Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa Yleinen

Vietä täydellinen päivä Hollannin Utrechtissa

perjantai, 29 marraskuun, 2019

Blogiani enemmän lukeneet tietävät, että minulle Hollannin ykköskaupunki on Utrecht, eikä Amsterdam. Kehotankin aina kaikkia unohtamaan ruuhkaisan Damin ja suuntamaan sympaattisempaan Utrechtiin. Se on vähän kuin sanoisi Suomessa, että menkäähän Turkuun.

Käväisimme vaihtokaupungissani tänä vuonna kesän korvilla ystäväni häissä, ja vietimme yhden mahtavan päivän ihan vain Utrechtia fiilistellen. Jaan tässä nyt omat vinkkini täydellisen päivän viettoon Hollannin parhaassa kaupungissa.

Suositeltava matkustusajankohta on juurikin touko-kesäkuusta alkaen. Kauniita kevätpäiviä on myös huhtikuussa.

1. Aamu alkaa Bagels and Beansista

Hollantilainen kahvilaketju Bagels and Beans muodostui suosikkipaikakseni vaihdon aikana, ja olen palannut sinne joka visiitilläni. Otan aina saman mehevän avokadobagelin – toisten mielestä tylsää, omasta mielestäni aina yhtä ihanaa!

Keskustan alueella on kolme Bagels and Beansia, joista oma kantikseni on osoitteessa Biltstraat 60. Kesäisin aamiaisbagelin ja kahvin voi nautiskella kadulla.

2. Kävele kanaaleja pitkin

Aamiaisen jälkeen täytyy hieman sulatella ruokaa, joten on otollinen hetki tehdä leppoisa kävelyretki. Kaupungin läpi luikertelevat kanaalit tarjoavat ihastuttavat puitteet ruuansulatuskävelylle.

Aloita kävely Utrechtin kaupunginteatterin kulmalta (Lucasbolwerk 24) ja etene Maliesingeliä pitkin kohti etelää. Kanaalin varrelta löytyy vehreitä puistoja ja ihania kujia, joille kannattaa kurkistella. Ja mikäli rautatiet ja junat saavat sinut kiihkon valtaan, näppärän matkan päässä on myös kaupungin kuuluisa rautatiemuseo.

Jatka Maliesingeliltä Tolsteegsingelille ja sieltä Utrechtin kuuluisan Oudegracht-kanaalin varteen. Viehättävän kanaalin eteläpäästä voi bongata muun muassa kaupungin kapeimman talon. Se on niin symppis!

Oudegracht on yksi Utrechtin tärkeimmistä nähtävyyksistä, ja sitä seuraamalla pääsee kätevästi kaupungin keskustaan. Kanaalia voi seurata joko ylhäältä katutasosta tai sitten laskeutumalla vesirajaan. Mitä lähemmäs Utrechtin keskustaa mennään, sen eläväisemmäksi muuttuu Oudegracht.

Oudegrachtin varrella on lukemattomia kahviloita, pubeja, putiikkeja ja ravintoloita, joihin pistäytyä. Ensikertalaiselle voi kuitenkin riittää pelkkä alueella käppäily ja tunnelman fiilistely.

Täällä Utrecht tuntuu vilkkaimmalta, kun ihmispaljoudessa vilistää myös kellojaan rimpauttelevia pyöräilijöitä. Jostain saattaa välillä leyhähtää kannabiksen tuoksu.

Oudegrachtille palaan vielä myöhemmin tässä postauksessa.

3. Tsekkaa kaupungin maamerkki Dom-torni

Tässä vaiheessa on hyvä hetki käydä ihailemassa Utrechtin kuuluisinta rakennusta, komeaa Domia (Domplein 21), joka on kivenheiton päässä Oudegrachtista. Hollannin korkein kirkontorni kohoaa yli sataan metriin, joten jos suinkin energiaa riittää, kannattaa urakoida Domin huipulle ihailemaan maisemia. Lippuja saa ostettua etukäteen sekä Domin aukion laidalla olevasta turistipuljusta.

