Maailman ympäri 11 kuukaudessa – mitä maksaa?

Blogirintamallani on ollut viimeaikoina hyvin hiljaista, edes kirjoituksissani en päässyt ihan Suomeen asti reissultani mutta ajattelin kuitenkin kirjoittaa monia askarruttavasta kysymyksestä, että miten paljon maksaa vuosi maailmalla tai mitä se maksoi omalla kohdallani?

Roys Peak Uudessa-Seelannissa

Luonnollisesti ei ole olemassa yhtä tiettyä budjettia vaan kaikki on yksilöllistä ja riippuu merkittävästi missä maissa liikut, missä asut ja mitä reissulla teet. Siksi budjetin suunnitteleminen etukäteen on käytännössä mahdotonta kun et tiedä paikallista hintatasoa, tai ainakin sitä se oli itselleni. Asetinkin itselleni tavoitesumman mihin tuli pyrkiä mutta jätin myös hieman liikkumavaraa jos tähän ei lopulta onnistu päästä.

Missä kaikkialla reissasin?

Lukuisat kuumailmapallot valtaavat taivaan auringon noustessa Baganissa, Myanmarissa.

Oma matkani vei yhteensä 22 maahan ja yli 80:een eri kohteeseen. Reittini oli seuraava: Suomi-Indonesia (Bali) – Singapore – Malesia – Laos – Vietnam – Kambodza – Myanmar – Indonesia (Bali) – Uusi-Seelanti – Australia – Chile – Peru – Kolumbia – Dominikaaninen Tasavalta – USA – Kanada – Islanti – Iso-Britannia – Malta – Belgia – Saksa – Sveitsi – Ranska – Suomi.

Vaihtelevaa majoittumista

Uudessa-Seelannissa asuin HelpX-perheen maatilalla kuukauden.

Majoituin reissullani hyvin erilaisin tavoin. Yhteentoista kuukauteen mahtui pääasiassa majoittumista hostelleissa ja lisäksi hotelleja, ystävien luona majoittumista, teltassa ja autossa nukkumista, sohvasurffausta ja HelpX-majoittumista. Merkittävää säästöä toi etenkin majoittuminen tuttujen ja puolituttujen luona, käytä siis hyväksesi kaikki mahdolliset kontaktit aina sukulaisista Tinder-matcheihin. Toki tuttujen luona majoittuminen rajoittaa omaa liikkumisen vapautta kun aikataulut pitää sopia myös jonkun muun kanssa mutta toisaalta paikallinen osaa myös kertoa kaupungista ihan eri tavalla ja saat ehkä irti jotain mitä et yksin olisi osannut löytää.

Maailmalla tuli vastaan niin monia huikeita ja ystävällisiä ihmisiä, jotka olivat valmiita majoittamaan minua ja jotka tekivät matkastani ikimuistoisen. Näille ihmisille olen ikuisesti kiitollinen.

Mitä kaikki sitten maksoi yhteensä?

Machu Picchun sijainti on uskomaton. Näkymää ei pysty vangitsemaan kuviin.

Ja sitten se loppusumma. Tavoitteekseni asetin 20 000 euroa mutta matkani kustansi kuitenkin lopulta yhteensä noin 23 500 euroa. Summa sisältää siis kaiken mahdollisen aina rokotteista ja rinkasta alkaen.

Budjetin jakautuminen:

  • Rokotteet (kattavat), vakuutukset, viisumit ja muut matkadokumentit 1560 euroa
  • Rinkka ja muita matkatarvikkeita 280 euroa
  • Lennot, bussit, venematkat, vuokra-autot jne. 5930 euroa
  • Majoittumiset 3430 euroa
  • Yleinen kulutus: ruoka, vaatteet, aktiviteetit, polttoaineet jne. 12 210 euroa

Aktiviteetit voivat haukata isojakin palasia budjettia.

Miten tätä sitten olisi voinut laskea alaspäin? Kaikesta voi aina karsia, niin ruoasta, majoituksista, aktiviteeteista ja niin edelleen mutta toisaalta matkasta pitää voida myös aidosti nauttia. Yksi hyvä säästö omalla kohdallani olisi ollut olla vaihtamatta kohdetta liian usein, vaihdoin paikkaa aina uupumukseen asti. Lisäksi pidemmät ajat edullisemmissa maissa tuovat myös merkittäviä säästöjä, yksi yö länsimaisessa hotellissa saattaa vastata kahta viikkoa Aasialaisessa hostellissa.

Lähes vuosi on myös pitkä aika olla tien päällä ja näin jälkikäteen suosittelisinkin lyhyempää aikaa ja vähemmän kohteita. Näin ehkä pääsisit paremmin tutustumaan paikalliseen elämään, ihmisiin ja myös rahaa säästyy.

Jos sinulle herää kysymyksiä niin laita ihmeessä tulemaan niin pyrin vastaamaan parhaani mukaan.

Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply