kesäpalatsiin kannattaa suunnata heti aamuvarhaisella, jotta ei joudu pahimpaan ruuhkaan.

Täällä tarjolla on jopa 40 huonetta, jos osallistuu Grand Tourille. Jo aiemmin mainitsemani Sisi-lippu sisältää juuri tämän pidemmän kierroksen, jossa erityisesti loppupään huoneet ovat huikeita. Tarjolla on ilmainen audiokierros, jonka itse skippasin tällä kertaa.

Schönbrunnissa säännöt ovat valitettavasti aivan yhtä tiukkapipoiset kuin Hofburgissa: yllä olevaa kuvaa en olisi saanut ottaa. En keksi mitään järkevää syytä näille kuvauskielloille, koska molemmista palatseista on tuhansia kuvia netissä muutenkin, täällä ei asu valokuvaamisesta häiriintyviä eläimiä ja pelkkä salamakielto olisi riittävä, jos halutaan suojella vaikkapa taideteoksia.

Onneksi palatsin puistossa saa tietenkin kuvata niin paljon kuin sielu sietää. Vierailu Schönbrunniin ei koskaan ole kovinkaan nopea, mikäli haluaa kiertää myös puistossa – se on valtava.

Puisto levittäytyy hengästyttävän laajalle alueelle, josta löytyy viimeisen päälle parturoituja kukkaistutuksia ja pensaita, kreikkalaistyyppisiä patsaita ja suihkulähteitä. Korkealla mäen päällä seisoo upea Gloriette-kahvila, jonne kannattaa urakoida vaikka vain maisemien takia.

Ilmaisen puiston lisäksi Schönbrunnin alueelta löytyy pari maksullista puutarhaa, kuten Privy Garden ja appelsiinipuutarha. Löytyypä alueelta myös eläintarha ja maauimala Schönbrunner Bad, joka on aikoinaan ollut vain keisariperheen yksityiskäytössä. Nykyään sinne pääsevät 13 euron hinnalla myös tavalliset pulliaiset, kuten me.

Palatsista ja puistosta uupuneelle varsinkin kesähelteiden aikaan maauimala oli mitä oivin paikka palautua.

8. Kuuntele Mozartia

Wien on klassisen musiikin mekka, josta löytyy paitsi monia säveltäjälegendojen kotitaloja, myös jokapäiväisiä konsertteja, joissa voi hemmotella itseään mestarien musiikilla.

Kuten jo aiemmin mainitsin, me ostimme liput Mozart-konserttiin Burggartenista säveltäjän patsaan kohdalta. Kaksituntiseen konserttiin kuuluisi Mozartin lisäksi myös kolme kappaletta Straussia. Konsertti järjestettiin kuuluisassa Musikvereinissa, jonka kultaisesta konsettisalista lähetetään aina uudenvuoden konsertti.

Konsertti oli yksi Wienin-matkan kohokohdista. Vaikka en todellakaan voi sanoa olevani klassisen musiikin tuntija, tiesin lähes kaikki kappaleet, jotka konsertissa esitettiin. Hittikimara voi tuntua joidenkin mielestä tyhmän yleisön kosiskelulta, mutta me nautimme täysin rinnoin.

***

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Kelvästä kartalle perjantai, 17 tammikuun, 2020 at 19:20

  Kiitos todella inspiroivasta postauksesta hyvine kuvineen! Wien on käyntikohteiden listalla ollut jo pidemmän aikaa, ja tästä sai monta hyvää vinkkiä reissun suunnitteluun.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY sunnuntai, 19 tammikuun, 2020 at 16:20

   Kiitos itsellesi mukavasta kommentista! 🙂 Kiva, jos reissu Wieniin toteutuu ja vinkeistä on hyötyä.

 • Reply Jenna / Citylights & Sunsets maanantai, 20 tammikuun, 2020 at 07:17

  Rakastan Itävaltaa ja etenkin sen pienempiä kaupunkeja, kyliä ja vuorimaisemia. Wien ei kuitenkaan ole sellainen paikka, jossa olisi pakko päästä käymään. Toki haluan käydä joskus, mutta en nyt pakahdu, jos en tällä istumalla sinne pääse. Hyödyllinen postaus Wieniin matkaavalle!