Samalla kannattaa poiketa sisällä Utrechtin katedraalissa ja käväistä kirkon kauniissa, pienessä puutarhassa.

4. Seikkaile keskustan kapeilla kujilla

Siellä missä Oudegracht tekee mutkan ja jatkaa vasemmalle, siellä on Utrechtin pieni keskusta, joka on mukavan eläväinen. Poikkea lukuisiin kauppoihin sisälle tai juo sumpit jonkun kahvilan terassilla.

Jos kaipaat pientä hiukopalaa, liity jonon jatkoksi Manneken Pis -ranskalaiskojun eteen – niitä löytyy keskustan alueelta kaksi kappaletta (Steenweg 2 ja Bakkerstraat 1). Herkulliset ranskikset saavat kyytipojaksi ihanan rasvaista majoneesia.

Ja mikäli on lauantai, muista pistäytyä Janskerkhofin kukkamarkkinoilla, jossa tuoksu on päätä huumavaa.

5. Lounasta Cafe Olivierissa

Utrechtin sokkeloisessa keskustassa on lounaspaikkoja mielin määrin, mutta oma suositukseni on rento ja suosittu belgialaispubi Cafe Olivier (Achter Clarenburg 6A). Entiseen kirkkoon perustettu pubiravintola tarjoaa herkullista ruokaa hamppareista mahaa lämmittäviin keittoihin, ja kyytipojaksi saa tietysti erinomaista olutta.

Iltaisin täällä voi viettää iltaa pitkän kaavan mukaan lautapelejä pelaillen.

6. Vuokraa pyörä

Mitä olisikaan loma Hollannissa ilman pyöräilyä? Utrecht pursuaa pyörävuokraamoja, joista saa itselleen kelpo vempeleen käyttöön päiväksi vaikka vain 10 eurolla. Mukana tulee järeä ketjulukko. Kokeile vaikka Cheap Bikes -vuokraamoa (Lange Jansstraat 26).

Pyörä kannattaa vuokrata siksikin, että se on kätevin tapa liikkua ihmettelemään Utrechtin keskustan ulkopuolen nähtävyyksiä – niitä esittelen seuraavaksi.

7. Vieraile kasvitieteellisessä puutarhassa

Utrechtin kasvitieteellinen puutarha sijaitsee yliopiston kampuksen vieressä Uithofissa reilun neljän kilometrin päässä kaupungin keskustasta (Budapestlaan 17). Puutarha on auki maaliskuusta marraskuun loppuun, ja aikuinen pääsee puutarhaan 8,5 euron hinnalla.

Puutarhassa näkee niin bambuja kuin kotoperäisiä kasveja ja kukkia. Hauskin osa on kivipuutarha, joka alkaa heti sisäänkäynnin jälkeen. Kompaktilla alueella kiemurtelee sokkeloisia kiviportaita ja -polkuja, joiden pientareet vihertävät ja kukkivat ihastuttavasti.

8. Polkaise Oostbroekin maatilalle – ja vieläkin pidemmälle, jos jaksat

Reilun kahden kilometrin päässä kasvitieteellisestä puutarhasta sijaitsee mukava ulkoilualue Oostbroek (Bunnikseweg 39). Paikalla on niin maatila minipossuineen ja kileineen kuin mutkittelevia metsäpolkuja, joita pitkin pyöräily on hauskaa puuhaa.

Jos energiaa ja pyöräilyintoa riittää, voi Oostbroekista jatkaa reilu kuusi kilometriä Utrechtin naapurikaupunki Zeistiin ihailemaan kaupungin upeaa barokkilinnaa (Zinzendorflaan 1). Se on lähempänä Utrechtin keskustaa kuin kenties kuuluisampi Kastel de Haar. Kannattaa kuitenkin huomioida, että linnalta matkaa takaisin Utrechtin keskustaan on reilu 11 kilometriä.

Zeistin linna ei ole aina auki yleisölle, vaan sisälle päästäkseen on osallistuttava opastetulle kierrokselle. Toinen vaihtoehto on ruokailla linnan brasseriessa, joka on auki tiistaista sunnuntaihin klo 11-17.

9. Olutta Neudella

Kunnon pyörälenkin jälkeen paras palautusjuoma on tietysti olut. Suosittelenkin köyttämään pyörän johonkin tolppaan Neudella ja istahtamaan ölberin äärelle.

Iltaisin paikka kuhisee elämää, kun ravintoloiden pöydät valtaavat ulkotilat. Kaikilla ravintoloilla on lämpölamput ja monista löytyy huopiakin. Valitse siis mikä tahansa suosituista paikoista ja herätä ruokahalusi huurteisella.

10. Illallinen LE:ENissä

Pahoittelut, mutta vieläkin pitäisi jaksaa pyöräillä! Neudelta on hieman alle kolmen kilometrin matka mainioon aasialaisravintola LE:ENiin (Heuveloord 140), joka on kyllä pienen reippailun väärti. Tänne berliinimäisen trendikkääseen ravintolaan kannattaa varata pöytä etukäteen. Paikan juju ovat pienet tapastyyliset annokset, joita tilataan paljon koko pöytäseurueelle.

Mikäli pyöräily ei enää maistu, voi etsiytyä Oudegrachtin varrelle syömään. Tämän muistan aina mainita: Amsterdamissa ei pääse samalla tavalla kanaalin vesirajaan herkuttelemaan kuten Utrechtissa.

11. Päätä ilta jazzin säveliin ’t Oude Pothuysissa

Oudegrachtilla tunnelmallisessa kellaritilassa sijaitseva jazzravintola ’t Oude Pothuys (Oudegracht 279) on ikisuosikkini Utrechtissa. Intiimissä paikassa pääsee kuuntelemaan korvia hivelevää jazzia ilmaiseksi – joskin vähintään viiniä on suotava ostaa.

Jos minun pitäisi suositella Utrechtissa vain yhtä paikkaa, se olisi aina tämä.

12. Nukkumaan The Eye -hotelliin

Tässä vaiheessa luulisi jo väsyttävän. Aivan pelipaikoilla Wijde Begijnestraatilla sijaitsee kodikas boutique-hotelli The Eye, jonka viihtyisissä huoneissa kelpaa uinua.

Myös aamiainen on hyvä, joskin hintava. Buffetin sijaan on valittavana hollantilainen toast-aamiainen tai muroaamiainen hintaan 12,5 euroa. Siksi seuraava aamu kannattaakin aloittaa tietenkin Bagels and Beansista.

***

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply espanjaan perjantai, 29 marraskuun, 2019 at 22:16

    Utrecht on tosiaankin oikein mukava vierailukohde. Keskustan kadut ja nähtävyydet tulivat tutuiksi viime kesänä siellä käydessänne. Sen lisäksi tuo mainitsemasi Haarin linna oli valtavan hieno. Kiva, kun pidät esillä muita kohteita kuin Amsterdamia. Olimme reilut kaksi viikkoa Hollannissa kesällä, emmekä edes käyneet siellä. Olemme toki käyneet aikaisemmin, mutta todellakin, Hollannissa on niin paljon muuta nähtävää.

    • Reply Sonja | FIFTYFIFTY tiistai, 3 joulukuun, 2019 at 20:28

      Kiva, että Utrecht on teillekin tuttu paikka ja että tykästyitte siihen. Kastel de Haar on itseltäni näkemättä, mutta olisi kyllä hienoa päästä siellä käymään joka kerta. Hollannissa kyllä riittää nähtävää ja kun maa on niin kompakti, reilussa kahdessa viikossa ehtii nähdä vaikka mitä.

    Leave a Reply