Pohjois-Amerikka Yleinen

USA-vinkkejä otetaan vastaan: Yosemite, Grand Canyon vai Zion?

keskiviikko, 22 maaliskuun, 2017

Artikkelikuva Yosemitesta: Wikipedia Commons, chensiyuan4.0 International, 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic license.

Maaliskuu – luonto herää ja minun matkablogini vaipui tahattomaan horrokseen. Orivedellä on pyörähtänyt vihdoin käyntiin koko opistovuoden viimeinen opintojakso, joka keskittyy elokuvien ja näytelmien käsikirjoittamiseen.

Runojakso päättyi osaltani siihen, että löysin itseni jälleen kerran lausumasta runoja Oriveden kirjastolla. Näin on käynyt ensimmäisen kerran jo opiston alussa. Olen siis yllättänyt ja voittanut itseni jo kahdesti tässä mielessä.

Osallistuin myös toista kertaa elämässäni kirjoituskilpailuun, tällä kertaa runoilla! Ennen Orivedelle muuttoa en olisi todellakaan uskonut, että jonain päivänä kirjoittaisin runoja kilpailuun asti. Kyseessä oli Pirkanmaan kirjoituskilpailu, johon osallistui moni muukin kirjoittajaryhmästämme.

Näinpä blogin hiljaisuus selittyy jälleen kerran sillä, että romaani ja muut kaunokirjalliset tuotokset ovat ajaneet sen edelle.

Amerikka-unelmat alkavat konkretisoitua

Nyt olen kuitenkin yllättänyt itseni unelmoimasta hyvin konkreettisella tasolla tulevasta Yhdysvaltojen-matkastamme, joka häämöttää puolen vuoden päässä.

Me siis lähdemme poikaystäväni kanssa häämatkalle Jenkkeihin kolmeksi viikoksi, joista ensimmäiset kaksi vietämme road trippaillen Kalifornia-Las Vegas -akselilla ja viimeisen viikon vietämme New Yorkissa.

Toistaiseksi olemme varanneet vasta lentoliput Los Angelesiin ja New Yorkista Helsinkiin, joten paljon on vielä varattavaa ja suunniteltavaa aina autonvuokraamisesta majapaikkoihin.

Tällä viikolla olen uskaltautunut jo mallailemaan jopa päivämäärätasolla, miten road tripimme kulkisi. Toiset ovat enemmän go with the flow -matkailijoita, minulle suunnitteleminen on osa matkainnostusta. Lisäksi se poistaa stressiä matkakohteessa, kun ei tarvitse miettiä, mistä saisi seuraavan yöpaikan. Matkustamme syyskuussa, joten matkasesonki on vielä kuitenkin päällä.

Olen ajatellut road tripiksemme seuraavaa: Ensimmäiset kolme yötä vietämme Los Angelesissa, minkä jälkeen lähdemme ajamaan Highway 1:tä pitkin kohti San Franciscoa. Yövymme matkan varrella yhden yön Santa Barbarassa ja toisen Montereyssä. Sen jälkeen olemme San Franciscossa kolme yötä.

Ja tämän jälkeen aloin sooloilla. Olemme toistaiseksi puhuneet kansallispuistojen osalta vain Grand Canyonista, mutta minä ihastuin ikihyviksi Yosemitesta näkemiini kuviin. Ja Yosemite sattuu olemaan vain noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Friscosta. No, hetken aikaa katsottuani ”muuten vain” hotellivaihtoehtoja kansallispuiston läheiseen Mariposan kaupunkiin kävi niin, että varasin meille sinne kahdeksi yöksi hotellin.

Kuva Yosemite: Wikipedia Commons, chensiyuan, 4.0 International, 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic license.

Kuva Yosemite: Wikipedia Commons, chensiyuan, 4.0 International, 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic license.

Hotellin voi toki perua maksuttomasti koska tahansa, mutta enkö ole aivan oikeassa ajatellessani, että emme voi mitenkään ohittaa Yosemitea?

Päähänpinttymäni Yosemitesta on johtanut siihen, että meillä ei olisi enää aikaa kahden päivän Grand Canyon -vierailulle. Koska olen laskenut, että jos olemme kaksi yötä Mariposassa, meillä on enää kolme yötä ennen kuin meidän pitäisi lentää Las Vegasista New Yorkiin.

Kuva: skeeze, Pixabay, CC0 Public Domain

Kuva Grand Canyon: skeeze, Pixabay, CC0 Public Domain

Ja niinpä ajattelin sitten tämän road tripin päättyvän kolmeen yöhön Las Vegasissa. Sieltä käsin voisimme käydä päiväretkellä esimerkiksi Grand Canyonin länsipuolella, mutta käsitykseni mukaan siellä voi lähinnä matkustaa bussilla näköalapaikasta toiseen. En tiedä, onko se sitten kuitenkaan se, mitä haluaisin kansallispuistolta. Grand Canyonin South Rim taas on yli neljän tunnin ajomatkan päässä Las Vegasista, että sinne ei oikein raaskisi enää lähteä päiväretkelle.

No sitten hoksasin, että noin parin tunnin päässä Las Vegasista, Utahin puolelta löytyisi Zionin kansallispuisto, joka kuvista päätellen ei olisi sekään ollenkaan hassumpi kohde!

Kuva Zion: derwiki, Pixabay, CC0 Public Domain

Kuva Zion: derwiki, Pixabay, CC0 Public Domain

Nyt olisivat siis hyvät ja innostuneet neuvot tarpeen. Onko kukaan teistä sattunut käymään Zionissa? En muista lukeneeni sieltä yhtään juttua, toisin kuin Yosemitesta ja Grand Canyonista kyllä. Onko läntisessä Grand Canyonissa mitään järkeä?

Jenkki-suunnitelmat tulevat tarkentumaan vielä pitkin kevättä ja kesää, mutta juuri nyt mielessäni siintää mahtipontisia vuoria. Voi että tämä suunnittelu on sitten ihanaa.

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Suunnaton keskiviikko, 22 maaliskuun, 2017 at 23:01

  Oi, ihania suunnitelmia! Nämä kaikki pyörivät myös meidän suunnitelmissamme, kunnes päädyttiin suuntaamaan seuraavalla reissulla hieman toisaalle. Ehdin kuitenkin rakastua täysillä Zionin kuviin. Sinne on vielä joskus päästävä! Muutenkin Utah näytti must see -paikalta kaikkine kansallispuistoineen.
  Muistelen, että ainakin Archie gone Lebanon -blogissa olisi juttua Zionista muutaman vuoden takaa. Youtubestakin löytyy kivoja videoita Zionin eri reiteiltä.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY keskiviikko, 22 maaliskuun, 2017 at 23:37

   Hei kiitos vinkistä, täytyy käydä lukaisemassa! Zion vaikuttaa kyllä parin päivän googlailun perusteella hirmuisen kiinnostavalta paikalta, jossa olisi monen eri tason trekkauspolkuja. Jee! 🙂

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää torstai, 23 maaliskuun, 2017 at 07:27

  Milloin olette matkustamassa Kaliforniaan? Talvikuukausinahan vuorille tulee lumi ja Yosemitestä ei pääsee sitä suorinta reittiä ajamaan Vegasiin vuorten yli. Osa teistä suljetaan lumen tultua.

  Yosemite muistuttaa minua paljon Norjasta joten en jostain syystä ole siitä niin vaikuttunut kuin Utahin punaisista maisemista. Itse tykkään todella paljon Zionista ja sen vieressä oleva Bryce Canyon oli mielestäni paljon upeampi kuin Grand Canyon. Zionista en ole kirjoitellut blogiin mutta Brycestä juttu tässä: http://www.paulagaston.com/viinilaaksonviemaa/matkablogi/bryce-canyonin-kansallispuisto-utah

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY torstai, 23 maaliskuun, 2017 at 10:23

   Matkustamme syyskuussa, olemme käytännössä melkein koko kuukauden siellä. Eli lumiongelmaa ei ainakaan ole. 🙂
   Minä en olekaan koskaan käynyt Norjassa ja ajattelinkin, että kuvat Yosemitestä tuovat mieleen Sveitsin ja miksei Norjankin. Olen itse edelleen aivan lumoutunut! Kiitos näistä vinkeistä Paula! Käyn lukemassa sun Bryce Canyon -turinat!

 • Reply mv sunnuntai, 2 huhtikuun, 2017 at 19:09

  Olen käynyt Grand Canyonilla (south rim) ja Bryce Canoynilla. Molemmat ovat upeita. Kuinkas olisi matka, johon yhdistät Zion parkin ja Bryce Canoyonin? Ovat maantieteellisesti melko lähekkäin. Usassa kansallispuistot ovat mielestäni maan parasta antia. Itse kyllä tykkäsin paljon myös Las Vegasista.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, 3 huhtikuun, 2017 at 18:50

   Hauska sattuma, että ehdotit Zionin ja Bryce Canyonin yhdistämistä, nimittäin jotain sen suuntaista olen nyt alkanut suunnitella! 🙂 Tarkoitus on käyttää tukikohtana St. Georgea, josta pääsee suht näppärästi Zioniin, Bryce Canyoniin ja Grand Canyonin North Rimille.

 • Reply Suunnaton tiistai, 4 huhtikuun, 2017 at 21:23

  Tuota Brycea mäkin ehdin katsella, kun sinne suunnalle suunniteltiin matkaa. Ne näyttäisivät sijaitsevan niin näppärästi Zionin kanssa lähekkäin. (Tai lähekkäin ainakin USA:n mittakaavassa 🙂 )

  Käypä vilkaisemassa blogitunnustus: http://suunnatonmatkablogi.pallontallaajat.net/2017/04/04/tunnustuksia-vinkkeja-matkablogin-aloittamiseen/

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan... perjantai, 7 huhtikuun, 2017 at 13:57

  Onpas teillä upea matka tulossa! Roadtripillä näkee juuri sitä aidointa Amerikkaa. Minä myös tunnustaudun suunnittelijaksi. On ihan parasta tutkia karttoja ja yrittää laskea minne kaikkialle voi järkevästi ehtiä matkalla.

  Yosemitessa ja Grand Canyonilla olen käynyt, mutta valitettavasti Utahin kohteet ovat Monument Valleyn pientä nurkkaa lukuunottamatta näkemättä. Kuvissa ainakin Zion näyttää kyllä upealta, samoin kuin Bryce Canyon. Jos logistisesti Zio ja Bryce onnistuvat helpommin kuin Grand Canyon, niin uskon että kannattaa valita se helpompi vaihtoehto. Grand Canyon on todella upea, mutta se on myös todella suuri. Siksi lyhyellä vierailulla luultavasti pienemmästä paikasta saa enemmän irti.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY perjantai, 7 huhtikuun, 2017 at 14:29

   Jep, mä olen aivan täpinöissäni tästä reissusta! 🙂 Karttojen tutkailu on niin hauskaa puuhaa! Kiitos vinkeistä, Aron. Bongasin eilen yhdestä blogista maininnan Kanabista, jonne voisi majoittua, jolloin kaikki kolme kohdetta olisivat siedettävän matkan päässä toisistaan.

 • Reply JYA Alanen torstai, 13 huhtikuun, 2017 at 14:17

  Sonja, FIFTYFIFTY.
  Ehdotan etta lennatte Las Vegasista Grand Canyoniin helikopterilla ja parin-kolmen tunnin reisulla tarjotaan ruokaa, kopteriin muistaakseni otetaan 6-8 henkea ja kokki seka lentaja eika maks kuin muistaaksen $ 150 per nena. Ainakin Hotelli Bellagiossa onmyynnissa lippuja ja voit varata sen aikaisemminkin soittamalla Hotelliin ja varata sita kautta. Las Vegasissa on useita helikopterivuokraamoja jotka tekevat naita reissuja. Tsekkaa Hotel Bellagio, Las Vegas saat googlaamalla puhelinnumeron ja puhelu suomesta maksaa noin 20 centtia minuutti, joten dollarilla hoidat koko homman, ilmoitat tilattaessa luottokorttisi numeron ja asia on silla pihvi. HYVA MATKAA GRAND CANYONIIN. ( olen kaynyt siella useasti.

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY torstai, 13 huhtikuun, 2017 at 18:03

   Mä huomasin itsekin tämän helikopterivaihtoehdon, joka on toki aika makean kuuloinen! 🙂 Mutta ollaankin itse asiassa menossa kolmeksi yöksi Utahin puolelle Kanabiin, josta on jo vähän maltillisempi matka Grand Cayonin North Rimille, joten autolla körötellään sinne. Mutta kiitos vinkeistä! Uskon, että Grand Canyon on upea.

 • Reply Kea | Deep Red Blues maanantai, 29 toukokuun, 2017 at 21:51

  Grand Canyonin North Rim on mun mielestä kivempi kuin South Rim, paljon vähemmän porukkaa… kurkkaa mun blogista jutut sieltä. Zionille myös iso peukku, sielläkin tuli käytyä toissa vuonna. 🙂

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, 29 toukokuun, 2017 at 22:57

   Kiitos vinkeistä, käynpä lukemassa! 🙂 Ja itse asiassa ollaan menossa just North Rimille, vähemmän porukkaa on iiiso plussa.

  Leave a Reply