Rahgamo Resort lampi Huittinen kokoustila juhlatila hyvinvointi luonto

Maaseutuidylliä ja luontokokemuksia Huittisissa

*Yhteistyössä Hulluna Huittisiin*

Huittinen sijaitsee ”neljän kaupungin risteyksessä” Satakunnassa. Kaupungista on noin tunnin matka Turkuun, Tampereelle ja Poriin sekä pari tuntia Helsinkiin, eli sijainti on mainio ihan keskellä kaikkea.

Osana ”Tarinan arvoinen elämä – monipaikkaisuuden ja maaseutuasumisen vetovoima” – esiselvityshankeen toteutusta saimme neljän muun vierailijan kanssa nauttia viikonlopun ajan kyläläisten ystävällisyydestä ja vieraanvaraisuudesta, kokea huikeita luontoelämyksiä ja löysimme paljon uusia, mielenkiintoisia kohteita lähiseudun kylistä. Kannattaa tutustua Huittisiin ja sen tunnelmallisiin kyliin!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Huittinen kivikirkko kylävierailijat Hullu yö

Kylävierailijoita ja Rahgamo Resortin Jenni Huittisten Hullussa yössä

 

Kylävierailija Arja ja Doris patsas Lauttakylä Huittinen Huittisten Hullu yö

Doris ja Arja Huittisten Hullussa yössä (Kuva: Jenni Levävaara)

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
SMK Sikapitäjän Makkara ja Kalja Huittinen gastropub ravintola

SMK Sikapitäjän Makkara ja Kalja

 

Jokirannan uusi ranta ja laituri Huittinen Lauttakylä

Jokirannan uusi laituri, Lauttakylä

 

Lauttakylä ja Huittisten Hullu Yö

Huittislainen hulluus on periksiantamattomuutta ja sitkeyttä, edelläkävijyyttä ja yrittäjyyttä.  Huittisissa järjestetään Hullu Yö -tapahtuma kaksi kertaa vuodessa. Silloin kaupunki kuhisee elämää ja kadut täyttyvät kadunvarsikojuista herkkuineen, kaupat ovat auki ja täynnä tarjouksia iltamyöhään ja ihmiset vaeltelevat kaduilla ja seurustelevat tuttujen kanssa. Tänä vuonna kevään Hullu Yö oli toukokuun lopulla Satakunnan rajoitusten lievennyttyä.

Maistuvaa illallista saimme nauttia SMK – Sikapitäjän Makkara ja Kalja gastropubissa Lauttakylässä (Huittisten keskustassa). Ravintola luottaa lähellä tuotettuun ruokaan ja vaihtuvaan ruokalistaan. Ravintolan sisustus yllätti ja emännällä riitti tarinaa ravintolan ja kaupungin historiasta.

Keskustassa kaikki löytyy läheltä ja kävelymatkan päässä toisistaan. Vanhan VPK:n rakennuksen vieressä jokirannassa on kunnostuksen alla oleva rantabulevardi, joka näyttää jo mukavalta laitureineen ja uimapaikkoineen. Huittisten viehättävän kivikirkon vanhin osa on peräisin myöhäiskeskiajalta 1500-luvulta. Torin ja kirkon lähellä on Huittisten Loiman kylästä kotoisin olevan, Suomen viidennen presidentin, Risto Rytin patsas.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Suolla auringonlaskun aikaan pitkospuut luontopolku Huittinen Rahgamo Resort

Pitkospuita suolle auringonlaskun aikaan

 

Kylävierailijat suolla auringonlaskun aikaan pitkospuut luontopolku Huittinen Rahgamo Resort

Kylävierailijat suolla auringonlaskun aikaan (Kuva: Jenni Levävaara)

 

Suolla auringonlaskun aikaan pitkospuut luontopolku Huittinen Rahgamo Resort

Suolla auringonlaskun aikaan

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Rahgamo Resortin Lapin tunnelma ja upeat luontoelämykset

Olen käynyt Huittisissa etenkin lapsena useamman kerran, koska isovanhempani asuivat aikoinaan seudulla. En kuitenkaan olisi voinut kuvitellakaan, että löydän palan Lappia keskellä Satakuntaa.

