Suomen suurin matkablogiyhteisö
1-2 viikon irtiotot Pohjois-Amerikka Yleinen

Jaksoiko New York kiinnostaa vielä toisella vierailulla?

sunnuntai, 26 toukokuun, 2019

New York | huhtikuu & toukokuu 2019

Muistatteko, kun viime vuonna hehkutin pääseväni uudestaan New Yorkiin lokakuussa, ja tällä kertaa reissuseuraksi lähtisi äiti? Silloin matka kariutui äidin välilevyn pullistumaan, mutta vannoimme toteuttavamme reissun heti, kun selkä ja aikataulu olisivat otolliset.

Se aika tuli nyt huhti-toukokuun vaihteessa, kirsikankukkien aikaan. Ja mitä tulee otsikon kysymykseen: todellakin jaksoi! Vaikka edellisestä vierailustani New Yorkiin ei ollut kulunut kuin puolitoista vuotta, pystyi kaupunki edelleen sykähdyttämään ja yllättämään, innostamaan!

Tällä toisella kierroksella yksi hauskimmista asioista olikin se, että sain nähdä ja kokea valtavasti uusia asioita ja toisaalta saatoin tehdä uudestaan niitä asioita, jotka tekivät vaikutuksen ensimmäisellä kerralla.

Tähän postaukseen kokosin nyt kaiken sen, mikä oli uutta ja vanhaa. Paneudun myöhemmin tarkemmin eri kaupunginosien nähtävyyksiin.

Uutta

Chinatown

Ensimmäisellä New Yorkin -vierailulla meidän oli tarkoitus kyllä tutustua myös Chinatowniin, mutta päädyimmekin Little Italyyn San Gennaro -festivaaleille. Tällä kertaa Chinatownin äänekkäät ja haisevat ruokatorit tulivat tutumpaakin tutuksi, sillä hotellimme sijaitsi siellä.

Voin suositella Chinatownia majoituspaikaksi, koska läheltä löytyy aina hirveästi mielenkiintoisia ruokapaikkoja, kävelyetäisyydellä on useita eri metrolinjoja sekä muita kiinnostavia kaupunginosia kuten Little Italy, SoHo ja East Village.

MoMa

Pyryn kanssa emme käyneet yhdessäkään museossa, mutta äitini kanssa suuntasimme MoMaan heti ensimmäisenä päivänä. Toisinaan museoissa vierailu on uuvuttava kokemus, mutta ei MoMassa.

Kerrokset ovat sopivan kompakteja ja näyttelyt on aseteltu esille ihanan ilmavasti. Ja kyllähän se sykähdyttää, että 25 dollarin pääsymaksulla näkee Van Goghia, Miróa, Picassoa, Magrittea, Monet’a…

East Village

Olin odottanut jo pitkään, että pääsisin East Villageen, jonne emme päätyneet Pyryn kanssa. Nyt käväisimme boheemissa kaupunginosassa useaan otteeseen kävelemässä ja tutustumassa sen ruokatarjontaan.

Verrattuna lännen West Villageen East Village on rujomman näköinen, mutta se on täynnä kiinnostavia ruokapaikkoja ja baareja. Me söimme muun muassa supersuositussa Momotoko-ravintolassa sekä legendaarisessa Katz’s Delissä, jossa lounastamista suosittelen kaikille. Meininki on valtavan sekavaa, mutta kuuluisat pastramileivät herkullisia. Muista laittaa sinappia!

The Oculus

Hulppea kauppakeskus WTC-muistomerkkien vieressä kiinnosti meitä lähinnä arkkitehtuurinsa puolesta. Sisällä näyttää siltä kuin olisi valaan sisuksissa. Oiva paikka vessa- ja kahvitauolle, jos ei ole kiinnostunut shoppailusta.

Roosevelt Island

Meidän ei oikeastaan edes pitänyt päätyä Rooseveltin saarelle, joka on kapea kaistale Manhattanin ja Astorian välissä. Olimme saaneet suosituksen mennä Governor’s Islandille ja allekirjoittanut oli lukenut suosituksen vähän hätäisesti. Siellä me sitten ihmettelimme Roosevelt Islandin karujen kerrostalojen keskellä, että miksi ihmeessä meillä suositeltiin tätä paikkaa.

