San Francisco – sumujen kaupunki ilman sumua

Lensin San Franciscoon Miamin kautta, joten jouduin hoitamaan maahantulovelvollisuuteni siellä. Onneksi olin varannut kolmen tunnin vaihdon sillä lentoni onnistui laskeutumaan vasta kolmannella yrittämällä ja kaikissa maahantulovelvollisuuksissa ja jonottamisissa meni noin 2 tuntia. Tämä tarkoitti, että ehdin juuri ahmia kahvilasta sämpylän ja juosta suoraan odottavaan koneeseen. Enää ei muuten koneessa täytetty maahantulokaavaketta vaan kentällä oli tätä varten automaatit, joista sait kuitin mukaasi passintarkastukseen.

Saavuttuani Karibian lämmöstä San Franciscoon iski viileys kasvoille, itse kun olen vielä aikamoinen vilukissa niin lämpimille vaatteille tuli kyllä tarvetta vaikka aurinko usein lämmittikin.

Keskustan vilskeessä

Kaupunkinäkymää Coit-tornista.

Majoituin hostelliin Tenderloinin alueella, jonka 300 dollarin viikkohinta oli aikamoinen järkytys edullisimpien maiden jälkeen. Kodittomien ja huumehörhöjen määrä kaupungissa yllätti, etenkin juuri Tenderloinin alueella kadut ovat täynnä kodittomia. Näky on surullinen ja harmillista, että asiaa ei ole saatu ratkaistua. Hommaa ei varmasti auta, että San Franciscon asumisen hinnat ovat nousseet kohisten viime vuosina.

Kaupungin keskustaa on melko helppo myös kävellä jos olet aktiivinen liikkuja. Kaupungissa on kuitenkin lukuisia mäkiä, jolloin kartalla helpolta näyttävä reitti saattaakin yllättää. Useilta mäiltä avautuvat myös mukavat näkymät kaupunkiin, yhdet parhaista näkymistä saat kuitenkin keskustasta löytyvästä Coit-tornista. Itse tykkäsin myös Castron läheltä löytyvän Corona Heightsin tarjoamista näkymistä vaikka tuuli meinasikin viedä mennessään.

Pier 39:lla ihmisiä viihdyttävät lukuisat merileijonat.

Kuuluisa Pier 39 on yleensä täynnä ihmisiä ja siellä on aktiivinen ravintolaelämä, paikkoja löytyy joka makuun. Täältä löydät myös sympaattisen merileijonayhdyskunnan, jonka elämää ja älämölöä on hauska seurata. Auringossa makailevat möhkäleet houkuttelevat yleensä paljon yleisöä.

Chinatownissa löydät paljon rihkamaa ja ruokaa.

Chinatownista löydät paljon ravintoloita ja erilaisia putiikkeja aina matkamuistoista sisustuskauppoihin. Itse tykkäsin käydä syömässä edullisesti New Lun Ting Cafessa, jossa oli isot ja maittavat annokset. China Townin poikkeavat rakennukset ovat myös mielenkiintoisia.

Union Squaren ympäristö on shoppailijan paratiisi sillä sieltä löydät luksusmerkkien upeat myymälät mutta myös edullisempien merkkien kuten H&M ja Uniqlon massiiviset myymälät sekä tunnetuimmat tavaratalot.

Palace of Fine Arts on erikoinen kohde, joka rakennettiin alunperin vuoden 1915 Panama-Pacific Expositionia varten.

Tieteen ystäville suosittelen vierailua Exploratoriumiin, joka on kuin paikallinen Heureka mutta isompi. Torstaisin on yleensä After Dark, jolloin kuuden jälkeen pääsy on vain yli 18-vuotiaille ja voit tutkia erilaisia vekottimia drinkki kourassa, sekä osallistua erilaisille luennoille. Suosittelen!

Pyöräretki Golden Gate -sillalle

Aamupäivällä sillalla oli rauhallisempaa.

