Pieni Bali-opas 2.0

Tää on tehty kertaalleen, mutta koska tää on yks kysytyimpiä ja haetuimpia asioita blogissa niin uudellen julkasen tän (hieman muutettuna ^_^)

Mä en oo mikään asiantuntija tai matkailutoimittaja, mutta kun tätä nyt on kysytty paljon niin yritetään :k)

Milloin?

Balilla kuivinta on huhtikuusta lokakuuhun. Se lienee siis ideaalein aika sinne matkustaa, mutta esim kun keväällä oltiin helmikuun lopussa reissussa tais mulla kahen viikon aikana olla päivä tai kaks kun oikeesti sato. Joulu-tammikuussa saattaa sadella enemmänkin, aurinkolomalle ei siis kannata sillon välttämättä suunnata, mutta jos lomaan mahtuu muutakin kun rannalla makaaminen, niin ei sielä niiin paljon sada. Sadekuuroja tulee ympäri vuoden, mutta yleensä illalla / yöllä. Ilma on kuitenkin lämmin ympäri vuoden eikä pitkähihasia pahemmin tarvita varsinkaan rannikolla. Eniten turisteja on kesäkuukausina, koska Ausseissa on silloin talvi ja valtaosa turisteista on Australialaisia, tää näkyy usein myös hintatasossa..

Talvikuukausina, merivirroista ja sateista johtuen länsirannikko  on aika likasta. Jossei siis nauti muovipussien kanssa uimisesta, niin kannattaa pitäytyä uima-altaassa.

Miten?

Suoraan et pääse Suomesta mitenkään. Helpointa on ottaa lennot Helsingistä Aasiaan ja sieltä eteenpäin. Helpoin lienee Finnairin yölento Singaporeen jossa kahen tunnin vaihto ja jatkolento balille. Kokonaisaika 17h ja lentojen hinta  tonnin luokkaa. EASY. Tässä on sit se hetki kun voit säästää tai olla säästämättä. Jos löydät halvat lennot Aasiaan niin suosittelen ottamaan ne, AirAsia yms halpisyhtiöt lentää halvalla Balille. Muuten sitten, nyt kun tota Rantsun lentohakua tutkin niin  about 800 eurolla saa lennot kun lentää ensin eurooppaan (yleensä Amsterdam, Milano tms) ja sieltä aasiaan (Hong Kong – Malesia) ja sieltä Balille kokonaisaika 25h. Ja toi 25h on vähän. Viime viikolla katoin samaa hintaluokkaa olevia lentoja joissa matka-aika oli 42h. Noita kannattaa miettiä. Kannattaako 100e säästöllä hengata lentokentällä 10h? Varsinkin kun lentokentällä ruokaan yms menee helposti paljon rahaa. Päätöksiä päätöksiä.

Millä?

Finnair ei oo mun mielestä erikoinen. Ruoka on yleensä pahaa, penkit aika pieniä ja kalusto vanhaa (lue: pieni telkkari) mutta toisaalta jos saa halvat lennot ja suoraan Aasiaan, niin istun sen 12-13h vaikka päälläni. (antihistamiinin yliannostus ja unta palloon) Singaporesta Balille lensin Singapore Airlinesillä joka oli ihan puhdasta rakkautta. Oisin istunu mielelläni siinä purkissa kauemminkin kun sen pari tuntia. Jos euroopan kautta lentää niin erityispisteet Turkish Airlinesille. Cathay taitaa lentää aika ison osan lennoista ja mä tykkäsin paljon. Safka oli hyvää ja leffatarjonta kattava.

Viisumi

30 päivän Visa on Arrival – ostetaan kentältä ja se maksaa $35 (OBS. Tää pomppas heinäkuussa 2014 $10 dollaria ylöspäin) . Nopeimmalla pääsee kun on tasaraha antaa siinä, oon vaihtanu erikseen ton summan jenkkidollareita valmiiks. Myös muut valuutat kävi ainakin vielä kuukaus sitten, mutta pääasiassa dollarit.  30 päivän viisumin voit paikan päällä pidentää kerran ja viipyä maassa siis yhteensä 60 päivää.

Mikäli meinaat viipyä kauemmin, voit hakea etukäteen Single Visit Visan jo Suomessa Indonesian suurlähetystöstä. Sillä saat olla maassa 60 päivää.  Tätä viisumia voi pidentää yhteensä neljä kertaa, kahen kuukauden jälkeen aina kuukauden välein, eli yhteensä maassa saat olla 6kk ennenkun vaaditaan poistuminen.

Single Visit Visa -hakemukseen tarvitaan:

1) Passi, jossa on vähintään yksi tyhjä sivu viisumia varten (passin tulee olla Indonesiaan astumisen jälkeen voimassa vähintään kuusi kuukautta)
2) Kopio passin etusivusta, jossa ilmoitetaan tietosi
3) Täytetty hakemus (löytyy täältä)
4) Kaksi värillistä passikuvaa, 4 x 6 cm
5) Kopio lentolipusta tai elektronisesta lipusta
7 ) Kopio / kuitti maksetusta viisumimaksusta

Mä oon ollu laiska ja postittanu mun viisumihakemuksen, jollon vaaditaan myös vastauskuori. Käsittely aika oli vissiin pari viikkoa, mutta mulle passi on aina palautunut alle viikossa. Ajankohtaset hinnat jne löytyy Indonesian suurlähetystön sivuilta.

Maasta poistuessa pitää maksaa 200 000 IDR lentokenttä vero. Säästäkää siis sen verran.

Perillä!

Passijonot ja viisumijonot voi olla välillä helvetilliset (parhaimmillaan pari tuntia jonossa, välillä vaan kävelee tiskille ja ulos kentältä..) kun laskeudutte, kannattaa yrittää päästä mahollisimman nopeesti ulos koneesta jotta välttyis jonoilta.  Koska korruptio kukoistaa, on mahdollista noin 20 eurolla / matkustaja ostaa express-palvelun  ja ohittaa kaikki jonot.

Jos taksille on tarvis, niin niille on oma palvelutiskinsä josta näkee printattuna hinnan mihin ikinä oottekaan menossa. Ei siis tarvi ruveta tinkaamaan kuljettajien kanssa.

Turvallisuus

Viime aikoina, varsinkin isoimmilla turistialueilla on ollu paljon ryöstöjä. Yleinen suositus on, ettei ilta-aikaan tytöillä ois käsilaukkuja ollenkaan mukana koska niin paljon tapahtuu sitä, että ohi ajava skootteri nappaa laukun ja siinä roikut perässä sitten niin kauan että laukun hihna katkeaa. Itselläni tää ei onnistu, mutta kun kävelen kotiin ja niin puristan sitä veskaa kaksin käsin rintaa vasten varsinkin jos kävelen yksin kotiin. Myöskään ilta-aikaan skootterilla ajamista kannattaa välttää, varsinkin hiljasemmilla alueilla. Joku turistityttö kuoli muutama kuukaus sitten kun oli ajanut skootterilla (illman kypärää mutta silti) ja joku oli napannu olkalaukun -> pyörä oli kaatunu ja tytölle kävi pahasti. Suosikaa taksia. Pliis. En haluu pelotella, mutta better safe than sorry.

Minne?

Indonesia on iso mesta, mun kaikki vierailut on tosiaan sijottunu Balille ja eniten aikaa oon viettäny Kutalla. Toiset ei voi sietää Kutaa, toiset rakastaa. Se on se missä on eniten kännisiä Ausseja joiden meininkiä voi verrata lähinnä suomalaiseen känniturismiin Tallinnassa. Mä kuitenkin oon aina viihtyny, tykkään kun on menoa ja meininkiä ja sen oppii hyvin nopeasti että mitä baareja vältät viimeseen asti ettet joudu sen pahimman känniääliöturismin sydämeen (Bounty & Sky Garden :D )

Vaikka jäisitkin lomaa viettämään ihan vaan siihen, lähe kuitenkin pois sieltä! Ihania rantoja löytyy reilu puolentunnin skootterimatkan päässä (Nusa Dua, Uluwatu, Padang Padang..) ja niitä suosittelen koko sydämestäni. Kuta Beach on ihan ok, mutta yleensä aika täynnä ja ärsyttäviä kaupustelijoita jotka tulee pilaamaan päiväunet löytyy turhankin paljon.

