Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Stadi vs. Lande

torstai, heinäkuu 6, 2017

Pääsin maistamaan elämää pääkaupunkiseudun ulkopuolella ensimmäistä kertaa viime vuonna, kun muutin Orivedelle opiskelemaan luovaa kirjoittamista. Ajattelin verrata tässä – ihan leikkimielisesti – mitkä asiat ovat Helsingissä paremmin, mitkä miellyttivät enemmän landella. Ja niille, joiden mielestä lapsuuden kotikaupunkini Kerava on täyttä landea, voin kertoa, että Oriveteen verrattuna Sherwood on aikamoinen city.

Kaupungin kauneus: Stadi 1 – Lande 0

Ei ole ehkä reilua verrata pääkaupungin ulkonäköä pienen pirkanmaalaisen kaupungin keskustaan. Helsinki on ”yllättäen” kaupunkina mielestäni kauniimpi kuin laajalle levittynyt maalaiskunta, jonka keskusta koostuu kahdesta kadusta. Oriveden keskusta on mielestäni koko kaupungin vähiten kiinnostava paikka – vaikka siellä olikin meidän kantapaikkamme Pub Hopeakenkä.

 

Luonto: Stadi 1 – Lande 1

Tämäkin erä olisi saattanut ihan hyvin mennä Helsingille. Asumme Kalasatamassa, joka on aivan Mustikkamaan vieressä. Pieneen saareen mahtuu aimo annos ihastuttavaa luontoa, jota käyn fiilistelemättä melkein päivittäin.

Vuosaaressa Uutelassa on kaunis luontopolku, jonka voi aina päättää lautaselliseen kalakeittoa Kahvila Kampelassa.

Tosiaan, Stadi on vahvoilla tässäkin skabassa, mutta yllättäen Lande nouseekin tasapisteisiin tässä. Oriveden profiilia nostaa Eräpyhän luonnonsuojelualue, joka lumosi minut tunnelmallaan.

Pääsin käymään Eräpyhällä vasta päivää ennen poismuuttoani, ja se antoi aivan uuden kuvan Oriveden alueen luonnosta. Pelkillä pelto- ja metsämaisemilla Orivesi ei lumonnnut minua. Todellinen helmi löytyi 20 minuutin matkan päässä keskustasta. Ja onneksi löytyi.

 

Kirjoittamiseen keskittyminen: Stadi 0 – Lande 1

Kummasti sitä kirjoittaa romaania ahkerammin 9000 asukkaan maalaiskunnassa kuin puolen miljoonan pääkaupungissa. Juuri tästä syystä Oriveden opiston paikka nimenomaan Orivedellä on ollut tärkeä: kun muita virikkeitä ei hirveästi ole, on helpompi sulkeutua omaan huoneeseensa luomaan (tai potemaan luomisen tuskaa).

Kun Oriveden opiston toiminta siirtyy Tampereelle, tarkoittaa se myös ihan oikeasti enemmän houkutuksia lähteä ulos kaupungille.

 

Rentous: Stadi 0 – Lande 1

Orivedellä asuessani olin mieltynyt tiettyyn yksinkertaisuuteen, mitä arkeeni kuului: aamulla valmiiseen aamupalapöytään, tunneille, valmiiseen lounaspöytään, tunneille tai kirjoittamaan, valmiiseen illallispöytään, kirjoittamaan ja illalla vielä urheilemaan tai sosialisoimaan. Sisäoppilaitoselämä oli parhaimmillaan varsin mutkatonta ja rentoa.

Sitten kun viikonlopuksi matkusti kotiin Helsinkiin, huomasi heti Pasilan aseman liukuportaissa ärsyyntyvänsä ihmisistä, jotka seisovat portaiden väärällä puolella. Muutenkin ympärillä vellova hälinä ja ihmisten päällepäin näkyvä kiire nosti aina välittömästi omaa stressitasoa.

Rauhallinen elämänmeno on mielestäni pienen kunnan parhaita, mutta samalla huonoimpia puolia. Tällä hetkellä nimittäin kaipaan ympärille enemmän vilskettä ja ihmisiä kuin jatkuvaa hiljaisuutta. Rennon elämänmenon kisan Orivesi kuitenkin voittaa selvästi.

 

Ihmisten ystävällisyys: Stadi 0 – Lande 1

Mielestäni Helsingissä ei lähtökohtaisesti ole mitenkään epäystävällisiä ihmisiä, ehkä epäkiinnostunut on kuvaavampi sana. Orivedellä törmäsin aika monesti arjen ystävällisyyteen.

Esimerkki kuntosalilta: 90 prosenttia salillakävijöistä hyvästeli koko salin sieltä lähtiessään! Tosta noin vaan! ”Moikka!” Olin mielettömän otettu, mutta myös niin ujo, etten itse ikinä uskaltanut liittyä moikkaajien kerhoon.

Esimerkki uimahallin saunasta: Löysin itseni useaan otteeseen jutustelemassa tuntemattomien naisten kanssa, vaikka normaalisti yleisissä saunoissa vain heitetään löylyä ja ollaan suut kiinni. Ystäväni löysi samaisen uimahallin saunan lauteilta naisen, joka päästi hänet kuvaamaan pääsykoetehtäviä pihapiirinsä melkein 200 vuotta vanhaan rakennukseen.

 

Sijainti: Stadi 1 – Lande 0

Kun on käytännössä koko elämänsä asunut Uudellamaalla, ei paljon Helsinkiä parempaa sijaintia voisi olla. Ystävät asuvat täällä, työpaikka on täällä, vanhemmat asuvat 30 kilsan päässä… Ainoastaan anoppilaan ja muutaman ystävän luokse minulla olisi Orivedeltä lyhyempi matka. Lentokentän läheisyys on myös ehdoton plussa.

 

Meininki: Stadi 1 – Lande 0

Kaksi keskikaljabaaria vs. Kaiku, Siltanen, Ääniwallit, Loose… Ehkä taas kerran vähän epäreilu kategoria. Mutta eipä tämä meininki liity pelkästään menomestoihin vaan yleisfiilikseen, joka nyt vaan on moninverroin parempi mielestäni Helsingissä.

Kaupungissa järjestetään isoja ja pieniä tapahtumia, on ihana Flow ja Teurastamon kesäiset pihakeikat.

On jatkuvasti uusia kiinnostavia paikkoja, kuten Löyly ja Allas Sea Pool tai vaikkapa Helsingin Kaupunginmuseo.

Orivesi on yrittänyt – tai ainakin Oriveden opisto on yrittänyt – ylläpitää kulttuuritarjontaa kaupungissa. On keväisin järjestettävä Oriveden Nauru ja syksyiset Uuden Kirjan Päivät. Ne vaan eivät kiinnosta kuin pientä osaa kaupunkilaisista. Opiston toiminnassa vuosikaudet mukana ollut henkilö kertoi, että kaikenlaista on yritetty järjestää, mutta paikalle eksyvät vain aina sama kourallinen porukkaa.

 

Lopputulos on…

En tätä yhtään suunnitellut, kun lonkalta heitin nämä seitsemän kategoriaa, mutta näin kävi, että kolmessa kategoriassa – kauneus, sijainti, meininki – Stadi vei voiton, kun taas Lande dominoi kirjoittamiseen keskittymisessä, ihmisten ystävällisyydessä ja rentoudessa. Tasapeli tuli luontokisassa.

Mutta koska tämä on leikkimielinen vastakkainasettelu, haluan itse valita voittajan, joka on kuitenkin oma rakas Helsinki!

Maaseudun rauhaan täytyy ehdottomasti päästä aina tietyin väliajoin, ja unelmoin sitä paitsi asuvani esimerkiksi yhden kesän jossain Kainuun korvessa. Mutta nyt on hyvä olla Helsingissä, jossa voi aina valita vilskeen ja luonnonhelman välillä.

Pidätkö sinä enemmän kaupungissa vai maaseudulla asumisesta?

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Jerry / Pako Arjesta perjantai, heinäkuu 7, 2017 at 19:03

  Hauska nähdä, että Orivesi sai kuitenkin noin monta pistettä :). Itse muutin Helsinkiin pari vuotta sitten Lappeenrannasta, mutta on kyllä pakko sanoa, että tällaisen vertailun tehdessäni peli olisi aika selvä xD. Helsinki vain sopii itselleni kaikkein parhaiten. Kiva nähdä, että joku noin kauan Helsingissä asunut osaa yhä arvostaa kaupunkia, koska tuntuu siltä, että useimmiten muualta muuttaneet arvostavat tätä enemmän.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY perjantai, heinäkuu 7, 2017 at 22:57

   Joo, mun mielestä pienellä paikkakunnalla asumisessa on paljon hyviä puolia, joita toin tässä esiin. 🙂 Mutta tällä hetkellä ja tässä elämäntilanteessa en haluaisi asua missään muualla kuin Helsingissä. Kyllä sitä edelleen seitsemän vuoden jälkeen osaan arvostaa, paljasjalkainen stadilainenhan mä en ole. 😉

 • Reply Sandra perjantai, heinäkuu 7, 2017 at 21:28

  Oh Orivesi mainittu! Ei mikään ihanin pikkukaupunki, mutta lapselle ihan hyvä paikka asua. Orivedeltä pääsee kuitenkin helposti ja halvasti (junalla jopa 3 euroa) tampereelle, jos kaipaa enemmän äksöniä. 🙂

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY perjantai, heinäkuu 7, 2017 at 22:59

   Ai niin, olitko sä Orivedeltä kotoisin? 🙂 Lapseperheillehän se on varmasti todella idyllinen. Ja se oli kyllä todella ideaali paikka luovalle kirjoittamiselle! Joo se Tampereen junayhteys on kyllä hyvä, juna kulkee vaan harmittavan harvoin sieltä keskustasta ja sitten isommalle asemalle on aika pitkä matka. Bussilla kuljin sitten Tampereelle ihan mielläni!

 • Reply Hanna/ Ranskatar reissaa lauantai, heinäkuu 8, 2017 at 07:13

  Jos haluaa yhdistää kaupungissa ja maalla asumisen, niin Seinäjoki on aika hyvä vaihtoehto 🙂 Palveluja löytyy jo ihan kivasti, mutta maalaistunnelma ei ole ikinä kaukana, kuten Farmari-messujen aikaan, jolloin keskustassa kuuli lehmien ammuvan 😀 Jossain kohtaa haluan kyllä muuttaa ihan kunnolla maalle, mutta Tampereella asuessa ehti jo tottua kaupunkielämän parhaisiin puoliin. Siksi Seinäjoki on hyvä pehmeä lasku maalaiselämään 😉

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY lauantai, heinäkuu 8, 2017 at 10:00

   Voin kuvitella, että Seinäjoki on tällä tavalla ihanteellinen paikka, ja käsittääkseni se kehittyy juuri kaupunkina aika mukavasti näinä aikoina? 🙂 Heh, toihan just ihanteellista, että ensin pääset just pehmeän laskun kautta sitten johonkin ihan kunnon maalaiskuntaan.

  Leave a Reply