Selamat Hari Raya Nyepi! Hyvää Balilaista Uutta Vuotta.

Tänään vietetään Balilla Nyepia, Aka Hiljaisuuden päivää aka Balinese New Year:ia.

nyepi_2

Käytännössä se tarkottaa sitä että koko Bali on kiinni lentokenttää myöten. Ihmisillä on vapaata töistä, ravintolat meni jo eilen aikasin kiinni ja viimeset baaritkin tais sulkea ovensa viimeistään kymmeneltä.

Aamukuudelta alko ulkonaliikkumiskelto joka koskee myös turisteja. Respa on peitetty pressuilla, eikä ykskään vieras poistu hotellilta. Kaduilla liikkuu muutama temppelipoliisi jotka pitää huolen siitä, ettei tätä sääntöä rikota. Valot pidetään pimeän tullen kiinni ja elämä pitäis pitää hiljasena, en tiedä miten muualla, meijän hotellilla ei ihan toiminu. Tosi moni pakeni saarelta Gileille tai muualle, jossa ko päivää ei vietetä, mutta ajattelin, että pakko kokea vähän erilainen juhla ja jos ei ihminen voi olla päivää roikkumatta baareissa, niin moi vaan. Mun oli itseasiassa tarkotus karata tulevian kämppisten villalle, ois ollu kiva vaan hengata kotona ja pitää leffamaratoni ja pussailla, mutta tuli pari muuttujaa ja oon jumissa Sukassa.

2

Kyseessä on Hindu-uskontoon liittyvä juhla, jonka tarkotuksena on estää pahat henget saarella. (asiavirheet äärettömän mahdollisia, tässä on yhdistetty kymmenne eri tyypin näkemys ko päivään) Maanantaina käytiin ihmettelemässä suurta ogoh-ogoh- kulkuetta jossa pahat henget päästetään valloilleen ja houkutellaan koloistaan kauheen metelelöinnin paukkeen avulla. (Heräsin eilen aamulla siihen että joku hakkas mun parvekkeen alapuolella puukapulaan peltipalaan.) Noi örkit oli tosi massiivisia ja noihin käytetään paljon aikaa. Seremonian ja kulkueen jälkeen noi patsaat (mitäneon) poltetaan jollon pahat henget pääsee vapaaks. Koska koko saari on pimeenä, ajattelee pahat henget että täällä ei oo mitään ja jatkaa matkaa. Sen takia on tärkeetä ettei kukaan urpoile kaduilla ja paljasta että meillä on täällä jotain elämää.

nyepi (1)

Saa nähä millaset bileet huominen tuo tullessaan. Huomenna on viel yleinen vapaapäivä, mutta raflat on taas auki ja ulkona saa liikkua heti kuuden jälkeen aamulla (tossa oli yks poika aika ärsyyntyny, ku ois ollu kiva lähtee jo viideltä surffaa ku kerrran yks päivä ja hyvät aallot meni hukkaan)

En tiedä voisko tää toimia missään muualla. Päivä vaihtelee aina vuoden mukaan ja se päätetään vaan muutamaa kuukautta aiemmin. Kaikki lennot perutaan siltä päivältä jne. Mutta kokemus tääkin. Ja vaikuttava onkin.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Anni tiistai, maaliskuu 12, 2013 at 16:59

  Mäkin haluun kokea ton päivän! Kuulostaa superjännältä :) Ei varmaan ikinä onnistuis Helsingissä

  • Reply Meri keskiviikko, maaliskuu 27, 2013 at 07:11

   joo en mäkään usko :D

 • Reply Iris tiistai, maaliskuu 12, 2013 at 19:31

  Hahaa luin et ”turisteja peitettiin pressuilla” :D pidä super hauskaa siellä ja nauti!!! :)

  • Reply Meri keskiviikko, maaliskuu 27, 2013 at 07:11

   ei huono idea välttämättä sekään! :D

 • Reply Anne tiistai, maaliskuu 12, 2013 at 20:12

  Tosi siistiä, että oot päässyt kokemaan Hiljaisuuden päivän! Mäkin oisin halunnut :( Ja mun mielestä on kyllä tosi siistiä, että turistitkin pakotetaan toimimaan sääntöjen mukaan. Ei toimis kyllä todellakaan joka paikassa :)

  Oliko teillä hotellilla sit työntekijöitä ollenkaan paikalla? Ja pakko viel kysyä, et joutuuko turistit sillon paastoamaan vai?

  • Reply Meri keskiviikko, maaliskuu 27, 2013 at 07:11

   joo hotellin työntekijät oli paikalla ja hotellilta sai ruokaa ostettua :)

 • Reply tinyf tiistai, maaliskuu 12, 2013 at 21:52

  Mulla on ihan järkyttävä ikävä Balia ja sun postaukset ei auta, vaikkakin näitä on ihan mahtava lukea! :) Varsinkin miesjutut lämmittää mieltä ;) Mutta Suomi ei todellakaan huvita ja sainpa tässä nyt idean että voishan sitä itekin taas lähteä, tällä kertaa vähän pidemmäksi aikaa! Ei välttämättä Balille mutta vaikka jonnekin ulkomaille (lämpimämpi kuin Suomi kiitos!), vaikka töihin! Oon tässä yrittäny googlailla erilaisia paikkoja eri maista mutta hitto kun näyttää huonolta :/ Pakko kai vaan lentää jonnekin, ja alkaa kyselemään? Osaisitko sanoa esim mahiksista Ausseissa? Eipä ole suhteita minnekään, vaikka valmis tradenomi olen jo :D

  • Reply Meri keskiviikko, maaliskuu 27, 2013 at 07:10

   se on ehkä fiksuin juttu :) Ausseihin pääsee varmasti töihin jos on valmis tekemään ainakin alkuun jotain ”vähän huonompaa” duunia..

 • Reply Seppis keskiviikko, maaliskuu 13, 2013 at 04:03

  Lambertin Aatu bongattu tänään Gili Trawanganilta ja aiemmin Lombokista (siirty sinne suunnille ”salaa” Jakartan keikan jälkeen). Oli ollut snorklaamassa. Eli silmät auki, tulee varmaankin Balin kautta poies. ;) (Ja ens viikolla Helsinkiin, hee!)

  Tuo Balin uuden vuoden juhla kuulostaa aivan sairaan siistiltä. Kivan erilaista tuo hiljaisuuden vaaliminen. Kiitos, että kerroit siitä, en tiennyt siitä ollenkaan, ku ite oon käynyt siellä eri vuodenaikana.

  • Reply Meri keskiviikko, maaliskuu 27, 2013 at 07:09

   miksei se muka halunnu asua meijän halpishotellissa?!

 • Reply Emilia torstai, maaliskuu 14, 2013 at 09:15

  Hei, toivottavasti ei ole liian henkilokohtainen kysymys mutta paljonko varasit rahaa matkallesi kun lahdit? Ihan mielenkiinnosta kysyn, omia matkoja suunnitellessa.. :)

  • Reply Meri keskiviikko, maaliskuu 27, 2013 at 07:06

   Teen duunia koko ajan niin ei tarvinu varata samalla lailla :)

 • Reply Aria keskiviikko, maaliskuu 20, 2013 at 21:24

  Moi!! :) kiva postaus. Mua kiehtois paljon kyseisen tapaseen matkaan voisi varata matkabudjettia? Paljon n. itsellasi on?

  Kiitos :)

  • Reply Meri keskiviikko, maaliskuu 27, 2013 at 07:02

   mä teen töitä koko ajan, niin en oikeestaan oo laskenu budjettia… joku 30e / päivä on aika realistinen sisältäen asumisen..

  Leave a Reply