Rahgamo Resortin tunnelma kauniine metsineen, hienoine hirsihuviloineen, kirkkaine lähteineen ja suoraan auringonlaskuun suon poikki johdattavine pitkospuineen on taianomainen! Rahgamo Resort on täydellinen paikka kokousten ja juhlien pitoon sekä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskellä suomalaisen metsän rauhaa.

Rahgamon omistajan Jennin maistuvat, terveelliset ja kauniisti tarjolle laitetut ruuat vievät kielen mennessään. Tunnelmallinen pihapiiri kelohongista rakennettuine viihtyisine mökkeineen ja erilaisine saunoineen houkuttelee istuskelemaan auringossa kirkkaan lähdeveden ja pulppuavan suihkulähteen äärellä.  Koemme olevamme etuoikeutettuja päästessämme nauttimaan upeasta viikonlopusta näin kauniissa paikassa koskemattoman luonnon keskellä.

Illalla auringonlaskun aikaan Jenni johdattaa meitä pihasta lähteviä pitkospuita pitkin kauniita tupasvilloja kukkivan suon poikki suoraan kohti auringonlaskua. Maaginen tunnelma ja kaunis maisema vievät mukanaan ja kameran muistitila on koetuksella yrittäessämme saada vangittua palan henkeäsalpaavan kauniista hetkistä.

 

Rahgamo Resort Huittinen päärakennus

Rahgamo Resort

 

Rahgamo Resort pihapiiri lampi Huittinen kokouspaikka juhlatila luonto hyvinvointi

Rahgamo Resort pihapiiriä

 

Rahgamo Resort herkullinen ruoka Huittinen kokouspaikka juhlatila luonto hyvinvointi

Rahgamo Resortin herkkuja aamupalalla

 

Rahgamo Resort Huittinen kokouspaikka juhlatila luonto hyvinvointi

Rahgamo Resort on ihana myös kokouksiin ja hyvinvointitapahtumiin

 

Huittisten Hirvenpää ja Palojoen kylän rauha ja hiljaisuus

Seuraavana aamuna lähdemme kukin ”omiin” kyliimme vierailulle paikallisten kyläyhdistysten vieraaksi. Itse pääsen ensin vierailemaan Palojoen kylässä, jonne vanhaa tietä ajaessamme jokivarren viehättävät maisemat hurmaavat keltaisina hehkuvine peltoineen ja hevoslaitumineen. Miten idyllistä maaseuturomantiikkaa!

Palojoen vanha koulu ei ole enää koulukäytössä, mutta siellä on kyläyhdistyksen tiloja, joita voi vuokrata juhla- tai asumiskäyttöön. Museoluokka muistuttaa hauskasti entisaikojen koulunkäynnistä vanhoine pulpetteineen, karttoineen ja täytettyine eläimineen.

Käymme katsomassa Huittisten Hirvenpään löytöpaikkaa. Huittisten Hirvenpää on vuonna 1903 löydetty, noin 7000 vuotta vanha, hirvenpään muotoinen vuolukiviesine, joka nykyisin on esillä Suomen Kansallismuseossa Helsingissä. Uskomatonta, että sen löytöpaikka Palojoella metsän reunassa on aikoinaan ollut kivikautinen asuinpaikka meren rannalla.

Kiipeämme metsäistä polkua pitkin lähes 200 metrin korkeuteen merenpinnasta nousevalle kauniille näköalapaikalle Korkeakalliolle, jossa on laavu levähdystaukoja ja illanviettoja varten. Ihailemme kaukaisuuksiin näkyviä maisemia kiikareillakin. Aikoinaan kerrotaan paikasta näkyneen jopa seitsemän kirkon tornia.

Maistuvan lohikeittolounaan ja herkullisten jälkiruokasorbettien jälkeen pääsen vielä tutustumaan paikallisen Keramiikkapaja Kruukun upean taidokkaisiin teoksiin. Suloiset keijut, pikkuriikkiset eläimet, jouluiset seimet, tontut poroineen ja rekineen sekä muut hienot taideteokset hurmaavat. Jos olisin keräilijätyyppiä, näistä saisi upeita kokoelmia! Palojoen pajan ja Huittisten ABC:n myymälöiden lisäksi keramiikkaesineitä voi hankkia mm. Vanhan ajan ja joulumarkkinoilta sekä Kruukun nettikaupasta www.kruuku.fi .

 

Palojoki vanha koulu museoluokka Huittinen

Palojoen vanha koulu, museoluokka

 

Huittisten Hirvenpää löytöpaikka Palojoki Huittinen

Huittisten Hirvenpään löytöpaikka Palojoella

 

Korkeakallio Palojoki Huittinen näköalapaikka laavu

Korkeakallio, Palojoki

 

Keramiikkapaja Kruuku Huittinen keramiikka käsityöt taide paja

Keramiikkapaja Kruuku, Palojoki

 

Keramiikkapaja Kruuku Huittinen keramiikka käsityöt taide paja

Keramiikkapaja Kruukun taideteoksia

 

Hieno kotimuseo ja upea luontopolku Korkeakoskella

Korkeakoskella saan kyläläisiltä ystävällisen vastaanoton. Päretalo on Huittisten Wanhat Konneet ry:n omistama huikean hieno kotimuseo. Sen puupäreillä vuorattu, vuodelta 1863 peräisin oleva hirsinen päärakennus ja pihapiirin aitta ja muut rakennukset ovat hyvässä kunnossa.  Sisältä löytyy ihania, muistoja tuovia vanhoja esineitä kenkälesteistä kahvipurkkeihin ja taikinakulhoista ja vielä toimivasta gramofonista centrifuugiin, jolla entisaikoina mitattiin maidon rasvapitoisuutta. Päretalo sijaitsee Korkeakoskella Loimijoen rannalla ja siellä pidetään toisinaan avoimen ovien päiviä, jolloin esillä näyttää olleen myös esimerkiksi hienoja vanhoja autoja. Kannattaa seurata avoimia ovia yhdistyksen Facebook-sivuilla tai olla yhteydessä yhdistyksen aktiivijäseniin, jos haluaa päästä tutustumaan tähän upeaan paikkaan muinakin aikoina myös sisältä.

Korkeakosken aktiivinen kyläyhdistys on vielä nuori, mutta saanut paljon aikaan. Loimijoen ennallistamishanke etenee ja kyläläiset ovat rakentaneet uuden, komean laavun jokirantaan. Siellä saimme nauttia nokipannukahvit herkullisine korvapuusteineen. Kuulin myös vapaasta tontista jokirannassa, ja kauniiden maisemien ja ystävällisten kyläläisten hurmaamana se kuulostaakin mukavalta mökki- tai asuinpaikalta.

Vanhankosken lehtoalueen mukava, noin kilometrin mittainen luontopolku kulkee kauniissa lehto- ja jokimaisemissa. Kasvilajien runsaus, puhtaan näköinen lampi, lammashaka ja joessa pauhaava koski hurmaavat kävijänsä. Suosittelen kaikille luonnossa liikkumisesta pitäville!

 

Huittinen Päretalo Korkeakoski kotimuseo nähtävää

Päretalo, kotimuseo Korkeakoskella

 

Huittinen Päretalo aitta Korkeakoski kotimuseo nähtävää

Päretalon piharakennus

 

Huittinen Päretalo aitta Korkeakoski kotimuseo nähtävää

Päretalon kotimuseota

 

Korkeakosken laavulla nokipannukahvit Huittinen

Nokipannukahvit Korkeakosken laavulla

 

Korkeakoski Vanhankosken lehtoalue Mommolankoski

Koski lähellä Vanhankosken lehtoaluetta

 

Maalla on mukavaa

Viikonlopun jälkeen olen hurmaantunut Huittisten kätkössä olleesta vetovoimasta, ystävällisistä ihmisistä ja maaseudun houkuttelevuudesta vaihtoehtona kaupunkielämälle. Jos pidät pikkukaupungista, jossa on tilaa hengittää, harkitset maallemuuttoa tai mökkiä maaseudun rauhassa ja hiljaisuudessa, muista Huittinen! Siellä kannattaa myös poiketa ohikulkumatkalla tai suunnata pitämään kokousta tai juhlia keskellä eteläsuomalaista erämaa-aluetta.

 

Vanha Paloasema Huittinen

Vanha paloasema

 

Vanha talo vanhan Paloaseman lähellä Huittinen

Vanha ovi

 

Tervetuloa Rahgamo Resort Huittinen kokoukset majoitus saunat hyvinvointi elämykset luonto

Tervetuloa Rahgamo Resortiin

 

Lue lisää!

Arjan haastattelu / Hulluna Huittisiin

Lauttakylä lehti 20210608

MyHuittinen – Onko sinun unelmasi asua kylässä?

 

Tutustu Elämänmakuisia matkoja -blogiin myös Facebookissa , Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.

Elämänmakuisia matkoja voi seurata myös Bloglovin’ ja Blogit.fi kautta.

 

Lue lisää kotimaan luontokohteista:

Turun seudun ihanat luontoreitit x 10

Päiväretki Kurjenrahkan kansallispuistoon

Västerön vaellusreitit Merenkurkun saaristossa

Raippaluoto ja Björköby hurmaavine Svedjehamn -kalastajasatamineen Merenkurkun saaristossa

Ahvenanmaan saaristokierros

Saariston lumoa Ahvenanmaan rengastien varrella Kumlingessa

Lappon saaristolaiselämää

Ihana purjehdus Saaristomerellä

Ruka ja Oulangan Kansallispuisto

Valtavaaran huiputus Kuusamossa

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 03/06/2021 at 23:05

  Varsinkin nuo luontokuvat näyttävät todella kauniilta. Myös minun isovanhempani ovat kotoisin Huittisista, joten pitäisi itsekin tutustua siinä mielessä kaupunkiin paremmin. Myös hyvä opiskelukaveri oli/on kotoisin sieltä.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 04/06/2021 at 11:26

   Kiitos kommentista, Mikko!
   Onpa hauskaa, että juuret vievät samaan suuntaan 😊
   Kannattaa käydä tutustumassa paikallisiin kyliin, kaunista luontoa ja yllättävän paljon muutakin nähtävää riittää.

 • Reply Stacy Siivonen 07/06/2021 at 06:58

  Huittisissa olen poikennut ohimennen, siellä näkyin nimittäin turkinkyyhky. Huittisten lähellä oleva Puurijärvi-Isosuon ankallispuisto on pitkään ollut minun sankolistallani.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 11/06/2021 at 22:22

   Tuonne kansallispuistoon itsekin haaveilen pääseväni! Huittisissa on muutenkin kaunista luontoa ja jopa ”erämaata”.

 • Reply Maapalloilija 07/06/2021 at 07:43

  Huittinen ei ole sellainen paikka, jonne tulisi mieleen suunnitella reissua. Siksi on hyvä, että näitä vaihtoehtoja tuodaan esiin näin mielenkiitoisesti 🙂

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 11/06/2021 at 22:24

   Kiitos kommentista!
   Huittisilla on paljon enemmän potentiaalia, mitä äkkiseltään ajattelisi. Paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa sekä kaunista luontoa.

 • Reply Anne | Elämää Nomadina 08/06/2021 at 13:28

  En ole minäkään Huittisissa käynyt, mutta näyttäähän sielläkin olevan monenlaista, hulluttelusta luonnonrauhaan. 🙂 Upealta näyttää tuo suomaisema auringonlaskun aikaan!

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 11/06/2021 at 22:25

   Niinpä! Huittinen yllättää monipuolisuudellaan. Ja suo auringonlaskun aikaan oli huikea kokemus <3

 • Reply Pirkko / Meriharakka 10/06/2021 at 16:53

  Melkein voisin lähteä tuonne tuon museokoululuokan takia! Kyllä Suomessakin selvästi on kohteita vaikka kuinka – tämä ei olisi mitenkään ylettömän kaukanakaan.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 11/06/2021 at 22:27

   Kiitos kommentista!
   Museokoululuokka vei mukavasti vanhan koulun tunnelmaan, ja päretalo aivan huikea kotimuseo, se kannattaa katsastaa samalla 🙂
   Näissä ei vaan ole normaalisti ovet auki, eli pitää sopia käynnit etukäteen, mutta varmasti onnistuu.

 • Reply Teija / Lähdetään taas 12/06/2021 at 06:37

  Olen käynyt paljon Porissa ex-miehen kanssa hänen kotiseudullaan, mutta koskaan ei tullut käytyä Huittisissa. Saa nähdä, tuleeko käytyäkään, kun ei sinne suunnalle ole nyt muuta asiaa. Näyttää kyllä kauniilta!

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 16/06/2021 at 13:44

   Kiitos kommentista! Huittinen kyllä pääsi yllättämään upealla luonnollaan ja viihtyisillä kylillään, joten kannattaa poiketa, kun siellä suunnalla liikkuu 🙂

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista 12/06/2021 at 21:00

  Suomesta pulpahtelee silloin tällöin kaupunkeja, joista ei tiedä, että ne ovat kaupunkeja ja sitten ei osaa sijoittaa niitä kartalle mitenkään. Huittinen on minulle juuri sellainen. Tällaiset jutut lisäävät vain janoa tutustua Suomeen paremmin. Kivan näköinen majapaikka teillä.

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 16/06/2021 at 13:48

   Kiitos! Huittinen on mukavasti Turun, Tampereen ja Porin muodostaman kolmion keskellä 🙂 Suomessa on kyllä paljon upeita paikkoja, joista ei juuri mitään tiedä, Huittinenkin pääsi yllättämään monilla hienoilla paikoilla, vaikka siellä suunnalla olen melko paljon aiemminkin liikkunut.

 • Reply Anna - Tämä matka -blogi 13/06/2021 at 07:29

  Olipas mielenkiintoinen infopläjäys Huittisista. Huittisten hirvenpää on hyvinkin tuttu. Olen sen nähnyt museossa ja muistelen, että vesistoksesta on tehty myös postimerkki.

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 16/06/2021 at 13:51

   Kiitos! Hirvenpää oli mulle myös muotona tuttu, postimerkkikin kuulostaa tutulta, mutta juuri mitään muuta en siitä tiennytkään, joten oli kiva itsellekin kuulla ja lukea siitälisää 🙂

 • Reply Aila ja Juha 13/06/2021 at 07:32

  Onpa Huittisissa paljon nähtävää! Olen tainnut vain muutaman kerran ajaa ohi edes miettimättä pysähtymistä. Kiitos vinkeistä, ehkäpä vielä joskus pysähdynkin. Aila

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 16/06/2021 at 13:52

   Kiitos kommentista!
   Kiva, jos löytyi uusia kohteita ja vinkkejä 🙂
   Huittinen pääsi kyllä yllättämään itsenikin todella positiivisesti, vaikka seutu oli ennestään jonkin verran tuttua.

 • Reply Petra 13/06/2021 at 15:09

  Tosi kivan näköistä ja tuli paljon uutta tietoa. Kiva blogi!

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 16/06/2021 at 13:53

   Kiitos paljon kommentista ja kiva, että löytyi jotain uutta! 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami 14/06/2021 at 10:20

  Hyvä muistutus siitä, että kannattaisi välillä tutkia mitä kaikkea mielenkiintoista matkan varrelta löytyy, eikä ajella laput silmissä ohi niin kuin Suomenhevoset raveissa 🙂 Olen Huittisten ohi ajellut ainakin tuhannen kertaa, mutta en oikein ole tutustunut siihen kunnolla kertaakaan. Näköjään pitäisi, tässä tuli hyviä vinkkejä!

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 16/06/2021 at 13:54

   Kiitos, kiva kuulla, että löytyi uusia vinkkejä 🙂 Kannattaa kyllä pysähtyä, etenkin maaseutu ja luonto ovat todella viehättäviä.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.