Ennakoi, salli ja nauti! Erityisen kanssa maailmalle

Viime päivinä olen monen monta kertaa saanut lukea eri vertaisryhmissä kyselyitä, miten erityislasten (myös tavallisten lasten) kanssa voi reissata. No siitä sainkin idean kirjoittaa pienen postauksen aiheesta, josta minulla on paljon omakohtaista kokemusta. Kolme tärkeintä asiasanaa, jotka nousee mielestäni tärkeimmiksi on ENNAKOINTI, SALLIMINEN ja NAUTTIMINEN.

Erityislapsi, siinä missä normaalikin lapsi, hyötyy ennakoinnista. Mielestäni se on tärkeintä, kun lähtee lapsen ja erityisesti erityislapsen kanssa matkaan. Ennakoi kaikki, ja mielellään vielä vähän enemmänkin.
Ennen matkaa, kysy mitä lapsi itse matkalta haluaa. Se voi olla hyvin pieni asia, joka on toteutettavissa helpostikin. Meillä se on ollut välillä Mikin ranskalaiset ja nugetit, välillä hotellinjohtajan autokyyti, uima-allas merenrannassa tai muita pieniä juttuja. Tänä vuonna se oli valopuut (Gardens by the Bay), joista viime vuonna saimme pienen pintaraapaisun Singaporen matkallamme. Niitä nyt siis odotetaan ja se on tuttua ja turvallista tulevalla matkallamme. Mikäli mahdollista lennä lapsen kanssa yölennolla tai jos kyseessä on vielä taaperoikäinen tai sylivauva, päiväuniaikaan. Helpottaa kummasti siirtymisiä paikasta toiseen maapallon eri puolilla.

Ennen lähtöä kannattaa tutustua niin lentokenttään, turvatarkastuksiin kuin lentokoneeseen, myös tulevaan lomakohteeseen. Youtubesta löytyy hyviä videoita, esimerkiksi Finavian kanavalta. Mikäli valitset Finavian lasten turvatarkastuksen, kertokaa lapsille, ettei videossa näkyvä pehmohahmo seikkaile joka päivä kentällä. Eri lentoyhtiöiden erilaisiin koneisiin löytyy myös hyviä videoita Youtubesta, kunhan tietää millaisella koneella on lentämässä. Kannattaa myös katsoa nämä videot etukäteen itse, jotta osaa sitten tarpeen vaatiessa kertoa enemmän tai tietää mistä löytyy tarkentava video jostakin pienestä nippeliasiasta. 🙂
Papunetin kuvatyökalu on myös oiva apuväline ennakointiin. Sillä pystyt tekemään esim. lähtötilanteesta kuvitetun version, jolloin lapsi voi sitä itsekin seurata matkan aikana. Meillä tämä Papunetin kuvittama ohjeistus on laminoitu ja näin ollen sitä voi käyttää uudelleen ja uudelleen. Meillä on ollut lisäksi aitoja kuvia mukana, esim. juuri siitä lentokentästä mitä käytämme matkalla.
Turvatarkastuksesta kannattaa lapselle myös kertoa tarkemmin. Mielestäni erittäin hyvin ja selkeästi tehty pelkistetty video löytyy Finavialta ja on yleismaailmallinen, jota voi käyttää kentän kuin kentän turvatarkastuksesta.

Jotta lapsi saa kokea olevansa tärkeä, tulosta Minä Itse-pakkauslista Finavian Little Airport-sivuilta ja täyttäkää ja yliviivatkaa se yhdessä, jotta lapsen on helpompi saada tavarat kasaan itse ja saa juuri ne mieluisimmat vaatteetkin mukaan. Meillä tähän listaan on lisätty pienet kuvat tärkeimmistä asioista, mm. uimahousuista, shortseista, sandaaleista ja leluista. Näin lukutaidotonkin voi itse pakata. Tämä myös laminoitu, jotta voidaan käyttää aina uudelleen ja kohteen mukaan vaihtaa tarpeellisia vaatteita. Anna lapsen laittaa omat tavarat vaikka kestokassiin tai käsimatkalaukkuun, jotta hän tietää mitä on mukana. Kuvaa lelut ennenkuin lähdette, jotta tiedät mitä leluja oli mukana, mikäli ne ovat erityisen tärkeitä ja rakkaita. Anna lapsen pakata omaan käsimatkatavaralaukkuun/-reppuun leluja, pelejä yms. joilla viihtyy lentokentällä konetta odotellessa ja itse koneessa. Pakatkaa myös lempparipyjama (yölennoille) ja unikaveri mukaan käsimatkalaukkuun.
Totutelkaa pitämään ranteessa tai paidassa nimilappua, josta selviää lapsen tiedot, ainakin suomeksi ja englanniksi, samoin vanhemman tiedot siltä varalta, jos lapsi sattuu katoamaan kentän vilskeeseen. Opeta myös lasta näyttämään sitä aikuisille ja kerro myös kenelle sitä on turvallista näyttää, esim. lentokenttävirkailijoille/turvatarkastajille jne.

Pakkaa itsellesi mukaan aimo annos rentoa mieltä, sillä lapsi aistii jännityksen ja pelon. Mitä rennommin pystyt itse matkustamaan, sen paremmin se sujuu lapsenkin kanssa. Itse jännitin ekaa lentoa aikoinaan paljonkin ja poika vaistosi sen ja reagoi siihen. Välilaskun jälkeen koitin vain olla rento ja se sujui paljon paremmin kuin ensilento. Anna myös itsellesi lupa nauttia matkasta ja ennenkaikkea lomasta, vaikka se on arkea paremmissa puitteissa. Nauti uima-altaalla olosta tai mäenlaskusta yhdessä lapsen kanssa. Hyppää pellehyppy, jos siltä tuntuu ja se saa lapsen nauramaan. Lomalla saa lapsettaa!

Lentokoneeseen kannattaa varata herkkuja, mitä tahansa ne ovatkin itse kullakin. Meillä on viime aikoina suosittu erilaisia kuivattuja hedelmiä ja marjoja, joista on tullut hitti myös lennoille. Myös pari pillimehua on aina jemmassa äidin laukussa samoin kuin tikkarit, rusinat ja pieni sipsipussikin. Usein sieltä löytyy myös joku uusi kiinnostava ajanviete koneeseen, viime reissun uutuudet odottavat seuraavaa matkaa. Kiitos yölentojen.

Oma erityiseni on erityisen kiinnostunut lentokoneista, joten ei tarvitse miettiä useinkaan mitä tekemistä keksii kentälle koneenodotusta varten. Riittää, kun löytyy ikkuna, josta näkyy kenttä, koneita ja erilaisia lentoaseman kulkupelejä. Viimeksi, pojan ollessa 4,5v tein laminoidun paperin, jossa oli suihkulentokone, propellilentokone, matkalaukkuauto ja muu huoltoauto ja niiden perään laatikoita, johon piirsi merkin aina löydettyään ne. Kun oli 10 kutakin löytynyt sai ”palkinnon”, eli jonkun pienen herkun, jolla taas jaksettiin jatkaa bongailua.

Salli lapsen juosta kentällä, kuin päätön kana, jos se helpottaa hänen jännitystään ja auttaa istumaan paikalla koneessa. Itse olen aikanani hyppinyt varastoon, kun lähdimme Jenkkeihin ollessani 9v, jotta sitten jaksoin koko pitkän lennon Miamiin asti istua ahtaassa koneessa. Omaani en kauheasti kiellä kentällä ennen koneeseen menoa, jollei ihan vaaralliseksi mene. Tämä helpottaa lasta ja samalla myös itseäni, sillä koneessa ehdin monenmonta kertaa kieltää ja toivomaan. 🙂 Onneksi oma erityiseni on jo oppinut, että lentokoneessa pitää olla nätisti. Viimeksi pari riviä taaempana istuneen perheen lapset juoksi kilpaa käytävää ja lentoemäntä heitä useamman kerran kävi rauhoittamassa, omani istui ja sanoi, ”ei äiti noin saisi tehdä. Miksei niiden äiti kiellä?”

Salli myös herkut ja limpparit, ruudun katselu jne. Nämä helpottaa itseäsi matkassa ja auttavat lasta olemaan rauhallisemmin koneessa ja kentälläkin. Jos koneen odotteluun on aikaa, eikä ole varmuutta koneen ruuan maistumisesta, käykää vaikka hampurilaisella tai patongilla, jos se vaan suinkin maistuu. Täysi vatsa takaa kaikenkaikkiaan paremman mielen sinne koneeseen.

Nauttikaa lomasta, mihin se ikinä suuntautuukaan. Anna itsellesi lupa rentoutua ja nauttia siellä altaan äärellä, syömässä, missä ikinä olettekaan. Kun itse nautit ja rentoudut, niin lapsikin nauttii ja rentoutuu.
Nautinnollista lomaa! <3

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply