1-2 viikon irtiotot Aasia

7 + 3 must-juttua Saigonissa

keskiviikko, 18 tammikuun, 2017

Saigon | joulukuu 2016

Vietnamin suurin kaupunki Saigon on aikamoinen tapaus. Se voi aiheuttaa kulttuurishokin kokeneellekin matkaajalle – siitä kirjoitin edellisessä kirjoituksessani.

Kun alun kaoottisuudesta ja ahdistuksesta pääsee yli, kannattaa keskittyä siihen, mitä kaupungilla on tarjottavana.

Olen tähän kirjoitukseen listannut seitsemän mielestäni tärkeintä asiaa, jotka Saigonin-vierailijan kannattaa kokea. Matkailija, jolla on Saigonissa enemmän kuin muutama päivä aikaa, voi lisäksi innostua kolmesta viimeisestä ehdotuksestani.

1.Kahvittele kadulla ja ylellisesti Dong Khoilla

DSC_0023

Saigon on kahviloiden kaupunki. Niitä löytyy joka lähtöön aina eurooppalaistyyppisistä hienostelupaikoista kaduille levittyviin, paikallisten suosiossa oleviin kahviloihin.

Suosittelen tutustumaan molempiin. On mielenkiintoinen kokemus istua minimaalisella muovituolilla ainoana länsimaalaisena vietnamilaisessa katukahvilassa. Pöytään kannetaan mitä luultavimmin jääteetä, jonka kanssa varovaisuus voi olla valttia – jäät voivat olla vesijohtovedestä ja aiheuttaa herkkävatsaisille ongelmia. Paikallisilla on tapana laittaa myös kahviin jäitä, joista kannattaa niin ikään halutessaan kieltäytyä. Voi olla myös järkevää mainita, jos ei halua sokeria.

DSC_0030

DSC_0025

Tasokkaampia kahviloita löytyy esimerkiksi Saigonin paraatikadulta eli keskustan Dong Khoilta. Me testasimme ihastuttavan Khanh Casa Tea Housen, joka on kuin ilmastoitu keidas painostavan kuumuuden keskellä.

DSC_0105

DSC_0104

 

2. Dong Khoi

DSC_0096

Saigonissa kaikki tiet johtavat Dong Khoille – siis kuvainnollisesti. Luksushotellien, kattobaarien ja ihanien kahviloiden katu on monien mukaan Saigonin kaunein katu. Täällä voi aistia kolonialisminaikaista tunnelmaa, sitä vanhaa Saigonia ennen Ho Chi Minh Citya.

DSC_0095

Dong Khoilta löytyy esimerkiksi Saigonin Notre Damen katedraali, joka on yksi kaupungin symboleista.

DSC_0198

DSC_0222

Kirkkoa vastapäätä on ihastuttava keltainen postitoimisto, jonne voi jättää vaikkapa postikorttinsa.

DSC_0201

Kolonialisminajan arkkitehtuuria edustaa myös Kaupungintalo (Ho Chi Minh City Hall), joka on kauniisti valaistu ilta-aikaan. Yleisölle rakennus ei ole avoinna. Se ei sijaitse Dong Khoilla vaan Le Than Thon -kadulla, joka halkaisee Dong Khoin.

DSC_0266

DSC_0115

 

3. Jade-keisarin pagoda

DSC_0234

Yli sata vuotta vanha, punainen ja pieni taolaistemppeli on yksi Saigonin suosituimpia nähtävyyksiä. Se tuntuu hassulta, koska se sijaitsee yli puolen tunnin kävelymatkan päässä Dong Khoin sykkeestä, ja niin tavallisella kadulla (73 Mai Thi Luu), että voisi jäädä huomaamatta, jollei sitä etsisi ihan tarkoituksella. Sijainnistaan huolimatta rauhallisella sisäpihalla käyskentelee paljon länsimaalaisia turisteja.

DSC_0250

DSC_0236

Sisällä pagodassa tunnelma on hämyinen ja ilmassa leijuu sankka suitsukkeen tuoksu. Pihalla pagodan oikealla puolella on kilpikonnia kuhiseva lampi.

DSC_0245

DSC_0247

 

4. Reunification Palace

DSC_0142

Kapitalistisen markkinatalouden mekassa Saigonissa on vaikea uskoa olevansa kommunistisessa maassa. Vietnamin järjestelmä onkin varsin omituinen: Hanoissa sijaitseva hallinto on toki kommunistinen, mutta taloudessa pätevät kapitalismin lait.

Saigonissa kommunismia näkee lähinnä aatteen sanomaa julistavissa seinämaalauksissa sekä siellä täällä vilahtelevissa sirppi ja vasara -viireissä.

Yksi kommunismia henkivä helmi on kaupunkiin kuitenkin jäänyt. Se on Reunification Palace, joka toimi Etelä-Vietnamin presidentin asumuksena vuodesta 1967 kevääseen 1975 asti, jolloin Pohjois-Vietnam valloitti Etelä-Vietnamin.

DSC_0143

Palatsi on pysynyt koskemattomana siitä lähtien, koska hallinto asettui tietenkin kommunistiseen pohjoiseen. Aika on pysähtynyt ja jättänyt rakennuksen kiehtovan tunkkaiseksi 1960-lukulaiseksi.

Reunification Palace oli yksi ehdoton suosikkini Saigonissa. Pääsylippu on vaivaiset 30.000 dongia eli hieman yli euron.

DSC_0145

DSC_0157

DSC_0158

 

5. Behn Tahnin markkinat

DSC_0171

Behn Tahnin markkinat sijaitsevat Saigonin keskustassa, ja se on varmasti yksi parhaista paikoista löytää Vietnamin-tulijaisia.

Katetulla markkina-alueella on tarjolla kaikkea hedelmistä pashminoihin ja teelajikkeista kaikenmaailman tilpehööriin.

DSC_0174

Tinkiminen kuuluu asiaan, paitsi Behn Tahnin uloimmilla reunoilla, jossa hinnat ovat kiinteät. Iltaisin markkinarakennuksen ulkopuolelle kasvaa iltamarkkinat.

DSC_0190

Alueelta saa myös varsin maittavaa paikallista ruokaa. Hygieniataso on voi tietenkin olla vähän niin ja näin, mutta herkullisempaa ruokaa emme saaneet missään muualla.

DSC_0180

 

6. Kattobaarit

DSC_1503

Saigonissa on monia ihastuttavia vaihtoehtoja drinkkihetkille kaupungin ylle. Moni sijaitsee Dong Khoin läheisyydessä jonkun hotellin katolla. Suosittuja ovat esimerkiksi historialliset skybarit Rex- ja Saigon Caravelle -hotellien katoilla. Näissä kattobaareissa ovat viihtyneet amerikkalaiset sotakirjeenvaihtajat Vietnamin sodan aikoihin.

Me testasimme Caravellen kattobaarin Saigon Saigon Barin. Drinkit ovat 200.000 dongista ylöspäin (reilu 8 e), puoleen hintaan juomia saa alkuiltojen happy hourien aikaan.

DSC_1501

DSC_1519

Historiallisten kattobaarien lisäksi Saigonissa on uudempia – ja korkeampia – vaihtoehtoja. Yksi suosituimmista on Chill Skybar, jossa huomioitavaa on pukukoodi. Avoimilla kengillä paikkaan ei ole asiaa, miehillä pitkät housut ovat pakolliset.

Kaikista korkeimmalle pääsee alla olevassa kuvassa toisena oikealla, nostokurjen takana komeilevassa rakennuksessa. Bitexo-pilvenpiirtäjässä sijaitseva EON 51 Heli-baari on 51. kerroksessa, ja se tarjoaa korkeimmat näkymät kaupungin ylle. Näköalaa pääsee katsomaan myös ilman, että jää juomaan kalliita juomia, mutta matka hissillä maksaa 200.000 dongia. Jos baariin jää asiakkaaksi, hissimaksua ei tarvitse maksaa.

Muista Saigonin kattobaareista löytyy lista muun muassa Hotels.comin sivuilla.

DSC_0436

 

7. Sotarikosmuseo

DSC_1488

Vietnamin sodasta kertova museo War Remnants Museum saattaa olla koko Saigonin suosituin nähtävyys. Se sijaitsee osoitteessa 28 Vo Van Tan, todella lähellä Reunification Palacea. Sisäänpääsy on vaivaiset 15.000 dongia, eli alle euron.

Museon pääteemana on Vietnamin sodan kauheudet sen monissa muodoissa. Erilaisia kidutusvälineitä on esillä, kuvat ja tekstit kertovaa samaa hirvittävää tarinaa.

DSC_1491

Pihalla seisoo aitoja amerikkalaisia sotakoneita aina helikoptereista tankkeihin. Tuntuu jopa irvokkaalta nähdä, kuinka turistit nojaavat koneita vasten ja hymyilevät kameroille.

Pihamaalla pääsee näkemään myös esimerkiksi ”tiikerihäkkejä”. Tällaisissa matalissa piikkihäkeissä pohjoisvietnamilaisia sotavankeja kidutettiin. Sen perusteella, mitä museolla luin, ei mikään kidutuskeino ole jäänyt käyttämättä. Epämiellyttävä pala porautuu vatsaan jo museon pihamaalla.

DSC_1494

Itse museorakennuksen sisällä alakerrasta löytyy heti tunnelman keventäjiä: on kuvia sodan veteraaneista, jotka ovat jatkaneet elämäänsä menestyksekkäästi sodassa haavoittumisen tai vammautumisen jälkeenkin.

Kevyt mieli jää kuitenkin alakertaan. Seuraavissa kerroksissa on valokuvia sodasta ja sen lukemattomista uhreista. Eräässä huoneessa on vietnamilaisten lasten maalauksia aiheesta.

DSC_1497

Kaikista vaikein huone on oranssiseinäinen Agent Orange -huone, jossa näkee kuvia ihmisistä, jotka altistuivat Yhdysvaltain armeijan käyttämälle kasvimyrkylle.

DSC_1498

Museossa korostuvat amerikkalaisten tekemät sotarikokset sekä pohjoisvietnamilaisten kokemat vääryydet. En nähnyt itse missään mainintoja etelävietnamilaisten kidutuksesta tai kärsimyksestä, mutta niinhän se on – sodan voittanut osapuoli saa kirjoittaa historian.

Muuten, Saigonista tehdään paljon retkiä Cu Chin -tunneleihin, joissa etelävietnamilaiset sissit piileskelivät sodan aikaan. Meidän oli tarkoitus ryömiä siellä itsekin, mutta vatsapöpö vaati hotelliin jäämistä.

 

Jos aikaa jää…

Edellisen seitsemän tärpin jälkeen Saigonista ja kaupungin ulkopuolelta löytyy vielä muutamia kiinnostavia vierailupaikkoja. Olen listannut tähän kolme sellaista.

 

8. Le Cong Kieu -katu

DSC_0431

Lähellä Behn Tahnin markkinoita ja sen viereistä liikenneympyrää sijaitsee lyhyt katu, Le Cong Kieu. Sitä kutsutaan toiselta nimeltään Antiikkikaduksi, koska sen varrella on antiikkikauppoja.

Kovin pitkältä lyhyttä katua ei kannata tulla katsomaan, mutta jos hiipparoi lähemäpänä, on sillä mukava tallustaa. Se on yksi Saigonin viehättävimmistä kaduista erään Vietnam-opaskirjan mukaan.

DSC_0434

 

9. Cao Dai -temppeli

DSC_0400

Cao Dai on vietnamilainen erikoisuus. Se on uskonto, joka yhdistää suurten uskontojen parhaat palat – mitä ikinä se tarkoittaakaan.

DSC_0408

Cao Dai -temppeleitä on Saigonin ympärysalueilla jonkin verran, itse kävimme pienessä temppelissä Mekong-joen retken yhteydessä.

Suurelle Cao Dai -temppelille tehdään järjestettyjä retkiä, ja ilmeisesti esimerkiksi yhdistelmäretkiä Cu Chin -tunneleiden kanssa.

DSC_0411

 

10. China Town – Cholon

DSC_1539

Saigonissakin on oma Chinatown eli paikallisittain Cholon, jonka kuulimme olevan mielenkiintoinen paikka. Meidän oli tarkoitus ottaa sinne taksi (bussilla numero 1 pääsee myös Behn Tahnin bussiasemalta) viimeisenä päivänämme.

Kysyin taksikuskilta, tietääkö hän Chinatownin. ”Yes, I know Chinatown”, kuski sanoi ja lähdimme matkaan. Istuttuamme Saigonin ruuhkassa noin 20 minuuttia taksikuski jätti meidät Dong Khoilla sijaitsevan Sheraton hotellin eteen. ”Cheraton”, hän ilmoitti.

DSC_1536

Kielimuurista johtuneen virheen jälkeen ehdimme Chinatowniin vasta illalla. Silloin oli kyllä hyvin vaikea aistia paikan kiinalaisuutta – se ei tuntunut eroavan muusta Saigonista millään tavalla. Käsityömarkkinat olivat sulkeutuneet, ja kaikki löytämämme pagodatkin kiinni.

DSC_1534

Uskon kuitenkin kuulemaani: Chinatown on varmasti kiinnostava, vaikka pimeällä sen omaleimaisuutta oli vaikea huomata.

Oletteko käyneet Saigonissa?

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply lena / london and beyond maanantai, 30 tammikuun, 2017 at 22:50

    Moikka! Laitoin sinulle sähköpostia. 🙂

  • Leave a Reply