Suomen suurin matkablogiyhteisö
Australia ja Oseania Huippureissut

Kahdessa kuukaudessa kauneinta itä-Australiaa

sunnuntai, 20 maaliskuun, 2016

Sydney | Melbourne | Port Macquairie | Yamba | Byron Bay | Surfers Paradise | Brisbane | Whitsundays | tammikuu-maaliskuu 2014

Kun tajusin valmistuvani toimittajaksi ihan määräajassa joulukuussa 2013, päätin palkita itseni ruhtinaallisesti. Se palkinto oli kahden kuukauden matka Australiaan tammikuusta maaliskuuhun 2014. Samaan syssyyn vierailin myös Uudessa-Seelannissa, vaikka se vierailu jäikin hävyttömän lyhyeksi 11 päivän kestollaan.

Minulla ei ollut vakituista työsopimusta, joten siinä mielessä oli tavallaan helppoa vain ilmoittaa, että nyt en tule töihin parin kuukauteen. Minulle kävi hyvä tuuri: sain työpaikkani takaisin kuukausi sen jälkeen, kun olin palannut Suomeen maaliskuun puolivälissä.

Mutta takaisin tammikuun 13. päivään: olin siis vastavalmistunut toimittaja, joka oli matkalla maahan, josta olin unelmoinut jo vuosia – yhden vuoden todella vakavasti.

Working Holiday -viisumi ei ole suoraan sanottuna kiinnostanut minua ennen. Olen ajatellut, etten nauttisi hanttihommien tekemisestä, kun olen niin pitkään tehnyt oman alani töitä. Ajatukseni ovat viime aikoina muuttuneet. Katsottuani viime viikolla Au pairit Australiassa -sarjan, on Australia-kuumeeni noussut jälleen todella korkeaksi.

On ilmeisesti noloa fanittaa sitä sarjaa, mutta fuck it, se on mielestäni mahtava.

Au pairiksi en silti lähtisi, vaan nimenomaan ehkä tekemään niitä hanttihommia, joita olen aiemmin vieroksunut. Tähän ajatuksenvaihdokseen on vaikuttanut myös The Present is Perfect -blogin Sandran kirjoitukset. Pystyn samastumaan täysin tilanteeseen, jossa oma elämä on ollut niin kauan tasaista, että pikku hiljaa alkaa kypsymään ajatukseen jostain aivan erilaisesta.

Tammikuussa 2014 minulla oli kuitenkin edessäni uskomaton matka Australian itärannikolle ja Uuden-Seelannin Pohjoissaarelle. Poikaystävän jätin kotiin eli matkustin yksin, mutta suuren osan ajasta vietin ystäväni Troyn kanssa. Olimme ystävystyneet vaihdossa Hollannissa vuonna 2012. Hän asui Sydneyssä ja hän oli myös suunnitellut meidän matkaamme.

Tältä tulevat kaksi kuukautta näyttivät paperilla:

 1. Viikko Sydneyssä Troyn kanssa
 2. Viisi päivää Melbournessa yksin
 3. Road trip Sydneystä Brisbaneen, pit stopit Bonny Hillssissä, Port Macquariessa, Coffs Harbourissa, Yambassa, Byron Bayssa ja Surfers Paradisessa Troyn kanssa
 4. 10 päivää Airlie Beachilla ja Isolla valliriutalla Troyn kanssa
 5. 11 päivää Uudessa-Seelannissa Aucklandissa, Rotoruassa ja Wellingtonissa yksin
 6. Viikko Sydneyssä yksin ja Troyn kanssa.

Troy oli juuri vaihtamassa työpaikkaa ja siksi hänellä oli niin hyvät mahdollisuudet reissata minun kanssani. En usko, että olisin itse osannut suunnitella tätä reissua yhtään paremmin.

Nyt tämä kirjoitus alkaa näyttää jo kovin uhkaavalta: tämän on mahdollista venyä ja vanua niin pitkäksi, että sormeen tulee hermovaurio kaikesta rullaamisesta. Nou hätä! Kirjoitan tässä Aussi-matkasta tiivistetysti ja palaan asiaan myöhemmin tarkemmin kunkin aiheen tai paikan osalta.

Sydney ja Blue Mountains

Sydneyn siluettia Royal Botanic Gardenista

Sydneyn siluettia Royal Botanic Gardenista

 

a7

Harbour Bridgen kävelykadulla.