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY tiistai, 21 tammikuun, 2020 at 10:10

   Mulla on ihan sama juttu, Itävallassa on paljon ihan mielettömiä paikkoja, joiden rinnalla mahtaileva Wien kalpenee.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 20 tammikuun, 2020 at 12:03

  Kuvauskieltojen syyt ovat usein varsin moninaisia. Voi olla, että kielto salaman käyttämiseen on katsottu riittämättömäksi, kun ihmiset helposti epähuomiossa sitä kiellosta huolimatta käyttävät. Lisäksi voi olla, että on ajateltu muiden ihmisten häiriintyvän kuvaamisesta, mikä pitää varmasti paikkaansa esimerkiksi kirkoissa. Palatsien osalta kuvauskielto on kieltämättä hieman yllättävä.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY tiistai, 21 tammikuun, 2020 at 10:11

   Pohdin myös, voisiko valokuvauskielto johtua siitä, että halutaan estää ruuhkia, mutta en usko sitäkään. Turistit matelevat muutenkin kapeilla käytävillä ja pysähtelevät, kun kuuntelevat audiokierrosta. Olisi pitänyt oikeastaan ihan kysyä, mistä kuvauskielto johtui.

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan... tiistai, 21 tammikuun, 2020 at 17:53

  Wien on aina kiinnostanut minua, vaikka sijaitseekin saksalaisella kielialueella. Kenties vielä joskus kieliallergiastani huolimatta sinne uskaltaudun. Ainakin nähtävää riittää, tuollainen mahtipontinen arkkitehtuuri kelpaa minulle.

  Minuakin mietitytti tuo valokuvauskielto. Voisiko olla, että jossain on jo tajuttu joka paikassa itseään kuvaavien ihmisten häiritsevän muita? Tai sitten tosiaan kyse on vain hätävarjelun liioittelusta. Iso osa ihmisistä ei kuitenkaan osaa laittaa salamaa pois päältä.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY torstai, 23 tammikuun, 2020 at 13:38

   Kyllä Wienissä ainakin kerran elämässä kannattaa käydä, toiset tykästyvät kovastikin. Jopa kielestä huolimatta. 😉

   Jos kuvauskielto liittyy selfieisiin, kieltäisivät suoraan sitten sen! 😀 Mulla ei ole mitään ongelmaa olla kuvaamatta itseäni kaikkialla, mutta olisi niin kiva ottaa kuvia kaikesta niistä krumeluureista, mitä nuo palatsit kätkevät sisäänsä.

 • Reply sari / matkalla lähelle tai kauas keskiviikko, 22 tammikuun, 2020 at 21:37

  Kiitos tästä jutusta. Wienin matka on lähestulkoon liipasimella ja kun ja jos matkaan lähden, tähän juttuun pitää palata. Harmillista, että linnoissa ei saa kuvata. Näyttävät hyvin samanlaisilta kuin Eremitaasi ja siellä taas sai kuvata mutta ilman salamaa.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY torstai, 23 tammikuun, 2020 at 13:39

   Kiva, jos tästä on hyötyä tulevalla matkalla. 🙂 Just mietin Eremitaasia ja Katariinan kesäpalatsia kaiholla tuolla Wienissä ollessani ja pohdin, miksi Pietarissa sai kuvata ja täällä ei.

 • Reply Sandra torstai, 23 tammikuun, 2020 at 11:08

  Olipa kattava juttu ja paaaaaljon olitte ehtineet tehdä. Jäi vähän harmittamaan, että omalla Wienin-matkalla jäi käymättä konsertissa; se olisi ollut varmaan yksi kohokohta. Sacher-kakku ei mielestäni ole mitään erityisen hyvää, mutta kerrankos sitä maistoi. Palvelu oli tosin oikein hyvää, vaikkakin Hotel Sacherissa oltiin ehkä lopen kyllästytty turisteihin.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY torstai, 23 tammikuun, 2020 at 13:40

   Joo parissa päivässä ehti kuitenkin tosi paljon, vaikka välillä tuntui, että kaikki aika meni siirtymiin – Wien kun on niin valtava kaupunki. Konsertti oli ehdottomasti yksi kohokohta Schönbrunnin maauimalan kanssa.