Onneksi sentään yksi hauska asia liittyi Roosevelt Islandiin. Saaren ja Manhattanin väliä operoi yläilmoissa kulkeva gondolihissi, johon pääsee metrokortilla. Vaikka saari ei ollut kovin kummoinen, tämä East Riverin ylittävä hissimatka oli ihan mukiinmenevä kokemus.

Central Park

Tämä ei totta puhuen ollut pelkästään uutta, sillä kyllä me Pyrynkin kanssa kävimme Central Parkissa useampanakin päivänä. Mutta tällä kertaa kävimme äitini kanssa aika kattavasti läpi koko puiston etelä-pohjoissuunnassa. Puisto on niin laaja, että tutkimiseen kannattaa varata usempia päivä.

Pohjoisessa turisteja ei ollut läheskään yhtä paljon kuin etelässä, mutta eteläosa onkin kauniimpi. Central Parkista tulen kirjoittamaan oman juttunsa tärppeineen. Se on yksi New Yorkin ihanimmista paikoista.

Chelsea Market

Tästä tuli yksi ehdoton suosikkimme. Chelsea Market sijaitsee lähellä High Lanea Meatpacking Districtillä ja se on täydellinen paikka pistäytyä lounaalle ja herkuille. Erityisesti suosittelen Los Tacos No. 1 -ruokakojua, josta saa raikkaita ja herkullisia tacoja sopuhintaan. Jonoista ei kannata pelästyä, se kulkee nopeasti!

Jälkkäriksi kannattaa maiskuttaa esimerkiksi Doughnutteryn minimunkkeja, joihin saa valita oman sokeroinnin.

Empire State Building

Pyryn kanssa emme kiivenneet yhdellekään näköalatasanteelle, vaikka New York onkin pilvenpiirtäjien luvattu kaupunki. Tällä kertaa vääryys korjattiin ja korkkasimme äitini kanssa Nykin taivasrajat Empire State Buildingissa. Olimme ostaneet jonon ohittamiseen oikeutetut liput, mutta hieman seitsemän jälkeen maanantaipäivänä näytti siltä, että paikalle olisi voinut vain marssia.

Vaikka näköalatasanteella oli tungosta, saimme silti ihailla hyvän aikaa ja hyviltä paikoilta, miten alkuillan sini muuttui tummuudessa sykkiväksi valomereksi. Voi New York! <3

Brooklyn Botanical Garden

Olimme liikkeellä mitä ihanimpana kirsikankukkien kukkimisaikana. Saimme ihailla sakuran loistoa ympäri kaupunkia, mutta yksi komeimmista keskittymistä oli Brooklyn Botanical Gardenissa.

Päätimme suosilla jättää viikonlopun hanami-juhlat väliin ja mennä sinne sellaisena päivä, kun puoli kaupunkia ei ollut mukana samaan aikaan. Se oli kerrassaan mainio päätös.

Vanhaa

Tällä reissulla New Yorkilla oli siis tarjottavanaan paljon, paljon uutta, mutta aivan yhtä ihanaa oli tehdä uudestaan muutamia samoja asioita kuin puolitoista vuotta sitten.

Oli aivan yhtä ihanaa istahtaa taas yhdelle Bryant Parkin vihreistä penkeistä ja nauttia viilenevässä illassa vohveliannos teen kera.

Oli jälleen hauskaa kävellä kertaalleen mainio High Line, varsinkin kun se sijaitsee niin lähellä Chelsea Marketia.

Ja miten hykerryttävää oli päästä taas sille samaiselle pienelle jazzklubille Greenwich Villagen syleilyssä. Tällä kertaa jono Smalls-klubille oli jo vähän pidempi ja yhä useampi turisti näytti löytäneen tiensä paikalle. Klubin intiimiä tunnelmaa se ei nakertanut.