Gilit kannattaa käydä kattomassa, ite en jostain syystä viihtyny, mutta monet rakastaa. Gileillä ei oo autoja, pelkästään polkupyöriä ja hevoskärryjä. Ranta on ihana ja snorklaus ja uintimahikset on erinomaiset. Ravintoloissa on huomattavasti kalliimpaa syödä kun Balilla ja varsinkin tuntuu että joka toinen joka sielä on vieraillu on saanu jonkinlaisen vatsapöpön.

Uluwatu on kivaa ja rauhallista seutua, vuokraa skootteri ja ajele ympäriinsä ja eti uusia rantoja ja syö hyvin.

Ubudista voi lähtee ettii sitä kunnon Eat, Pray, Love meininkiä.

Jokaiselle jotakin.

Hintataso
Yleisesti ottaen Balilla on halpaa. Safkan saat muutamalla eurolla ja kunnon pihvi-illallinenkin irtoaa yleensä alle kympillä. Paikallinen bisse maksaa 2-3 euroa. Drinkit on kalliimpia, ehkä lähempänä viittä euroa, mutta toisaalta häppäreitä on joka baarissa.. Katukojuista voi ostaa kaiken tarpeellisen ja tarpeettoman.

Asuminen

Hintataso vaihtelee ylläriylläri suuresti, mutta oon viihtyny Suka Beach Innissä, joka on Kutalla ja hyvällä paikalla, makso yöltä ilman ilmastointia 140 000IDR jos halus lämpimän veden. 120 000 pelkällä cool waterilla. Halvimmat huoneet Kutalla lienee about 5e/yö, mutta ne on sit sellasia huoneita, jossa allekirjoittanut ei ois ottanu kenkiä pois. Valintoja valintoja :D Oikein hyvän huoneen saa alle 20 eurolla yö.

Kannattaa aina pyytää että näkee hotellihuoneen eka, samassa hotellissa saman hintasten huoneiden taso voi vaihdella varsin paljon ja jos joku on vialla niin aina voi pyytää toista huonetta.

Jouduin viime reissulla olemaan yhen yön Sukaa vastapäätä olevassa hotellissa, joka makso 70 000 (6e) / yö. Mun illan ainut tavote oli löytää joku frendi jonka luo päästä yökylään, mulla ei ois tullu mieleenkään painaa päätäni siihen tyynyyn.

Mä en oo varannu hotellia yleensä etukäteen (monia paikkoja ei voi ees varata) vaan marssinu vaan paikalle ja toivonu että on vapaata.

Liikenne

Liikenne Balilla on kaaos. Jos osaat ajaa skootteria ja uskallat suhata siihen kaaokseen mukaan niin hyvä.(siihen tottuu kuulema nopeesti) Jos et niin eti joka osaa / uskaltaa :D Skootterit on helpoin ja nopein tapa päästä pois. Varsinkin jos meinaat viettää loman Kutalla, niin skootteri on ehdoton siihen, että pääsen rannoille kauemmas. Semmosen saa vuokrattua jokaisesta kulmasta.

Takseissa suosikaa Blue Bird-firman takseja. Niissä on aina mittarit päällä ja kuljettajat valikoidaan tarkemmin kun muihin firmoihin. Taksilla liikkuminen on halpaa ja turvallista, joten sitä kannattaa suosia. Mikäli Blue Bird-taksia ei löydy kysykää erikseen kuskia laittamaan mittaria päälle. Jos ei suostu, voi aina etsiä toisen taksin.

Sairaalat

Matkavakuutus on tärkeetä olla. Pelkkä lääkärikäynti maksaa helposti useemman satasen ja yö sairaalassa on lähemmän tuhat euroa. BIMC  ja Siloam (molemmat lähellä Kutaa) on molemmat hyviä, henkilökunta puhuu englantia hyvin. Lääkkeet on kalliita eikä apteekin henkilökunta aina oo ihan varma mitä määrätä mihinkin vaivaan, joten kannattaa kääntyä lääkärin puoleen jos yhtään siltä tuntuu. Me ollaan käyty puhdistamassa mm. haavoja BIMCissä kun tulehdusriski on aina niin korkeella.

Rokotukset

Hepatiitti yhdistelmärokotus, kuten kaikissa aasian maissa, muuta ei tarvita. Malariaa ei Balilla ole, Gileillä malariavaara on, mutta itse en oo koskaan syöny lääkkeitä, niiden sivuvaikutukset kun voi olla huomattavasti paljon pahemmat kun itse sairaus.

Olikohan siinä kaikki? Jos tulee jotain kysyttävää niin kysykää jos tulee jotain lisättävää niin lisätkää.

Mun Indonesia – postaukset löytyy tästä linkistä

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply jerina perjantai, heinäkuu 4, 2014 at 23:32

  Nykyään Finnair lentää suoraan Denpasariin. Tosin maksaa kyllä sit jonkin verran…

  • Reply Meri maanantai, heinäkuu 14, 2014 at 03:14

   Ai lentää? huh, voin kuvitella et on hintavat!

 • Reply Aliisa maanantai, heinäkuu 7, 2014 at 19:21

  Kiitos tästä! :) yksi mieltäni askarruttava asia on tuo lentokentän taksihärdelli. Viime Balin reissullani odotin kiltisti mainitsemassasi taksijonossa, josta hinnat näki jo etukäteen. Saimme ystäväni kanssa odotella lähemmäs tunnin tässä jonossa samalla, kun useat taksikuskit kävivät vetelemässä hihasta että transport transport.

  Jäimme jonoon, koska olimme niin monelta kuulleet että tätä virallista taksipalvelua kannattaa suosia, jos ei halua maksaa kalliimpaa hintaa. Tuossa tilanteessa (pitkien lentojen jälkeen) olisin kuitenkin voinut maksaa vaikka kolminkertaisen taksan kun ei tarvitsisi odotella jossain hikisellä lentokentällä :D onko korkeampi hinta siis ainoa haittapuoli/riski jos suostuu jonkun randomin kyydittäväksi? Vai onko siinä jotain muuta ryöstöriskiä tai muuta ikävää?

  • Reply Meri maanantai, heinäkuu 14, 2014 at 03:13

   Mä en oo koskaan joutunu jonottaa minuuttia kauempaa siinä jonossa :O Tossa vaiheessa oisin varmaan suostunu jo kiltisti vähän korkeampaan hintaan minäkin. Kyllä niiden pitäis ihan turvallisia olla kaikkien autojen, korkeampi hinta ja niiden inhottavien kuskien ”tukeminen” vaan on se haittapuoli! Mä teen tosi usein niin, että jos mulla on yhtään turvaton olo taksissa niin soitan feikkipuhelun, että oon nyt tulossa auton numero on pla pla(lukee yleensä jossain päin taksia) et älä oo turhaan huolissas :D

 • Reply illi keskiviikko, heinäkuu 9, 2014 at 18:21

  Jee! Julkasit tän uudestaan. Harmi vaan et tuli varattua matka Balille ennen ku julkasit tän, mut saa tästä silti hyviä vinkkejä sitte paikan päälle toteutettavaks! Kiitti siis :) Kävispä sit niin hyvä tuuri, et törmäis suhunkii sielä, ees kaukaa :D Oon lukenu blogias jo monta vuotta vaikken oikeestaan oo koskaa kommentoinu :p

  • Reply Meri maanantai, heinäkuu 14, 2014 at 03:15

   Jos oon vaan takas Balilla, niin ei toi törmääminen oo ku järjestely kysymys :)

   • Reply illi keskiviikko, elokuu 27, 2014 at 16:43

    Heip! Sunnuntaina lähtis lento kohti Balia ja jos et oo seuraavaan kahteen viikkoon aivan liian kiireinen, niin olis kiva törmätä :)

    • Reply Meri sunnuntai, syyskuu 7, 2014 at 10:24

     Apua vieläkö oot täällä?

 • Reply pernilla torstai, heinäkuu 10, 2014 at 15:38

  Moi,

  Miten rahannostot yms sujuu tuolla ihan suomen pankin (mulla nordea) korteilla. Vaihdatko jo etukäteen paikallista rahaa vai nostatko vasta sieltä? Paljon tulee nostokuluja?

  • Reply Meri maanantai, heinäkuu 14, 2014 at 03:10

   Oon nostanu ihan normaalisti electronilla rahaa! :) Commonwealt-automaateissa on yleensä paras kurssi ja niistä saa kerralla eniten ulos – > ei tarvi montaa kertaa maksaa pankin palvelumaksuja

 • Reply meeea lauantai, elokuu 2, 2014 at 23:11

  Onko sulla Indonesiasta muuten siis kokemusta kuin Balista? Kiinnostaisi kuulla sinun kokemuksia turistina Indonesian (ei Balin) muslimisuudesta, jos sulla on kokemusta siitä. Balilla ei ole samallailla muslimeja kuin muualla Indonesiassa, vaan Balilla suurin uskontoryhmähän on hindulaisuus. Minulle läheinen ihminen (ent.kristitty Suomessa, nyk.muslimi Indonesiassa) on kyllä kertonut Indonesian asioista liittyen uskontoon(kin) ns.paikallisen silmin, mutta haluaisin kuulla myös turistin näkökulmasta.

  • Reply meeea keskiviikko, lokakuu 22, 2014 at 19:04

   Voitko Meri vastata tähän, kiitos! :)

   • Reply Meri torstai, lokakuu 23, 2014 at 11:42

    Mun kaikki kaverit on hinduja joten ei mulla kyllä ole kokemusta. Lombokilla on ollu paikoissa joissa on niin totuttu turisteihin ettei sieläkään uskontoa oikeestaan huomaa. Toki sielä ite pukeutuu peittävämmin, muuten ei eroa.

 • Reply vaihtari2015 perjantai, elokuu 15, 2014 at 14:02

  Osaatko sanoa mitä kautta saisi parhaiten/halvalla/helposti vuokrattua kämppää vaihtopiskelun ajaksi ensi kevääksi? Kannattaa varmaan tulla paikan päälle selvittämään, mutta tiedätkö jotain hyviä yrityksiä/yksityisiä tai vinkkejä miten asuntoasian kanssa kannattaisi edetä?:)

  • Reply Meri lauantai, elokuu 16, 2014 at 02:02

   Facebookissa on useampi ”bali room/villa jne rentals” ryhmä niistä löytää aika hyvin ja voi kysellä omiin tarpeisiinsa sopivaa :)

 • Reply Anskunr keskiviikko, maaliskuu 4, 2015 at 12:33

  Hei kiitos tästä! Voiko Balilla maksaa usd esim hotelleissa yleisesti? Ollaan perheen kans thaikuissa ja sieltä balille ja mietittii että minkälaisena valuuttana otetaan takuuvuokra että ei tarvii vaihdell eestakas valuuttaa :)

  • Reply Meri maanantai, maaliskuu 9, 2015 at 06:51

   tää tulee vähän jäljessä, mutta ei usd mitenkään erityisen yleinen maksuväline oo, toki vaihtaminen onnistuu helposti, mutta ennemmin suoraan vaihtaisin rupioihin :)

 • Reply Ida keskiviikko, marraskuu 18, 2015 at 23:28

  Moikka! Mitä maksaa yleisesti Balilla tollasen skootterin vuokraus/bensa siihen? Ollaan kaverin kanssa menossa helmi-maaliskuussa Balille et olisko sulla jotain must paikkoja jotka kantsis käydä tsekkaamassa?:) Mites et yleisesti paljonko kuljetukset tonne Gilille tms muihin saariin lähellä maksaa?

  • Reply Meri keskiviikko, tammikuu 27, 2016 at 02:50

   Tää on ehkä myöhässä? Sillon kun mä viimes olin niin päivävuokra oli noin 5€ luokkaa, jos vuokraa kuukaudeks niin saa halvemmalla. Bensalirta makso kadulta joku 50snt ja bensiklsellä oli halvempaa. Mä suosittelen Nusa Lembongania, tykkään siitä huomattavasti enemmän kun gileistä. Gileille menopaluu lienee 50 euron luokkaa

 • Reply kk torstai, lokakuu 26, 2017 at 12:50

  Hei! Suunnitelmissa ois lähteä maaliskuussa kahdeksi viikoksi balille. Kaks viikkoa on aika lyhyt aika kuiteskin, niin oisko sulla jotain suosituksia mitä ehdottomasti kannattaa käydä katsomassa? Missä kaupungissa kannattaisi majottua, Kutaan en halua, kun on ehkä makuuni turhan härdelli, vai kannattaako olla esim viikko jossain ja toinen viikko eri paikassa? Kannattaako varata hotellit etukäteen, säästääkö siinä paljon jos varaa vasta paikanpäällä?

 • Leave a Reply

  Previous Post Next Post