 • Reply E torstai, 23 tammikuun, 2020 at 20:17

  Rakas entinen kotikaupunkimme on ehdottomasti maailman kaunein ja mukavin kaupunki, jonne palaamme vähintään kerran vuodessa.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY lauantai, 25 tammikuun, 2020 at 16:05

   Uskon, että Wien on varmasti oikein kiva paikka asua ja aukeaa varmasti ihan eri tavalla kuin viikonlopputuristille. 🙂

 • Reply Mari torstai, 23 tammikuun, 2020 at 20:51

  Voi ei, tästä kirjoituksesta tulee ikävä Wieniin. Olen käynyt pari kertaa, mutta matkoista on jo aikaa. Lähes 30 vuotta sitten nuorena parina vietimme kaupungissa mukavan kesäisen viikon tutustuen ihan hurjalla vauhdilla kaupungin nähtävyyksiin. Seuraavan kerran olimme omalla autolla koko perheen kanssa, siitäkin kuitenkin jo toistakymmentä vuotta aikaa. Silloin kiertelimme myös kaupungin ympäristössä. Pitäisikin laittaa kaupunki taas listalle.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY lauantai, 25 tammikuun, 2020 at 16:07

   Kiva, että Wieniin liittyy positiivisia muistoja! Ehdottomasti menkää kaupunkiin muistelemaan menneitä ja nostalgisoimaan. Se on kuitenkin varmasti kovasti muuttunut parissakymmenessä vuodessa. 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, 24 tammikuun, 2020 at 19:13

  Olen käynyt pari kertaa Wienissä, mutta se ei oikein sykähdyttänyt. En tiedä miksi, koska kaunis kaupunkihan se on. Joku siinä ei vaan napannut. Voisin ehkä yrittää vielä kerran 🙂

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY lauantai, 25 tammikuun, 2020 at 16:08

   Joo muistan, tästä oli aiemminkin puhetta, että meillä oli vähän samat fiilikset paikasta. Jokin mätti, mutta kyllä siellä ainakin yhden pidennetyn viikonlopun helposti viettää. 🙂

 • Reply Martta / Martan matkassa perjantai, 24 tammikuun, 2020 at 20:32

  Olen kerran käynyt Wienissä ja olin tuolloin todella yllättynyt kaupungista ja sen leveistä kaduista, tykkäsin Wienistä paljon ja lähtisin sinne mielelläni uudemman kerran, vaikka joulumarkkinoille. Kävimme alkukeväästä, joten puistot eivät olleet vielä parhaimmillaan, sun kuvissa näkyy kivasti vihreetä. Omaan ohjelmaan kuulu myös Wienin ratsastuskoulu, joka oli todella mieluinen. Oma postaukseni Wienistä on blogini luetuin 🙂

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY lauantai, 25 tammikuun, 2020 at 16:10

   Wienin joulumarkkinat ovat aivan varmasti todella tunnelmalliset. 🙂 Wienin ratsastuskoulu on varmast myös kiva kokemus, jos on hevosista kiinnostunut. Hauskaa, että Wien sulla luetuin postaus, kyllähän se on klassikko-kohde, joka kiinnostaa monia, eikä syyttä!

 • Reply Rosa lauantai, 25 tammikuun, 2020 at 00:59

  Olipa kesäinen tunnelma. Vierailin Wienissä talvella ja kuten monissa muissakin paikoissa niin näistä kuvista välittyy niin erilainen tunnelma kuin mitä siellä koin. Pidin Wienistä, mutta en ilmeisesti tarpeeksi sillä en ole sinne palannut yli 10 vuoteen.

  Voisiko kuvauskielto johtua siitä, että pelätään kuvia käytettävän kaupalliseen tarkoitukseen?

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY lauantai, 25 tammikuun, 2020 at 16:13

   Joo sehän on mahtavaa, että paikka voi näyttää ja tuntua niin erilaiselta, kun siellä käy eri vuodenaikona. Mulla on tosi harvoista paikoista kokemusta talvelta, siis siten, että paikassa olisi kylmää ja talvista. Voisi ehkä joskus repäistä ja matkustaa kylmänä aikana kylmiin kolkkiin.

   Osaan hyvin kuvitella tuon, että Wien oli ihan kiva, muttei riittävän kiva, että sinne olisi ollut tarvetta matkustaa uudemman kerran. Itsellänikään ei ole kiirettä takaisin, enkä ole harmissani, jos tässä oli ainoa visiitti tuonne. Pidin Salzburgista enemmän.

   Tuo kaupallinen pointti on muuten ihan mahdollinen syy kuvauskieltoon!

  Leave a Reply