Alkuun sain siis tutustua upeaan Sydneyyn. Tiivistetysti voisi sanoa, että Sydney on aurinkoinen ja säihkyvä businesskaupunki. Sieltä löytyvät tietenkin Australian kuuluisimmat rakennukset – Sydneyn oopperatalo sekä Harbour Bridge – sekä maan kuuluisin ranta Bondi Beach. Nämä olivat asioita, joita osasin kaupungista odottaa. Sen sijaan en tiennyt, kuinka aasialainen Sydney on. Siellä on pikkuruinen China Town, se kuhisee aasialaisia ravintoloita ja katukuvassakin näkyy paljon ihmisiä eri puolilta Aasiaa.

Yksi lempipaikoistani olikin Sydneyn Chinese Garden of Friendship. Upea paikka, jonne kannattaa Sydneyssä eksyä.

Chinese Garden of Friendship

Chinese Garden of Friendship

Sydneyssä kannattaa tosiaan pyhittää aikaa Bondille ja Manly beachille, jonne pääsee kivalla lauttamatkalla. Lisäksi suosittelen käymään ehdottomasti Blue Mountainsilla patikoimassa. Vuoristoon pääsee parin tunnin junamatkalla Sydneystä, ja paikan päällä tarvitaan joko oma auto tai turistibussilippu. Lipulla voi sitten nousta bussin kyytiin ja pois kuten haluaa.

Bondi Beach

Bondi Beach

Bue Mountainsin kuuluisi nähtävyys The Three Sisters

Bue Mountainsin kuuluisi nähtävyys The Three Sisters

 

Melbourne ja Victoria

Sinä viikkona, kun paistuin itse Sydneyssä, Melbournessa elohopea poksui yli 40 asteessa. Sitten kun itse saavuin paikalle seuraavalla viikolla, oli Melbournen sää muuttunut jo paljon epävakaisemmaksi. Paikalliset vitsailevatkin, ettei ulos voi lähteä ilman aurinkolaseja ja sateenvarjoa.

Minä majoituin isäni professoriystävän luona. Hänellä ja hänen vaimollaan oli autotallin yläkerrassa vierashuone omalla kylppärillä. He asuivat St. Kildassa, joka on Melbournen trendikkäimpiä alueita.

St. Kildan katuvilinää.

St. Kildan katuvilinää.

Jos Sydney on aurinkoinen businessparatiisi, on Melbourne epävakaa, Eurooppa-henkinen trendipaikka. Se on yksinkertaisesti cool. Cooliutta voi etsiä esimerkiksi Sydney Roadilla, joka muistuttaa minusta paljon Kieszan Hideaway-musiikkivideon graffitien ja punatiilien Brooklyniä.

a68

Valitettavasti Melbourne jäi minulle Sydneytä vieraammaksi rajallisen ajan takia. Neljän päivän reissusta pystyin pyhittämään kaupungille vain kaksi, sillä muut kaksi päivää tein retkiä muualle Victorian osavaltioon. Sitä päätöstä en kuitenkaan kadu yhtään, sillä Yarra Valleyn viinitilakierros ja Great Ocean Road olivat yksiä hienoimpia asioita koko Australian-matkallani.

Yarra Valleyn viinitilakierroksille pääsee esimerkiksi Viatorin kautta, jossa hinta näyttää nyt huitelevat noin 80 eurossa. Silloin muistelin sen olevan halvempi, mutta voin olla väärässäkin.

Tällä matkalla käytiin neljällä hienolla ja suositulla viinitilalla: Yering Farmilla, Yering Stationilla, Balgownie Estatella, jossa nautitaan myös päivällinen sekä Domaine Chandonilla. Näistä suosikkejani olivat Yering Farm sekä hulppea Chandon.

Yering Farm

Yering Farm

Yarra Valleyn kierrosta vieläkin upeampi kokemus oli Great Ocean Road. Varasin senkin Viatorin kautta, jolloin sen hinnaksi tuli 90 euroa. Se on mielestäni sopiva hinta yli 12 tunnin retkestä, jolla näin toinen toistaan upeampia rantoja, villejä koaloita, kaunista sademetsää sekä jylhiä kivimuodostelmia, joista kuuluisimpana tietysti The Twelve Apostoles. Ne ovat edelleen hienoimmat maisemat, joita ole koskaan nähnyt.

a48

a77

 

Road trip: Bonny Hills, Port Macquairie, Coffs Harbour, Yamba, Byron Bay ja Surfers Paradise

Palattuani Melbournesta Sydneyyn aloitimme road tripin kohti Brisbanea. Alkumatkassa mukanamme oli myös Troyn ystävä ja tämän tyttöystävä.

Alkuun majoituimme Bonny Hillsiin lähellä Port Macquairiea. Juhlimme Australia Dayta sekä siellä että Diamond Headin telttailualueella. Diamond Headissa näin ensimmäiset kengurut. Siitä lähtien riemastuin joka kerta, kun niitä sattui tielleni. Tuntui uskomattomalta, että siinä missä Suomessa pihoilla vilistää pupuja, pomppii Australiassa kenguruja.

a16

Australia Dayn jälkeen jatkoimme Troyn kanssa kahdestaan matkaa. Käväisimme Troyn kotikaupunki Port Macquariessa, joka on tyypillinen pieni tai keskisuuri kaupunki Australiassa. Vähän niin kuin Kerava, mutta biitsillä ja auringolla ja pelikaaneilla varustettuna. Jep, Australian Kerava kuulostaa vähän hohdokkaammalta.

a18

Port Macquariesta jatkoimme matkaa Coffs Harbouriin, jossa on noin kaksi nähtävyyttä: jättikokoinen baanani sekä Dolphin Marine Magic. Olin jo siihen mennessä nähnyt The Coven, mutta suostuin silti menemään tämän delfinaarioon, joka tunnetaan delfiinien ja mursujen suukoista. Siellä asuvat delfiinit olivat syntyneet vankeudessa ja heidän ohjaajansa tuntuivat olevan kovin kiintyneitä hoidokkeihinsa. Uskon, että niitä kohdellaan varmasti hyvin, mutta se tuntuu silti olevan laiha lohtu. Tällaiset paikat usein mainostavat lisäävänsä delfiinitietoutta, mikä on tietenkin hyvä asia. Toivon että jonakin päivänä tietoutta lisätään enimmäkseen eläinten omassa elinympäristössä, häiritsemättä kuitenkaan niiden jokapäiväistä elämää.

a19

Seuraavaksi road tripimme suuntasi Yambaan, joka on oikein leppoisa pieni surffikylä. Siellä olisi ollut otollista suorittaa surffikurssi, mutta jostain syystä en innostunut hommasta niin paljon. Ehkä säästelin itseäni toista vesiurheilua, sukellusta varten.

a54

Yamba on varsin suosittu reppureissaajien keskuudessa pienuudestaan huolimatta. Ehkä salaisuus on sen hitaassa ja rennossa ilmapiirissä.

Yamba jäi mieleeni erityisesti hienona luontokohteena. Parin kilometrin ajomatkan päässä Yamban keskustasta löytyvät makeanveden luonnonaltaat Blue Pool ja Green Pool, jotka ovat aikoinaan olleet hyvin suosittuja uimapaikkoja. Valitettavasti vuonna 2014 – ja ilmeisesti edelleenkin  – nämä luonnonvaraiset altaat olivat aivan levän peitossa.

Green Poolissa jotkut uskaltautuivat uimaan levästä huolimatta.

Green Poolissa jotkut uskaltautuivat uimaan levästä huolimatta.

Leväisiä altaita huikeampi kokemus on Anguourie walking track, joka vie metsäpolulta upealle rannanmyötäiselle luontopolulle. Karut maisemat toivat välillä mieleeni Lapin.

Metsäpolusta varoituksen sananen: polulla on mahdollista törmätä sekä käärmeisiin että hämähäkkeihin, joten kunnon kengät jalkaan! Pakko myöntää, että metsäpolkua oli hieman epämiellyttävää tallata juuri siitä syystä.

Yamban jälkeen vuorossa oli kuuluisa Byron Bay – paikka, jota minulle oli hehkutettu kenties eniten etukäteen. Working Visalla Australiassa työskentelevät tuntuvat tekevän kaikkensa, jota voisivat jäädä Byron Bayhin.

Itselleni Byron Bay oli pieni pettymys, johtuen juuri tästä suuresta hehkutuksesta sekä paikan tiukkapipoisuudesta. Viisi kaljaa juonut Troy käännytettiin baarin ovella, vaikkei hän hoiperrellut tai rähissyt.

Byron Bayn ranta on kyllä mukava, mutta siellä viihtyy myös hengenvaarallisia ruskeakäärmeitä. Byronista teimme retken huume- ja hippikylä Nimbiniin. Ihan vierailun arvoinen paikka, mutta päiväretkeä pidempään se ei olisi minua kiinnostanut.

a55

Muovinen Surfers Paradise oli seuraavana vuorossa. Paikka oli kuin Jersey Shoresta konsanaan, mutta me jäimme sinne jopa kolmeksi yöksi sen takia, että tapasimme siellä meille tutut hollantilaistytöt. Jos muuttaisin Australiaan, Surfers Paradise olisi viimeisenä listallani.

Iloinen matkaaja Surfers Paradisessa

Iloinen matkaaja Surfers Paradisessa

 

Brisbane ja Lone Pine Koala Sanctruary

Jersey Shoren jälkeen saavuimme vihdoin road tripimme päätepiteeseen Brisbaneen. Brisbane hävisi ulkonäössään Sydneylle ja Melbournelle, mutta ilmapiiri oli mukavan rento. En ole koskaan käynyt Washingtonissa tai Yhdysvalloissa ylipäänsä, mutta Brisbane muistutti arkkitehtuuriltaan osittain sitä Washingtonia, jonka olen päässäni rakentanut amerikkalaisia sarjoja tuijotelleena.

a26

a27

Brisbanessa kohokohta oli vierailu Lone Pine Koala Sanctuaryyn, jossa pääsin halaamaan oudonkarheaa koalaa. Se haisi hassulle ja sen kynnet olivat pelottavat. Koalan halaaminen on ilmaista, mutta jos haluaa ottaa tapahtumasta myös kuvia, pitää ostaa noin 16 euroa maksava valokuva. Rahat menevät muun muassa eukalyptuspuiden istuttamiseen ja tutkimukseen. Iso peukku tälle. Lone Pine on muutenkin ihana paikka, siellä voi seurustella omalla alueellaan vapaana chillaavien kengujen kanssa ja käppäillä vaikka emun kanssa. Ihana, aivan ihana paikka, menkää.

a29

a30

 

Airlie Beach ja Whitsundays

Kun nyt pääsen vihdoin tämän postauksen loppupuolelle, huomaan että tein taas kilometripostauksen, vaikkei pitänyt. Sori siitä. Viimeisenä, muttei vähäisimpänä tutustuin Whitsundayn saaristoon Ison valliriutan lähistöllä.

Hyvä basecamp Whitsundaysin tutkailuun on Airlie Beach. Se on Byron Bayn tapaan erittäin suosittu reissaajien keskuudessa, vaikka paikka on pieni kuin mikä: basically yksi kadunpätkä, jonka varrella on hostelleja ja baareja, sekä suuri uima-allas eli Lagoon. Lagoon on tarpeellinen, koska Australian kesäkuukausina se on ainoa vesiympäristö, jossa et voi kuolla mikroskooppisen pienten meduusojen hipaisuun. Queenslandin pohjoisosan rannat ovat käytännössä autiot kesäkuukausina, koska Irukandjit viihtyvät erityisesti rannikolla.

a61

Näistä vihulaisista riippumatta kannattaa suunnata esimerkiksi kolmen päivän valliriutta-risteilylle. Minulle risteily oli yksi upeimpia kokemuksia koko kahden kuukauden matkan aikana. Pääsin käymään maailman kauneimmaksi rannaksi tituleeratulla Whitehavenilla, ja tein elämäni ensimmäisen pimeäsukelluksen, jolla näin myös haita. Maailman kauneimman auringonlaskun jälkeen kaksi delfiiniä ilmaantuivat uimaan veneemme ympärillä. Tässä muutamia syitä lähteä.

a35

Whitehaven

Ison Valliriutan risteilyllä on helppo hymyillä.

Ison valliriutan risteilyllä on helppo hymyillä.

Whitsundayn saaristoon voi tutustua myös päiväretkillä. Me kävimme vielä muutamalla saarella sekä ponttoonilla, joka oli pystytetty keskelle merta. Siellä sai sukellella, snorklailla ja lähteä helikopteriajelulle sydämen muotoisen saaren ylle. Minä olin silloin kovan flunssan kourissa, joten näistä retkistä minulle ei ollut enää niin paljon iloa.

Loppuun vielä yksi vinkki Airlie Beachin matkailuun. Whitsunday Crocodile Safari on mainio krokotiilisafari, jossa bongaillaan krokoja ja tutustutaan muutenkin suoalueen monipuoliseen luontoon.

a43

Tässä olivat Australiassa kiertämäni paikat niin tiivistetysti, kuin suinkaan pystyin ne paperille suoltamaan. Job not so well done. Mutta näistä paikoista minulla riittää vielä myöhemminkin paljon pureksittavaa, silloin pienemmissä erissä.

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Sandra keskiviikko, 28 kesäkuun, 2017 at 14:55

  Löysin vasta nyt tämän postauksen. Kiitos blogini linkkaamisesta! Aivan ihana teksti ja niin paljon kaikkea ehdit kokea. Tuli ihan hirveä ikävä Australiaan <3

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY keskiviikko, 28 kesäkuun, 2017 at 17:42

   Joo, itsekin olen sattuneesta syystä muistellut näitä Aussi-viikkoja. Mä todella näin paljon verrattain lyhyessä ajassa. Voin kuvitella, mikä ikävä sulla on Australiaan. <3

  Leave a Reply