Suomen suurin matkablogiyhteisö
Maakuntamatkat

Hääpäivä Hotelli Iso-Syötteen Kotkanpesä-sviitissä

keskiviikko, 26 syyskuun, 2018

Pudasjärvi | elokuu 2018

Kun Pyryn ja minun ensimmäinen hääpäivä lähestyi, oli päivän selvää, että haluaisimme tehdä jotain erityistä. Pyry toivoi hääpäivältä luksusta, minä luontoa.

Uskokaa tai älkää, mutta näiden speksien kanssa kohteeksi valikoitui Pohjois-Pohjanmaan Pudasjärvi.

Varasimme Hotelli Iso-Syötteen kuuluisan Kotkanpesä-sviitin, joka on komeillut arvostetuissa julkaisuissa ulkomaita myöten. Sen valttikortti on upea panoramanäkymä tunturiin. Erityisen upea se on tietysti talvella tykkylumen aikaan, mutta uskoimme sen säväyttävän myös elokuussa.

Syötteen kansallispuiston alueella ja Suomen eteläisimmän tunturin Iso-Syötteen laella sijaitseva tunturihotelli ei ole itsessään niin loistokas kuin sen muutamat sviitit. Se on itse asiassa aika arkinen lasketteluhotelli – esimerkiksi hotellin ravintola ei ollut sellainen, jossa olisi voinut viettää tunnelmallisen kynttiläillallisen.

Kun saavuimme hotellille hieman ennen iltayhdeksää, meille ilmoitettiin keittiön olevan juuri menossa kiinni. Päätimme syöksyä suin päin buffettiin. Tarjolla oli lohta ja punaista lihaa, se oli ihan kelpo illallinen, mutta 20 minuuttinen buffetillallinen oli kaukana siitä, mitä olisimme toivoneet tässä tilanteessa.

Seuraavana iltana söimme vuorostaan ravintolan a la carte -listalta. Esimerkiksi valkoviinissä haudutettu tattirisotto (18,5 e) oli kerrassaan herkullista ja maittava oli kuulemma myös Syöteburgeri (16 e). Aamupalalta löytyivät kaikki suomalaisen hotelliaamiaisen klassikot puurosta karjalanpiirakoihin. Eli vaikka tunnelmassa oli toivomisen varaa, ruoka oli parhaimmillaan erinomaista.

Kotkanpesä on yksinkertaisen upea, mutta ei öky

Tuloiltana ravintolassa koettu pieni tunnelman lässähdys korjaantui välittömästi, kun pääsimme sisälle Kotkanpesään. Sviittiin on oma sisäänkäynti ja kuisti, joka tällä kertaa oli täynnä kuivamuonaa ja erilaisia retkihärpäkkeitä – satuimme olemaan Iso-Syötteellä samaan aikaan, kun siellä järjestettiin Mountain Bike -kilpailut. No, sillä ei kuitenkaan ollut meille merkitystä, sillä tärkeintä oli se, mitä odotti oven toisella puolella.

Kodikkaan olohuoneen keskellä törrötti huikean näköinen kelo, joka jatkui yläkertaan. Napsautimme välittömästi saunan päälle ja korkkasimme hotellin meille huomaavaisesti jättämän kuohuviinipullon. Propsit hotellille siitä, että osasivat lukea rivien välistä toivomuksemme, sillä kirjoitimme varauksen yhteydessä vain viettävämme hääpäivää ja että toiveenamme oli onnistunut viikonloppu. Se tuntui jotenkin paremmalta kuin kirjoittaa suoraan, että saisko ees ilmaset skumpat, ku tää sviitti on kumminki tosi kallis, kiitti.

Yläkerrassa syöksyimme välittömästi ihmettelemään pyöreää sänkyä ja tunturiin avautuvaa näkymää. Harmillisesti juuri tuloiltana oli varsin sumuista, joten alkuun usvan läpi ei nähnyt näin korkealla yhtään mitään. Kuitenkin illan kuluessa sumu alkoi pikku hiljaa väistyä. Kuvat eivät tee oikeutta sille upealle maisemalle, joka Kotkanpesän sviitistä ja parvekkeelta avautuu.

Saunan lisäksi aloimme tietysti lämmittää yläkerran kylpyhuoneesta löytyvää poreallasta, jossa lilluimme koko illan. Emme ole koskaan ennen majoittuneet isossa sviitissä, eikä meillä ole koskaan ollut kilpavarusteluna sekä saunaa että poreammetta. Hääpäivän luksusaspekti – check. Tuntuu kuitenkin tärkeältä huomauttaa, että vaikka Kotkanpesä oli todella hulppea, mikään öky tai överi se ei ollut.

Iso-Syötteen huipulla

Koko lauantain käytimme lähialueen luontokohteiden koluamiseen niin Pytkynharjulla kuin Soiperoisen luonnonsuojelualueella Taivalkoskella. Niistä kirjoitan myöhemmin erikseen, mutta nyt mainitsen pienestä reippailusta, johon voi ryhtyä hotellin alueella.

Hotellin parkkipaikalta lähtee lyhyt rengasreitti Iso-Syötteen huipulle, Huippupolku. Puolikin tuntia riittää hyvin ja ylös kannattaa ehdottomasti vaivautua. Nousu ei ole paha.

Polku vie lasketteluhissien luokse, aivan tunturin laelle. Pudasjärven maisema levittäytyy laajana ja metsäisenä mattona, jossa vilahtelee matalia kumpuja siellä täällä. Näkymä on selkeästi erilainen verrattuna esimerkiksi Vuokatinvaaran maisemiin, jossa järvet näyttäytyvät huomattavasti suuremassa roolissa.

Puustolta ja kasvustolta maasto muistuttaa huipulla aivan Lapin tuntureita vaivaiskoivuineen.

Hotelli Iso-Syöte oli siis varsin onnistunut tukikohta hääpäivän viettämiseen. Ympärillä on kerrassaan upeaa luontoa ja autolla on helppo tehdä retkiä myös vieruskuntaan. Illat kuluivat Kotkanpesässä saunoen ja poreissa istuskellen niin rattoisasti, ettemme tulleet testanneeksi hotellin kaikille vieraille avointa arktista kylpylää. Talvisella se olisi varmasti mielettömän tunnelmallinen ulkoporealtaineen.

Tulikin sellainen olo, että tänne tahtoisi vielä tulla uudestaan talvella, jotta voisi nähdä tykkytlumen täyttämän tunturimaiseman.

Hintatiedot elokuussa 2018:

Kaksi yötä Kotkanpesä-sviitissä: 800 euroa
Buffetillallinen: noin 30 euroa /per henkilö

Oletko majoittunut joskus sviitissä?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta maanantai, 1 lokakuun, 2018 at 08:51

  Huikeat maisemat sviitistä 🙂 ja ihanaa hemmottelua hääpäivälle 🙂 tuollapäin en olekaan ikinä käynyt ja talvellakin varmasti upea kohde!

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, 1 lokakuun, 2018 at 18:52

   Jep, ne maisemat olivat kyllä ihan mielettömät. 🙂 Talvisella pitäisi myös käydä katsomassa nuo näkymät tunturiin.

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa tiistai, 2 lokakuun, 2018 at 16:56

  Oi että, tuolla on kyllä kelvannut pötkötellä. Ihana tuo sänky / makkari. <3

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY tiistai, 2 lokakuun, 2018 at 19:17

   Joo, se oli kyllä hien lukaali viikonlopuksi. 🙂 Ihan kesällä tuo olisi aika haastava, koska sitä ei saa täysin pimeäksi vaan valo valtaa yläkerran aika kokonaisvaltaisesti.

 • Reply Outi / Maa Quzuu perjantai, 5 lokakuun, 2018 at 14:21

  Oi oi! Kyllä kelpaa! Nyt justiinsa olisin sviittiyön tai parin tarpeessa ? aika mehukas hinta kylläkin, mutta niin kai noilla sviiteillä on tapana olla.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY perjantai, 5 lokakuun, 2018 at 17:38

   No joo, mehukas on tosiaan ihan hyvä sana kuvaamaan sitä. 😀 Toivottavasti saisit johonkin väliin oman sviittiyön!

 • Reply Jenna / Huge passion for life lauantai, 6 lokakuun, 2018 at 13:40

  Ihana ja huikea valinta hääpäivän viettoon. Just tuollainen hyvä yhdistelmä luontoa ja luksusta. Mä haluan kans tuonne joskus, mutta talviaikaan. Seuraava luksushotelliloma on itsellä päivän päässä, joten onneksi on jotain mitä odottaa. 🙂

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY sunnuntai, 7 lokakuun, 2018 at 11:33

   Jep, oltiin myös todella tyytyväisiä tähän valintaan. Olin aina kuolannut tätä sviittiä ja ajateltiin, että nyt jos koskaan voidaan perustella itsellemme törsäily tällaiseen luksukseen. 🙂 Talvella tuo olisi varmaan kuitenkin vielä potenssiin kymmenen. Ihanaa luksuslomaa sullekin, kivaa kun on arjen keskellä hemmottelua!

 • Reply Travelloverin Annika lauantai, 6 lokakuun, 2018 at 16:28

  Talvella tuo olisi ihana. En nousisi sängystä kuin korkeintaan saunaan ja ammeeseen. Katselisin vain ikkunasta lumista luontoa. Hinta on kyllä aika kova siihen nähden, että esimerkiksi ravintolapalvelut eivät ole mitenkään majoituksne kanssa samalla tasolla. Mutta toisaalta jos näitä sviittejä on vain yksi ja kaikki muu on perus hiihtokeskusmeininkiä.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY sunnuntai, 7 lokakuun, 2018 at 11:35

   Joo, olen nähnyt talvisia kuvia ja ne ovat kyllä ihan uskomattomia. Tuntui tosiaan vähän oudolta, että kun sviitti oli niin huikea, että ravintolassa ei ollut mitään ekstratunnelmaa, joka olisi linjassa sviitin kanssa. Sviittejä on hotellissa sitä paitsi jo kolme, Aurora, Kotkanpesä ja Karhunpesä, joka taitaa olla sitten vieläkin messevämpi kuin Kotkanpesä. Olisi hienoa, jos hotellissa olisi vaikka kaksi ravintolaa, jotta voisi valita, kaipaako mutkatonta lasketteluavintolaa vai tunnelmallisempaa.

 • Reply Eve, Jetlaggies sunnuntai, 7 lokakuun, 2018 at 12:23

  Näyttää just sopivalta viikonloppureissulta maisemineen ja patikointeineen – ja tuo huone oli ihana lisä hääpäivänvietolle. Näen jo itseni siemailemassa kylmää rosèskumppaa hämyisen tunnelmaisia maisemia ihaillen.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY sunnuntai, 7 lokakuun, 2018 at 18:51

   Joo, jos lentokoneella menee niin viikonloppu on sopiva mitta. Noissa maisemissa olisi toki viihtynyt myös pidempään, mutta kukkarolle se olisi ollut aikamoinen koetus. 😀

  Leave a Reply