Suomen suurin matkablogiyhteisö
1-2 viikon irtiotot Pohjois-Amerikka

Mistä aloittaa tutustuminen Brooklyniin?

torstai, 20 kesäkuun, 2019

Sinkkuelämän aikana Manhattan oli kaikki kaikessa. Kun Miranda kertoi muuttavansa Manhattanilta Brooklyniin, hänen avarakatseiset ystävänsä uhkasivat olla tulematta vierailulle periferiaan.

Noin kymmenen vuotta myöhemmin Girls-sarjan hahmot asuivat ja halusivat asua nimenomaan Brooklynissa. Gentrifikaatio on tehnyt tehtävänsä ja halvasta kaupunginosasta on tullut haluttu ja hyväksytty kaupunginosa.

Kahdella New Yorkin -vierailulla (syyskuu 2017 ja huhti-toukokuu 2019) olen enimmäkseen viettänyt aikaa Manhattanilla, mutta toki molemmilla reissuilla on tullut jalkauduttua myös Brooklynin puolelle. Luulen, että mitä useammin tulee New Yorkissa käytyä, sen useammin tutkimusmatkailu suuntautuu nimenomaan Brooklyniin.

New Yorkin väkirikkain hallintoalue (borough) on kuin oma kaupunkinsa – mitä se itse asiassa on ollutkin 1800-luvulla. Se ei Manhattanin tavoin tursua ilmiselviä turistimagneetteja – muutamaa poikkeusta lukuunottamatta – eikä minulla ollut etukäteen hirveästi hajua siitä, mitä Brooklynissa kannattaisi nähdä tai tehdä.

Haahuiltuani Brooklynissa useampaan otteeseen voin suositella sinne viittä ensikertalaisen tärppiä, joista voi aloittaa tutustumisen tähän Manhattania vähemmän tunnettuun alueeseen.

Brooklyn Bridge

Tunnetuista nähtävyyksistä puheenollen, Brooklyniin tosiaan liittyy yksi New Yorkin symboleista: Manhattanin ja Brooklynin yhdistävä Brooklyn Bridge. Vuonna 1883 valmistuneen sillan käveleminen päästä päähän on varmasti melkein jokaisen kaupunkiin saapuvan turistin bucket listillä.

Olen kävellyt sillan molemmilla New Yorkin -reissuilla, päinvastaisiin suuntiin. Maisemien puolesta suunta kannattaisi olla Brooklynista Manhattanille päin, koska Manhattanin siluetti on näyttävämpi. Toiseen suuntaan kävely on taas siinä mielessä hyvä idea, että aivan lähellä sillan Brooklynin-päätä on kiinnostava kaupunginosa Brooklyn Heights.

Brooklyn Heights

Vaikka Brooklynin hinnat ovat lähteneet rakettimaiseen nousuun vasta 2000-luvulla, Brooklyn Heights on ollut varakkaiden kaupunginosa jo 1800-luvulta asti.

Naapurustossa on idyllisen rauhallinen tunnelma ja talot ovat juuri niin ihanan newyorkilaisia, että ne saavat unelmoimaan elämästä Isossa Omenassa. Jokin niissä ulkoporrasaskelmissa ja porrastasanteiden kukkaistuksissa saa polveni veteläksi ihastuksesta.

Brooklyn Heightsin somilla kaduilla kannattaa kävellä kiireettömästi ja istahtaa vaikka viinilasilliselle jonnekin. Täällä ei paljon autontööttejä kuluteta, vaan tunnelma on pikkukaupunkimaisen rauhallinen.

Brooklyn Heightsista ei kannata lähteä pois ennen kuin on ihaillut Manhattanin siluettia Brooklyn Bridge Parkista käsin. Huikeasta näkymästä tulee mieleen yksi Girlsissa käyty keskustelu: kannattaako asua kauniissa rakennuksessa, jonka ikkunasta näkee ruman rakennuksen vai rumassa rakennuksessa, josta näkyy kaunis rakennus? No rumassa tietenkin!  Samalla logiikalla kannattaisi ehdottomasti asua Brooklynin puolella siltaa, jotta voisi aina nähdä esteettisesti viehättävämmän Manhattanin.

Coney Island

Brooklyn Heightsista katsoen Brooklynin aivan vastakkaisella laidalla sijaitseva Coney Island on Brooklyn Bridgen ohella varmasti alueen tunnetuimpia osia. Ja kyllähän se innostaa – ajatus merenrannasta, huvipuistoista ja hattarasta.

Metromatka Manhattanilta Coney Islandille on lähes uuvuttavan pitkä, ainakin jos sattuu olemaan kuuma päivä ja vaunussa ei ole ilmastointia. Meillä kesti Upper West Sideltä W 96th Streetiltä tunti ja kymmenen minuuttia kunnes olimme perillä.

Haave merenrannan viilentävästä tuulesta sai kuitenkin jaksamaan pitkäpiimäistä matkaa.

Vahinko vain, että vilvoittava merituuli loisti sinä syyskuisena päivänä poissaolollaan. Itse asiassa Coney Islandilla oli paahteessa vieläkin kuumempi kuin keskellä kaupunkia, jossa sentään pääsee helposti pilvenpiirtäjien tarjoamaan varjoon.

Tunnelma Coney Islandin Boardwalkilla oli kuitenkin mahtavan eloisa. Luna Parkin hurvitteluissa kiljuvat lapset ja latinorytmejä luukuttavat puertoricolaisryhmät laittoivat väkisinkin hymyn huulille. Mikään silmäkarkki Coney Island ei varsinaisesti ole: sen kerrostalokeskittymät ovat tarpeettoman rujot ja maisemaa hallitsevat.

Koska kärvistelimme itse nahkaa polttavassa helteessä, mieleemme ei tullut mennä legendaariseen Nathan’s-hotdogravintolaan. Vuonna 1916 puolalainen siirtolainen Nathan Handwerker perusti Coney Islandille pienen hodariständin, jonka kuumista koirista on tullut ainakin paikan nettisivujen mukaan maailman kuuluisimmat hot dogit. Ständistä ravintolaksi laajentuneessa Nathan’sissa voi tietysti osallistua hodarinsyöntikisaan!

Brooklyn Botanic Garden

Brooklynin kasvitieteellinen puutarha oli vasta tämän toisen New Yorkin -matka löytö. Ja mikä löytö se olikaan, varsinkin näin sakuran aikaan!

Meillä olisi ollut mahdollisuus käydä puutarhassa hanami-juhlan aikaan, mutta luovuimme ajatuksesta välittömästi paikalle tultuamme. Tuntui että koko Brooklyn oli menossa sinne.

Niinpä tulimme Botanic Gardeniin tavallisena arkipäivänä, jolloin sisään pääsi jonottamatta ja puolta halvemmalla: peruspäivänä lippu maksaa 15 dollaria.

52 hehtaarin alueelle mahtuu niin japanilainen puutarha kuin ruusutarhakin, joka oli keväällä vielä kiinni. Kirsikankukkien ihailuun löytyi mahtipontinen Cherry Esplanade, joka oli kaikessa vaaleanpunaisuudessa huikea näkymä. Siellä olikin useampiakin valokuvaussessioita käynnissä. Suurin osa sakurasta haltioituneista vierailijoista oli aasialaisia.

Syvemmältä puistosta löytyy esimerkiksi Rock Garden ja Discovery Garden. Viehättävän Steinhardt Conservatoryn ulkopuolella on kaunis vesiallas ja piha täynnä kukkaistuksia. Meidän vierailumme aikaan paikalta löytyi keväinen tulppaanikeskittymä.

Aivan Brooklyn Botanic Gardenin liepeiltä löytyy muuten New Yorkin toiseksi suurin museo Brooklyn Museum. Tällä kertaa siellä olisi ollut Frida Kahlon näyttely, joka oli yllätys yllätys loppuunmyyty juuri siltä päivältä.

Prospect Heights

Brooklyn Botanical Garden ja Brooklyn Museum sijaitsevat Prospect Heightsin kaupunginosan kyljessä. Päädyimme äidin kanssa kävelemään siellä pienen kävelylenkin etsiessämme lounaspaikkaa.

Naapurustossa ei ole sinänsä mitään ihmeellistä, siellä voi nähdä monia puiden kauniisti kehystämiä kadunvarsia viehättävine kaupunkirivitaloineen. New Yorkissa monesti mieleenpainuvat paikat olivat tällaisiä: tavallisia naapurustoja, joissa oli mukavaa vain kävellä ja ihmetellä ihan jotain tavallista ja arkista.

Alueella on varsinkin viikonloppuisin suosittu perheravintola Tom’s, joka on perustettu 1930-luvulla. Googlessa 4,4 tähden arviot saivat meidät kiinnostumaan paikasta, mutta kadulle asti kiemurteleva jono sai meidät hakeutumaan muualle lounaalle.

Vielä muutama vinkkiviitonen

Brooklyn on minulle edelleen vielä suuri ja tuntematon, jossa riittää koluttavaa seuraaville New Yorkin -reissuille. Tähän loppuun halusin vielä antaa muutaman Brooklyn-suosituksen, joita en ole vielä itse käynyt testaamassa, mutta joista olen kuullut pelkkää hyvää:

 • Williamsburg – trendialue, joka on ollut nosteessa jo jonkin aikaa, Mondo on kirjoittanut tästä muistaakseni viime tai toissa vuonna. Eräs blogin lukija suositteli aluetta lämpimästi ja vertasi sitä muun muassa Rooman Trastevereen ja Tukholman Södermalmiin.
 • Roberta’s – boheemi paikka, josta saa kuulemma New Yorkin parhaita pizzoja, terveisin keittiömestari-veljeni. Roberta’s sijaitsee East Williasburgissa.
 • Buttermilk Channel – toinen veljeni suosittelema ruokapaikka Carrol Gardensissa (joka on kuulemma kiva alue). Suosittu ja kiva bistro, jonne voi tehdä pöytävarauksen.
 • Vinegar Hillhouse – pieni ja intiimi à la carte -paikka, jonka ruokalista on sesonginmukaista, uutta amerikkalaista ruokaa. Sijaitsee Vinegar Hillin alueella.
 • Dumbo – eli Down Under the Manhattan Bridge Overpass on Williamsburgin ohella toinen Brooklynin nousevista alueista. Alueesta on tullut 2000-luvulla taidegallerioiden keskus ja nyttemin teknologia-alan startuppien keskittymä.

Onko Brooklyn sinulle tuttu?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Sateenmuru sunnuntai, 23 kesäkuun, 2019 at 18:47

  New York on yhä itselläni unelmakohteiden listalla, mutta suuntaisin siellä varmasti Brooklyniin ja myös Williamsburgiin. En tiedä malttaisinko edes kierrellä museoissa, vaan tekisin varmaan samaa kuin sinä tuossa jutun lopussa: ihmettelisin arkisia ympäristöjä.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, 24 kesäkuun, 2019 at 11:05

   Mäkään en ole toistaiseksi käynyt itse asiassa kuin MoMassa, joka se kyllä on kaiken suosittelun ja hehkutuksen arvoinen! Mutta kyllä se juttu Nykissä on sellainen suhteellisen arkinen hengailu eri kaupunginosissa, sillä saa ajan kulumaan kuin siivillä. <3

 • Reply Terhi maanantai, 24 kesäkuun, 2019 at 19:46

  Brooklyn ei ole niin kauhean tuttu, toki tuo Brooklynin silta oli minullekin aikanaan must. Tuo kasvitieteellinen puutarha kiinnostaisi ja tottakai juuri kirsikankukkien aikaan.
  Frida Kahlon näyttelyn näin Riossa, oli kyllä hieno.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY tiistai, 25 kesäkuun, 2019 at 11:54

   Suuri suositus tosiaan Botanic Gardenille ja koko Brooklynille, minulla tässä vain osa sinne kätkeytyvistä kiinnostavista paikoista. 🙂 Uskon, että Kahlon näyttely oli hieno, olisi mahtavaa nähdä se joskus.