Yhtä vaikuttavaa oli nähdä jälleen Ground Zero valtavine vesialtaineen. Vasta tällä kertaa opin syyn siellä täällä nähtäviin valkoisiin ruusuihin: ne asetetaan nimen yhteyteen aina kunkin syntymäpäivänä.

Ja kyllähän Brooklyn Bridge pitää kertaalleen kävellä päästä päähän, tällä kertaa kuitenkin Brooklynista kohti Manhattania.

Entä West Village ja Greenwich Village? Tällä kertaa vahvistui ensimmäisellä kerralla tullut aatos: ne ovat Manhattanin viihtyisimpiä ja miellyttävimpiä alueita. Seuraavalla kerralla tahdon ehdottomasti majoittua jommassa kummassa.

***

Mitenkäs te – kun menette samaan paikkaan uudestaan, teettekö aina uusia asioita vai vanhoja suosikkijuttuja?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, 27 toukokuun, 2019 at 09:32

  Vaikka maabongareita olemmekin ja uusilla maailla on erityinen sijainti sydämissämme, niin kertaamme Euroopan ”tärkeimpiä” kaupunkeja keväisin ja syksyisin siten, että tavoitteena on, että jokaisessa on käyty viimeisen kymmenen vuoden mittaan. New Yorkin vierailujakin on kertynyt tähän mennessä viisi, joista viimeisin siskontyttärien (20+ ja 20- reissun aikana) – ja oli hienoa nähdä miten seuraava sukupolvi ottaa ”ensiaskeleitaan” New Yorkissa (ja Yhdysvalloissa)!

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, 27 toukokuun, 2019 at 17:19

   Vau, no teillä totisesti riittää puuhaa, jos kerta vielä uusien maiden lisäksi ”kertaatte” vanhoja! 🙂 Mutta kymmenen vuoden säde on varmasti aika hyvä, koska kaupunki on ehtinyt muuttua jo siinä ajassa huomattavasti, mutta paljon tuttuakin löytyy. Saapa nähdä montako kertaa itse tulee vielä käytyä New Yorkissa, ei ollut tämä kyllä viimeinen!

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 27 toukokuun, 2019 at 23:02

  Me ei kovin paljoa New Yorkista välitetty. Tai siis välitettiin, mutta moni muu Yhdysvaltalaiskaupunki on viehättänyt paljon enemmän. Brooklynin puolella (Williamsburg erityisesti!) oli meidän mielestä viihtyisimmät kaupungin osat.

  Keskuspuistosta ottamasi kuvat ovat todella kauniita. Ehkä siellä olisi kannattanut viettää enemmän aikaa, sillä olimme siellä vain pari tuntia.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY tiistai, 28 toukokuun, 2019 at 17:45

   Aijaa! Ihan virkistävää kuitenkin kuulla hieman eriäviä mielipiteitä, yleensä kaikki tuntuvat suitsuttavan Nykiä maasta taivaaseen, vaikka eihän se voi olla kaikkien mieleen. Williamsburg jää vielä odottamaan seuraavaa visiittiä, Brooklynissa on muuten ollut oikein kivoja paikkoja. 🙂 Omasta mielestä Central Park ja West Village ovat New Yorkin viihtyisimpiä alueita.

   • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin keskiviikko, 29 toukokuun, 2019 at 22:20

    Ehkä vähän tuli kirjoitettua liian jyrkästi, mutta ihan totta, me ei kuuluta ryhmään, jotka suitsuttavat kyseistä kaupunkia maasta taivaaseen, vaikka ihan kiva kaupunki se on, totta kai. 🙂 Moni muu paikka vain viehättää vielä enemmän.

    Williamsburgissa kannattaa ehdottomasti käydä! Tai kaipa se vähän jakaa mielipiteitä, mutta tavallaan siinä on jotain samaa kuin vaikka Tukholman Södermalmissa, Kööpenhaminan Nørrebrossa tai Vesterbrossa, Melbournen Fitzroyssa, San Franciscon Missionissa tai vaikka Rooman Trasteveressa.

