Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa Huippureissut

Fine dining -vinkki Riikaan: Restorāns 3

lauantai, 20 elokuun, 2016

Yksi parhaimmista syistä lähteä viikonloppulomalle Riikaan on kaupungin nouseva ruokakulttuuri. Ensimmäisen kerran luin Riian kunnianhimoisista keittiömestareista viime marraskuun Mondosta, sittemmin aiheesta on kirjoitettu myös esimerkiksi Norwegianin lehdessä.

Vaihtoehtoja kohtuuhintaiseen fine diningiin löytyy kaupungista useita. Mondon lisäksi luin ravintolasuosituksia Ferreting Out The Fun -blogista. Niin houkuttelevilta kuin blogin ruokakuvat viidentoista eri ravintolan kohdalla näyttivätkin, päädyin varaamaan meille pöydän Mondon suosittelemasta Restorāns 3:sta (Kaleju iela 3). Matkalehdessä kehutaan ravintolan ruokien olevan kuin new nordicia latvialaisittain. Ravintola itse kutsuu ruokaansa metsäruuaksi.

Restorāns 3 sijaitsee Riian vanhassa kaupungissa ja se on hyvin tyylikäs niin sisältä kuin ulkoa.

DSC_0371

DSC_0372

Ravintola on myös varsin pieni eli pöytävaraus on suositeltava. Valittavina on viiden (39,9 e) tai seitsemän ruokalajin maistelumenu (49,9 e) sekä viiden ruokalajin kasvismenu (34,9). Me päädyimme ottamaan viiden ruokalajin maistelumenun.

Valitettavasti en ottanut ruokalistaa talteen, joten aivan kaikkia yksityiskohtia annoksista en muista. Pääraaka-aineet eivät tietenkään ole päässeet unohtumaan, ja siinä missä muistini huutaa erroria, kuvat puhuvat puolestani.

Aloitetaanpa makumatka latvialaiseen metsäkeittiöön!

Ensimmäisenä pöytään tuotiin ylimääräinen keittiömestarin tervehdys.

DSC_0384

Höyrävien heinien päällä tikussa roikkui pikkuinen taikinanyytti, jonka sisällä oli naudanlihaa. Eräänlainen minipasteija siis. Ihan mukava suupala herättelemään ruokahalua entisestään.

Ensimmäinen varsinainen ruokalaji oli värikäs kasvissekoitus. Kurkkua, retiisiä, tilliä ja salaattia kyyditettynä kastikkeella. Raikas ja todella kevyt annos.

DSC_0385

Toinen ruokalaji oli yhtä lailla kesäinen. Parsa ja salaatti saivat kyytipojiksi majoneesia ja kananmunaa.

DSC_0386

Yleensä olen vähän kranttu muiden kuin paistettujen kananmunien suhteen, mutta tässä muna toi annokseen pientä täyttävyyttä. Se oli hyvä, koska edellinenkin annos oli niin kevyt.

Valkoiset rakeet keskellä – tietääkö joku, onko se jäätä vai jotain muuta? Miltään rakeet eivät maistuneet ja ne olivat kylmiä. Samanlaisia olen narskutellut joskus Helsingin Olossakin.

Kolmas ruokalaji oli mielestäni aika ihana: kylmä kurkkukeitto, joka kaadettiin vuohenjuustopalleron päälle.

DSC_0387

Poikaystäväni mielestä tämä oli menun huonoin annos, mutta minusta raikkaan keiton ja täyteläisen vuohenjuuston maut sopivat toisilleen täydellisesti.

Juuri kun poikaystäväni oli jo kironnut minut ja pieniä annoksia tarjoilevat ravintolavalintani alimpaan helvettiin, meidän eteemme kannettiin pääruoka. Täysin suussa sulavaa lammasta, tomaattipyreetä, paistettua sipulia ja kuivattuja sieniä.

DSC_0388

Paras annos tänä vuonna, oli poikaystäväni viimeinen tuomio. Ja olihan se aivan käsittämättömän hyvää.

Jälkiruuan voi tiivistää yhteen sanaan: raparperi. Annoksessa kaikki oli raparperia kakusta, hillosta, marengista ja sorbetista lähtien.

DSC_0389

Jälkiruoka oli erityisesti minun makuuni, sillä en ole kovinkaan makean ystävä. Miesvahvistus olisi kaivannut jotain suklaisempaa.

Illallisen jälkeen oloni oli tyytyväinen, mutta enemmänkin ruokaa olisi varmasti mahtunut – mutta eipä tällaisiin ravintoloihin mennäkään ähkyn takia. Restorāns 3:n annoksen ovat pieniä taideteoksia ja ne maistuvat harkituilta. Pääruoka oli jo selvästi vähän täyttävämpää, kun alkupuolella annokset olivat vain suupaloja suurempia. Makumaailmaltaan annokset olivat hyvin tuttuja, samanlaista ruokaa tehdään paljon suomalaisissakin ravintoloissa. Riiassa vetonaulana on tietysti Suomea parempi hinta-laatusuhde. Palvelu oli tietenkin ystävällistä ja asiantuntevaa, kuten fine dining -paikoissa kuuluukin.

Pidätkö fine dining -ravintoloista vai syötkö mieluummin isoja annoksia pienemmällä rahalla?

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Terhi / Muru Mou lauantai, 20 elokuun, 2016 at 18:58

    Me käytiin täällä sun suosituksesta, mutta valitettavasti täytyy sanoa, että oli aivan jäätävä kokemus! Siis palvelu oli jotain niin käsittämättömän huonoa, että meinattiin lähteä pois ennen kun edes tilattiin. No, päätettiin sitten kuitenkin tilata alkupalat kun oltiin niin nälissämme ja ei viitsitty lähteä vesisateessa etsimään muuta ravintolaa. Alkupalalautanen sisälsi lihaa ja juustoja, ja kun kysyin mikä punaviini sopisi sen kanssa, oli tarjoilijan vastaus ”ei mikään viini sovi tämän kanssa”. Että joo… Mutta saatinpahan ikimuistoinen kokemus, mutta ruoka jäi tuota alkupalalautasta lukuun ottamatta kokematta. Hyvältä se kylläkin näyttää näissä sun kuvissa! 🙂

    • Reply Sonja | FIFTYFIFTY sunnuntai, 21 elokuun, 2016 at 11:31

      Voi harmi, että teillä oli noin nihkeä kokemus! Meillä palvelu oli ystävällistä ja saatiin asiallisia viinisuosituksia, ei valittamista. Toivottavasti teillä oli parempi onni jossain toisessa ravintolassa! 🙂

    Leave a Reply