Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Lempikaupunkini Top 10

lauantai, 22 lokakuun, 2016

Tällä viikolla olen lukenut useita kiinnostavia ”vastineita” Mondon kaupunkien top 10 -listaukseen, ja esimerkiksi Evasion-blogin Stacyn hervottoman hauskan 10 Paskinta kohdetta -kirjoituksen.

Minä tuuttaan nyt näin lauantain kunniaksi oman top kymppini eetteriin.

Lempikaupunkini Top 10

10. Vilna

DSC_0570

Kesäisellä Baltian road tripillämme ihastuin ikihyviksi Vilnaan. Rähjäinen katutaide yhdistettynä pariisimaiseen tunnelmaan yksikertaisesti toimii. Vilna on myös täynnä toinen toistaan koreampia kirkkoja, mikä on kaltaiselleni kirkkobongarille ehdoton plussa.

9. Dubrovnik

IMG_9961

Ooh, miten kaunis, mutta perkele, mikä turistirysä! Dubrovnik on ehdottomasti upeimpia paikkoja, joissa olen koskaan käynyt. Se on myös erinomainen tukikohta esimerkiksi Mostariin ja Montenegroon suuntautuviin päiväretkiin. Jollei kaunotar olisi niin kallis ja niin äärimmäisen täynnä turisteja, sen sijoitus olisi listallani paljon korkeampi.

8. Barcelona

IMG_4271

En ole ollut reilu Barcelonaa kohtaan. Olen käynyt siellä vain kerran elämässäni, ja vierailusta on yli kahdeksan vuotta aikaa. Siitä huolimatta tiesin heti, että kaupunki ansaitsee paikkansa tällä listalla. Sain vanhemmiltani 18-vuotislahjaksi pidennetyn viikonloppumatkan Barcelonaan. Gaudin arkkitehtuuri teki lähtemättömän vaikutuksen, Sagrada Familiaa olisin voinut jäädä tuijottamaan tuntikausiksi.

7. Pietari

v10

Voi Venäjä, miten upea Pietari onkaan! Huomasin siellä tämän tästä hyräileväni lapsuuteni lempipiirretyn Anastasian tunnusmusiikkia. Maaliskuun lopussa Pietari oli hyytävän kylmä, mutta se ainoastaan teki mielen vähän tavallista vodkamyönteisemmäksi, eikä se ole mikään rikos! Sitä paitsi kaupungissa voi vaikka viettää kaiken aikansa sisätiloissa – Eremitaasissa, Katariinan palatsissa tai vaikkapa Iisakin kirkossa, näin alkajaisiksi.

6. Berliini

DSCN0195

Jos olen muiden kaupunkien kohdalla ylistänyt niiden kauneutta, en tee sitä Berliinin kohdalla. Se on minusta oikeastaan aika ruma, mikään kuva ei tunnu rajautuvan hyvin, koska aina jokin törröttää väärässä paikassa. Mutta sellainen Berliini on, jännittävä ja kuriton. Viihdyin niin hyvin yllättäviä seikkailuja tarjoavassa Berliinissä, että se peijakas meni ja pilasi minulta vähän Prahaa.

5. Salzburg

reili89

Vuoristoinen Salzburg vei sydämeni välittömästi, kun sinne bussilla Venetsiasta köröttelin. Ne vuoret! Ne linnat! Ne kirkot! Museomaisen kauneuden lisäksi Salzburg oli nuorekas ja hauska interrail-etappi, jossa oluen hinta ei päätä huimannut.

4. Edinburgh

IMG_2849

Tylypahkalta näyttävä Edinburgh on valloittava paikka. Kaikkialle voi kävellä, joka kulman takana on kiinnostavia ravintoloita ja pubeja. Kaupungin synkkä yleisilme on vain fuulaa – siellä on iloinen meininki!

3. Sydney

Sydneyn siluettia Royal Botanic Gardenista

Sydney oli ensimmäinen kaupunki, jossa näin hulppeita pilvenpiirtäjiä. Ensimmäisen kerran, kun sellaista näkee, se tekee vaikutuksen. Sydneyssä kaikki tuntuu muutenkin olevan koko ajan kohdillaan: ihmiset hymyilevät, aurinko paistaa ja kaikki näyttää upealta. Eikä sitä riemunkiljahdusta voi estää, kun näkee ensimmäisen kerran Sydneyn oopperatalon livenä.

2. Utrecht

IMG_3398

Minä annan yhden neuvon kaikille, jotka ajattelivat Amsterdamiin menoa: älkää. Menkää mieluummin vähän etelämmäs, jossa on Hollannin neljänneksi suurin kaupunki Utrecht. Utrecht on vähän kuin Amsterdam pienoiskoossa: siellä on kanaaleja, kapeita taloja ja coffee shoppeja. Pieni punaisten lyhtyjenkin alue löytyy! Entisessä kotikaupungissani on nuorekas opiskelijakaupungin tunnelma ja söpö keskiaikainen keskusta. Lyhyesti sanottuna, aivan ihana kaupunki.

1. Lissabon

DSCN0886

Kenellekään, joka luki edellisen kirjoitukseni, ei tullut varmaan yllätyksenä, mikä kaupunki vie voiton tällä listalla. Lissabonissa on kaikkea, mitä kaupungilta toivon: se on sykähdyttävän kaunis, siellä voi kävellä melkein kaikkialle, siellä on lämpimämpi kuin Suomessa, sen hintataso on edullinen, sieltä saa hyvää ruokaa, siellä kuulee fadoa… Pitääkö vielä jatkaa?

