Suomen suurin matkablogiyhteisö

Erilaista sopeutumisvalmennusta

Varmasti useimmat meistä erityisten kanssa olevista ihmisistä on tottunut, että sopeutumisvalmennuskurssi kestää maanantaista perjantaihin yhden tai kahden viikon ajan ja usein siellä myös yövytään, jolloin siitä tulee laitosmuotoinen sopeutumisvalmennus.

Me pääsimme Lasso-hankkeen kautta mukaan hieman erilaiselle sopeutumisvalmennusjaksolle viime syksynä. Tämä sopeutumisvalmennus tarjosi meille kolme rentoa kahden päivän kurssijaksoa kauniissa Turun Hirvensalossa Aivoliiton ylläpitämässä Erityisosaamiskeskus Suvituulessa. Väliyön nukuimme kotona, koska kyseessä oli avomuotoinen sopeutumisvalmennus.

 

Kurssiohjelma kuvin

Kurssipäivinä oli ohjelmaa aikuisille ja lapsille yhdessä ja erikseen. Erityisen antoisia olivat psykologin luennot, jolla itsekin on erityislapsi, sillä hän pystyi peilaamaan meidän tuntemuksiamme hyvin. Myös vertaiskeskustelut nepsy-toimintaterapautin johdolla olivat antoisia ja niissä sai myös itse antaa paljon toisille omia kokemuksia ja neuvoja mitkä on itse kokenut helpottavan arkeamme.

Lapsilla oli ohjattua toimintaa omissa ryhmissään ja sitten touhuttiin koko perheen voimin. Pullan leipomisesta tuli yksi hittijuttu kurssilla, jota ennen ei oltu edes voitu kuvitella laitettavan käsiä taikinaan. Niin vain me laipastiin pellillinen pullia kurssilla ja kotona monia kertoja sen jälkeen.

Pellillinen pullia

Kurssin maskotteina toimivat Leevi ja Liisa Lasso. Jokainen kurssilainen, myös me aikuiset loimme rintamerkin, jossa seikkaili Leevin ja Liisan ystävät. Meidän merkit saivat myös nimet Onetti ja Nakkis. Heistä tehtiin myös pehmolelut, jotka kulkivat arjessa mukana.

Onetti ja Nakkis

Arjen sankarit-kurssilla oli mukana myös Risto Luolavuori

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hae sinäkin mukaan Lasso-kursseille, me mennnään taas kohta…

DPNA-koodi – kuinka se toimi todellisuudessa

Kuukausi sitten kirjoitin artikkelin Erityisten omasta koodista, joka ei vielä kovin suuresti ole tunnettu.

Meillä oli lennot FlyDubailla Helsinki-Dubai, Emirateksella Dubai-Bangkok ja ThaiSmilella Bangkok-Surat Thani. Jokainen lentoyhtiö tunnisti koodin ja tiesi koodista ja kaikilla se sisälsi jotakin. Kaikilta yhtiöiltä tuli kaksi tarkentavaa kysymystä: Tarvitseeko apua WCkäynnissä? Ja Ymmärtääkö lentoturvallisuuden? Jälkimmäistä kysymystä hieman vierastin, sillä meidän tapauksessa kyseessä on vasta reilu 6v lapsi. Hän ymmärtää omalla tavallaan lentoturvallisuuden, ehkä paremmin kuin moni muu matkustaja koneessa.

CheckIn Helsingissä AirPron toimesta. Nuorelle virkailijalle ensimmäinen kerta, kun kone ilmoitta DPNA-koodista. Lipuissa sitä ei mitenkään näkynyt kylläkään, olisi kai pitänyt käsin kirjoittaa. Katsotaan miten kotiinpäin tullessa käy. Saimme liput ja pääsimme turvatarkastukseen ohituskaistaa pitkin. Koneen tullessa portille, kävim erikseen kysymässä kuinka toimin, sillä en ollut varma. Pääsimme businesluokan odotustilaan odottamaan, jossa ei lisäksemme ollut muita. Koneeseen siis ensimmäisenä ja yllätykseksi meille oli järjestetty eturivin nurkkapenkki, tyhjällä rivillä takana. Eli oma rauha oli taattu koko lennon.

Businesluokassa sisään

Oma rauhallinen nurkkaus

Continue Reading

Legoland Waterpark Dubai

Dubain matkalla oltiin puhuttu, että mennään vesipuistoon ja ajattelin yhdistäväni tämän huvipuistopäivään Dubain ulkopuolella sijaitsevassa Dubai Parks and Resortsissa sijaitsevassa Legolandissa. Dubai Parks and Resortsissa on useita erilaisia teemapuistoja, joista Legolandja Lego Waterpark muodostavat oman osionsa.

Otimme taksin hotellilta, sillä matkaa oli noin 45km. Alueelle saavuttuanne vähän hämmästelimme missä Legoland on, kun sitä ei parkkialueelle näkynyt. Selvisikin, että Legoland on aivan alueen takaosassa, johon pääsi joko alueen läpi kävelemällä tai kulkemalla golfkärryllä. Valitsimme kärryt ja hurautimme alueen läpi ripeästi kohti Legolandin sisäänkäyntiä.

Lipunmyynnissä meitä palveli ystävällinen herra, joka kertoi erilaisista lippu vaihtoehdoista ja koska vesipuisto oli ykkönen, sinne piti ensin mennä. Lipunmyynnissä tunnettiin myös EUn vammaiskortti, josta jäi kopio heille. Mahdetaankohan enää toistamiseen päästä kortin avulla legoilemaan? Otimme lippujen lisäksi Gold-paketin, johon kuului vesipuiston alueella ilmastoitu maja, kassakaappi, pyyhkeet, hedelmätarjotin, rajaton määrä juomaa alueen juomapisteistä sekä ruuat.

Koko päivä laskettiin mäkeä ja uitiin legovirrassa, jolloin kello vain meni liian nopeaa eteenpäin, emmekä ehtineet tutustua lainkaan itse Legolandiin. No, jäi seuraavalle kerralle jotakin tekemistä vielä.

Kotiin lähdettiin Legokaupan kautta, josta mukaan tarttui kahvikuppi ja äidille kultainen ukkeli ja legopala. Kaupassa ihastelimme erilaisia upeita Legorakennelmia, joita toki oli myös koko vesipuisto täynnä.

Myöhemmin harmittelimme, ettemme ottaneet kahden päivän lippua ja menneet jo aiemmin tutustumaan Dubai Parks and Resorttiin. Ensi kerralla tiedämme, että pitää varata enemmän aikaa kuin yksi päivä.

Matkavuosi 2019

Vuosi aloitettiin Helsinki-Vantaalta lentokonebongailuna samalla reissulla, kun haimme isovanhemmat takaisin kotiin. Tämä on meille perinteinen harrastus kotikentällä, mutta nyt käytiin katsomassa isompia koneita, joita Turussa ei näy kuin harvoin.

Heti perään matkamessuilla bongailemassa uusia ja ihmeellisiä lentoyhtiöitä ja uusia maita sekä tulevia reissukohteita. Tosin ainakin vielä ne ovat haaveita tai unelmia, perinteet on meille tyypillisimpiä juttuja. Niihin on helppo ja turvallinen mennä, koska ei tarvitse koko ajan aistia uutta.

Vielä ennen ensimmäistä oikeaa kunnon reissua lähdimme Muumien kanssa Taikatalveen laskemaan Muumipeikon ja Pikku Myyn kanssa pulkkamäkeä.

Ulkomaanmatkailut alkoi jo vähän perinteeksi muodostuneella reissulla Singaporen kautta Thaimaahan. Jotakin uuttakin mahtui matkaan, sillä emme menneetkään tuttuun ja turvalliseen Khanomiin vaan menimme rohkeasti tutustumaan Chanthaburiin. Chanthaburi oli pieni ja rauhallinen, kuten Khanomkin, mutta vieläkin hiljaisempi. Sopii meille hyvin, mutta ostoksia ei saatu tehtyä, kunnei löydetty eikä hotellista osattu kertoa mitään markkinoita. Mutta onneksi Erityiselle riitti 7/11n leluvalikoima ja muutaman kadunvarsiputiikin hiekkalelut.

Kalakasvattamolla Chanthaburissa

Singaporessa yövyttiin tutussa hotellissa, josta löytyi myös uusia kivoja puolia. Shuttlebus vei meidät keskustaan kerran päivässä, josta pääsimme taas kiertoajelubussin kyytiin ja ympäri Singaporea. Vierailimme myös eläintarhassa sekä päivällä että yöllä. Kävimme myös tarkistamassa Gardens of the Bayn upeat ja koskettavat valopuut Bohemian Rhapsodeineen. Itkua tihrustaen menimme myös Singapore Flyeriin, mutta jo hetken päästä se olikin aivan huippujuttu ja olisi vielä pitänyt uusi kierros päästä ajamaan. Tyydyimme yhteen kierrokseen ja seuraavalla kerralla sitten lisää.

Singapore Flyerissa

Jääkiekko kuljetti meidät mm. Hämeenlinnaan katsomaan Liiga-finaaleita, joissa kaksi suosikkijoukkuetta Oulun Kärpät ja Hämeenlinnan Pallokerho iskivät yhteen huikeat 7 matsia. Kyllä kelpas kiekkojännärille tuollainen huikea kevät.

Rinta rinnan kaikki 7 peliä

Kesän alkuun mahtui Turku Airshowta, Tuure Kilpeläistä, Lauri Tähkää ja monen monta muuta puuhaa kodin lähellä. Turku Airshowssa vaikutuimme MidnightHawkissa sekä Finnairin A350 lentonäytöksestä. Kyllä kelpasi katsella taitavia lentäjiä työssään ja hienoja koneita.
Kesään mahtui myös kesäteatteria Robin Hoodin sekä Tatun ja Patun parissa.

Perinteinen kesänlopetusretki tehtiin Oulun kautta PowerTruckShowhun, jossa saimme nauttia isoista rekoista ja upeista hinausautoista. Oulussa nähtävyyksiä kierrettiin Potna-Pekan kyydissä ja vierailtiin Edenissä nauttimassa lämpimistä aalloista sekä Vauhtipuistossa, joka on ihanan hiljainen ja rauhallinen huvipuisto Erityisen mieleen.

Vauhtipuistossa hurvittelemassa

Syntymäpäivämatkalle lähdettiin Suomen syksyn muuttuessa sateiseen harmaaseen, kun FlyDubain kone siivitti meidät suurien A380sten kupeeseen ja BurjKhalifan puoliväliin. Aavikollakin seikkailtiin ja Legolandin vesipuistossa polskittiin. Reissu päättyi allasjuhliin tähtitaivaan alla. <3

Dubain silhuetti

Syksyllä ehdittiin vielä vierailla Helsingissä Hartwall-Areenalla, jossa Suomen Leijonat ja eritoten Mörkö-Marko pelasivat perinteikästä Karjalaturnausta. Koska kuuluimme Alpertti-hankkeeseen vierailimme myös toistamiseen pääkaupungissa, Allergiatalolla. Harmillista, ettei hanke saanut rahoitusta STEAlta, mutta vaikuttaminen jatkuu siltikin.

Huikea vuosi päättyi Naantalin kylpylään ja Lauri Tähkän areenakeikkaan Gatorade Centerin hattuhyllyllä. Kyllä meidän kelpasi viettää hienoa vuotta. Uuden vuoden suunnitelmat ovat jo alkaneet ja ensimmäinen iso matka odottaa jo kulman takana, mutta sitä ennen ehtii vielä muutamia pienempiä reissuja tehdä lähimaastoihin.

Lauri Tähkän päätöskonsertti Gatoradella

Millainen oli teidän vuotenne? Tuliko paljon reissattua ja jäikö vielä unelmia kuluvaan vuoteen?
Kaikkea hyvää Vuoteenne 2020 kaikille teille ihanille lukijoillemme.