Suomen suurin matkablogiyhteisö

DPNA-koodi lentomatkustuksessa

Lentomaailmassa on olemassa koodi, jolla voimme helpottaa erityisten ihmisten matkailua. Koodi, josta monikaan ei ole tiennyt. Emme mekään vielä ennen joulua tienneet tästä meidänkin matkailua mullistavasta koodista. Mutta onneksi ystäväni Tanja oli bongannut tällaisen kansainvälisen koodin, jonka avulla pystytään helpottamaan erityismatkailijoiden asioita lentomatkustuksessa. Koodista on kertonut huhtikuussa omalla Facebook-sivullaan Khalid , hänen lapsellaan on autisminkirjo ja koodi on helpottanut heidän matkailuaan.

Tyhjässä putkessa on helppo kulkea.

Koska haluan helpottaa muidenkin erityislasten kanssa matkustavia perheitä, halusin kirjoittaa tämän päivityksen ja samalla lisätä tietoisuutta tästä koodista. Koodia on käytetty vuoden 2018 lennoilla vain 4309 kertaa eli alle 0,0015% kaikista lennoista. Mielestäni lukema on aika vähän, sillä meidänkin perhe matkusti 8 kertaa lentokoneella vuonna 2018. Koodissa kuitenkin on vielä hieman haasteita, sillä kaikkialla koodi ei anna samoja palveluita lentokentällä tai lentokoneessa. Tietoisuutta lisäämällä voimme lisätä myös asioita, joita koodin tulisi tuoda asiakkaalle.

Singaporen kentällä Emirateksen A380 lasien takana

Juuri tein pienen selvityksen, sillä olemme lähdössä alle kuukauden kuluttua matkaan Emirateksella ja heillä tämä palvelu onnistui yhdellä chat-keskustelulla. Ainoa, mitä kysyivät lisätietoja oli se, että lapsi ymmärtää turvallisuusohjeet, käykö ilman apua WC:ssä sekä käyttääkö pyörätuolia. Lisäksi kerroin, että toivoisimme, että kentällä saisimme oppaan, joka opastaisi meidät lennolta toiselle. Katsotaan miten tämä onnistuu sitten ihan luonnossaan.

 

Edit:

Lainaus kansainvälisen lentoliikenne viraston IATAn nettisivuilta siitä, ketä koodia voi käyttää. ”Disabled passenger with intellectual or developmental disability needing assistance” eli vapaasti suomennettuna ihmiset, joilla on avun tarvetta älyllisen ongelman vuoksi ts. neuropsykiatrisen kirjon omaavat ihmiset.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Katri 23.1.2020 at 19:51

  Tämä DPNA koodi oli minulle aivan uusi. Törmäsin tähän tietoon viime vuoden lopulla. Miten koodi toimi matkallanne? Me olemme myös lähdössä Arabiemiraatteihin. Meillä pieni 4v erityinen. Onko sinulla antaa mitään vinkkejä? 🙂

 • Reply erityinenmaailmalla 29.1.2020 at 18:36

  Hei Katri!
  Ensinnäkin ihanaa, että löysit blogiini. Toiseksi toivotan teille ihania erityisiä matkahetkiä!
  DPNA-koodi toimi meillä ”busines-”luokan tavoin. Pääsimme turvatarkastuksiin ilman jonotuksia, koneeseen pääsimme ennen muita matkustajia. Finnair ei valitettavasti tuntenut koodia ja Finavialta vastattiin, ettei heidän kentiltään lennä yhtiöitä, joilla tämä olisi käytössä. No kyllä me ainakin lennettiin ja meillä oli DPNA-koodi. Lensimme siis FlyDubailla Helsingistä Dubaihin. Juuri olen kirjoittamassa kokemuksiamme tästä koodista, maltathan hetkisen. 😊

  • Reply erityinenmaailmalla 29.1.2020 at 20:03

   Hei vielä Katri! Jos teillä on käytössä EUn vammaiskortti, ota se mukaan Arabiemiraatteihin. Olimme Dubaissa syyskuussa ja siellä se tunnettiin kaikkialla ja pääsimme mm. jonon ohi BurjKhalifaan.

  Leave a Reply