Suomen suurin matkablogiyhteisö
Maakuntamatkat Pohjois-Pohjanmaa

Syötteen kansallispuiston Pyhitys-vaaralla ja Pytkynharjulla

tiistai, 6 marraskuun, 2018

Taivalkoski & Pudasjärvi | elokuu 2018

Syötteen kansallispuisto levittäytyy Pohjois-Pohjanmaalla laajalle alueelle Pudasjärvellä, Taivalkoskella ja Posiolla. Me seikkailimme elokuussa kansallispuiston alueella sekä Pudasjärven puolella Pytkynharjulla että Taivalkoskella Pyhitys-vaaran laella. Molemmat ovat vierailun arvoisia kohteita, mutta sijaitsevat toisistaan noin tunnin ajomatkan päässä.

Pyhityksen laelta näkee Lappiin saakka

Aloitetaanpa Pyhityksestä, joka on muuten helposti yhdistettävissä vierailuun ihanalle Soiperoisen luontolopulle – suosittelen lämpimästi!

Pyhitys on Syötteen kansallispuiston korkein vaara, jonka päältä avautuvat tietysti asiaankuuluvat näkymät. Navigaattoriin kannattaa näppäillä Ahmaselkosentie 212. Polku Pyhityksen laelle lähtee pienen hiekkatien vierestä, eikä lähtöpisteelle mahdu kuin ehkä kaksi autoa kerralla. Perille löytämistä helpottavat onneksi myös kansallispuiston kyltit, joita kannattaa totella, vaikka navigaattori sanoisi mitä.

Nousu Pyhitykselle on kaksi kilometriä pitkä, eikä urakka ole mitenkään ultimaattisen haastava peruskuntoiselle.

Alkuun kuljetaan tiheässä, naavapartaisten puiden kansoittamassa metsässä. Mitä ylemmäs tullaan, sitä selkeämmin vaara alkaa kaljuuntua ja puusto lyhentyä. Päälaelta näkymät ovat huokailun arvoisia.

Maisemaa yhdellä puolella hallitseva komea järvi on Kostonjärvi, mutta näkeepä Pyhitykseltä ihan Lappiinkin saakka.

Järvien lisäksi sydämen saa tykyttämään silmänkantamattomiin jatkuva metsäerämaa. Vaikka ollaankin maantieteellisesti vain hieman Suomen keskikohdan yläpuolella, huipulla tuntuvat puhaltavan selkeästi pohjoisen tuulet.

 

Pytkynharjulta Lauttalammen rantaan

Ja vielä piipahdus suositulla Pytkynharjulla. Muutaman kilometrin päässä Hotelli Iso-Syötteeltä Pudasjärvellä lähtee yhdeksän kilometrin rengasreitti Pytkyn pyrähdys. Se alkaa kauniilta Kellarilammelta, jossa maasto on soista, mutta vesi kirkasta. Navigaattoriin näppäillään osoite Rytinkisalmentie 1834.

Vielä ennen nousua Pytkynharjulle kannattaa ihailla Kellarilammen maisemia koko kauneudessaan. Näille sijoille me jäimme vielä toviksi ennen kuin hennoimme jatkaa matkaa.

Pytkynharjulle noustua avautuvat ihastuttavat maisemat harjun toista puolta täplittävään Hanhilampeen. Kauempana siintää tunturin laki.

Harjun päällä on mukavan helppokulkuista maastoa, ja vieressä kulkee pyörille tarkoitettu polku.

Hanhilammen jälkeen maisemia hallitsevat pitkään vaarat, tiheä kuusimetsä ja laajat suoalueet.

Meillä ei tällä kertaa ollut aikaa kiertää koko 9 kilometrin lenkkiä, mutta meillä oli selkeä kiintopiste: Lauttalampi. Kellarilammelta sinne on Pytkynharjua pitkin noin kahden kilometrin matka. Pitkät puuportaat johtavat Lauttalammen rantaan harjun korkeuksista. Lampi on leppoisa paikka eväiden syöntiin. Kauniilla ilmalla kannattaa laavun sijaan istuutua laiturille vesirajaan.

Meille nämä Lauttalammen aurinkoiset maisemat olivat viimeinen hetki hääpäiväviikonloppuna ennen paluumatkaa Oulun kautta Helsinkiin. Voisi ne hetket paljon kehnommissakin maisemissa viettää.

Onko Syötteen kansallispuisto sinulle tuttu?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Tarja sunnuntai, 11 marraskuun, 2018 at 22:15

  Kiitos

  Ei oo Syöte tuttu, mutta tekisipä mieleni tutustua.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, 12 marraskuun, 2018 at 18:59

   Kiva jos jonain päivänä pääset sinne päin retkeilemään. 🙂

 • Reply Pinkkis maanantai, 12 marraskuun, 2018 at 21:08

  Voi Syöte! Kaikki lapsuuden/nuoruuden talvet on tullut enemmän ja vähemmän vietettyä Iso-Syötteellä lasketellen ja hiihtäen, mutta vielä koskaan en oo päässyt sinne kesällä. Ei näytä ollenkaan hullummalta maisemat kesäpuvussakaan!

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY tiistai, 13 marraskuun, 2018 at 18:50

   Voi vitsi, mä tahtoisin mennä sinne joskus uudestaan nimenomaan talvella! Mutta kesällä siellä oli kyllä ihanan monipuolisia retkeilyalueita. Ei sulla huonommat lapsuuden talvimaisemat ole ollut. 🙂

 • Reply Päivi/KultturelliMatkalaukussa tiistai, 13 marraskuun, 2018 at 15:02

  Syöte ei ole kovin tuttu, vaikka miltei naapurissa, Oulussa, asunkin. Ihania ja inspiroivia kuvia!

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY tiistai, 13 marraskuun, 2018 at 18:50

   Oulusta kannattaa ehdottomasti lähteä sinne vähän pohjoisempaan. Kiitos kehuista! 🙂

 • Reply Stacy Siivonen lauantai, 17 marraskuun, 2018 at 08:05

  Naavapartaiset kuuset tuovat Mieleen sinipyrstön, vaan en tiedä, onko niitä noin lännessä. Tiirasta kun katsoin, näyttäisi niitä olevan. Tuo pitää kyllä ottaa projektiksi jonain vuonna, en ole aiemmin Syötteellä käynyt. Tänä vuonna kävin muualla Taivalkoskella.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY lauantai, 17 marraskuun, 2018 at 11:00

   Kannattaa ehdottomasti ottaa Syöte projektiksi, todella rauhallinen kansallispuisto ja luonto on tietysti ihan viimeisen päälle!

  Leave a Reply