Suomen suurin matkablogiyhteisö
1-2 viikon irtiotot Eurooppa

Seitsemän syytä, miksi rakastan Lissabonia

torstai, 20 lokakuun, 2016

Lissabon | toukokuu 2012

Minulla on kirjoittamatta enää muutama vuosia vanha matkasepustus, minkä jälkeen olen ajan tasalla matkakertomuksissani. Tällaiselle kontrollifriikille se tuottaa… no, sanotaan vaikka, että tyytyväisyyden tunnetta.

Lissabonista ja Utrechtin opiskelijavaihdosta kirjoittaminen on tuntunut kaikista työläimmältä. Miksi? Koska ne ovat olleet niin unohtumattomia matkoja, ne ovat linkittyneet samaan ajanjaksoon elämässäni yli neljä vuotta sitten, niistä on kauheasti kerrattavaa, tuhansia kuvia…

Utrechtista kirjoitan tipoittain, toistaiseksi olen kirjoittanut itse kaupungista, hassuista sattumuksista sekä vaihdon ikävämmistä puolista. Lissabon kuuluu kiinteästi vaihtooni, sillä tein sinne kahden viikon mittaisen reportaasimatkan. European Culture & European Journalism -kurssikokonaisuuteen kuului siis ajanjakso, jolloin jokaisen toimittajaopiskelijan piti lähteä Utrechtista yksin johonkin Euroopan kaupunkiin ja tuottaa siellä kolme artikkelia koulun lehteen CulTour Magazineen. Erityisenä aiheena oli kaupungeissa tapahtuva gentrifikaatio, joka oli ollut kantavana teemana koko kevään ajan. Olimme tutustuneet aiheeseen myös luokkaretkellä Berliinissä.

Minulle matka Lissaboniin tiesi rauhoittumista vauhdikkaasta vaihtoelämästä. Teki hyvää olla juhlimatta, viettää pitkästä aikaa suurin osa ajasta yksin.

Lissabon on ehkä lempikaupunkini, se on tehnyt kaikista kaupungeista minuun suurimman vaikutuksen ja sitä suosittelisin kaikille lomakohteeksi. Helpottaakseni kirjoitusurakkaa Lissabonista, olen päättänyt tehdä tästä kuvapainotteisen postauksen.

Nyt seuraa seitsemän syytä, miksi rakastan Lissabonia.

 1. Se on kaunis

DSCN0691

Lissabon on kukkulainen kaupunki. Korkeuserot tarkoittavat yhtä mahtavaa asiaa, nimittäin näköalapaikkoja. Niitähän Lissabonissa riittää, ja niistä voi ihailla värikylläisenä levittyvää kaupunkia. Hyviä näköalapaikkoja ovat esimerkiksi Portas do Sol, Miradouro de São Pedro de Alcântara sekä Castelo de Sao Jorge -linnake.

DSCN0876

DSCN0886

DSCN0889

DSCN0865

DSCN0733

DSCN0731

DSCN0729

DSCN0704

2. Sen talot ovat ihastuttavia

DSCN0697

Kaakeloidut julkisivut ja pirteät pastellivärit. Muun muassa näistä syistä portugalilaiset rakennukset herättävät sisälläni aina suurta ihastusta.

DSCN0814

DSCN0758

DSCN0748

DSCN0882

DSCN0860

DSCN0718

DSCN0714

3. Lissabonin keltainen ratikka

DSCN0710

Sympaattinen, pieni, töherryksiä täynnä ja aina ahdas Lissabonin ratikka tuo kaupunkiin tunnelmaa. Turistit suosivat erityisesti linjoja 28 ja 12, jotka kiertävät Baixan ja Alfaman kaupunginosissa.

DSCN0765

4. Bairro Alto

bairro5

Tein reportaasimatkani pääjutun Bairro Alton gentrifikaatiosta. Kapeiden kujien kaupunginosasta oli tullut bileiden mekka ja hipsterialue, mutta samaan aikaan siellä asui hirveästi eläkeläisiä. Minua kiinnosti, miten yöelämä ja vanhukset sopivat yhteen. Aika huonosti. Nukkuminen oli vaikeutunut yhä useammalla ja paikan epäsiisteys harmitti. Mikseivät he sitten muuta pois? Hintojen takia. Moni maksoi niin pientä vuokraa, että mihin tahansa muualle muuttaminen tarkoittaisi asumiskustannusten huimaa nousua.

bairro14

DSCN0772

DSCN0696

bairro10

En tietenkään rakasta Bairro Altossa tätä ristiriitaa, mutta paikan kujat ja kadut tulivat minulle kahden viikon aikana niin tutuiksi, etten voi jättää mainitsematta aluetta.

5. Alfama ja fado

DSCN1002

Lähellä Lissabonin keskustaa sijaitseva Alfama on fadon kehto. Sain yöpaikastani Yes-hostellista (paras hostelli, jossa olen koskaan majoittunut) neuvon lähteä paikallisten suosimaan fado-ravintolaan Alfamaan. Paikan nimi ja sijainti on jo painunut unholaan, mutta kokemus ei. Kapeiden ja korkealle kipuavien katujen sokkeloista löysin pienen ja hämärän baarin, jossa oli korkeintaan kolmekymmentä asiakaspaikkaa. Siellä vuorottelivat fadoa laulavat miehet ja naiset, kaikki eri ikäisiä. En muista koska viimeksi musiikki olisi koskettanut minua niin paljon kuin siellä pienessä alfamalaisessa baarissa yli neljä vuotta sitten.

Alfama onkin siis kenties parhaimmillaan iltaisin autenttisen fadon mekkana, mutta sinne kannattaa vaivautua myös päiväsaikaan. Sieltä löytyvät muun muassa näköalapaikka Portas do Sol sekä Castelo de San Jorge -linnake.

DSCN1006

DSCN0755

DSCN1018

DSCN1035

DSCN1046

DSCN1058

DSCN1061

DSCN1069

6. Belem ja sen leivokset

DSCN0910

Kukaan Lissabonin-turisti ei varmaan jätä käymättä Belemissä. Siellä sijaitsevat nimittäin Belemin torni, Vasco da Gaman ja muiden löytöretkeilijöiden kunniaksi pystytetty monumentti sekä koristeellinen Hieronymuksen luostari. Eikä pidä unohtaa paikan nimikkoleivosta Pasteis de Belemiä, joita saa ainoastaan edellän mainittua nimeä käyttävästä kahvilasta, aivan luostarin kupeesta.

DSCN0912

DSCN0919

DSCN0921

DSCN0927

DSCN0942

DSCN0959

7. Sintra

DSCN1164

Tiedän, Lissabon ja Sintra ovat eri kaupunkeja, mutta en malta olla mainitsematta vielä Unesco-kohde Sintraa, jonne Lissabonista pääsee kätevästi junalla. Se olkoon siis myös yksi syy, miksi rakastan Lissabonia, sillä rakastan Sintraa. Omalla päiväretkelläni en ehtinyt Penan palatsia pidemmälle, mutta se ei haittaa – tänne tulen vielä takaisin.

DSCN1072

DSCN1075

DSCN1078

Sintrassa näkyi tuttuja.

DSCN1080

DSCN1086

DSCN1111

DSCN1117

DSCN1122

DSCN1127

DSCN1133

DSCN1143

DSCN1146

DSCN1151

DSCN1152

DSCN1158

Minulle Lissabon on siis jotain, jonka muistan erityisesti tunnetasolla. En muista välttämättä osoitteita, mitä söin, tai missä oli kaikista kaunein rakennus, mutta se ei haittaa. Lissabon tulee tarjoamaan minulle kaikkea uutta ja valloittavaa seuraavallakin kerralla, kun sinne matkustan. Olen varma siitä.

Oletko sinäkin menettänyt sydämesi Lissabonille?

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa perjantai, 21 lokakuun, 2016 at 12:59

  Mä en oo Purtugaliin asti vielä ehtinyt, mutta uskoisin Lissabonin olevan mun kaupunki! Se näyttää niin persoonalliselta ja ihanan värikkäältä. Ja siltä, että siellä voi harrastaa päämäärätöntä haahuilua ja kokea löytämisen riemua. Onneksi noille nurkillekin on alkanut olla varsin hyviä lentotarjouksia, niin voisi Portugalin vihdoin saada korkatuksi 🙂

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY perjantai, 21 lokakuun, 2016 at 13:28

   Kannattaa ehdottomasti tutustua Lissaboniin, et tule pettymään. 🙂 Tosiaan majoitukseksi suosittelen juurikin tuota Yes Hostelia. Se on siisti ja varsin edullinen ja huippusijainnilla aivan Praca do Comercion hoodeilla. Ne järjestää myös ilmaisia kävelykierroksia (ainakin järjesti 2012) ja osasivat neuvoa ihastuttavan fado-paikankin. Ei kannata mennä minkään turistibyroon järjestämälle fadoillalliselle, kun sitä aitoa meininkiä on myös niin paljon tarjolla.

 • Reply Jasmin | Wanderwall perjantai, 21 lokakuun, 2016 at 17:48

  Mä en oo koskaan käynyt Portugalissa, mutta just Sintra kiinnostaa mua ihan älyttömän paljon! Portugali on mulle semmonen paikka mistä mulla ei oikeastaan ole mitään hajua. Piti ihan googlettaa että millasia paikkoja sieltä löytyy ja huhhuh, en kyllä pikaisen googlettamisen jälkeen valittaisi jos tuolla pitäisi lähteä käymään 😀 Algarve ja Porto näyttää ihan huikeilta kohteilta ja kyllä mä tän sun jutun perusteella Lissaboniinkin lähtisin!

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY perjantai, 21 lokakuun, 2016 at 18:51

   Lissabon on kyllä niin upea, niin kuin varmaan kuvista näkyy. 🙂 Eikös sinne löytyisi jotain tarjouslentoja Skotlannisa? 😉 En oo itse käynyt kuin Lissabonissa, Cascaisissa ja Sintrassa, mutta esim. Porto kiinnostaisi kovasti! Paljon on matkabloggaajissa Espanja-faneja, mutta mun sydän läpättää kyllä Portugalille… 🙂

  Leave a Reply