 • Reply Sofia / Project Forever tiistai, 25 kesäkuun, 2019 at 11:21

  Kiva että innostuit kirjoittamaan Brooklynista oman postauksen! Brooklyn on oma suosikkialueeni New Yorkissa ja viimeisillä matkoilla New Yorkiin olenkin mielummin majoittunut Brooklynin puolelle, ja nimenomaan Williamsburgin alueelle. Brooklynista löytyy paljon kivaa tekemistä ja näkemistä, mutta oma vinkkini sinne matkustaville on Smorgasburgin ruokamarkkinat, jotka pidetään lauantaisin Williamsburgissa ja sunnuntaisin Prospect Parkissa. Prospect Park on muutoinkin kiva paikka viettää päivää, se on vähän niinkuin Central Park mutta Brooklynissa! 🙂

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY tiistai, 25 kesäkuun, 2019 at 11:56

   Jee, kiitos näistä vinkeistä! 🙂 Olen kuullut muiltakin samanmoisia juttuja, että ovat alkaneet majoittua Manhattanin sijaan Brooklynissa. Itsellä tosiaan ensi kerralle tuo Williamsburh on yksi isoin must, mutta muutenkin tosiaan olisi kiva sukeltaa yhä enemmän Brooklynin sielunmaisemaan. 🙂 Smorgasburgin ruokamarkkinat kuulostavat tosi kiinnostavilta!

 • Reply Aino Aloha tiistai, 25 kesäkuun, 2019 at 15:59

  Brooklynistä jäi itselleni hieman sekava kuva viime kesän reissulla, kun taas Manhattan tuntuu niin kovin selkeältä numeroituina katuineen ja noin muutenkin. Tutustuin oikeastaan vain tuohon hypetettyyn Williamsburgiin josta kyllä kovasti pidinkin. Brooklyn ansaitsee kyllä vielä uusintavisiitin ja haluan tutustua siihen laajemmin 🙂

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY tiistai, 25 kesäkuun, 2019 at 19:46

   Totta, että Manhattan on katujen nimiä myöten varsin selkeä kokonaisuus ja Brooklyn tuntuu sen vieressä vaikeasti hahmotettavalta möhkäleeltä. Kiva, että tykkäsit Williamsburgista, en malta odottaa, että pääsen sinne itse. 🙂 Ja itsellä sama toivomus seuraavalle reissulle, että Brooklynia saisi haltuun laajemmin.

 • Reply Iida In Translation perjantai, 28 kesäkuun, 2019 at 04:48

  New York on mulla vielä haaveiluasteella, mutta Brooklyn kuuluu ehdottomasti kyllä must see -kohteisiini Girls -fanina ja leffojen kautta siellä monta kertaa vierailleena. 🙂 Tuolla olisi kyllä niin loputtomasti nähtävää, ettei oikein tiedä miten pitkästä reissusta edes kannattaisi aloittaa! Luulen, että ainakin tahtoisin vaihtaa majoitusta kesken matkan, vaikkapa Manhattanin puolelta Brooklynin puolelle. Musta se on ollut kiva vinkki muihinkin isoihin suurkaupunkeihin, joissa matkat vievät aikaa. 🙂

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY perjantai, 28 kesäkuun, 2019 at 11:53

   Sekin tosiaan kertoo Brooklynin aseman noususta, että se on monen sarjan ja elokuvan tapahtumapaikka Manhattanin sijaan. 🙂 Itse olen yleensä sen verran laiska, että en jaksa siirtää kaupungin sisällä kahteen eri osoitteeseen kamoja, mutta tuo on kyllä ihan totta, että sillä tavalla tulisi väkisinkin näkemään monipuolisemmin kaupunkia! Hyvä vinkki siispä. 🙂 Varmasti ennemmin tai myöhemmin pääset toteuttamaan New York -haaveen.