    • Reply Sonja | FIFTYFIFTY torstai, 30 toukokuun, 2019 at 11:15

     Kyllä mä ymmärrän, että New York ei ole ihan ykkösenä kaikkien listalla, ei munkaan, vaikka todella paljon kaupungista pidänkin! 🙂 Noista mainitsemistasi alueista mulle tuttu on ainoastaan Trastevere, eli paljon kiinnostavia paikkoja vielä nähtävä! Tukholmassa ja Köpiksessä olen tietty käynyt, mutta tuntuu kuin olisin mennyt laput silmillä, koska niillä reissuilla kaupunki on aina ollut sivuosassa ja seura pääasia.

 • Reply Sofia / Project Forever keskiviikko, 29 toukokuun, 2019 at 12:29

  New York on oma lempikaupunkini koko maailmassa, ja olen lähdössä sinne parin viikon päästä jo viidettä kertaa. Mulla asuu ystävä kaupungissa niin hänen kanssaan tulee aina tehtyä ja nähtyä uusiakin asioita paikallisvinkkelistä, mutta moniin lempipaikkoihin ja -ravintoloihin on tullut palattua useamman kerran.
  Omia suosikkejani on Central Park, ja melkein joka reissulla haen piknik-evästä Columbus Circlen Whole Foodsista ja etsin puistosta rauhallisen sopen. Toinen kestosuosikki on Brooklynin Williamsburg, jossa käyn vähintään syömässä Smorgasburgissa, pari kertaa olen myös majoittunut alueella.
  Nyt tulevalla reissulla suunnitelmissa on ainakin majoitus Bed-Stuyssa, Smorgasburg (tällä kertaa Prospect Parkissa), drinkit rooftopilla Manhattanilla, muutamia valikoituja ravintoloita ja parin päivän reissu Philadelphiaan.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY keskiviikko, 29 toukokuun, 2019 at 19:40

   Vau, kuulostaapa mahtavalta reissulta sun tämä viides kerta! 🙂 Aika moni tuntuu käyneen siellä just viisi kertaa. 😀 Williamsburg täytyy selkeästi sisällyttää omaan seuraavaan reissuun, et ole ainoa, joka sitä on kehunut. Myös Bed-Stuy on mulle tuntematon. Central Park on kyllä niin ihana mesta, siellä täytyy käydä joka kerta kun kaupungissa on. New York on kyllä aivan huikea kaupunki, vaikka en välttämättä olisi itse sanomassa sitä kaikkien aikojen lempikaupungikseni… mutta hyvin lähellä ollaan. 🙂

 • Reply Piyya keskiviikko, 29 toukokuun, 2019 at 22:41

  Toiset on käynyt viisi kertaa ja toiset ei kertaakaan 😊
  Matkustaminen Amerikkaan, ei sitten minnekään ole ollut millään listallani. Nyt huomaan viime vuoden aikana Nykin pyrkivän kovasti listoille. Tuntuu etä ei ole ollut missään jos ei ole ollut Nykissä 😉

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY torstai, 30 toukokuun, 2019 at 11:16

   Kyllä vähintään Nykiin kannattaa joskus lennähtää, on se niin huikea kaupunki. Mutta ainakin me rakastuttiin vielä enemmän Kalifornian tunnelmaan. Siellä oli sitä jotain! <3

 • Reply Periaatteen Nainen perjantai, 31 toukokuun, 2019 at 23:00

  Hauska kysymys otsikossa, se houkutteli heti. Varsinkin kun olen käynyt viidesti tuolla lempikaupungissani, ja nähnyt omasta mielestäni vasta osan (johtuu kyllä myös siitä, että aina haluaa käydä ”pakollisissa” tutuissa paikoissa). Haaveissa on kuukauden ”määmatka” jossa saisi hetken asua paikallisten arjessa ja koluta läpi kaikki paikat…

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, 3 kesäkuun, 2019 at 21:27

   Heh, tuo viisi kertaa tuntuu olevan jokin maaginen New York -numero! Oot varmaan VIIDES joka sanoo käyneensä siellä viidesti! 😀 Kuukausi New Yorkissa ei totta vie olisi pahitteeksi, siellä todella riittäisi koluttavaa koko ajaksi.

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi lauantai, 1 kesäkuun, 2019 at 06:53

  En kestääää mikä New York kuume tulee! Pakko päästä sinne kyllä tässä lähiaikoina, kuume alkaa olla liian korkea. Tuolla saisi kyllä kulutettua viikkoja helposti, tuntuu että kaupungissa on niiiiiin paljon kaikkea että pitäisi käydä just useamman kerran.

  Mie harvoin käyn samoissa kohteissa useammin, vaan pyrin mielummin käymään eri paikoissa. Jos niin käy, että meenkin samoihin paikkoihin niin haluan nähdä aina uutta ennemminkin. Ainoa minne saatan palata, on joku super hyvä ravintola. Näin kävi esimerkiksi Roomassa.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, 3 kesäkuun, 2019 at 21:30

   Oot aiemminkin puhunut, että NY-kuume on aika kova, toivottavasti pääset lähivuosina toteuttamaan sen haaveen! 🙂 Mäkin käyn tosi harvoin samoissa paikoissa, New York nyt poikkeus ja sitten tietysti jotkut Euroopan kaupungit, mutta silloin edellisestä vierailusta on yleensä kulunut tovi jos toinenkin. Yksi poikkeus on tietysti vanha vaihtokaupunki Utrecht, jossa tulee käytyä tietysti useammin kuin muualla.

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 1 kesäkuun, 2019 at 10:21

  Olen piipahtanut New Yorkissa niin pikaisesti, että sinne pitäisi päästä uudestaan paremmalla ajalla. Tuostakin on kulunut jo yli 20 vuotta, joten onhan kaupunkikikin siinä ajassa muuttunut. Itseasiassa pohdittiin toissa viikonloppuna vähän ex tempore että lähdetäänkö heinäkuussa NY:iin. Kun katsoin lentojen hintoja, vastaus oli nopeasti ”ei lähdetä”. Jos ne varaa ajoissa, saa hyvään hintaan, mutta näin viime tipassa ovat sikakalliita. Ihanan näköisiä nuo kirsikkapuut ja kivan tuntuinen loma teillä on ollut muutenkin 🙂

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, 3 kesäkuun, 2019 at 21:33

   Lennot Nykiin voi olla kyllä aika suolaiset, ei meilläkään ollut mitkään halvat lennot kun haluttiin suorat. Mutta ei tämä mikään pihistelymatka ollutkaan. Mutta siis ehdottomasti jos sulla on vierähtänyt jo 20 vuotta, on todellakin jo aikakin revanssille. 🙂 Siitä olisi mielenkiintoista lukeakin, miten kaupunki on muuttunut siinä ajassa. Eli peukut pystyyn, että löydätte jossain vaiheessa vähän huokeammat lennot!

 • Reply Katja lauantai, 1 kesäkuun, 2019 at 14:53

  New York ei ole onnistunut vielä mahtumaan meidän matkakohteeksi vaikka on käyty jenkeissä jo 5 kertaa. Kuudes reissu starttaa vajaan 2 viikon päästä, seuraava todennäköisesti ensi keväänä eikä vieläkään se mahdu agendaan, pitäisköhän jo huolestua?
  Kyllä varmasti vielä joskus, koska lähes koko itärannikko on vielä täysin koluamatta läpi ja sielläkin kuitenkin olis tosi paljon mielenkiintoisia kohteita.
  Tämä ettei Nykki ole vielä listalle mahtunut, johtuu juurikin siitä kun huomaan palaavani niihin ”vanhoihin tuttuihin” maisemiin uudelleen ja uudelleen, lähinnä siis luonnonpuistoihin. Nyt tuo parin viikon sisään koittava matka pitää sisällään taas kerran luonnonpuistoja, joista Yellowstone ja Grand Tetonit on kohteena jo neljättä kertaa.
  Paljon tulee varmasti kolututa niissä samojakin paikkoja kuin edeltävillä reissuilla, mutta myös uusia joita ei ole aiemmin keretty mahduttaa ohjelmaan tai joiden olemassaolosta ei olla edes tiedetty.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, 3 kesäkuun, 2019 at 21:36

   Toisaalta sehän on hyvä, että vielä se New York odottaa korkkaamattomana, kyllä se varmasti jossain vaiheessa on teilläkin reissun agendalla. Juurikin sitten, kun olette lähimailla. Siellä tosin kannattaa mielestäni vähintään viikko, muutama päivä on aika vähän. 🙂 Mutta en myöskään ihmettele, että nuo kansallispuistot vetää puoleensa uudestaan ja uudestaan. Mäkin lähtisin koska tahansa uudestaan esim. Grand Canyonille ja Yosemiteen. Yellowstone ja Grand Teton ei ole vielä tuttuja, mutta uskon kyllä, että ovat kerrassaan upeita.

 • Reply Christa lauantai, 1 kesäkuun, 2019 at 18:29

  Näitä kuvia katsoessa ei malttaisi odottaa syyskuuta ja omaa reissua New Yorkiin. Edellisestä käynnistä on vierähtänyt 20 vuotta joten melkein kuin uuteen kohteeseen ollaan menossa.
  Käyn aika harvoin samassa kohteessa uudelleen, mutta jos käyn, niin usein reissu on sekoitus tuttuja ja uusia paikkoja.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, 3 kesäkuun, 2019 at 21:38

   Ai sullakin vierähtänyt jo 20 vuotta kuten Merjalla! No onpa kiva, että pääset vihdoin verestämään muistoja. 🙂 Syyskuussa mäkin olin ekaa New Yorkissa. Luulin, että siellä olisi jo silloin syksyistä ja ehkä jopa ruskaa, mutta täysi helle siellä oli. 😀 Ihanaa tulevaa reissua sulle!

 • Reply Anu/ Matkataan Mutkitellen lauantai, 1 kesäkuun, 2019 at 19:13

  New York on ihanan monipuolinen paikka ja sieltä löytyy jokaiselle jotain. Toisaalta kaupunki myös elää ja uusiutuu sitä vauhtia, että joka visiitillekin riittää jotain uutta.
  Yleensä reissaamme mieluummin uusiin kohteisiin koska maailmassa on vain niin paljon nähtävää. Tosin sama vanha paikkakin voi muuttua uudeksi, jos edellisestä kerrasta on tarpeeksi aikaa. Kuten esimerkiksi omista New Yorkin matkoistani.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, 3 kesäkuun, 2019 at 21:41

   Jep, New York todella kestää kulutusta ja olisi varmasti aina yhtä kiehtova kohde, vaikka kävisi tyyliin viiden vuoden välein, tai jopa kolmen. Mä myös harvemmin käyn samoissa paikoissa, kun tosiaan on niiiiin paljon uusia paikkoja, jonne veri vetää. New York on ollut äidin pitkäaikainen unelma, joten oli mukava mennä mukaan, kun osasi myös vähän jo näyttää paikkoja. 🙂

 • Reply Tiina Johanna / Kookospalmun alla lauantai, 1 kesäkuun, 2019 at 19:49

  Ihania kuvia 🙂 New York edelleen odottelee bucket listillä, mutta niin kovasti toivon matkahaaveen toteutuvan pian. Erityisesti Brooklyn Bridgeä ja Central Parkin tutkimista odotan innolla, mutta myös sitä päämäärättömästi kulkemista pitkin katuja ja kaupunkia ylipäänsä. Jos todellisuus vastaa kuvia, niin eihän siihen kaupunkiin voi olla rakastumatta! Joihinkin kohteisiin jää tietty tunne, että tänne on palattava. En siis yhtään ihmettele, että Nykiin piti palata. 🙂 Varmasti oli huikea matka!

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, 3 kesäkuun, 2019 at 21:43

   Kiitos, oli todellakin huikea matka! 🙂 Central Park on kyllä aivan ehdoton, Brooklyn Bridgekään ei vedä sille vertoja, vaikka kyllä se pitää kerran päästä päähän kävellä. 😉 Mutta tosiaan tuo eri kaupunginosissa vaeltelu on Nykissa oikein mukavaa. Toivottavasti saat tämän bucket list -unelman toteutettua pian!

  Leave a Reply