Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa Huippureissut

Koristeellinen ja värikäs kirkkojen Vilna lumosi

keskiviikko, 13 heinäkuun, 2016

Vilna | heinäkuu 2016

Aloitan road trip -juttujen sarjan Vilnasta, sillä Liettuasta näkee yleensä Latviaa ja Viroa vähemmän juttuja.

Vilnasta meillä ei ollut mitään odotuksia, toisin kuin Riiasta. Yhdessä vaiheessa arvoimme jopa, viettäisimmekö Vilnassa vain yhden yön. Onneksi olimme sentään kaksi yötä, sillä Vilna vei meidät mennessään. Kauemminkin olisi voinut olla, mutta Vilna on onneksi paikka, josta voi saada paljon irti lyhyessä ajassa.

Majoituimme Vilnan juutalaiskaupunginosassa, aivan suuren geton rajoilla, jonne kaupungin juutalaiset eristettiin natsivallan aikaan. Hotelliltamme oli lyhyt kävelymatka Vilnan vanhankaupungin keskusaukiolle, jossa keskieurooppalainen tunnelma oli aistittavissa elävästi. Sieltä on luonnollista aloittaa Vilnan kierros.

Vilnan kauneimmat kirkot

Vilna on täynnä kauniin koristeellisia barokkikatedraaleja, jotka kylpevät herkullisen värisinä aurinkoa vasten.

Vaikken uskonnollinen olekaan, olen aina rakastanut kirkkoja. Vilna onkin kirkkobongarin taivas (no pun intended).

Aivan lähellä toisiaan ovat esimerkiksi vaaleanpunaiset Pyhän Kasimirin kirkko ja All Saints Church (mikähän olisi tässä oikea suomennos?).

DSC_0515

Pyhän Kasimirin kirkko.

DSC_0590

Pyhän Kasimirin kirkon koristeellinen alttari

DSC_0511

All Saints Church

Pyhän Kasimirin kirkolta oikealle Aušros Vartų gatvea pitkin löytyvät muun muassa Pyhän kolminaisuuden kirkko keltaisine barokkiportteineen, Pyhän Teresan kirkko sekä vaaleansininen Aamunkoiton portti.

DSC_0519

DSC_0527

DSC_0522

Näitä ilmestyksiä ihailtuaan voi kääntyä ympäri ja jatkaa Aušros Vartų gatvea pitkin päinvastaiseen suuntaan. Lopulta katu muuttuu Pilies gatveksi, joka on yksi Vilnan tärkeimmistä kaduista. Se on täynnä ravintoloita, kahviloita, torikauppiaita, turisteja – ja tietenkin kirkkoja.

DSC_0544

DSC_0514

DSC_0570

DSC_0571

DSC_0574

Pilies gatvelta on myös hieno näkymä Gediminasin tornille. Torni on yksi parhaista näköalapaikoista Vilnassa, ja niistä kirjoitan erikseen.

Vilnan tunnelma vie mennessään

Kävellessä katedraalien ympäröimiä katuja voi ihailla Vilnan eurooppalaista tunnelmaa: kadun kulmissa on viehättävän näköisiä ravintolapöytiä ja kahviloita, aivan kuin elokuvien Pariisissa.

Vilna tuntuu Riikaa suuremmalta, vaikka onkin näistä kahdesta pienempi. Se johtuu ehkä vanhankaupungin avaruudesta: siinä missä Riiassa ei koskaan tiedä, mikä kapean kulman takana odottaa, Vilnassa silmä kantaa pidemmälle.

Upea on myös aukio, jolla mahtipontinen Vilnan katedraali seisoo. Sinne löytää helposti käveltyään Pilies gatven loppuun.

Kun saavuimme katedraaliaukiolle, katusoittaja löi rytmiä rummuillaan ja vastaan tuli toinen toistaan hyväntuulisempia ihmisiä. Tuntui ihanalta olla Vilnassa juuri sinä hetkenä.

DSC_0564

DSC_0569

Kaikkien jo edellä mainittujen lisäksi on mainittava vielä kaksi hienoa kirkkoa, joiden jälkeenkin Vilnassa riittää kirkkobongarille nähtävää. Näkemisen arvioisia ovat gootiikkaa edustava Pyhän Annan kirkko sekä Siunatun Jumalan äidin ortodoksinen kirkko.

DSC_0553

DSC_0611

Istahda Bernardinen puistoon

Kauniista kirkoista ja hyväntuulisesta tunnelmasta pökertyneinä kohtasimme ensimmäisenä iltana vielä yhden ihanan puolen Vilnasta: Bernardinen puiston.

DSC_0561

Puisto on parinsadan metrin päässä katedraaliaukiolta ja se on selvästi vilnalaisten yhteinen olohuone. Siellä oli ihmisiä piknikillä ja soittamassa kitaraa, lapset opettelivat pyöräilemään vanhempiensa avulla. Puisto oli ihanan iso ja vehreä – sori Helsinki, mutta Espan puisto ei oikein pärjää Bernardinelle.

