Pyörämatkailu on mukavaa urheilua kesäisin, miksei myös muulloinkin. Pyörämatkailu onnistuu lähes missä vain, ulkomailla on monesti mahdollisuuksia vuokrata pyörää ja Suomestakin löytyy loistavia reittejä. Pyörällä matkustaminen on edullista, loistava tapa liikkua ja kätevää lähes missä vain! Pyörän päällä näkee kohteessaan paljon enemmän kuin kävellen hotellin läheisyydessä tai julkisilla hurauttelemalla isoja valtateitä. Edes viikon tai kahden viettäminen pyörän selässä ei ole ongelma! Pyörämatkalu vaatii vain pientä etukäteissuunnittelua.
Tässä lyhyesti ja yleisesti asioita, jotka kannattaa huomioida ennen pidämmelle matkalle lähtöä.
Pyörä
Tärkeintä retkipyörässä on, että sillä on mielekästä ajaa pitkiäkin matkoja. Toki reissuun voi lähteä vaihteettomalla mummopyörällä, mutta pidemmällä matkalla laadukkaalla retkipyörällä ajelu voi kuitenkin tehdä matkaamisesta hieman mukavampaa. Pyörässä on hyvä olla lokasuojat, lamppu, riittävästi vaihteita (etenkin mäkisillä reiteillä), pistosuojatut kumit sekä droppitanko eli käppyräsarvet ajoasennon vaihtamiseen, mikä helpottaa mahdollista käsien puutumista pitkillä matkoilla. Oma ajoasento on erittäin tärkeää optimoida sopivaksi, jottei esimerkiksi selkä tai polvet rasitu. Pyörään kannattaa lisävarusteina matkalle hankkia tavarateline laukuille, etu- taka- sekä keskireput, juomapulloteline ja kartanlukulaukku sarviin, jolloin saa puhelimesta navigoitua reittiä matkalla. Pyörälaukut maksavat n. 20-150€ materiaalista ja ominaisuuksista riippuen. Lukon olisi hyvä olla vaijeri- tai ketjulukko, jotta pyörä on helppo kiinnittää johonkin kiinteään kohteeseen. Ennen matkoihinsa polkaisemista on hyvä vielä tehdä pyörälle perushuolto: kumeihin ilmaa, ketjuihin rasvaa sekä jarrujen ja vaihteiden tarkistus.

Pyörämittarista on kätevää seurata matkaa. Sigma ROX 6.0 -mittarista näkee ajan, matkan kokonaisuudessa sekä tripeissä, lämpötilan, nopeuden, korkeuden, kadenssin ja sykkeen.
Tavaramäärä
Mitä vähemmän, sen parempi. Tämä on todella kova nyrkkisääntö varsinkin pidemmällä reissulla. Pyörään tulevat laukut eivät imaise sisäänsä viikon vaatekertaa, montaa kiloa ruokatarvikkeita, peseytymisvälineitä, työkaluja ym… Moneen pitää varautua, mutta kaikkeen ei voi. Toki laukkujen sisältö riippuu pitkälti kohteesta ja siitä, kuinka pitkä matka pelkän pyörän kanssa on tulossa. Omilla yli viikonkin mittaisilla pyörämatkoilla olemme lähteneet matkaan vain parilla vaatekerralla (tekniset urheiluvaatteet ja tuulen pitävät vaatteet) sekä pakanneet pienen pussin pyykinpesujauhetta, ja leiriolosuhteiden mukaisesti pesseet vaatteita tiheään tahtiin muovipussissa. Teltta, makuupussi, ruuantekovehkeet, pyörätyökalut yms. on toki mahdutettava, mutta kaikki tarpeeton on jätettävä pois, jollei halua taakseen mahdottomasti extrakiloja. Jo käytännön syistä tavaroiden etsiminen laukkujen pohjalta on mielekkäämpää silloin, kun taskut eivät pullota vetoketjut hajalla ja päällä ei ole monta kerrosta roinaa. Jos reitin varrella tulee useita kauppoja vastaan, ei ruokaakaan tarvitse hamstrata laukkuihin hirmuisia määriä, vaan kaupasta voi hakea muutaman päivän sapuskat kerralla.
Kohde ja reitti
Kohteen ja reitin valinnassa kannattaa miettiä, mitä haluaa. Haluaako haastaa itseään vuoristoisilla teillä, nautiskella rennosta maantiellä rullaamisesta vai puskea eteenpäin metsäpoluilla. Kannattaa etukäteen selvitellä, minkälaiset pyöräreitit tai -tiet kohteessa on. Myös matkan pituus ja maasto kannattaa suhteuttaa omaan kuntotasoon ja aiempaan harrastuneisuuteen. Mäkiset tai vuoristoiset tiet vievät mehuja nopeammin kuin tasaisen tien rullaus. Omat lempparimme Ahvenanmaa ja Gotlanti ovat olleet sopivia viikkokohteita – suhteellisen tasainen maasto, hyvät pyöräreitit, sopivasti nähtävyyksiä joissa piipahtaa, ihana merellinen ympäristö ja rauhallinen liikenne. Ahvenanmaalla ja Gotlannissa välimatkat kylien ja kohteiden välillä ovat pieniä, jolloin päivittäisen pyörämatkan ei tarvitse olla kovin pitkä. Toki jokainenkulkee itselleen sopivalta tuntuvat matkat.

Teltta vai hotelli?
Vastaus riippuu ennen kaikkea kohteesta – ja budjetista. Teltalla elely on siitä syystä kätevää, että majoittuminen onnistuu melkeimpä missä vain metsän puskissa, kunhan ei asutusta ole lähettyvillä (monessa maassa jokamiehenoikeudet ovat kylläkin tätä vastaan). Mikäli aikoo liikkua tietyn reitin paikasta A paikkaan B, voi hotellin tai leirialueen etsiminen olla haastavaa – majoituspaikkaa ei välttämättä löydy aina lähistöltä. Toisaalta majoituspaikkojen varaaminen etukäteen on helpompaa, mutta tällöin ei joustovaraa ole. Etukäteen paikat varattua ei voi hetken mielijohteesta jäädä yhteen kohteeseen pidemmäksi aikaa… Telttaillessa luonnollisesti myös tavaramäärä on isompi, kun joutuu kuljettamaan yöpymisvehkeitä mukana.
Huolto
Tärkein varuste pyörämatkalla on ilman muuta pyörä. Jos pyörä pettää matkalla, ei matka jatku – ainakaan ilman suurempia kommervenkkejä. Pyörän huoltoon kannattaa siis varauta muutamilla työkaluilla. Näitä ei välttämättä ole helposti hankittavissa enää paikan päältä. Mukaan kannattaa siis ainakin pakata: paikkausvälineet, leathermanin tyylinen monityökalu (jossa kuusiokolo), nippusiteitä, pumppu ja rengasraudat. Jos haluaa varautua hitusen enemmän ja mukaan mahtuu, voi pakata myös uuden ulkorenkaan. Mustekaloja tarvitaan myös tukemaan laukkujen paikoillaan pysymistä. Kun pyörän huoltaa kunnolla ennen matkaa, pyörästä johtuvat ongelmatilanteet voidaan minimoida.