Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Kuukauden palkallinen loma ei ole itsestäänselvyys

maanantai, 20 kesäkuun, 2016

Matkablogit ovat tällä hetkellä täynnä kesälomafiilistelyä. Vihdoin loma! julistaa Mondon uusimman numeron kansi.

Kyllä, minullakin alkaa kohta kuukauden palkallinen kesäloma. Ensimmäistä kertaa kertaa elämässäni.

Eräs bloggari kirjoitti, että aikoo pitää nyt ”vain” kolmen viikon kesäloman. Niin, minulla on ollut kolmen viikon kesäloma viimeksi vuonna 2010. Muuten olen ollut kaikki kesät töissä.

En ole edes pahemmin ajatellut asiaa. Tämänhetkinen työni on mukavaa ja rentoa, kesäisin varsinkin. En ole vakituisessa työsuhteessa, mikä on valitettavan (?) yleistä toimittajille. Ja tarvitsenhan rahaa, miksi en siis olisi kesätöissä?

Enkö ole sitten lomaillut viimeiseen kuuteen vuoteen?

Tietysti olen, viikon siellä, viikon täällä. Vuonna 2012 asuin puoli vuotta Hollannissa, se menköön lomasta vaikka olikin opiskelijaelämää.

Tammikuussa 2013 olin viikon Kanarialla.

2013_01_09_0307

Tammikuussa 2014 repäisin ja lähdin Australiaan ja Uuteen-Seelantiin kahdeksi kuukaudeksi. Työsuhde päättyi, mutta jatkui uudestaan saman vuoden huhtikuussa.

u26

Tammikuussa 2015 repäisin taas ja olin kaksi viikkoa Koh Lantalla ja Ao Nangissa.

2015_01_08_2981

Kesän aikana olin vapaalla yhden viikon kesäkuussa ja toisen elokuussa, silloin lähdimme Dubrovnikiin.

IMG_9743

Tammikuussa 2016 käytin viikon Dubaissa.

dubai51

Siinä olivat lomani viimeiseltä kuudelta vuodelta, about. Eli voitte kuvitella, kuinka innoissani olen tästä ensimmäisestä ihka oikeasta kuukauden palkallisesta kesälomastani. Olen niin innoissani, että tein eppisiä suunnitelmia jo kuukausi sitten.

En tiedä, koska minulla on seuraavan kerran palkallinen kesäloma, sillä elokuussa muutan yhdeksäksi kuukaudeksi Orivedelle opiskelemaan luovaa kirjoittamista. Sen jälkeen olen eräänlaisessa lähtöpisteessä: aloittanen taas kesätöillä ja katson, mitä minulle tarjotaan myöhemmin. Tämä on tietenkin oma valintani, kukaan ei pakota minua lähtemään.

Tulin jopa vähän vihaiseksi viime viikolla, kun tajusin viettäväni ensimmäistä palkallista kesälomaani. En vihaiseksi niille, jotka lomailevat joka kesä, vaan siitä, etten ole koskaan ollut yksi heistä.

Tietyllä tapaa minäkin olen onnekas, osa kollegoistani ei ole koskaan viettänyt palkallista kesälomaa, eikä vietä tänäkään kesänä. Se on luonnollista. Kesä on toimittajien kannalta työllistetyintä aikaa, ellei sitten ole vakituinen toimittaja.

Suomessa luultavasti suurin osa viettää kuukauden palkallista kesälomaa, mikä on aivan mahtavaa. Mutta itsestäänselvyys se ei ole.

Kyllä me kesätyöntekijätkin löydämme omat tapamme relata, mutta kyllä jokavuotisessa kuukauden kesälomassa on sitä jotain. Siinä on tunnetta, että nyt on se aika, kun saa ladata akkuja ilman huonoa omaatuntoa. Tällainen paatunut pätkätyöläinen lomailee usein talvisin ja miettii, olisiko sittenkin pitänyt olla töissä.

Olisi hauska kuulla, milloin te lomailette? Oletteko onnekkaita kesälomailijoita vai tällaisia hanttilomalaisia kuin minä?

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa maanantai, 20 kesäkuun, 2016 at 20:04

  Minä olen kuulunut niihin kesäloman viettäjiin viimeiset 11 vuotta. Sitä ennen elämä oli juuri tuollaista pätkä siellä, toinen täällä. Joskus olin työttömänä koko kesän lähes 3 kuukautta, mutta se ei tuntunut lomalta. Kun lomista on saanut nauttia säännöllisesti näinkin pitkään, niin itsestään selvyydeltähän tämä tuntuu. Hyvä muistaa taas että onhan tämä myös etuus jota kannattaa arvostaa – pitää sen sitten yhdessä tai useammassa pätkässä.

  • Reply sonjanette | FIFTYFIFTY maanantai, 20 kesäkuun, 2016 at 20:54

   Joo ei työttömänä olo tietenkään tunnu lomalta, se on selvä. Kyllä mäkin haluan, sanotaan seuraavan viiden vuoden sisään, kuulua tuohon vakityöntekijäjoukkoon, joka saa kesälomailla joka vuosi näihin aikoihin. Tällä hetkellä kuitenkin nautin samalla myös tästä vapaudesta, että voin esimerkiksi lähteä Orivedelle vuodeksi opiskelemaan luovaa kirjoittamista. Jos minulla olisi ollut vakituinen työsopimus, kynnys lähteä olisi ollut suurempi. Kaikessa on puolensa.

 • Reply Maarit Johanna tiistai, 21 kesäkuun, 2016 at 10:45

  Jäin lokakuun lopussa työttömäksi edellisestä paikasta, johon minut oli juuri vakinaistettu. Eniten ärsytti se, ettei sitä palkallista lomaa pääsisi vieläkään viettämään. Toki joku irvileuka voi sanoa minun olleen seitsemän kuukautta lomalla, mutta eipä noilla työttömyysrahoilla paljon lomailla.
  Nyt teen 10kk määräaikaisuutta joka loppuu maaliskuun lopussa 2017. JOS sen jälkeen työllistyisi vakituisesti tai pidemmälle pätkälle, voin ehkä haaveilla palkallisesta kesälomasta vuoden 2018 kesälle. Ihan kamalaa oikiasti 😀 Koskaan ollut kunnon kesälomaa. Opiskeluaikana kesäajat oli aina töissä ja nykyään voi lomia anoa vain viikoksi kerrallaan jos edes kehtaa. Nyt sitte älytön säästö duunissa päälle, jotta olis varaa vähän lomaillakin ensi kesänä tai määräaikaisuuden loppumisen päätteeksi.

  • Reply sonjanette | FIFTYFIFTY tiistai, 21 kesäkuun, 2016 at 14:42

   Työttömyys ja loma ei todellakaan ole sama asia, joten ymmärrän sun turhautumisen. Joo tiedän niin tuon viikko siellä viikko täällä -lomailun. Mun työpaikalla siihen on kyllä aina suhtauduttu tosi hyvin, eli kriiseilen vaan omassa päässäni. Mutta on varmaan paljon sellaistakin suhtautumista, että nyt kun olet täällä kesätöissä niin miksi sulla olisi oikeutta olla lomalla, eikö työt kelpaa? Toivottavasti pääset kunnon kesälomalle viimeistään sillon 2018! 🙂 Mä koitan nyt nauttia tän kesän lomasta täysin rinnoin, kun en tiedä milloin seuraavan kerran oon näin onnekas…

  Leave a Reply