DSC_0562

DSC_0563

Tässä ensimmäiset tunnelmat Vilnasta. Seuraavaksi tulossa juttua kaupungin parhaista näköalapaikosta sekä kaupungin vähän rähjäisemmästä, mutta kiinnostavasta puolesta.

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Anssi keskiviikko, 13 heinäkuun, 2016 at 22:43

  No kirkot ei tuossa kaupungissa kyllä käymällä lopu, vaikka kuinka yritti. 😀 Ja hienolta näyttäis kyllä kesäinenkin Vilna!

  • Reply sonjanette | FIFTYFIFTY torstai, 14 heinäkuun, 2016 at 09:32

   Joo, mäkin kävin lopulta sisällä vain kahdessa! 😀 Kyllähän se hienolta näytti, voisi olla varmaan ihan tunnelmallinen kauniina talvipäivänäkin. Suosittelen kyllä Vilnaa kesävierailuun! 🙂

 • Reply Tiia/ReiseReise keskiviikko, 13 heinäkuun, 2016 at 23:33

  Tykkäsin myös Vilnasta kovasti, vaikka Kaunasista vielä enempi. Olikin pakko tulla heti lukemaan tämä juttu. Niin tuttuja paikkoja. <3

  • Reply sonjanette | FIFTYFIFTY torstai, 14 heinäkuun, 2016 at 09:34

   Kaunasiin ei tällä kertaa menty, paljon jäi kiinnostavia paikkoja näkemättä Baltiassa. 🙂 Kiva, jos nämä jutut kiinnostavat, koska niitä on tosi hauskaa kirjoittaa nyt, kun kaikki on tuoreessa muistissa!

 • Reply Anna K. torstai, 14 heinäkuun, 2016 at 13:26

  Kiitos tästä jutusta! Syyskuussa reissu Vilnaan edessä, enkä juurikaan kaupungista tiedä mitään. Kirkkoja voi tulla matkan varrella tsekattua, mutta erityisesti kiinnosti toi puisto, kaunis! Syyskuussa voi olla ihan kivat ilmat vielä, jos on yhtään onnea matkassa.
  Mikä olisi susta mahdollisimman keskeinen sijainti majoitusta ajatellen? Pilies-katu? Mulla on usein polven kanssa ongelmia, joten haluaisin ihan paraatipaikalle, ettei tarvii ensin kävellä kilometriä ennen kuin on keskustassa. Käveltyä tulee jokatapauksessa paljon.
  Uusia Vilnan juttuja odotellen, varsinkin niitä rähjäisiä puolia! Kiinnostavampaa kuin liian siloteltu. 🙂

  • Reply sonjanette | FIFTYFIFTY torstai, 14 heinäkuun, 2016 at 14:52

   Kiitos kommentista, hienoa, jos on apua! Vilnasta tulee vielä ainakin kaksi juttua, eli lisää vinkkejä kuvassa! 🙂 Uskoisin, että myös syyskuussa on kaunista säätä luvassa, silloin puistokin on varmaan todella upea.

   Pilies gatve on todella keskeinen, paljon näkyi olevan hotelleja myös Aušros Vartų gatvella, joka on myös todella keskeisellä sijiannilla. Ovat varmaan kuitenkin myös kalliimpia kuin meidän majoituksemme Guoda Apartmentissa, jossa yö maksoi 20 euroa. Sekin on sijainniltaan hyvä (sv. Stepono gatve), vanhankaupungin keskusaukiolle on tosiaan vain se muutaman minuutin kävely, mutta toki Pilies-katu ja Aušros Vartų ovat vieläkin paremmin pelipaikoilla.

  • Reply Raija perjantai, 24 tammikuun, 2020 at 08:57

   Syyskuu on Vilnassa vielä lähes kesää. Kokemusta on lähes jokaisesta kuukaudesta tuolla. Keskikesällä saattaa olla tosi kuumaa Vilnan kapeilla kujilla.

 • Reply Raija torstai, 26 joulukuun, 2019 at 19:58

  Pilies kadulla oli aiemmin Vilnan kalleimmat hotellit. Suosittelen kuitenkin Vilnia hotellia joka on aika uusi hotelli lähellä katedraalia ja Pyhän Annan kirkkokaan ei ole kaukana. Vilnassa on uskomaton määrä majapaikkoja. Itse pidän Tilto gatvella olevasta Tilto hotellista. On irlantilaisomisteinen pienehkö hotelli. Lyhyt matka Katedraalin aukiolle ja Gedimino avenuelle mikä on pitkä kauppakatu .

 • Reply Raija perjantai, 24 tammikuun, 2020 at 08:59

  Mielestäni upein kirkko on Pietarin ja Paavalin kirkko. Se on hieman etäämmällä ytimestä on ns puolalaisten kirkko.

 • Leave a Reply