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi lauantai, 29 kesäkuun, 2019 at 09:59

  Ihana kaupunkiopasjuttu 🌸 en ole käynyt New Yorkissa ikinä. Olisi mukavaa käydä, paikka kun on ikoninen.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY sunnuntai, 30 kesäkuun, 2019 at 11:37

   Kiitos! 🙂 Kannattaa ehdottomasti jonain päivänä lähteä New Yorkiin, edes kerran elämässä kaupunki kannattaa nähdä. <3

 • Reply Tiina Johanna / Kookospalmun alla lauantai, 29 kesäkuun, 2019 at 15:36

  Brooklyn, New York, Manhattan.. Ei voi kuin nauttia näistä teidän matkakertomuksista ja ihastuttavista kuvista! Tekstiä lukiessa ja kuvia katsellessa olin niin tunteella mukana, että meni ihan kylmiä väreitä. Ehkä olen vain niin New York -fani, että koskaan ei voi imeä liikaa kaupungin tunnelmaa itseensä. Toivottavasti saan sen omankin reissuni pian eteeni, mutta toistaiseksi tyydyn vielä fiilistelemään näitä! 🙂 Ihania kuvia!

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY sunnuntai, 30 kesäkuun, 2019 at 11:41

   Kiitos ihanasta kommentista! 🙂 Ilo kuulla, että nautit näiden lukemisesta. New Yorkissa on kyllä tunnelmaa niin paljon, että itsekin pääsen niihin fiiliksiin ihan vaikka vain jazzia kuuntelemalla. Toivottavasti pääset pian itsekin nautiskelemaan paikan päälle!

 • Reply Rosa sunnuntai, 30 kesäkuun, 2019 at 00:51

  Kävin Brooklynissä pari kertaa New Yorkin matkallani 2011, mutta en myöskään oikein tiennyt, että mitä siellä pitäisi nähdä. Niinpä kiertelimme ystäväni kanssa aluetta ristiin rastiin. Girls-sarja oli minulle tärkeä ja varmaankin tuolloin alue tuli ”tutummaksi”, mutta sen jälkeen en ole Amerikassa käynyt.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY sunnuntai, 30 kesäkuun, 2019 at 11:45

   Joo Brooklynista voi tosiaan olla vähän vaikea saada otetta, jos ei etukäteen tiedä, mitä siellä kannattaisi etsiä. Meilläkään ei oikein ensimmäisellä reissulla ollut hajua, mutta petrasin pikkuisen tokalla kerralla. Girls oli kyllä kova sarja! Toivottavasti päästään vielä molemmat uudemman kerran tutustumaan Brooklyniin. 🙂

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi sunnuntai, 30 kesäkuun, 2019 at 11:11

  Siiis rakastan näitä siun New York postauksia! Kauhea matkakuume nousee tuonne ja tulee lisää kivoja ideoita omaan ensimmäiseen reissuun. Brooklyn olis ehdottomasti yksi sadasta paikasta, jossa haluaisin käydä New Yorkin reissulla.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY sunnuntai, 30 kesäkuun, 2019 at 11:46

   Voi kiitos Veera, ihana kuulla! 🙂 New Yorkissa tosiaan on about sata paikkaa, jossa käydä, ihan vain jo ensimmäisellä reissulla! En malta odottaa, että milloin sä pääset sinne päin reissaamaan ja mitä kaikkea haaveita toteutat sillä matkalla!

  Leave a Reply