Ruissalo Kuuva luontopolku Turku luontokohde

Turun seudun ihanat luontoreitit x 10

Turussa ja ympäristössä on ihania luontopolkuja ja -reittejä, joilla pääsee luonnon helmaan nauttimaan ympäristön kauneudesta. Tässä kymmenen omaa suosikkiani, joilla kaikilla (Alppiruusupuistoa lukuun ottamatta) on yhteinen piirre – veden läheisyys, joka tuo oman lisänsä upeisiin luontoelämyksiin. Eniten nautin luonnon rauhassa antaessani katseen pyyhkiä ulapan yli kaukaisuuteen ja kohti taivaanrantaa.

1)   Katariinanlaakso

Eniten tieni on kuljettanut minua Katariinanlaakson mereltä tuoksahtaviin maisemiin, jylhien kallioiden ja vanhojen arvopuiden katveeseen. Tärkeitä paikkoja polun varrella ovat myös penkki ja kalliot meren rannassa, joista voi katsella salmen yli kotiin päin Hirvensalon suuntaan. Monta kertaa olen siellä lenkin yhteydessä istuskellut, ihaillut maisemia ja haaveillut tai pohdiskellut nauttien meritunnelmasta ja sen samalla sekä rauhoittavasta että äärettömiä mahdollisuuksia avaavasta tunteesta.

Luontopolun pituus luonnonsuojelualueella on parin kilometrin verran. Reittiä pystyy kuitenkin helposti pidentämään jatkamalla kuntopolkuja pitkin vaikkapa Lausteen tai Ilpoisten suuntaan, tai luontopolkua pitkin lintutornin suuntaan ja Kaarinaan Pyhän Katariinan poluille asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Katariinanlaakson vieressä on myös melontakeskus ja pieni ranta, josta voi laskea pienen veneen vesille. Läheinen päiväkoti, entinen kartano, seisoo ylväänä mäen päällä ympäristöä katsellen.

Katariinanlaakson luontopolku

 

Katariinanlaakso luontopolku Turku luontokohde

Katariinanlaakson luontoa

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Katariinanlaakso luontopolku Turku luontokohde syksy ruska

Katariinanlaaksossa ruskan aikaan

 

2)   Ruissalo

Ruissalo lienee tunnetuin Turun luontokohde ja siellä onkin useampi vaihtoehto valittavissa ympäri saarta risteilevistä reiteistä. Kansanpuiston maisemissa upeat vanhat huvilat uimahuoneineen tuovat tuulahduksen menneen maailman loistosta. Uimarannalla tepastelee kesällä usein laumoittain hanhia ja jätökset hieman hillitsevät halua jäädä rannalle istuskelemaan tai pulahtaa uimaan. Ruisrockin aikaan linnut tosin siirtyvät väenpaljouden ulottumattomiin.

Kansanpuiston rantaan pääsee kesäaikaan kätevästi vesibussilla Aurajokirannasta bussilipun hinnalla. Matkalla voi poiketa Telakkarannassa maistuvalla pizzalla ja viehättävässä sisustuskaupassa tai vaikkapa Hirvensalossa nauttimassa Airisto Segelsällskapin venesataman merellisestä tunnelmasta. ASS kotisatamassa on myös mukava Terrassen ravintola ja sup-lautoja vuokrattavana. Suppailu vaikkapa vastarannalle Ruissaloon ei vie kauaa, kunhan varoo vilkasta vesiliikennettä.

Luontopolulle pääsee kätevästi myös Kasvitieteellisen puutarhan luota tai ravintola Honkapirtin vierestä. Kasvitieteellinen puutarha on mukava käyntikohde ympäri vuoden viidakon tunnelmineen ja rehevine puutarhoineen. Honkapirtiltä saa lounaan lisäksi makeaa tai suolaista välipalaa.

Luonnonläheisin luontopolku Ruissalossa kulkenee Kuuvan upeissa merimaisemissa. Kalliolla kiipeillessä merituulen tuivertaessa tukkaa näkymät ovat silmiä hivelevän kauniit. Täällä tunnen tulleeni perille meren äärelle. Viehättävä kesäkahvila Villa Kuuva vuonna 1852 rakennetussa huvilassa ihanine herkkuineen on käymisen arvoinen.