Pääsisivätkö nämä sinun Top 10 -listallesi?

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Elina lauantai, 22 lokakuun, 2016 at 19:40

  Huh, meidän listat näyttää kyllä totaalisen erilaisilta! Totta kai tästä löytyy muutama munkin suosikki kuten Vilna ja Salzburg ja Sydney vie varmasti joku päivä vielä sydämeni, mutta muuten näyttää lista tosi eriltä. Omia lemppareitani ovat ainakin Köpis, Dublin ja Ljubljana. Taidan itsekin toteuttaa vastaavan postauksen blogissani 🙂

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY lauantai, 22 lokakuun, 2016 at 20:05

   Tee ihmeessä oma listaus, näitä on kiva lukea! 🙂 Noista sun mainitsemista oon käynyt vaan Köpiksessä niin pikaseen, ettei mulle ole oikein vielä muodostunut suhdetta siihen. Dublin ja Ljubljana kiinnostaa kovasti kans!

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA lauantai, 22 lokakuun, 2016 at 20:57

  Voi mitä herkkuja sun listassa! Berliini ja Barcelona on vienyt myös mun sydämen. Taidan insipiroitua sun postauksesta ja kirjoittaa joku päivä samantyyppisen! 😉

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY lauantai, 22 lokakuun, 2016 at 22:58

   Jep, Barcelona ja Berliini ovat kyllä kaksi todella kovaa, ja varsinkin Berliini jakaa hyvin paljon mielipiteitä. 🙂 Kirjoita ihmeessä, hauska nähdä kuinka paljon samoja on muiden kanssa!

 • Reply Jasmin | Wanderwall sunnuntai, 23 lokakuun, 2016 at 01:31

  Pakko tunnustaa etten oo käyny näistä kaupungeista muualla kun Dubrovnikissa ja sekin oli musta aika tylsä paikka 😀 Mä luulen että mulle olis vastaavalla listalla tosi paljon Aasian suurkaupunkeja ja sit ehkä nää perinteiset Pariisi ja Budapest!

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY sunnuntai, 23 lokakuun, 2016 at 10:38

   Olis jännä lukea sun lista, koska mä en ole käynyt yhdessäkään aasialaisessa suurkaupungissa niin luonnollisesti sellainen ei tässä vaiheessa listalle vielä pääse. 🙂 Pariisissa ja Budapestissa ei ole kyllä mitään vikaa kummassakaan, voisivat periaatteessa olla tällä listalla kumpainenkin, mutta jokin sai ne pysymään näiden muiden tieltä poissa.

 • Reply Katariina // Katariinan matkassa tiistai, 25 lokakuun, 2016 at 17:02

  Heei missä täällä Utrechtissa sijaitsee punaisten lyhtyjen alue? Hardebollenstraatilla oli ilmeisesti ennen, mutta nykyisin on sekin siivottu 🙁

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY tiistai, 25 lokakuun, 2016 at 17:36

   Ai sekö on siivottu pois? Viimeksi kun kävin Utrechtissa se oli vielä siellä 😮 No se oli juu yksi, toinen ja isompi on kuulemma ollut jossain venealueella, siis jonkin kanaalin varrella. Mä en ikinä käynyt siellä, eikä tuo Hardebollenstraatin alue ollut kovin raju, naiset olivat reilusti yli viidenkymmenen kaikki, osa jopa virkkasi ikkunassa. 😀 Mutta tietäisköhän joku siellä siitä veneillä sjaitsevasta alueesta?

   • Reply Katariina // Katariinan matkassa sunnuntai, 6 marraskuun, 2016 at 14:10

    Haha, ai että virkkasivat, raju meno! 😀
    Juu on siivottu, nykyään tilalla on jotain histeriputiikkeja. Venealue on kuulemma ehkä myös suljettu, mutta Kanaleneilandin lähistöllä jonkinlaista toimintaa on. Uutta venealuetta muuten suunnitellaan avattavaksi aivan vanhan alueen viereen 2017 alkuvuodesta!

    • Reply Sonja | FIFTYFIFTY tiistai, 8 marraskuun, 2016 at 17:44

     Ai siellä Kanaleneilandillakin olis jotain? Siitä en oo tiennytkään! 😀 Ja jännää, jos avaavat kuitenkin uutta toimintaa.

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas torstai, 23 helmikuun, 2017 at 22:14

  Hieno lista. Meillä taisi samaa olla vain Pietari ja Berliini. Vilnaan ollaan menossa pääsisäisenä. Olen ehkä sen jälkeen viisaampi. Utrechtiin koitan päästä seuraavalla Hollannin matkallani. https://matkallalahelletaikauas.wordpress.com/2016/10/16/top-10-kaupungit/

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY perjantai, 24 helmikuun, 2017 at 00:05

   Kiitos! Voin kyllä kuvitella, että Brugge on tosiaan aivan ihana! Urecht ansaitsee tosiaan oman vierailunsa, Amsterdam on niin nähty. 😉 Oi Vilna! Se oli kyllä aivan ihana! Mulla onkin sieltä useita juttuja, joita kannattaa lueskella ennen matkaa.

  Leave a Reply