Suomen suurin matkablogiyhteisö

Koronatestien hintaviidakko

Viimeksi matkustin ulkomaille kesällä 2020, kohteena pohjoinen Norja. Eipä ollut siinä kohtaa rajalla ruuhkaa tai vaatimuksia asiakirjoista.

Thaimaahan matkustaessa vaaditaan muutama ”pikkujuttu”…

Oon käyttänyt tämänkin asian tutkimiseen ihan hirveästi aikaa ja googlea.

Ensimmäisenä koronatesti. Finnairilla oli matkaa varatessa sivuillaan selkeä info, että kentän vieressä on testauspaikka, hintaa 93 euroa. Turusta on vaan Helsinkiin matkaa ja olen ajatellut saapua Helsinkiin vasta lähtöpäivänä. En edes selvittänyt onnistuuko kaupungin terveyspalveluiden ruuhkauttaminen tämän kaltaisella turhuudella, vaan klikkailin suoraan yksityisiä toimijoita. Helsingissä ilmeisesti on mahdollista testauttaa itsensä kaupungin terveyspalveluissa ja sitä kautta saada todistus. Tätä en ole kuitenkaan tarkistanut, sillä asiahan ei minulle kuulu.

Mitä enemmän asiaa pengoin, sen naurettavammalta alkoi vaikuttaa. Ymmärrän hyvin että ns. huvitestailusta saa (ja pitää) veloittaa, onhan tässä nyt pari vuotta sairaanhoitajat ja labrat työllistetty tällä hiton koronalla ja varmasti voisivat käyttää työaikaansa johonkin muuhunkin. Naurettavaksi tämän tekee tuo hinnoitteluhaitari:

Terveystalo 238€ (lähete 20€ + testi 198€ + todistus 20€)
Mehiläinen 192,90€
Pihlajalinna 212,30€
9lives 135€
Medipulssi 100€

Ja nämä eivät mene tietenkään Kelan korvauksen piiriin, sillä kyseessä on huvittelu.

Listaa hinnoista voisi jatkaa varmasti pidemmällekin, mutta ilahduin suuresti kun menin taas kerran Finnairin sivustolle ja sinne oli ilmestynyt lisää infoa!

Testauksen voi nyt tehdä myös edullisesti 93 euron hintaan Pihlajalinnan toimipisteissä. Helpottaa omaa elämää huomattavasti, kun voi käväistä Raisioissa ja jäädä jännityksellä odottelemaan lopputulosta 😀 Terveystalon vastaava kumppanuus kustantaa lähtijöille 149€.

Ja jos tämä on jo tuottanut joillekin hikikarpaloita, niin eihän tuo ole kuin alkulämmittelyä!

Yhtä someryhmää lueskeltuani ymmärrän miksi jokin aika sitten iltapäivälehdessäkin oli juttu tästä matkavalmisteluiden haastavuudesta. Onhan tässä ihan riittävästi työmaata, varsinkin jos tiedonhankinnan taidot eivät ole ihan sillä tasolla kuin esimerkiksi tällaisen toimittajakoulutuksen saaneella henkilöllä. Ja kun ne vaatimukset ovat muuttuneet viime viikkoina aika tiuhaan.

Lentoa varatessani oli tilanne vielä tämä (9.9.21):
– maahantuloa varten lupa
– matkavakuutuksessa oltava maininta min. 100 000 USD korvauskatosta koronan varalta
– koronatesti ja negatiivinen tulos max 72 h ennen saapumista
– koronatesti maahan saapuessa, 5-6 vrk kuluttua toinen ja vielä kolmaskin 12 vrk kohdalla.
– sandbox-ohjelma 14 vrk (hotellia olisi voinut vaihtaa 7 vrk:n kohdalla jos tulokset negatiivisia)
– Phuketin alueella voisi liikkua normaalisti, liikkuminen yleisillä paikoilla maskin kanssa.
– Puhelimeen pitää ladata sovellus ja sen tulee olla puhelimessa koko reissun ajan

Viikkoa tai kahta myöhemmin vuorokaudet puolitettiin ja kolmas testi poistettiin listalta.

Nyt tilanne on seuraava:
– matkavakuutuksessa oltava min. 50 000 USD korvauskatto
– koronatesti max 72 tuntia vanha ennen maahan saapumista
– koronatesti maahan saapuessa
– vähintään 1 yö varattuna SHA+ -tason hotellista
– vapaa matkustamaan jos tulos nega
Thailand Pass täytettynä hyvissä ajoin ennen matkaa
– Puhelimeen asennettava sovellus

Ja tuo toiseksi viimeinen kohta on nyt se, mihin moni kompastuu. Kaikki dokumentit pitää olla taltioituna mieluiten kuvatiedostoina; vakuutus, koronarokotteet (1. ja 2., QR-koodit), majoituspaikan tiedot, lennon numero, saapumis- ja lähtemispäivät, passista henkilösivu … Nämä kaikki täytyy olla vielä varmuuden vuoksi paperiversioina maahan saapuessa!

edit. Itse otin kaikista vain ruutukaappaukset, en kääntänyt mitään dokumentteja, liitin vain saman QR-koodin molempiin koronarokotteisiin.

Matkavakuutuksen kanssa ei ollut ongelmia. Kaikista kysymistäni paikoista tuon dollarirajan kirjaaminen oli mahdollista, sillä monesti suomalaiset yhtiöt tarjoavat korvauskatotonta hoitoa. Tsekkailin myös parit ulkomaalaiset, joita tarjottiin netissä, mutta jostain syystä kotimainen on parempi.

Näin se valmistelussa olleiden asioiden lista hupenee kohta kohdalta, huh! Jos siis suunnittelet reissua, niin lue ennen lentojen varaamista edes muutamat sivustot! Niin tein minäkin ja luotin siihen että rajoituksia puretaan parin kuukauden odottelun aikana. Ja niin siinä on käynyt. Toki olen varautunut myös kesken reissun tiukentuviin rajoituksiin. Ja sillehän ei voi vaan mitään.

Hyödyllisiä linkkejä:
Ulkoministeriö
Thai Embassy

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 14 marraskuun, 2021 at 23:17

  Nuo hinnat ovat tosiaan aivan törkeitä, monessä muussa maassa hinnat ovat aivan eri tasolla.

  Meillä lennot Meksikoon varattuna Espanjan kautta, toivottavasti kumpikaan maa ei tee käytännöissään suurempia muutoksia. No, Meksiko nyt on onneksi mennyt samoilla käytännöillä jo pidemmän aikaa.

  • Reply erjasson torstai, 18 marraskuun, 2021 at 23:29

   Jep, Thaimaassa hinta lentokentällä n. 64 euroa… Loputtoman kauaa tämäkään tilanne ei voi jatkua, niin monen ihmisen elanto on matkailun varassa. Toivottavasti teidän reissun odottelu sujuu kivuttomasti 🙂

  Leave a Reply