Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kumlinge merimaisemat

Saariston lumoa Ahvenanmaan rengastien varrella Kumlingessa

Syyskesän 2021 aurinkoinen lomaviikko suuntautui Ahvenanmaan rengastien pohjoisen reitin varrella sijaitsevaan Kumlingeen.

Ahvenanmaan saaristo lumoaa aina. Merellinen ympäristö, kaunis, kallioinen saaristoluonto huimine näköaloineen ja saaristolaisten ystävällisyys valloittavat sydämeni aina. Aurinkoiset, hiljaiset syyspäivät saaristossa rauhoittavat mielen.

 

Kumlinge tunnelmia venevajat

Kirkas merivesi ja tunnelmalliset venevajat hurmaavat Kumlingen rannoilla

 

Syysloma design-hotellissa saaristossa koiran kanssa

Syyskesän alkuperäiset lomasuunnitelmat elivät ja lomaviikon suunnitelmat menivät uusiksi. Pohjoisen ruskaretken sijaan suunta olisikin jonnekin lähempänä eteläistä Suomea sijaitsevaan kohteeseen. Selailin Suomen kansallispuistoista kertovaa kirjaa ”Kansallispuistojen kutsu” ja Repoveden kansallispuisto monine järvineen ja kauniine maisemineen alkoi houkutella. Loman lähestyessä sääennuste alkoi kuitenkin näyttää siltä, että koko lomaviikon sää olisi huono ja vesisadetta luvattiin juuri niiksi päiviksi, jolloin olisi ollut mahdollista vaeltaa kansallispuistossa.

Niinpä suunnitelmat menivät jälleen uusiksi juuri ennen matkaa. Myös Vaasan saaristoon luvattiin vesisadetta, joten myöskään mökille Pohjanmaalle matka ei nyt suuntautuisi. Upeaan Ahvenanmaan saaristoon sen sijaan oli parempaa syyskeliä luvassa. Päätin etsiä sieltä jonkun uuden saaren, missä en vielä ollut käynyt. Lauttayhteydet talviaikataulujen myötä moneen suuntaan olivat harmittavan epäsopivat, tai sopivaa majoitusta ei löytynyt. Läheisten ollessa syksyllä töissä ja koulussa reissukaverinani oli shetlanninlammaskoiramme Natte, ja lemmikkiystävällisen, mukavan majoituksen löytäminen ei ollut helppoa, etenkin kun tällä kertaa syksyn hämärässä halusin mieluummin yöpyä hotellissa kuin mökissä.

Lopulta minua onnisti ja löysin viehättävän majoituksen Kumlingen saaressa Ahvenanmaan saaristossa. Kumlinge sijaitsee lähellä yhtä saariston suosikkiani Lappon saarta. Kumlingessa en ollut aikaisemmin käynyt saaristolautan pysähdystä pidempään. Design-hotelli Svalaan Kumlingessa sai myös ottaa koiran mukaan.

 

Hotel Svalan Kumlinge

Viehättävä ja lemmikkiystävällinen Hotel Svalan Kumlingessa

 

Saaristolautoilla Kumlingeen

Turusta yhteys Kumlingeen saaristolautoilla on kätevä ja yllättävänkin nopea. Lähdin aamulla Turusta kohti Kustavia ja muutaman tunnin päästä olin valmiina ajamaan laivaan Vuosnaisissa. Matkalle Vuosnaisiin osuu Vartsalan lossi, joten aikaa matkaan kannata varata vähän ylimääräistä. Ja Kustavin talouskaupan kahvilan tuoreet munkit, joita on pakko matkalla poiketa hakemaan 😊.

Saaristolautalla matkustaminen on lähes ilmaista, autosta maksu on parikymppiä koko matkalta. Paikat kannattaa varata etukäteen Ålandstrafiken verkkosivujen kautta. 45 minuutin merimatkan jälkeen olet Åvassa Ahvenanmaan saaristossa. Brändön hurmaavat merimaisemat avautuvat kapeita saaristoteitä ja -penkereitä ajettaessa. Torsholmaan ajomatkaa Åvasta on 22 km, ja sieltä on suora yhteys seuraavalla lautalla eteenpäin. Lautan seuraava pysähdyspaikka on aina yhtä viehättävä Lappo, jonka kauniisiin maisemiin olen jättänyt palan sydäntäni, mutta tällä kertaa jatkan vielä eteenpäin. Lapposta seuraava pysähdyspaikka, noin tunnin lauttamatkan päässä Torsholmasta, onkin jo Kumlinge.

 

Kumlinge Ahvenanmaan saaristossa

Kumlinge

 

Kumlingen syksyistä lumoa

Ahvenanmaan saaristokierroksen olen tehnyt useasti sekä autolla että nuorempana myös polkupyörällä. Toisinaan olen mennyt jompaankumpaan suuntaan laivalla Maarianhaminan kautta. Matkanteon viehätys, saaristo ja merimaisemat hurmaavat aina.

Kumlingen satamasta lähtevä tie ei ehkä anna parasta ensivaikutelmaa saaresta, sillä aluksi tien varren maisemat ovat lähinnä metsää ja vanhempia taloja.  Muutaman kilometriä kylää kohti ajettua alkaa ympäristökin näyttää mukavammalta. Punaiset mökit ja vehreät maisemat viehättävät.

 

Kumlingen apteekki ja museo

Kumlingen vanhassa apteekissa kannattaa poiketa

 

Saariston syksyinen tunnelma on käsinkosketeltava, vaikka syyssää antaa vielä parastaan auringon paistaessa lähes pilvettömältä taivaalta. Turisteja ei näy, liikenne on hiljaista, palvelut ovat jääneet kesän jälkeen ansaitulle tauolle. Saaren molemmat ravintolat, vierasvenesataman lähistöllä sijaitseva ravintola Kastören ja Bärön saaren Glada Laxen, ovat kiinni ja kauppakin laittaa muutamana päivänä viikossa ovensa kiinni jo kahden aikaan iltapäivällä.

Silti saari lumoaa syksyisellä rauhallaan ja hiljaisuudellaan, autioilla kyläteillä, rannallaan, jonka saat pitää omassa käytössäsi. Merelläkin puksuttaa vain yksinäinen, puinen kalastajavene verkkoja kokemassa.

Syksyisen saariston sää yllättää positiivisesti. Aurinko paistaa sinisenä hehkuvalta taivaalta ja lämmittää ihoa syksyisen lempeästi. Teemme pitkiä kävelylenkkejä saarella ja sen luontopoluilla. Meri on läsnä kaikkialla. Sininen meri, kirkas vesi ja huikaisevan hienot maisemat hurmaavat.

 

Kumlinge hotel Svalan sviitti olohuone

Hotel Svalan sviitin olohuonetta

 

Kumlinge Hotel Svalan sviitti makuuhuone

Hotel Svalan sviitin makuuhuone

 

Hurmaavaa majoitusta koiraystävällisessä design-hotellissa Saariston rengastien varrella Kumlingessa

 

Varmasti yksi saariston viehättävimmistä hotelleista löytyy Kumlingessa. Vuonna 1931 rakennetun Hotelli Svalan historia alkoi sairaalana. Nyt se ottaa ylväänä vastaan vieraita hieman sivussa kylän keskustasta, mutta kuitenkin lähellä kaikkea. Rakennusta ympäröi runsaasti kukkiva, vehreä puutarha.

Hotellia pitää nyt pitkään ulkomailla asuneet äiti ja tytär, Jannika ja Sage Reed, joiden taiteellinen suunnittelu- ja muotoilutausta sekä ympäristötietoisuus näkyvät kauniissa ympäristössä, upeissa taideteoksissa, sisustuksen jokaisessa mietityssä yksityiskohdassa sekä maistuvassa lähiruuassa.

Hotellissa on alakerrassa kolme makuuhuonetta ja sviitti, yläkerrassa joitain huoneita lisää. Olin varannut yhden alakerran kolmesta huoneesta, mutta sain käyttööni upean sviitin useammalla huoneella ja omalla sisäänkäynnillä talon päädystä. Hotellin sisutus on osin kierrätettyä ja retroakin, mutta niin kauniisti yhteen sointuvaa ja sielukasta. Täällä tunnet olevasi kauniin designin, taiteen ja vanhojen, tarinoita pursuavien kirjojen ympäröimänä. Vaikka itse olen normaalisti enemmän modernin sisustuksen ystävä, hotellin ja sviitin kauneus sekä ylellinen tilan ja rauhan tunne hurmaa.

Täällä voisi nauttia huoneiston taideteoksista, kauniita kukkia kasvavasta puutarhasta sekä ikkunasta näkyvistä vehreistä ja avarista maisemista pidempäänkin, rauhoittaa sielun ja mielen ja tehdä vaikka etätyötä hiljaisuudesta ja rauhasta nauttien. Vasta saariston syksyssä, etäällä kaikesta hälinästä, huomaa, millaista on, kun on todellakin täysin hiljaista, minkäänlaisia ääniä ei kuulu mistään, vaan voit uppoutua täysin omaan rauhaasi kauniissa ympäristössä.

Syyskuussa lomakauden päätyttyä paikalliset ravintolat ovat auki vain tilauksesta. Hotelli Svalassa yöpymisen hintaan kuuluu runsas ja maistuva aamiainen. Matkan kulinaristisiin elämyksiin kuului hotellin emännän paikallisista tuotteista minulle syntymäpäiväni iltana suunnittelema kolmen ruokalajin illallinen. Ruoka sekä näytti että maistui erittäin herkulliselta. Lämmin suositus Hotelli Svalan lähiruualle!

Hotelli Svalan lisäksi Kumlingessa on tarjolla mökkimajoitusta.

 

Arja Kumlingessa, Hotel Svala

Arja hotelli Svalassa

 

Kumlinge nähtävää Pyhän Annan kirkko

Pyhän Annan kirkko Kumlingessa

 

Nähtävää ja koettavaa Kumlingessa

🔹 Sanotaan, että Kumlingen tärkein nähtävyys on sen vanha, kaunis 1400-luvulta peräisin oleva kivikirkko. Pyhän Annan kirkko sijaitsee hieman sivussa kylän keskustasta. Sisällä on kuulemma upeita, 1500-luvulta peräisin olevia kattomaalauksia, jotka tällä kertaa jäävät valitettavasti minulta näkemättä kirkon ollessa suljettuna vierailuni aikaan.

🔹 Kasbergin kukkulalla lähellä saaren lentokenttää seisoo vuonna 1937 linja- ja postiliikenteen tarpeisiin rakennettu lentomajakka. Identtiset majakat löytyvät myös Turusta, Iniöstä ja Maarianhaminasta. Majakan torni on 15 metriä korkea ja sen huippu oli 42 m meren pinnan yläpuolella. Nyt majakalle etsitään uutta käyttöä esimerkiksi observatoriona.

🔹 Kylän lähellä Fälbergin korkealla kalliolla on muistomerkki 1800-luvun alun taisteluille. Sodan aikana Kumlinge joutui ruotsalaisten ja venäläisten taisteluiden keskelle, saarelaiset joutuivat evakkoon muille saarille ja lähes koko saaren rakennuskanta tuhoutui.

🔹 Saariston ainoa apteekki vuodelta 1935 on hurmaava. Apteekista löytyy vanhan ajan tunnelmaa myös sisällä.

🔹 Kumlingen uimaranta sijaitsee punaisten venevajojen keskellä sykähdyttävän upeissa maisemissa. Täältä lähdin myös sup-laudalla tutkimaan lähisaaria ja -rantoja. Vesi on kirkasta ja pohja näkyi vielä monen metrin syvyydessä. Vedessä ui kiehtovia, läpinäkyviä meduusoja. Suomessa tavattavat korvameduusat eivät ole ihmiselle vaarallisia, toisin kuin monet etelän polttavat lajikkeet. Merelliset maisemat kauniissa syksyisessä auringonpaisteessa sinisen taivaan alla, punaiset venevajat ja pienet kalliosaaret porautuvat syvälle sieluuni ja tuovat huikean onnen tunteen saadessani viettää näin upeaa syyspäivää merellä.

🔹 Kumlingessa on hyvin merkittyjä luontopolkuja kauniissa saaristoluonnossa sileiden kallioiden, pienten käkkärämäntyjen, värikkäänä hehkuvien kanervien sekä vehreiden lehtimetsien keskellä. Poluilla voit myös tavata hirviä, kettuja tai vaikkapa kyykäärmeitä, joten koirat kannattaa pitää kytkettyinä. Kumlinge Åttan on 12,5 km pituudeltaan ja kahdeksikon mallinen. Hyviä lähtöpaikkoja on esimerkiksi vierasvenesataman tai kirkon lähettyvillä.

🔹 Kumlingesta pääsee helposti vierailulle myös lähisaarille. Snäckö-saarelle menee silta läheltä vierasvenesatamaa. Sieltä lähtee yhteysalus Långnäsiin Ahvenanmaan pääsaarelle sekä lossi Seglingeen. Maisemat ovat häikäisevät. Seglingessä on myös mm. yleinen uimaranta sekä luontopolku.

Kerro alla myös omat vinkkisi!

 

Kumlinge nähtävää lentomajakka

Lentomajakka Kumlingessa

 

Kumlinge nähtävyydet Fälberg muistomerkki

Fälberg muistomerkki ylhäällä kallioilla

 

Kumlinge – Vårdö – Sund – Maarianhamina – Turku

Paluumatkan Kumlingesta Turkuun tein Maarianhaminan kautta. Saaristolautat veivät Kumlingesta Vårdön Hummelvikiin vajaassa puolessatoista tunnissa. Hummelvikista Maarianhaminaan (n. 45 km) ajomatka vie alle tunnin.

Matkan varrella pysähdyin Sundissa Bomarsundin linnoituksen raunioilla. Viereisellä leirintäalueella yövyimme 15-vuotiaina teltassa kaverin kanssa kahdestaan tekemällämme pyöräretkellä Ahvenanmaalla. Kuinka sitä 15-vuotiaana onkaan maailma avoinna ja pelotonta! Tulimme laivalla Maarianhaminaan, pyöräilimme ympäri pääsaarta muutaman päivän ajan, yövyimme teltassa ja palasimme saaristolautoilla Kustavin kautta Turkuun. Naantaliin saakka kaikki sujui hyvin, kunnes siellä pyörästä rengas puhkesi ja jouduimme soittamaan apua viimeisille kilometreille.

Kastelholmassa pysähdyin Jan Karlsgårdin upeita vanhoja rakennuksia ihailemaan ja kuvaamaan. Viereiseen, huippuhyvään Smakby-ravintolaan olisin mielellään pysähtynyt tälläkin kertaa, jos aikataulut olisivat antaneet myöden. Kokemuksia sieltä voit lukea myös aiemmalta Ahvenanmaan saaristokierrokseltamme.

Paluumatka Tallink Siljan laivoilla Maarianhaminasta sujui mukavasti ja oli kiva päästä korona-ajan pitkän tauon jälkeen taas laivalle ja nauttimaan merellisistä herkuista ja hyvästä musiikista.

Saaristossamme löytyy upeita kohteita, huikaisevia maisemia ja ystävällisiä ihmisiä!

 

Bomarsundin linnoitus rauniot Sund Ahvenanmaa

Bomarsundin linnoituksen rauniot, Sund

 

Jan Karlsgården ulkoilmamuseo Sund, Ahvenanmaa

Jan Karlsgården ulkoilmamuseo Sundissa

 

Lue lisää!

 

Lisää kokemuksia saaristosta ja muista upeista kotimaan luontokohteista:

Lappon saaristolaiselämää

Ahvenanmaan saaristokierros

Utö – ulkosaariston upea majakkasaari

Ihana purjehdus Saaristomerellä

Västerön vaellusreitit Merenkurkun saaristossa

Raippaluoto ja Björköby hurmaavine Svedjehamn -kalastajasatamineen Merenkurkun saaristossa

Turun seudun ihanat luontoreitit x 10

Päiväretki Kurjenrahkan kansallispuistoon

Ruka ja Oulangan Kansallispuisto

Valtavaaran huiputus Kuusamossa

Maaseutuidylliä ja luontokokemuksia Huittisissa

 

Tutustu Elämänmakuisia matkoja -blogiin myös Facebookissa , Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.

Elämänmakuisia matkoja voi seurata myös Bloglovin’ ja Blogit.fi kautta.

 

Seglinge Kumlinge uimaranta

Seglingen uimarantaa

 

 

 

 

 

 

 

Previous Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 06/09/2022 at 01:11

  Kumlingessa ei ole tullut käytyä. Harkitsimme viime vuonna siellä pysähtymistä, mutta jätettiin ajanpuutteen vuoksi se väliin.. Suurin osa Ahvenanmaan kirkoista on tullut nähtyä, mutta Kumlingen kirkko tosiaan on näkemättä ja se kiinnostaisi kovasti päästä näkemään.

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 06/09/2022 at 22:02

   Kirkot on kyllä kauniita vierailukohteita. Toivottavasti onnistutte poikkeamaan Kumlingessa niin, että kirkkokin on avoinna!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.