Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Espanja

Matkaopas: Teneriffa

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 25.09.2023
Kanariansaarten suurin saari Teneriffa valloittaa rannoillaan ja monipuolisilla luontokohteillaan.

Teneriffa on talvikauden kestosuosikki

Vajaan miljoonan asukkaan Teneriffa sijaitsee Atlantin valtamerellä Afrikan luoteislaidalla. Turismilla on saarella pitkä historia: varakkaat englantilaiset matkustivat Puerto de la Cruzin kaupunkiin jo 1800-luvun alussa.

Teneriffan tunnusmerkki on tulivuori Teide, joka on koko Espanjan korkein huippu 3 718 metrin korkeudellaan. Teide jakaa Teneriffan kahtia kuivaan eteläosaan ja vehreään pohjoisosaan. Saaren molemmat puolet ovat omalla tavallaan kauniita – jokainen voi päättää itse, kummasta pitää enemmän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockTeneriffa, Espanja
Teneriffan klassikkomaisemaan kuuluvat rannat ja vuoret.

Ympärivuotisen auringon ansiosta Teneriffa tunnetaan erityisesti rantalomakohteena. Teiden kansallispuisto tarjoaa tekemistä luonnon ystäville, mutta upeita vaellusmaastoja on myös saaren koillis- ja luoteisosissa. Teneriffa on myös tunnettu golfkohde. Perheille matkakohde tarjoaa monipuolisia palveluja ja harrastusmahdollisuuksia.

Turismi on keskittynyt erityisesti saaren eteläosaan Playa de las Americasiin, Los Cristianosiin ja Adejeen. Teneriffan perinteisin lomakohde on Puerto de la Cruz, saaren pohjoisosassa sijaitseva kaupunki.

Teneriffan ilmasto

Teneriffaa kutsutaan ikuisen kevään saareksi, sillä vuoden kierrossa ei esiinny kovin merkittäviä lämpötilanvaihteluja. Koko vuoden keskilämpötila saarella on noin 22 astetta.

Sääolosuhteet voivat vaihdella runsaasti riippuen siitä, missä korkeudessa liikutaan. Saman päivän aikana on mahdollista ihmetellä sadetta vuoristossa ja nauttia pilvettömästä taivaasta rannalla.

Kuumimpia kuukausia Teneriffalla ovat heinä-, elo- ja syyskuu, jolloin päivälämpötilat kipuavat usein 30 asteeseen. Keskitalvella lämpötilat putoavat alle 20 asteeseen ja myös sateet keskittyvät marras-helmikuulle. Talvikaudella lomailevien kannattaa varata iltoja varten myös lämmintä vaatetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saaren eteläosassa ilmasto on lämpimämpi kuin saaren pohjoisosassa. Teneriffan pohjoispuolella myös sataa enemmän, joten luonto on siellä eteläosia vehreämpää. Korkealla vuoristossa ilma on viileämpää kuin rannikolla.

Suomesta Teneriffalle matkustetaan perinteisesti lokakuusta huhtikuuhun, mutta saarella riittää turisteja vuoden ympäri.

Rantalomaa, golfia ja autoilua

Vulkaanisen maaston tarjoamien mäntymetsien ja laavakenttien lisäksi Teneriffalta löytyy myös perinteisiä rantalomailijan arvostamia maisemia: palmujen reunustamia hiekkarantoja ja rantabulevardeja.

Teneriffa on hyvä lomakohde golfareille. Ympäri vuoden noin +20 asteessa pysyttelevät lämpötilat ja lukuisat täysmittaiset ja hyväkuntoiset golfkentät tekevät saaresta mainion golfkohteen. Liikunnalliset lomailijat viihtyvät myös vaelluksen, pyöräilyn ja surffauksen parissa.

Teneriffa sopii hyvin automatkailuun ja liikenne on varsin rauhallista. Esimerkiksi tulivuori Teiden maisemiin ja laavakenttiin kannattaa tutustua vuokra-autolla.

Inka KhanjiRanta Teneriffalla
Santa Cruz de Tenerifellä sijaitseva Las Teresitasin rannan hiekka on tuotu Saharan autiomaasta.

Lennot ja pakettimatkat Teneriffalle

Teneriffalle on hyvät yhteydet Suomesta. Tyypillisintä saarelle on matkustaa pakettimatkalla, joka sisältää lennot, majoituksen ja opaspalvelut. Esimerkiksi Aurinkomatkat, Apollomatkat, TUI ja Tjäreborg tekevät matkoja Teneriffalle.

Matkanjärjestäjien lomalentoja Teneriffalle liikennöivät Finnair sekä charter-yhtiöt kuten TUI. Matkatoimistoilta voi ostaa myös pelkät lennot. Norwegianilla on reittilentoja Teneriffalle Helsingistä ja Air Balticilla Tampereelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lennot Teneriffalle maksavat keskimäärin 200–500 euroa. Myös äkkilähtöjä Teneriffalle on hyvin tarjolla.

Teneriffalla on kaksi lentokenttää. Näistä vilkkaampi on eteläinen lentoasema Reina Sofía, joka sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Playa de las Americasista. Teneriffan pohjoinen lentoasema Los Rodeos sijaitsee saaren koillisosassa.

Majoitus Teneriffalla

Teneriffan lomakohteet ovat täynnä hotelleja. Tarjolla on kaikkea luksusresorteista huoneistohotelleihin, golfhotelleihin ja hostelleihin. Lapsiperheille löytyy mukavia perhehotelleja, jotka tarjoavat ohjattuja aktiviteetteja lapsille.

Saarella on myös tyylikkäitä boutique-hotelleja, perinteistä kanarialaismajoitusta sekä vain aikuisille tarkoitettuja hotelleja. Perheille ja isommille seurueille sopii myös huvilan vuokraus.

Monet hotelleista sijaitsevat rannan tuntumassa tai lomakohteiden keskustoissa. Toisaalta viime vuosina trendiksi ovat nousseet myös syrjemmässä tai luonnon keskellä sijaitsevat laatumajoitukset.

Hotellien hinnat riippuvat sesongista ja majapaikan tasosta. Korkeimmillaan hinnat ovat koulujen loma-aikoina sekä talvikaudella, kun lähes koko muu Eurooppa värjöttelee sateissa tai pakkasissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Keskitasoisten hotellien hinnat alkavat vajaasta sadasta eurosta yötä kohden. Tasokkaiden hotellien hintahaitari liikkuu noin 200 eurosta ylöspäin, ja todellisesta luksusta on varauduttava maksamaan muutamia satoja euroja yöltä.

>> Lue myös: Älä ohita näitä! Teneriffan kiinnostavimmat hotellit – 10 vinkkiä

Liikkuminen Teneriffalla

Bussi on hyvä vaihtoehto Teneriffalla liikkumiseen, sillä reittiverkosto kattaa koko saaren. Linja-autot hoitavat myös kaupunkien sisäistä paikallisliikennettä suurimmissa keskuksissa. Bonobus-kortilla bussilipuista saa tuntuvia alennuksia. Lisätietoa hinnoista ja reiteistä saa bussiliikennettä operoivan Titsan verkkosivuilta.

Auton vuokraaminen on Teneriffalla suosittua, sillä parhaan käsityksen saaren monipuolisuudesta saa omalla menopelillä. Saarella on runsaasti vuokra-autoja välittäviä firmoja, joiden hinnat alkavat noin 20 eurosta vuorokautta kohti. Auton voi vuokrata myös etukäteen Suomesta käsin matkatoimiston tai varaussivuston kautta.

Lomakohteissa on runsaasti takseja, mutta ruuhka-aikoina menopeliä voi joutua odottelemaan suosituimmissa keskittymissä. Taksit ovat Suomen hintatasoon verrattuna suhteellisen edullisia, ja kaikki viralliset taksit käyttävät mittareita.

Teneriffan ja muiden Kanariansaarten välillä on säännöllisiä lauttayhteyksiä. Saarelta toiselle pääsee myös lentäen.

TENERIFFAN MATKAKOHTEET

Teneriffa, Espanja
Garachicon kylässä on komea näköalapaikka.

Perinteikäs Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz oli Kanariansaarten ensimmäinen todellinen rantalomakohde, jonne on matkustettu 1800-luvulta saakka. Historia näkyy perinteisissä hotelleissa, jotka sijaitsevat palmujen reunustamalla rantakadulla tänäkin päivänä.

Puerto de la Cruzissa voi vierailla esimerkiksi 1700-luvun lopulla perustetussa kasvitieteellisessä puutarhassa, kierrellä satamaa ja Plaza del Charcoa ympäröivissä idyllisissä kortteleissa ja uida esimerkiksi pienellä Playa Jardin laavarannalla tai lido-uimalassa.

Tässä satamakaupungissa matkailijoita ihastuttaa erityisesti aito kanarialaisuus ja kylätunnelma, jonka voi Puerto de la Cruzissa tavoittaa etelän rantakohteita paremmin. Rauhallinen Puerto de la Cruz on eläkeläisten ja perheiden suosiossa.

Aurinkovarma Playa de las Americas

Playa de la Americas on Etelä-Teneriffan suurin lomakeskus josta löytyvät kaikki hyvän rantaloman ainekset: upeita hiekkarantoja, aurinkoa, ravintoloita, baareja sekä monipuoliset ostosmahdollisuudet.

Playa de las Americasin sydän on 12 kilometriä pitkä rantakatu, joka alkaa Los Cristianoksesta ja jatkuu läpi Playa de las Americasin aina Fañaben uudelle hotellialueelle saakka. Rantabulevardin toiselta puolelta löytyy meri uimarantoineen ja toiselta ravintolat, baarit ja kaupat.

Playa de las Americas on Teneriffan aurinkovarmin kohde josta löytyvät monen mielestä myös saaren parhaat uimarannat.

Los Cristianos, Americasin perinteisempi naapuri

Playa de las Americasin kanssa yhteen kasvanut Los Cristianos on yhtä vilkas kuin naapurinsa, mutta tunnelma on kanarialaisempi. Myös hinnat ovat hieman edullisempia.

Los Cristianosin kapeilla kaduilla on paljon pikkuputiikkeja, jotka viettävät espanjalaiseen tapaan siestaa ja sulkevat ovensa iltapäivällä. Myös täällä on paljon ravintoloita ja hotelleja, ja aluetta reunustavat uimarannat.

Los Cristianosissa rannan kupeessa sijaitsee yöelämän ja ravintoloiden keskittymä San Telmo, jossa paikalliset käyvät juhlimassa. San Telmossa on monia hyviä ruokaravintoloita ja baareja.

Costa Adeje on uutta turistialuetta

Teneriffan tyylikkäimmät ja nykyaikaisimmat hotellit ja palvelut löytyvät Costa Adejen ja Fañaben alueelta. Luksushotellit, merkkiputiikit ja hyvin hoidetut rannat kertovat turismin uudesta aallosta.

Päivällä Fañaben rannoilta voi vaikka kävellä Playa de las Americasiin, mutta illalla kannattaa suosia bussia tai taksia. Kohteen toisella puolella sijaitsee kalastajakylä La Caleta, jonne voi niin ikään kävellä.

Los Gigantes on rauhallinen lomakohde

Los Gigantes on noin puolen tunnin ajomatkan päässä Playa de las Americasista sijaitseva rauhallinen lomakohde, jonne Suomestakin tehdään valmismatkoja. Etelän lomakohteisiin verrattuna tunnelma on huomattavasti uneliaampi.

Los Gigantesin hallitsevin ominaisuus ovat jylhät kalliot, jotka nousevat suoraan merestä. Perinteisiä vaaleahiekkaisia rantoja ei täältä löydy.

Vilkkaasta satamasta lähtee veneretkiä esimerkiksi Mascan kylään. Satamassa on myös muutamia ravintoloita.

Teiden tulivuori ja kansallispuisto

Teneriffan tunnusmerkki on saaren upea tulivuori Teide, joka tarjoaa matkailijoille paljon nähtävää ja koettavaa. Teide on koko Espanjan korkein tulivuori, jolle pääsee hyvällä ilmalla Las Cañadasin kraatterialueelta köysirataa pitkin.

Tulivuori Teiden maisemiin ja laavakenttiin voi tutustua esimerkiksi vuokraamalla auton. Lapsetkin tekevät mielellään tutkimusretkiä oikean tulivuoren luo. Mutkikkailla vuoristoteillä ajaessa kannattaa kuitenkin noudattaa varovaisuutta ja tutustua paikallisiin liikennesääntöihin ennalta.

Teiden kansallispuisto sijaitsee parintuhannen metrin korkeudella Las Cañadasin kraaterin alueella, ja se tarjoaa vaellusmaastoja hyvin erilaisille vaeltajille. Halutessaan tulivuoren huipulla voi vierailla kaapelikärryllä tai vaeltamalla noin 3 700 metrin korkeuteen saakka. Korkeimmalle huipulle nousemiseen tarvitaan lupa, joka pitää hankkia etukäteen.

>> Koe Teneriffan upeimmat maisemat – lue vinkit kolmeen parhaaseen vaelluskohteeseen

Saaren vanhin kaupunki La Laguna

La Lagunan kaupungin historiallinen keskusta kapeine katuineen ja värikkäine rakennuksineen on yksi Teneriffan kenties kiehtovimmista näyistä. Teneriffan vanhin kaupunki La Laguna lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1999.

La Lagunan kapeiden kujien varrella on pieniä kauppoja ja kuppiloita. Yliopistokaupungista löytyy myös vilkasta iltaelämää – jos haluat kokea aidon kanarialaisen yöelämän, suuntaa baarikierrokselle La Lagunaan.

La Lagunaan on helppo tehdä päiväretki esimerkiksi Santa Cruzista tai Puerto de la Cruzista.

Pääkaupunki Santa Cruz

Teneriffan pääkaupunki Santa Cruz ei ole tunnettu nähtävyyksistään. Monet matkailijat tekevät kuitenkin kaupunkiin päiväretken: Santa Cruzista löytyy isoja ostoskeskuksia sekä Espanjan suurimman tavarataloketjun El Corte Inglesin toimipiste.

Santa Cruzin mielenkiintoisin maamerkki on Auditorio de Tenerife, joka muistuttaa arkkitehtuuriltaan Sydneyn oopperataloa. Santa Cruzissa voi piipahtaa myös katsomassa millaista on paikalliselämä ihan tavallisessa kanarialaisessa kaupungissa.

Santa Cruziin pääsee helposti bussilla tai vuokra-autolla etelän lomakeskuksista. Matka kestää noin tunnin suuntaansa.

Huikeiden maisemien Masca

Pienestä Mascan vuoristokylästä aukeavat kenties Teneriffan upeimmat maisemat. Suosittuun pikkukylään vievät kiemurtelevat vuoristotiet, jotka saavat kuljettajan pitämään tiukasti ratista kiinni. Perillä kylässä on muutama matkamuistomyymälä sekä ravintola.

Mascasta löytyy suosittu vaellusreitti kylästä alas rantaan, josta voi halutessaan palata lomakohteisiin veneellä. Tietysti reitin voi patikoida myös takaisin ylös, mutta kaksoissuoritus vaatii jo kovempaa kuntoa.

Naapurisaari La Gomera

La Gomeran pikkusaarelle on helppo tehdä päiväretki Teneriffalta joko omatoimisesti tai ohjatusti. Lautat La Gomeralle lähtevät Los Cristianosin satamasta.

Pientä ja luonnonkaunista La Gomeraa hallitsee Garajonayn luonnonpuisto, joka on Unescon maailmanperintökohteiden listalla. Patikointi on yksi La Gomeran suosituimmista aktiviteeteista. Saarella vaelletaan upean luonnon keskellä ja pysähdellään reitin varrelle osuviin viehättäviin kyliin.

Vaikka La Gomeralla vallitsee verkkainen ja perinteinen tunnelma, saarelta löytyvät kaikki nykyaikaiset palvelut. Pääkaupunki San Sebastianissa voi tutustua Kristoffer Kolumbuksen aikaiseen historiaan.

>> Lue myös: Teneriffan piilotetut helmet – 10 uutta ideaa suosikkisaarelle

TENERIFFAN PARHAAT

Inka KhanjiTeiden tulivuori
Teiden tulivuori ja sen ympärillä oleva luonnonpuisto on Teneriffan upeimpia luontokohteita.

Teneriffan parhaat lomakohteet

 1. Los Cristianos – kapeita kujia ja kanarialaista elämänmenoa kaikkien turistipalvelujen keskellä
 2. Puerto de la Cruz – vehreitä maisemia ja aitoa kanarialaistunnelmaa
 3. Playa Fañabe – viehättävä ympäristö ja Teneriffan parhaat hotellit
 4. Playa de las Americas – etelän suurin turistikeskus yökerhoineen ja ostosmahdollisuuksineen
 5. Los Gigantes – rauhallinen kohde lepolomailijalle

Teneriffan parhaat rannat

 1. Playa de las Teresitas
 2. El Médano
 3. Playa del Duque
 4. Playa Jardín
 5. Playa de las Vistas

>> Lue myös: Nämä ovat Teneriffan viisi parasta rantaa

Teneriffan parhaat retkikohteet

 1. Teide
 2. La Laguna
 3. Siam Park -vesipuisto
 4. Mascan vuoristokylä
 5. Pääkaupunki Santa Cruz

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Castillo de Colomares, Espanja

Läheltä tuttua Fuengirolaa löytyy linna, joka on kuin suoraan fantasiamaailmasta – et ikinä arvaisi sen tarinaa

Tällainen on Espanjan ilmasto

Joko tiesit, ettei Espanja ole pelkkää aurinkoa? Tällainen on tutun matkailumaan ilmasto

Gran Canarian parhaat nähtävyydet – katso 19 vinkkiä ja lähde vierailulle lomasaaren kiinnostavimpiin kohteisiin

Espanja

Suomalaisen kulttuurishokit Espanjassa – 10 yleistä ihmetyksen aihetta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja