Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa Yleinen

Baltian road trip on luontoa, rantoja ja kaupunkeja

perjantai, 1 heinäkuun, 2016

Huomenna se alkaa, kauan odottamani automatka Baltiaan. Se on jälleen yksi lisäys huippureissuihini. Koitan olla välittämättä siitä, että sääennustukset lupaavat seuraavalle kymmenelle päivälle pelkkää sadetta kaikissa kohteissamme.

Vihreä kortti on hankittu ja auton maastavientilupa saatu lainapankilta. Uusi kamera on hankittu maanantaina, tänään käyn vielä nappaamassa siihen uv-suojan.

Olen lisännyt blogini sivupalkkiin reittikartan, josta selviää reitti pääpiirteittäin. Isompi ja parempi kartta löytyy täältä.

Mitä seuraavan yhdeksän päivän aikana on siis odotettivissa? Tiivistettynä: keskiaikaisia kaupunkeja, kansallispuistoja sekä rantaelämää. Aika mahtavan kuuloista, vai mitä?

1. Tartto 2.7.–3.7.

Ivar Leidus, Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Estonia

Kuva: Ivar Leidus, Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Estonia license

Huomenna saavuttuamme Tallinnaan lähdemme heti ajamaan kohti Tarttoa. Tartossa yövymme ensimmäisen yön hauskanoloisessa Hansa-hotellissa. Tarttoon on luvattu tällä hetkellä matkamme parasta säätä.

2. Gauja-joen kansallispuisto 3.7.

Gatis Pāvils, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Kuva: Gatis Pāvils, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license

Tartosta lähdemme ajamaan kohti Riikaa. Matkan varrella pysähdymme Gauja-joen kansallispuistossa, jonka upeita maisemia olen ihaillut viime päivät netistä käsin. Tarkoituksenamme on käydä katsomassa ainakin kuvassa komeilevia Erglu-kallioita sekä Sietiniezis-kiveä.

3. Riika 3.7.–5.7.

Kuva: Nenyaki/Flickr https://www.flickr.com/photos/nenyaki/3103831024

Kuva: Nenyaki/Flickr https://www.flickr.com/photos/nenyaki/3103831024

Yövymme Riiassa kaksi päivää kylpylähotelli Welton Centrum Hotel Spassa. Jos Riiassa sataa, voimme ainakin lämmitellä poreammeessa. Meillä on myös varaus Restaurant 3:een, joka on ilmeisesti yksi kaupungin parhaista fine dining -ravintoloista. Olenkin odottanut Riikaan pääsyä siitä lähtien, kun luin kaupungin nousevasta New Nordic Cuisine -kulttuurista.

4. Šiauliai / Neris-joen puiston luontopolku 5.7.

Kuva: Mannobult, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic license.

Kuva: Mannobult, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic license.

Kuva: Tomas Čekanavičius, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Kuva: Tomas Čekanavičius, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Riiasta matkamme jatkuu Liettuan puolelle Vilnaan. Alun perin ajattelin, että ajaisimme pienen mutkan kautta ja kävisimme katsomassa kuuluisaa Ristimäkeä Šiauliain lähellä. Minulle on kuitenkin hiipinyt pieni epäilys, ettei Ristimäki ole välttämättä koukkauksen arvoinen, kun siellä viettää aikaa kuitenkin varmaan maksimissaan vartin.

Niinpä keksin Vilnan lähellä sijaitsevan Neris-joen puiston, jossa on useita eri mittaisia luontopolkuja. Voikin olla, jättämme ristit sikseen ja koukkaammekin Neriksen kautta matkalla Vilnaan. Tai sitten teemme molemmat, katsotaan, mikä fiilis on!

5. Vilna 5.7.–7.7.

Kuva: Iulius at English Wikipedia, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Kuva: Iulius at English Wikipedia, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Vilnassa viivähdämme Riian tapaan kaksi yötä. Majoituksena toimii huoneistohotell Guoda Apartments. Golfhullu puolisoni suuntaa toisena aamuna pelaamaan, joten samoilen itsekseni minulle täysin tuntemattoman kaupungin katuja. On kiinnostavaa nähdä, tykästynkö enemmän Riikaan vai Vilnaan. Molemmilla on omat kannattajakuntansa.

6. Nida 7.7.-9.7.

Kuva: Raido/Flickr https://www.flickr.com/photos/60286259@N05/14573723178, Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Kuva: Raido/Flickr https://www.flickr.com/photos/[email protected]/14573723178, Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Vilnan jälkeen seuraa kohde, jota odotan kenties eniten, Kuurin kynnäs. Kuurin kynnäs on siis se pieni ohut kaistale, joka on irrallaan Liettuan mantereesta. Pohjoispuoli kuuluu Liettualle, etelä Venäjälle. Me majoitumme  kahdeksi päiväksi kotimajoitukseen Nidan kylään, jossa Nobel-kirjailija Thomass Mann on lomaillut perheineen 1930-luvulla. Kuurin kynnäs on tunnettu jättimäisistä hiekkadyyneistä ja se on Unescon maailmanperintökohde.

7. Jürmala 9.7.-10.7.

Kuva: Adbar, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Kuva: Adbar, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Rantateema jatkuu Nidan jälkeen Latvian puolella, kun saavumme yhdeksi yöksi Jürmalaan. Paikassa minua houkuttelevat erityisesti puuhuvilat ja tietysti ranta. Olen vähän huolissani turistien määrästä, mutta eiköhän sinne rannalle yksi 160 senttinen suomalaisnainen mahdu.

8. Pärnu 10.7.-11.7.

Kuva: Vberger at French Wikipedia, Wikipedia Commons, Public Domain

Kuva: Vberger at French Wikipedia, Wikipedia Commons, Public Domain

Heitämme hyvästit huikealle reissulle Viron kylpylä- ja rantakaupunki Pärnussa. Suunnitellessani reissua arvoin Pärnun ja Haapsalun välillä, mutta päädyin Pärnuun, koska se on päätien varrella. Sitä pitkin meidän on nopeampi hurauttaa maanantaina Tallinnaan ja siitä suoraan laivalla kotiin.

Reissuamme kannattaa seurata Instagramin puolella, josta minut löytää nimimerkillä sonjanette.fiftyfity.

Tämän reissun suunnittelu on osoittanut minnulle sen, että näistä kolmesta pienestä maasta löytyy ihan mielettömästi kiinnostavia paikkoja, en saanut todellakaan mahdutettua kaikkea kiinnostavaa tähän varsin kattavaan reittiin.

Seuraavaan kertaan jäävät ainakin Rummun louhos ja Saarenmaa.

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply