Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa Yleinen

7 vuotta interrailin jälkeen – mitä tekisin nyt toisin?

perjantai, 26 helmikuun, 2016

Olin kolme viikkoa reilaamassa kahden rakkaan ystäväni kanssa loppukesästä 2009. Niin ihana ja mieleenpainuva kuin se matka olikin, on monia asioita, joita tekisin nyt toisin.

  1. Reitti

Me läksimme länteen (kartan musta viiva), mutta nyt menisin ehdottomasti itään (kartan punainen viiva). Aloittaisin reilin matkaamalla Baltian läpi, vaikka ne eivät kuulukaan InterRail-lipun maihin. Sieltä jatkaisin Puolaan, erityisesti minua kiinnostaa Krakova. Hyvä vaihtoehto olisi tietysti myös lentää suoraan Krakovaan.

Kuva: Wikipedia Commons

Kuva: Wikipedia Commons

 

 

Krakovan jälkeen pistäytyisin Bratislavassa, jonka jälkeen menisin Budapestiin. Siellä olenkin jo ollut vuonna 2007, mutta tuntuu, että olisi jo aika mennä uudestaan hurjastelemaan.

Kuva: xlibber/Flicr

Kuva: xlibber/Flicr

Kuva: Wikipedia Commons

Kuva: Wikipedia Commons

 

Budapestista lähtisin Ljubljanaan, joka on ihastuttanut minua kuvissa jo vuosia.

Kuva: Pixabay

Kuva: Pixabay

 

Sieltä jatkaisin Wieniin ja Müncheniin.

Kuva: Wikipedia Commons

Kuva: Wikipedia Commons

Kuva: Wikipedia Commons

Kuva: Wikipedia Commons

 

Toinen vaihtoehto olisi mennä Wienistä Münchenin sijaan johonkin Tšekin kylpyläkaupunkiin, josta jatkaisin Berliiniin.

Berliinin jälkeen palaisin Suomeen samaa reittiä kuin vuonna 2009: Kööpenhaminan ja Tukholman kautta. Tällä kertaa jäisin kuitenkin oikeasti nauttimaan Köpiksestä, enkä jatkaisi budjettihirmuna Malmöön, kuten teimme 2009.

2. Eri kohteissa vietetty aika ja reilin pituus

Me vietimme eri paikoissa eri aikoja. Lontoossa, Amsterdamissa ja Salzburgissa vietimme kolme yötä, Pariisissa, Venetsiassa, Berliinissä ja Malmössa kaksi. Jaottelu perustui puhtaasti kiinnostukseen.

Koska muistan edelleen hyvin vahvasti Berliinissä iskeneen väsymyksen, uudella reilillä viettäisin vähintään kolme yötä kaikissa kohteissa.

Siinä tapauksessa tarvitsisin vähän enemmän kuin kolme viikkoa reilaamiseen. Luultavasti lähtisin kuukauden mittaiselle reilille, ainakin silloin voisin viipyä kohteissa vähintään kolme yötä.

Onhan tietysti mahdollista, että joissain paikoissa kolme yötä on liikaa, esimerkiksi Venetsiasta olin ihan valmis lähtemään jo kahden yön jälkeen, mutta yleensä tuntui, että kaksi yötä oli liian lyhyt aika tutustua kohteeseen ja levätä matkustamisen välillä.

3. InterRail-lippu

Me ostimme aikoinaan ystävieni kanssa 21 päivän lipun, jolla sai matkustaa niin monena päivänä kuin halusi. Toinen vaihtoehto, mitä mietimme, oli 10/1 kk -lippu, eli lippu, jolla saisi matkustaa kuukauden sisällä kymmenen päivän ajan. Meille kertyi matkapäiviä seitsemän, eli olisimme pärjänneet tuolla halvemmalla lipulla.

Tietenkin esimerkiksi yön yli kestävillä matkoilla menettää automaattisesti kaksi matkustuspäivää, mutta suurin osa matkustaa varmaan päiväsaikaan. Rajoitetun lipun ostoa tukee tietysti sekin ajatus, että se voi hillitä haalimasta liian monta kohdetta reilille. En itse ottaisi kolmen viikon reilille enää seitsemään pääkohdetta, kuusi olisi parempi.

Rajattoman matkustamisen lippu voi olla kannattava ostos, jos stressaa matkapäivien riittämisestä.

Kokemukseni mukaan kolmen viikon reilille riittää mainiosti kymmenen matkustuspäivää.

4. En sisällyttäisi Lontoota reilireittiin

Toki tämä tuli jo sanottua ensimmäisessä kohdassa, mutta mielestäni meidän vuoden 2009 reilillämme Lontoo oli kaikista ongelmallisin veto. Lähinnä siitä syystä, että sieltä halvin tapa liikkua manner-Eurooppaan on bussilla, jolla kestää esimerkiksi Amsterdamiin ajaa 11 tuntia. Mennäkseen Lontookseen tai päästäkseen  sieltä pois voi siis menettää kallisarvoista matka-aikaa.

5. Varaisin hostelleja jo etukäteen

Varsinkin suosituimmissa ja isoimmissa kohteissa, kuten Amsterdamissa ja Pariisissa, hostelli olisi ehdottomasti kannattanut varata etukäteen. Dameissa siksikin, että silloin ehtisi valita mahdollisimman siistin hostellin ja Pariisissa, koska sieltä vapaan hostellin etsiminen voi matkan uuvuttamana tuntua siltä kuin etsisi neulaa heinäsuovasta.

6. Jättäisin makuupussin kotiin

Jollei ole ajatellut telttailla reilillä, makuupussin voi mielestäni jättää kotiin. Moni hostelli ei edes anna vieraiden nukkua makuupusseissa hygieniasyistä, eikä lakanavuokra yleensä ole kovin korkea, jos sellainen ylipäänsä perintään.

Tekisittekö te jotain toisin uudella reilillä?

Piditkö lukemastasi?

Seuraa FIFTYFIFTY-blogia Facebookissa | Instagramissa | Blogit.fi-palvelussa | Blogipolku.fi-palvelussa.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply