Suomen suurin matkablogiyhteisö
1-2 viikon irtiotot Afrikka

Kolme parasta asiaa Egyptin-matkassani

tiistai, 26 huhtikuun, 2016

El Gouna | marraskuu 2009

Vanhemmillani on varmasti osansa siinä, että minusta on tullut niin intohimoinen matkustaja. Koko perheen matkat esimerkiksi Madeiralle ja Thaimaahan ovat olleet huikaisevia kokemuksia teini-ikäisenä. Kiitos siis siitä!

Marraskuussa 2009 teimme viimeisen matkan nelihenkisenä perheenä, ja tuolloin matkakohteena oli Egyptin El Gouna.

Päällimmäinen ajatukseni tuosta matkasta on se, ettei se ole noussut kaikkien hienoimpien matkojen tasolle. Heti mieleen tulee nimittäin El Gounan vähän keinotekoiselta vaikuttava ympäristö.

Me majoituimme valtavassa Mövenpick-hotellikompleksissa. Hotellialue oli satumaisen kaunis ja sieltä oli kävelymatka El Gounan  kai sitä keskustaksi voi kutsua keskustaan.  Se oli pieni kyläpahanen, söötti kuin mikä, mutta jotenkin liiankin viimeistellyn ja siistin näköinen. Siis niin siistin, että näytti siltä kuin sitä kiillotettaisiin hammasharjoilla joka ilta ja joka aamu.

CIMG1681

CIMG1682

CIMG1924

El Gounan keskuskylän lähellä olevia taloja.

El Gounan keskuskylän lähellä olevia taloja.

 

Muistoissani minusta siis tuntuu, että olemme viettäneet viikon lomamatkamme aikamoisessa turistikuplassa. Mutta katsoessani kuvia matkalta muistan El Gounasta ja Egyptistä paljon hyvää. Tässä siis kolme parasta asiaa tuolta matkalta.

1. Sukeltaminen Punaisessameressä

CIMG1706

Olin lomalla sitten missä tahansa kohteessa, jossa olen sukeltanut, nousevat sukelluspäivät aina hyvin elävinä mieleen. Ihoa ja mieltä hellivä aurinko, leppeä tuleenpuuska ja smaragdinvärinen vesi. Vedenalainen taikamaailma. Laivalla syötävä ruoka, joka maistuu aina taivaallisen hyvältä. Kiireettömät hetket, kun voi vain olla. Illan upeat auringonlaskut.

CIMG1716

CIMG1697

 

2. Dyyniseikkalu ja auringonlasku hiekkaerämaassa

Kun lomailimme tämän vuoden tammikuussa Dubaissa poikaystäväni kanssa, valitsimme suositun aavikkosafariretken sijaan päiväretken Omanin puolelle Hattaan. Syynä oli se, että olin käynyt El Gounassa aavikkosafarilla, johon kuului täsmälleen samat asiat kuin Dubain retkeen: kruisailu hiekkadyyneillä, paljain varpain astelu äärettömyydessä, vierailu beduiinikylään, jossa syötäisiin illallinen ja katsottaisiin auringonlaskua hiekkamereen. Kamelillakin saisi ratsastaa.

Dubain-juttuni lukeneet tietävät, että retki Hattaan ei onnistunut, joten jälkiviisaana harmittelen, ettemme menneet dyyneilemään sielläkin. El Gounan hiekkaparatiisi oli nimittäin todella mahtava kokemus. Tuntuu hienolta, että on voinut saman viikon aikana nähdä auringon laskevan sekä Punaisenmeren sineen että väreilevään hiekkaerämaahan.

CIMG1778

CIMG1788

CIMG1802

CIMG1796

CIMG1805

CIMG1812

 

3. Luxorin muinainen aarreaitta

Yhtenä aamuna nousimme jo neljän aikaan aamulla. Meillä oli edessämme pitkä, mutta kiehtova matka Luxoriin. Kaikki mitä olin aikoinaan nähnyt historiankirjoissa, näkyi nyt ihkaoikeana edessäni. Karnakin temppeli, Kuninkaiden laakso, Deir el Bahri ja Memnonin kolossit suorastaan vyöryttivät Egyptin ja koko ihmiskunnan historiaa silmieni eteen. Hengästyin jopa nyt kuvia katsoessani, lähes seitsemän vuotta matkan jälkeen.

CIMG1835

Karnakın temppeli

CIMG1861

CIMG1832

Memnonin kolossit esittävät faarao Amenhotep III:ta.

Memnonin kolossit esittävät faarao Amenhotep III:ta.

Deir el Bahrin temppelialue

Deir el Bahrin temppelialue

CIMG1898

Paikallinen mies opasti huivin oikeaoppisessa sitomisessa.

Paikallinen mies opasti huivin oikeaoppisessa sitomisessa.

CIMG1907

 

Viikon perhematka Egyptiin oli vähän kuin ärsyttävä pikkunälkä. Koska olen käynyt Egyptissä, en ole vielä kiirehtinyt toiselle visiitille. Tällä hetkellä en edes varmaan uskaltaisi. Ulkoministeriön mukaan Hurghadan alue on ilmeisesti sangen vakaa, joten El Gounankin erikoiseen päiväunimaiseen hotelliparatiisiin olisi kai varsin turvallista matkustaa. Mieleni ei kuitenkaan halaja sinne uudestaan.

Sitten taas toisaalta, koska olen nähnyt Egyptiä vain hyvin rajoitetusti, en koe saaneeni siitä tällä kyseisellä matkalla irti sitä jotain. Sitä jotain voisi ehkä paremmin kutsua sillä kuuluisalla adjektiivilla aito. Mutta mitä on aito Egypti? Hiekkadyyneillä beduiinikylässä näkemäni asiat ovat varmasti hyvin aitoja, vaikka ne olisivat tapahtuneet juuri sinä hetkenä vain, koska me olimme siellä. Turistit tuovat heille tärkeää elinkeinoa, miksi he eivät saisi siis näyttää, miten elävät?

Kysymys aitoudesta on todella kinkkinen ja olen kirjoittanut siitä aiemmin maaliskuussa. Totuushan on kuitenkin se, että turismi on monen maan pääelinkeino tai vähintäänkin yksi tärkeimmistä. Se tarkoittaa väistämättä tilanteita, jotka on tehty enemmän tai vähemmän turisteja varten. Ne saattavat tuntua epäaidoilta juuri siitä syystä, riippumatta siitä, että niitä asioita tehtäisiin ilman turistejakin. Tarkoitanko siis muka, että tilanteesta tekeekin epäaidon sitä tarkkaileva turisti? Niin en todellakaan halua ajatella, sillä siinä tapauksessa voisin kai lopettaa matkustamisen tyystin.

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply