kaksikielisyyden haasteet

Oon aiemminkin kirjottanut kakskielisyydestä. Ennen kun vauva synty oli itsestään selvää, että puhun vauvalle pelkästään suomea, syntymisen jälkeen tuntu pöllöltä puhua pötkylälle joka ei reagoi mitenkään mihinkään ja lähinnä nukku. Nyt on homma jotenkin vasta selkeytynyt kun toinen selkeesti jo ymmärtää selassia avainsanoja kun ”pullo” ”kylpy” ”isi” tai ”kissa” ja muutenkin vuorovaikutus on ihan erilaista.

Kakskielisien lasten kanssa olis kai tärkeetä OPOL (one parent one language) mutta meillä se ei ikävä kyllä mee ihan niin helposti. Kun ollaan päivät kahestaan Ipanan kanssa on helppoa puhua suomea. Mutta siinä vaiheessa jos ollaan jossain kavereiden kanssa, tai joku tulee kylään niin mulla vaihtuu usein kieli vähän vahingossakin englantiin. Sama kun Pee tulee töistä kotiin niin väliin lipsahtelee koko ajan englantia, vaikka viime aikoina oonkin tässä asiassa tsempannu. Tyttö sanoo (ehkä, tosin oon vähän epäilevä että se on pelkkää vauvakieltä) mom ja dad mutta myös äiti (tai äti) ymmärtää kun sanoo että mennään kylpyyn ja lähtee salamana konttaamaan kylppäriin päin. Tosin jos mä sanon että mennään kylpyyn niin jää miettimään hetkeks, mutta kun isi sanoo omalla aksentillaan mennään kylpyyn niin ymmärtää heti. Ehkä meijän tytöstä tulee siis mestari ymmärtämään niitä jotka puhuu englantia tai suomea vahvalla aksentilla! Ei yhtään huono taito.

Kyllä tyttö selkeesti tutkii tarkasti jos nään suomalaisia kavereita että nyt tyypit puhuu samaa kieltä kun äiti. Samoin kun oltiin suomessa niin tutki muita ausseja tarkasti, koska tunnisti kai kielen. Tai oletan ainakin näin. Onneks meillä on mahollisuus käydä Suomessa aina välillä, niin ei oo vaan mun tönkön suomenkielen varassa tää meijän opiskelu. Samoin meillä on säännölliset Skype-treffit suomeen joten kuulee sitten puhetta myös isovanhempien suusta. Ja ne lastenohjelmat ja kirjat joita tyttö tykkää selata jo nyt. Kanavia on monia.

Kuunnellaan paljon fröbelin palikoita (MIKSEI NIISTÄ VOIDA TEHDÄ 2017 VERSIOTA? mulla tulee kauhee kiire sulkea telkkari aina jos joku tulee, koska en halua että kukaan arvostelee mun lapsuusajan suosikkia) ja löysin muutama viikko sitten sellasen kun Siina & Taikaradio jolla oli kans kivoja lastenlauluja. Niitä sitten lauletaan ja tanssitaan kotona. Täytyy suomessa koluta kirppareita läpi ja katella jos löytyis lastenlaulu cd:itä vaikka Spotifyn tarjonta aika kattava onkin. Oon yrittäny varovaisesti alottaa muumi-aivopesun, mutta ainakaan vielä ei oo osottanu minkäänlaista kiinnostusta muumeihin :( Pitäis ehkä yrittää niitä uusia jaksoja jos vanhat jaksot ei kelpaa näille nykyajan lapsille.

Onneks ei oo vielä tarvinu alkaa väittelee tästä kakskielisyydestä missään. Meijän oma neuvolatäti kysy että kai puhun suomea tytölle, joten ainakin joku näyttää vihreetä valoa. Täällä on ilmeisesti ainakin joillain opettajilla aika kielteinen suhtautuminen sille, että lapset puhuis muuta kun englantia, mutta oletan että se johtuu niistä perheistä joissa ei puhuta mitään muuta kun sitä toista kieltä – joten ehkä jotenkin ymmärrettävää että kun lapset alottaa koulun (5-vuotiaina) niin on hankalaa jos ne ei puhu englantia kun vaan vähän.

Mä edelleen haaveilen että rahatilanne antais periks, ja että pystyttäis asumaan Suomessa vaikka kun ipana on esikoulussa. Alunperin (ennen vauvaa) mulla oli hieno suunnitelma että lähetän Ipanan mun äidin luo asumaan puoleks vuodeks, mutta nyt tuntuu vähän oudolta ajatukselta että lähettäisin vaan lapsen pois. Ah tätä pre-baby ajattelutapaa! Mutta sää nähä onnistuuko.

Mä en (tästäkään) ota hirveesti paineita. Mulla helpotti hirveesti kun sain edelliseen postaukseen hirveesti tsemppiviestejä niiltä joiden lapset on kaks, kolmi tai jopa nelikielisiä. Kyllä nää vaan oppii. Sit joskus jos on useampi lapsi ja vakkari kokoaikatyö tiedossa niin otan suomalaisen aupairin. Kyllä se siitä!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You Might Also Like

35 Comments

 • Reply Eeva maanantai, kesäkuu 12, 2017 at 09:44

  Iso peukku kikattavalle kakkiaiselle! Löytyy musiikkivideoita youtubesta jotka on tosi koukuttavia ja niitä kestää iteki kuunnella!

  • Reply Meri maanantai, kesäkuu 12, 2017 at 09:50

   Joo mä laulelen niitä biisejä pitkin päivää ?

 • Reply PlusMimmi maanantai, kesäkuu 12, 2017 at 09:46

  Siis mä en kestä mikä söpöliini hän on! NYT ISKI VAUVAKUUME!!! <3 <3 <3

  • Reply Meri maanantai, kesäkuu 12, 2017 at 09:51

   ????
   Vauvat on kivoja!

 • Reply Noonis maanantai, kesäkuu 12, 2017 at 09:52

  Onko teillä mahdollisuutta käydä Suomikoulussa esim Sydneyssä edes välillä? Me on käyty n. puolivuotiaasta alkaen Perthin suomikoulussa vauva/taaperoryhmässä, että tulisi välillä laululeikkejä suomeksikin kun oon itse tosi huono laulamaan lapselle. Suomalaiset cd:tuon toki käytössä autossa, mutta kotona ei juuri tule kuunneltua musaa jostain syystä, ja telkkaria ei haluta vielä käyttää millään kielellä.

  • Reply Meri tiistai, kesäkuu 13, 2017 at 07:20

   Mä en oo tajunnu et voisin näin pienen kanssa mennä jo Suomikouluun! Täytyy heti selvittää asiaa lisää ?? kiitos ❤️

 • Reply Jossu maanantai, kesäkuu 12, 2017 at 10:11

  Meillä neiti rakastui Titi-nalleen. Pitää välillä jemmata dvdt, että voitas kattoo jotain muutaki :-)

  • Reply Meri tiistai, kesäkuu 13, 2017 at 07:21

   Mä inhosin ite pienenä titi-nallea, en tiiä ees miks, täytyy kokeilla jos tyttöä kiinnostais ?

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani maanantai, kesäkuu 12, 2017 at 10:31

  Mun käsitysten mukaan uusimmat tutkimukset puoltavat sitä, ettei tarvitse olla tiukasti tuota yksi vanhempi-yksi kieltä -systeemiä, vaan että riittää, että sitä vähemmistökieltä kuulee päivittäin riittävästi. Eli se, että kahdestaan ollessanne puhut vauvalle vain suomea, pitäisi riittää. https://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2017/01/10/kaksikielisyys-ei-ole-itsestaanselvaa/ Tästä mun postauksesta löytyy lisää aiheesta. Tuo on kyllä tärkeää, että esimerkiksi neuvolassa olet saanut kannustusta, hienoa että teillä on asioista perilä oleva henkilö siellä. Kaki- tai useampikielisyydestä ei todellakaan ole mitään haittaa lapselle, päinvastoin siitä on todettu olevan monia hyötyjä. Meiltä löytyy kotoa 3 täysin kaksikielistä lasta, vaikka me vanhemmat olemme yksikielisiä. Asumme Saksassa ja lapset ovat oppineet päiväkodissa/koulussa saksan kielen. Lastenmusiiikista voisin suositella myös Ipanapan levyjä, niitä jaksaa äitikin kuunnella ja sitten netistä voi kuunnella lasten omaa radiota.

  • Reply Meri tiistai, kesäkuu 13, 2017 at 07:19

   Helpottavaa kuulla! Mun käsitys pohjaa vaan noihin facebookin ryhmiin jossa tuntuu OPOL olevan ainut ja oikea tapa ja muilla lapsilla ei oo mitään toivoa!
   Ipanapan levyjä mulla taitaa muutama olla tallennuttuna spotifyn ei vaan oo tullu kuunneltua! Kiitos vinkistä!

  • Reply Meri tiistai, kesäkuu 13, 2017 at 07:20

   Ja hyvä toi sun kirjottama juttu! Piti ihan tallentaa ?

 • Reply Noora maanantai, kesäkuu 12, 2017 at 15:26

  Mistä toi jumpsuit? ?

  • Reply Meri tiistai, kesäkuu 13, 2017 at 07:10

   Mä en itseasiassa tiedä! Mies oli ostanu sen jostain netistä ?

 • Reply Pauliina maanantai, kesäkuu 12, 2017 at 15:33

  Meillä on muumit uponnu vasta kolmevuotiaalle ? Tsemppiä kaksikielisyyden kanssa, itsellä ei siitä mitään kokemusta.

  • Reply Meri tiistai, kesäkuu 13, 2017 at 07:10

   Joo ehkä ne on tylsiä näin pienille.. kiitos! Ehkä tää tästä jotenkin alkaa sujumaan ?

 • Reply AlisaA maanantai, kesäkuu 12, 2017 at 16:50

  En kyllä suosittele uusia muumeja, niistä ei tuu ku vihaseksi ? kaippa se lapsi muumeja alkaa rakastaan jahka vähän vielä kasvaa!

  • Reply Meri tiistai, kesäkuu 13, 2017 at 07:08

   Mä yritin jotain jaksoa kattoa niillä uusilla äänillä ja ne oli vaan hämmentäviä ??

 • Reply Elina maanantai, kesäkuu 12, 2017 at 17:02

  Ihanaa kun kirjoitat taas:)! Tosi kiinnostavaa lukea kaksikielisyydestä vaikkei omalla kohdalla olekaan samaa tilannetta. Töissä kuitenkin paljon kaksikielisiä erityistarpeisia lapsi ja aikas hyvin heilläkin sujuu kahden kielen kanssa pelaaminen.

  • Reply Meri tiistai, kesäkuu 13, 2017 at 07:07

   Joo on se ihmeellistä miten nää oppii! ?

 • Reply Nanna maanantai, kesäkuu 12, 2017 at 17:58

  Suosittelen suomenkielisestä lastenmusiikista Pikku papun orkesteria. Meillä tykkäs jo vauvana ja edelleen menee isommalla taaperolla samat biisit. Ne on ihanan ”kielellisiä”, siis jotenkin leikitellään suomen kielellä :D. Muutenkin kaikki Soili Perkiön musiikki tuntuu uppoovan lapsiin ja vanhemmillekin kivaa kuunneltavaa.

  • Reply Meri tiistai, kesäkuu 13, 2017 at 07:07

   Kiitos vinkistä! Joku muukin on maininnu tästä, Täytyy heti kaivaa youubesta ?

 • Reply Eve maanantai, kesäkuu 12, 2017 at 18:43

  Ihana postaus! Nää on aina kiinnostavia lukee, vaik ei lapsii itel vielä ookkaa. Ja teiän muksu on tosi sulonen!? Kiinnostaa tietää, et mikä ylipäätään tein perhe/kaveripiiris on suhtautuminen Suomeen? Kyselläänkö sulta paljo suomalaisist tavoista tms? Ja ymmärtääkö sun mies suomee tai onko se oppinu jopa puhuun jotakin? Pidän peukkuja eskarihaaveen suhteen ☺ Olis varmasti aika mahtava tilaisuus!

  • Reply Meri tiistai, kesäkuu 13, 2017 at 07:04

   Jonkin verran kysellään, eniten ne meijän ”oudot” tavat tulee esille kun poikaystävä ottaa puheeks että ette arvaa nitä noi hullut suomalaiset tekee. (Alastomat sekasaunat on aina varma ihmetysten kohde) ymmärtää ihan jotain yksittäisiä sanoja ja lauseita ja osaa vähän puhua, on oppinu nyt enemmän kun puhun tytölle suomea ?

 • Reply Reetta maanantai, kesäkuu 12, 2017 at 19:03

  En varmaan sais sanoo tätä, kun somalla siskolla on lapsia jo muutama, mut teidän lapsi on ehkä söpöin ikinä! Voisin tuijottaa tuota hymyy koko viikon. :D Pitää varmaan kerätä rahaa ja tulla teille ilmaseks aupairiks, että pääsis paijaa tuota.. :D

  • Reply Meri tiistai, kesäkuu 13, 2017 at 07:01

   Haha, mä voin maksaa kyl ihan palkkaa ??

 • Reply Elsa maanantai, kesäkuu 12, 2017 at 22:12

  Onko tytön nimi * ? ?

  • Reply Meri keskiviikko, kesäkuu 14, 2017 at 06:03

   On :)

 • Reply Annika tiistai, kesäkuu 13, 2017 at 07:18

  Meidän suosikkeja lastenmusiikista on Satu Sopanen ja Tuttiorkesteri, Ammuu-orkesteri ja Soiva Siili. Pari vuotta sitten tuli Pikku Kakkosessa Musarullaa-konsertteja. Tallensin melkein kaikki konsertit ja niitä on katsottu aivan lukemattomia kertoja.

  • Reply Meri tiistai, kesäkuu 13, 2017 at 07:25

   Kiitos vinkeistä! Piti ottaa screenshot sun kommentista että muistan kattoa kaikki!

 • Reply Taru tiistai, kesäkuu 13, 2017 at 17:16

  Tsekkaa YouTubesta Suomen lastenlauluja -hakusana. Paljon vaikka mitä. Ei vedä vertoja super simple songeille mutta toiminut meillä jo alle 1-vuotiaasta.

  • Reply Meri keskiviikko, kesäkuu 14, 2017 at 05:57

   Joo oon kattonu! Yllättävän paljon löytyy ja just kivoja musiikkivideoita :)

 • Reply Iina keskiviikko, kesäkuu 21, 2017 at 16:04

  Luin tän postauksen vasta nyt, ja mun ensimmäinen reaktio oli: pliis pliis pliis saanko tulla teille aupairiksi :D ai mitenniin suomi ja oma arki kyllästyttää?

  • Reply Meri keskiviikko, kesäkuu 28, 2017 at 06:26

   joo tervetuloa :D

  Leave a Reply