Suosittu aktiviteetti on vuokrata fillari ja polkea sillä rantaa pitkin legendaariselle Golden Gate -silllalle ja jatkaa aina sillan toisella puolella sijaitsevaan Sausoliton pikkukaupunkiin. Vuokrasin pyörän koko päiväksi mutta lyhyempikin aika olisi toisaalta riittänyt, varaamalla pyörän etukäteen netistä saat usein lisäalennuksen.

Golden Gate on yksi Yhdysvaltojen tunnetuimmista nähtävyyksistä.

Pyöräily oli hauskaa vaihtelua ja sillan ylitys upeina näkymineen hauska kokemus. Matkalla kannattaa varautua myös mäkiin, esimerkiksi alamäki Sausolitoon oli niin mukavaa mutta paluumatkalla oli pakko tyytyä taluttamaan osa matkasta. Sausolitosta pääset myös lisämaksusta lautalla takaisin keskustaan. Sausolito on aika pieni paikka ja sen kiertää parissa tunnissa, söin siellä myös lounaan.

Lukuisten tarinoiden Alcatraz

Alcatrazin vankilasaari kätkee sisälleen paljon tarinoita.

Kaupungin edustalla sijaitseva Alcatrazin vankilasaari on San Franciscon suosituimpia nähtävyyksiä ja se kyllä näkyykin ihmisten määrässä. Paikka on kuitenkin ehdottomasti näkemisen arvoinen ja sen lukuisat elokuviksi astikin päätyneet tarinat ovat mielenkiintoisia. Oli huikeaa nähdä ne oikeat sellit mistä Pako Alcatrazista -elokuvassa vangit pakenivat lusikan avulla.

Sellirakennuksen sisätiloja.

Sellirakennuksessa saat ilmaisen ja erinomaisen audio-oppaan rakennukseen ja sen tarinoihin. Saarelle kuljettaa vain yksi laivayhtiö, Alcatraz Cruises, ja laivat lähtevät Pier 33:sta. Liput kannattaa varata hyvissä ajoin ja varsinkin viikonloput ja illat myydään ajoissa loppuun. Itsekään en saanut haluamaani iltakierrosta kun liput olivat myyty.

Saarella on useita rakennuksia, osa enemmän ehjiä kuin toiset, ja kauniita puutarhoja. Saarella nenään tulvii linnunkakan haju ja itse olin saarella lintujen pesimäaikaan, joten piti hieman katsoa ympärilleen ettei saanut kirjaimellisesti paskaa niskaan.

Sateenkaariväen Castro

Castron alue on merkittävä alue LGBT-väestön historialle.

San Francisco on todella suvaitsevainen kaupunki ja Castro alueena onkin sateenkaarilippujen värittämä ja myös muutamat suojatiet ovat sateenkaaren värein. Alueella on paljon baareja ja ravintoloita ja sieltä on myös lyhyt kävelymatka Missionin alueelle.

Trendikäs Mission

Katutaidetta Missionissa.

Missionin alueella löydät paljon hyviä ja mielenkiintoisia ravintoloita ja alue on ehkä tavallaan kuin paikallinen Kallio. Vieraile alueen mielenkiintoisissa pikkukaupoissa, esimerkiksi Paxton Gate on omalla tavallaan upea kauppa vaikka seinät ovatkin täynnä kuolleita eläimiä. Voit ostaa vaikka kirahvin pään kotisi seinälle. Clarion Alleylta löydät koko kadun matkalta kantaaottavia muraaleja.

Doloresin puisto on suosittu paikka hengailla.

Missionin ja Castron välissä on Doloresin puisto, joka on suosittu paikka viettää piknikiä ja sieltä avautuu kauniit näkymät kaupunkiin. Puistossa on myös lapsille iso leikkialue.

Paljon jäi myös seuraavaan kertaan

Budjetin hiipuessa päätin jättää joitakin kaupungin ulkopuolisia paikkoja näkemättä mutta sain suosituksia suunnata esimerkiksi Red Woods -metsään ja Napa Valleyn viinialueelle. Nyt suunta oli kuitenkin seuraavaksi kohti Denveriä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply