Viittomakielellä maailmalle, mutta ei maailmalla

Siitä on noin 25v kun päätin, että minusta tulee isona viittomakielen tulkki. Kävin silloin poikkeusluvalla kursseja paikallisella opistolla, jotta sain kielitaitoa ja kykyä keskustella naapurin tytön kanssa itsenäisesti. Elämä vei ja kuljetti mennessään, mutta ajauduin ihan eri hommiin. Joitakin vuosia sitten kuitenkin päätin vielä kerran kokeilla ja hain tulkkikoulutukseen. Kuinkas kävikään pääsin kouluun. Silloin oli suunnitelmissa suorittaa koulu nopeasti valmiiksi, mutta sitten kesken koulun syntyi ihana pieni erityinen poika tähän maailmaan.

Opinnot olivat tauolla äitiysloman ja niiden jatkaminenkin oli kyseenalaista. Kävin keskusteluja vastuuopettajan kanssa ja opinto-ohjaajan sekä kuraattorin kanssa ja mietin, tulenko enää lomalta takaisin. Jostakin kuitenkin kaivoin sen voiman, että sain kuin sainkin tutkinnon vihdoin valmiiksi joulun alla. Näistä opinnoista on ollut hyötyä erityisen kanssa, sillä olen voinut käyttää rajattomasti tukiviittomia ja opettaa niitä siihen tahtiin, kuin hyväksi on tuntunut. Missään vaiheessa tukiviittomaopetusta emme saaneet emmekä sitä juuri ole kyllä tarvinneetkaan. Nämä tukiviittomat ovat olleet enemmän kuin hyvä asia, sillä esimerkiksi hälyisellä kentällä voin pyytää tai komentaa sanaakaan sanomatta, tukiviittomin. Toimivat hyvin myös monissa leikkipaikoissa, kun ei tarvitse kuin viittoa toiselle tulemaan pois. Myös kuvakommunikaatio on helpottanut arkea ja näiden käyttöön sain myös opetuksen koulussa, joten nekin on helppoa ollut siirtää tähän erityisarkeen. Arjen kuvittaminenkin on omanlaisensa prosessi, mutta mielestäni se on hyvä lisäapu, jotta arki rullaisi paremmin ja kivuttomammin.

Miten maailmalla pärjää viittomakielellä. No, viittomakieli ei ole kansainvälistä vaan jokaisella maalla on oma viittomakielensä ja jopa aluekohtaisia murre-eroja on ihan kuten puhutuissa kielissä, Suomessa, jopa kaksi omaa kieltään suomalainen viittomakieli ja suomenruotsalainen viittomakieli. Mutta kun kaksi kuuroa viittomakielistä kohtaavat, molemmat muokkaavat visuaalista kieltään niin, että kuurojen on helppo ymmärtää toisiaan, puhutaan kansainvälisestä viittomisesta. Myös ASL (american sign language) on nostanut päätään ja sitä opetetaan myös Suomessa ja sillä pärjää maailmalla aina vain paremmin, vähän niinkuin meille kuuleville englanti, sellainen yleismaailmallinen kieli, jolla pärjää melkein missä vain.

Reissuilla aina silloin tällöin näkee paikallisia kuuroja ja vielä useammin suomalaisia kuuroja, jotka reissaavat paljon, siinä missä kuulevatkin. Maailmalla ollaan hyvin paljon edellä näistä suomalaisista kuurojen palveluista. Esimerkiksi Suomessa kuuroille on päivässä yhdet uutiset, n.5min, Thaimaassa yksi uutiskanava tulkkaa kaikki lähetyksensä omalle viittomakielelleen. Suomalaisilla matkanjärjestäjillä ei ole mitään erityistä annettavaa kuuroille, paitsi tekstitys. Useissa Aasian maiden lentoyhtiöiden koneissa on viitotut turvaopasteet, jotka näkyvät näytöllä samalla kuin se havainnollistetaan. Tätä aihetta käsittelin myös omassa opinnäytetyössäni, jossa tein laivayhtiölle turvallisuustiedotteen suomalaisella viittomakielellä, mutta ainakaan toistaiseksi laivayhtiöt eivät tästä ole olleet kiinnostuneet. Finnairille vastaava turvatiedote on tehty jo 2000-luvun alkupuolella, kun nykyään rap-artistina tunnettu SignMark toimi vielä viittomakielen opettajana Turussa tulkkikoulutuksessa. Vuosi sitten Finnair teki uusimpiin koneisiinsa A330 ja A350 viittomakieliset tiedotteet yhteistyössä SignMarkin kanssa, tosin näistä ei kyllä ole sen jälkeen kuulunut eikä kyllä vielä maaliskuussa A350ssä näkynytkään. Kohta voidaan taas katosa löytyykö nämä sieltä tiedostoista. 🙂

Ennakoi, salli ja nauti! Erityisen kanssa maailmalle

Viime päivinä olen monen monta kertaa saanut lukea eri vertaisryhmissä kyselyitä, miten erityislasten (myös tavallisten lasten) kanssa voi reissata. No siitä sainkin idean kirjoittaa pienen postauksen aiheesta, josta minulla on paljon omakohtaista kokemusta. Kolme tärkeintä asiasanaa, jotka nousee mielestäni tärkeimmiksi on ENNAKOINTI, SALLIMINEN ja NAUTTIMINEN.

Erityislapsi, siinä missä normaalikin lapsi, hyötyy ennakoinnista. Mielestäni se on tärkeintä, kun lähtee lapsen ja erityisesti erityislapsen kanssa matkaan. Ennakoi kaikki, ja mielellään vielä vähän enemmänkin.
Ennen matkaa, kysy mitä lapsi itse matkalta haluaa. Se voi olla hyvin pieni asia, joka on toteutettavissa helpostikin. Meillä se on ollut välillä Mikin ranskalaiset ja nugetit, välillä hotellinjohtajan autokyyti, uima-allas merenrannassa tai muita pieniä juttuja. Tänä vuonna se oli valopuut (Gardens by the Bay), joista viime vuonna saimme pienen pintaraapaisun Singaporen matkallamme. Niitä nyt siis odotetaan ja se on tuttua ja turvallista tulevalla matkallamme. Mikäli mahdollista lennä lapsen kanssa yölennolla tai jos kyseessä on vielä taaperoikäinen tai sylivauva, päiväuniaikaan. Helpottaa kummasti siirtymisiä paikasta toiseen maapallon eri puolilla.

Ennen lähtöä kannattaa tutustua niin lentokenttään, turvatarkastuksiin kuin lentokoneeseen, myös tulevaan lomakohteeseen. Youtubesta löytyy hyviä videoita, esimerkiksi Finavian kanavalta. Mikäli valitset Finavian lasten turvatarkastuksen, kertokaa lapsille, ettei videossa näkyvä pehmohahmo seikkaile joka päivä kentällä. Eri lentoyhtiöiden erilaisiin koneisiin löytyy myös hyviä videoita Youtubesta, kunhan tietää millaisella koneella on lentämässä. Kannattaa myös katsoa nämä videot etukäteen itse, jotta osaa sitten tarpeen vaatiessa kertoa enemmän tai tietää mistä löytyy tarkentava video jostakin pienestä nippeliasiasta. 🙂
Papunetin kuvatyökalu on myös oiva apuväline ennakointiin. Sillä pystyt tekemään esim. lähtötilanteesta kuvitetun version, jolloin lapsi voi sitä itsekin seurata matkan aikana. Meillä tämä Papunetin kuvittama ohjeistus on laminoitu ja näin ollen sitä voi käyttää uudelleen ja uudelleen. Meillä on ollut lisäksi aitoja kuvia mukana, esim. juuri siitä lentokentästä mitä käytämme matkalla.
Turvatarkastuksesta kannattaa lapselle myös kertoa tarkemmin. Mielestäni erittäin hyvin ja selkeästi tehty pelkistetty video löytyy Finavialta ja on yleismaailmallinen, jota voi käyttää kentän kuin kentän turvatarkastuksesta.

Jotta lapsi saa kokea olevansa tärkeä, tulosta Minä Itse-pakkauslista Finavian Little Airport-sivuilta ja täyttäkää ja yliviivatkaa se yhdessä, jotta lapsen on helpompi saada tavarat kasaan itse ja saa juuri ne mieluisimmat vaatteetkin mukaan. Meillä tähän listaan on lisätty pienet kuvat tärkeimmistä asioista, mm. uimahousuista, shortseista, sandaaleista ja leluista. Näin lukutaidotonkin voi itse pakata. Tämä myös laminoitu, jotta voidaan käyttää aina uudelleen ja kohteen mukaan vaihtaa tarpeellisia vaatteita. Anna lapsen laittaa omat tavarat vaikka kestokassiin tai käsimatkalaukkuun, jotta hän tietää mitä on mukana. Kuvaa lelut ennenkuin lähdette, jotta tiedät mitä leluja oli mukana, mikäli ne ovat erityisen tärkeitä ja rakkaita. Anna lapsen pakata omaan käsimatkatavaralaukkuun/-reppuun leluja, pelejä yms. joilla viihtyy lentokentällä konetta odotellessa ja itse koneessa. Pakatkaa myös lempparipyjama (yölennoille) ja unikaveri mukaan käsimatkalaukkuun.
Totutelkaa pitämään ranteessa tai paidassa nimilappua, josta selviää lapsen tiedot, ainakin suomeksi ja englanniksi, samoin vanhemman tiedot siltä varalta, jos lapsi sattuu katoamaan kentän vilskeeseen. Opeta myös lasta näyttämään sitä aikuisille ja kerro myös kenelle sitä on turvallista näyttää, esim. lentokenttävirkailijoille/turvatarkastajille jne.

Pakkaa itsellesi mukaan aimo annos rentoa mieltä, sillä lapsi aistii jännityksen ja pelon. Mitä rennommin pystyt itse matkustamaan, sen paremmin se sujuu lapsenkin kanssa. Itse jännitin ekaa lentoa aikoinaan paljonkin ja poika vaistosi sen ja reagoi siihen. Välilaskun jälkeen koitin vain olla rento ja se sujui paljon paremmin kuin ensilento. Anna myös itsellesi lupa nauttia matkasta ja ennenkaikkea lomasta, vaikka se on arkea paremmissa puitteissa. Nauti uima-altaalla olosta tai mäenlaskusta yhdessä lapsen kanssa. Hyppää pellehyppy, jos siltä tuntuu ja se saa lapsen nauramaan. Lomalla saa lapsettaa!

Lentokoneeseen kannattaa varata herkkuja, mitä tahansa ne ovatkin itse kullakin. Meillä on viime aikoina suosittu erilaisia kuivattuja hedelmiä ja marjoja, joista on tullut hitti myös lennoille. Myös pari pillimehua on aina jemmassa äidin laukussa samoin kuin tikkarit, rusinat ja pieni sipsipussikin. Usein sieltä löytyy myös joku uusi kiinnostava ajanviete koneeseen, viime reissun uutuudet odottavat seuraavaa matkaa. Kiitos yölentojen.

Oma erityiseni on erityisen kiinnostunut lentokoneista, joten ei tarvitse miettiä useinkaan mitä tekemistä keksii kentälle koneenodotusta varten. Riittää, kun löytyy ikkuna, josta näkyy kenttä, koneita ja erilaisia lentoaseman kulkupelejä. Viimeksi, pojan ollessa 4,5v tein laminoidun paperin, jossa oli suihkulentokone, propellilentokone, matkalaukkuauto ja muu huoltoauto ja niiden perään laatikoita, johon piirsi merkin aina löydettyään ne. Kun oli 10 kutakin löytynyt sai ”palkinnon”, eli jonkun pienen herkun, jolla taas jaksettiin jatkaa bongailua.

Salli lapsen juosta kentällä, kuin päätön kana, jos se helpottaa hänen jännitystään ja auttaa istumaan paikalla koneessa. Itse olen aikanani hyppinyt varastoon, kun lähdimme Jenkkeihin ollessani 9v, jotta sitten jaksoin koko pitkän lennon Miamiin asti istua ahtaassa koneessa. Omaani en kauheasti kiellä kentällä ennen koneeseen menoa, jollei ihan vaaralliseksi mene. Tämä helpottaa lasta ja samalla myös itseäni, sillä koneessa ehdin monenmonta kertaa kieltää ja toivomaan. 🙂 Onneksi oma erityiseni on jo oppinut, että lentokoneessa pitää olla nätisti. Viimeksi pari riviä taaempana istuneen perheen lapset juoksi kilpaa käytävää ja lentoemäntä heitä useamman kerran kävi rauhoittamassa, omani istui ja sanoi, ”ei äiti noin saisi tehdä. Miksei niiden äiti kiellä?”

Salli myös herkut ja limpparit, ruudun katselu jne. Nämä helpottaa itseäsi matkassa ja auttavat lasta olemaan rauhallisemmin koneessa ja kentälläkin. Jos koneen odotteluun on aikaa, eikä ole varmuutta koneen ruuan maistumisesta, käykää vaikka hampurilaisella tai patongilla, jos se vaan suinkin maistuu. Täysi vatsa takaa kaikenkaikkiaan paremman mielen sinne koneeseen.

Nauttikaa lomasta, mihin se ikinä suuntautuukaan. Anna itsellesi lupa rentoutua ja nauttia siellä altaan äärellä, syömässä, missä ikinä olettekaan. Kun itse nautit ja rentoudut, niin lapsikin nauttii ja rentoutuu.
Nautinnollista lomaa! <3

Ikaalisten kylpylä

Otimme pienen irtioton hektiseen arkeen ja pulahdimme Ikaalisten kylpylän altaisiin.

Yövyimme kylpylärakennuksessa eli Mainingissa. Varatessamme ja vastaanotossa vielä erikseen pyysin allergiahuonetta. Heillä kaikki huoneet ovat samanlaisia allergiahuoneita, poislukien eläinhuoneet.

Aulasta kuvaa

Saavuimme Ikaalisiin Tampereen suunnasta, josta opasteet olivat selkeät ja kylpylä helposti löydettävissä, vaikka koostuukin useasta osasta.

Huoneeseen päästyämme poika riemuitsi, kun kylpytakki oli hänen kokoaan eikä aikuisten takki, kuten aiemmissa hotelleissa on ollut. Kiireen vilkkaa uimahousut jalkaan ja kohti kylpylän altaita. Muutama kerros alaspäin ja saavuimme kylpylän aulaan, jossa myös pienimuotoinen kahvila. Avainrannekkeet siitä ja pukuhuoneen kautta suihkuun ja uimaan. Suihkutilat olivat siistit, mutta suihkun vedenlämpöä ei saanut säädettyä eikä käsisuihkullisia suihkuja ollut montaa, nekin varattuja. Tämä hieman aiheutti harmia Erityiselle.

Allasosastolta löytyi yksi iso allas, joka jakautui erilaisiin saarekkeisiin. Yhdessä saarekkeessa oli hierovia suuttimia, yhdessä kärpässieni-putous, keskellä iso putous, joka erotti altaan liukumäen alastulosta. Allas oli muuten kohtalaisen syvä, mutta liukumäen päässä matalampaa. Ulkoaltaassa pulahdimme usean kerran, sillä lämpötilaero tuntui Erityisestä hyvälle. Lisäksi kaksi poreallasta, joissa eri tehoisia poreita.

Lastenaltaita löytyy Ikaalisista kaksi, molemmat luonteeltaan kahluualtaita, eli vettä ei juurikaan niissä ole. Isompaan lasten altaaseen oli upotettu kaksi matalaa liukumäkeä ja erilaisia pumpulla toimivia eläinhahmoja. Osa toimi, osa ei. Pienemmässä ja matalammassa, nilkkasyvyinen, altaassa oli keskellä saari, jossa on vettäsylkevät apina, palmu ja ylöskiipeävä käärme. Altaan reunalla kiemurteli toinen käärme. Lastenaltaiden vesi oli suhteellisen lämmintä, joten mukavaa siellä oli lilluakin.

Lasten altaan apina

Saunaosastolla oli TiTi-nallen perhesauna, jossa lämpö oli hieman miedompi, enemmän valoa ja lapsille TV-ruutu, jossa TiTi-nalle seikkaili. Höyrysauna oli tavanomainen. Suihkutiloissa oli 2 saunaa, joissa soi rauhallinen musiikki.

Ruokaravintoloita on moneen makuun, itse päädyimme syömään pizza/hampurilaisosastolle, josta sai maukkaat ruuat. Aamiainen oli monipuolinen ja runsas, allergiatiedoissa olisi petraamisen varaa, sillä suurimmassa osassa ei lukenut mitä tuotteet ovat ja mitä allergeenejä sisältävät.

Huone oli hieman tunkkainen ja vanhanaikainen. Käytävän kokolattiamatto pölisi kun siinä käveli. Huone oli yleisilmeeltään siisti, vaikka siellä täällä tapetit repsotti ja kaakelilaastit rapisivat. Yöllä alkoi silmiä kutittaa ja nenä mennä tukkoon. Syyksi paljastui mustat pilkut WC:n ja suihkukaapin rajapinnan silikonissa.

Käytävää

Hämmästystä kylpylässä aiheutti anniskelualue isossa uima-altassa. Aina, tai ainakin meillä, lapsia kieleltään juomasta uima-altaassa, niin aikuiset saivat juoda altaassa oluensa ja lonkeronsa. Ja ikävä kyllä, niitä juomia läiskyi ilakoidessa myös altaaseen.

Kaikkineen mukava viikonloppu kylpylässä.

Pandora Lifestyle Hotel – Koh Samui

Kotimatkalla pysähdyimme pariksi yöksi Samuille snorklailemaan. Hotelliksi valikoitui suomalaisomistuksessa oleva Pandora Lifestyle hotel, jonka omistajan tunsimme aiemmilta reissuiltamme. Silloin hän järjesti kyydit meille, kun olimme vain ohikulkumatkalla Samuilla. Valintaan vaikutti myös aikainen aamulento edelleen Singaporeen. Pandoralta kentälle meni n.7min, joten tämä oli hyvä ratkaisu.

Hotellin järjestämä kyyti odotti meitä satamassa, jonne DonSakista saavuimme lautalla. Tästä reilun puolen tunnin hurautus saaren toiseen päähän, Chawengin Pohjoispäähän, jossa hotelli sijaitsee. Kyyti pysähtyi kadun varteen ja jäin hämilleni, että mihin me tulimme. Kadulle päin näkyy vain porttikonki sekä vastaanotto Pandoran kyltteineen.

Vastaanotossa palveli hyvällä englannilla paikallisnainen, joka opasti meidät huoneeseemme. Tai pitäisi varmasti sanoa bungalowiin, sillä varauksemme oli upgreidattu uima-altaan viereiseen bungalowiin. Kiitos tästä nimipäiväyllätyksestä Pandoran väelle. Vastaanotosta olisi saanut vuokrata skootterin tai auton ja polkupyöriä oli lainattavissa. Myös retkipalveluja oli tarjolla eri firmojen kautta, joiden esitteitä oli näkyvillä. Myös taksikyydin iltamarkkinoille sai tilattua näppärästi vastaanoton kautta.

Vehreä bungalowi altaan laidalla

Bungalow oli viehättävästi, vaikkakin väririkkaasti sisustettu. Kingsize-vuode valtasi suurimman osan huoneesta, vaikka olikin sijoitettuna makuusyvennykseen. Lisäksi löytyi kaikki tarpeellinen, jääkaappi, vedenkeitin, tallelokero, vaatetanko henkareineen sekä suurehko kylpyhuoneosasto. Kylpyhuoneosasto oli jaettu pienempiin osiin, WC ja suihku olivat omina loosseinaan ja niitä yhdisti isompi tila, jossa oli käsipesuallas ja kuivatusmahdollisuus sekä hyllytilaa. Kaikkineen erittäin siisti hotelli.

Huone sisältä

Uima-allasalue on vehreä ja miellyttävän rauhallinen. Allas on sopivan syvä, jotta lapsellakin yltää jalat pohjaan. Allas on rakennettu pienistä kivistä, jotka muodostavat pohjaan kukkakuvion. Altaassa on ihania vedenalaisia leposaarekkeita, kiviä, joista oli myös mukava hyppiä veteen. Rappuset olivat laakeat ja niissä poika pystyi keksimään mitä mielikuvituksellisimpia leikkejä. Unohtamatta hierontavesisuihkuja, jotka rentouttivat kivasti. Allasalue on pieni ja siinä on vain muutamia aurinkotuoleja, mutta mihin niitä tarvitaan, kun vedessä ollaan? Saunaa ja poreammetta emme ehtineet käydä testaamassa, vaikkakin ne löytyvät ihan altaan vierestä.

Allasalue aamun kirkkaudessa

Hotellista löytyy ravintola, PandoraBox, jossa myös aamiainen tarjoillaan. Se on osana allasaluetta ja pojan lempipöytä oli aivan uima-altaan reunalla. Thairuoka oli maistuvaa ja pojan ranskalaiset kuulemma maukkaita, joten söimme molempina iltoina tässä hotellin ravintolassa sen helppouden ja näppäryyden vuoksi. Hintataso oli mielestäni edukas hotelliravintolaksi. Aamiainen koostui vapaastivalittavista kolmesta ainesosasta ja vapaasti tarjolla olleista leivistä, jugurtista, hedelmistä sekä vihanneksista. Tämä oli pieni shokki 3 viikon buffetaamiaisen jälkeen, mutta hyvin silläkin pärjättiin aamupäivä.

Aamupalapöytää

Hotellin viereen on juuri avattu 7/11, josta pystyi hakemaan pikkutarpeita päivän viettoon. Vieressä oli myös pieni matkatoimisto, josta varasin snorklausretkemme. Hieman mäkeä ylöspäin on hieno hierontapaikka, jossa oli asiantuntevaa palvelua. Hotellille olisi myös saanut hierojan paikan päälle, mutta ajattelin, että parempi näin.

Arvosanaksi annamme Pandora Lifestyle Hotellille 9.