Ruissalossa on myös Saaronniemen uimaranta ja monipuoliset palvelut, leirintäalue ja saunatilat, Ruissalon kylpylä ja muita ihania kesäkohteita ja –kahviloita, joten alue on maineensa ansainnut upeana luonto- ja virkistyskohteena.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ruissalon luontoreitit

 

Ruissalo Kuuvan rannassa luontopolku Turku luontokohde

Ruissalossa

 

Ruissalo Kuuvan rannassa luontopolku Turku luontokohde Ruissalon kasvitieteellinen puutarha

Kasvitieteellisessä puutarhassa Ruissalossa

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3)   Aurajokilaakso

Aurajokilaakson upeissa, vanhoissa kulttuurimaisemissa Halistenkoskelta Liedon suuntaan kulkee Virnamäen luontopolku. Halistenkoskella kosken pauhua on mukava katsella ja vaikkapa kalastella sallittuina aikoina. Joelle pääsee mukavasti myös melomaan kanootin tai sup-laudan vuokraamalla. Mukavan Padolla-kesäkahvilan herkut ovat niittäneet mainetta Turussa. Ensi kesänä Padolla-kahvilan tilalla aloittaa Kakku-Anne Liedosta.

Perinnemaisemassa näkyy usein hevosia laiduntamassa. Luontopolun varrella on opastauluja ja muinaisjäännöksiä kuten kuppikiviä ja rautakauden hautapaikkoja. Aurajoen ylittävä kävelysilta vie joen toiselle puolelle lähelle Kuralan kylämäen maisemia. Viime kesänä jokirantaan luonnon keskelle oli tuotu pieni pöytä kukkakimppuineen ja pari tuolia sekä ripustettu keinu maisemasta nauttimiseen. Ihana idea! Täällä mieli lepää ja kiire kaikkoaa.

 

Aurajokilaakso Halinen luontopolku Turku kajakki vuokraus luontokohde

Aurajokilaaksoa Halisissa

 

Aurajokilaakso luontopolku Turku luontokohde kansallismaisema Halinen

Kansallismaisemissa Aurajokilaaksossa

 

4)   Naantalin Luolalanjärvi

Naantalissa Luolalanjärven ympäri kulkeva luontopolku oli minulle viime kesän uusi tuttavuus. Reitti on mukavan luonnonläheinen lukuun ottamatta tien vartta kulkevaa pätkää, missä joutuu kävelemään melkoista vauhtia ohi pyyhältävien autojen lähellä. Reitin pituus on kolmisen kilometriä ja matkan varrella on kaksi lintutornia lintujen tarkkailuun ja miksei myös maisemien ihasteluun. Rehevän järven yli menee kapea, mutta mukava kävelylaituri.

 

Naantali Luolajanjärvi luontopolku koiran kanssa luontokohteet Turun ympäristö

Luolajanjärven luontopolulle Naten kanssa

 

Luolajanjärven silta

 

5)   Raision Alppiruusupuisto

Raisiossa on useampi luontopolku, joista ihan kaikkiin en ole vielä tutustunut. Alkukesän kukinta-aikaan Raision alppiruusupuisto on henkeäsalpaavan kaunis ympäristö kävelyretkelle. Toinen toistaan upeammat rhodot kukkivat värikkäinä pensaina vanhojen mäntyjen katveessa. Puistossa kävellessä voi vain hämmästellä kukkien runsautta ja upeaa väriloistoa. Ehdottomasti vierailun arvoinen kohde!

 

Raisio Alppiruusupuisto luontopolku Turun lähellä luontokohde

Raision Alppiruusupuistossa

 

Raisio Alppiruusupuisto luontopolku Turun lähellä luontokohde

Raisio Alppiruusupuisto kukinta-aikaan

 

6)   Raision sataman luontopolut

Raisionlahden poukamassa sataman lähellä, Pernon telakan rantaa vastapäätä on mukavia luontopolkuja metsäisissä ja merellisissä maisemissa. Timalipolulle pääsee mukavasti vierasvenesatamasta ja reitti kiertää vajaan 4 kilometrin pituisen matkan osin lähellä merenrantaa. Matkan varrella on myös pieni uimaranta, josta voi ihailla vastapäisellä telakalla valmistuvia hienoja risteilyaluksia. Toiseen suuntaan lähtevä Uikkupolku on vielä itselläni testaamatta.

 

Raision sataman luontopolut Timali-polku luontokohde

Raision Tiimali-polku

 

Raision sataman luontopolut Timali-polku luontokohde

Raision satamaa

 

7)   Haunisten allas

Haunisten allas Raisiossa on tekojärvi, jota on käytetty raakavesivarastona. Luontopolku kiertää altaan ympäri sen rantoja mukaillen. Pituutta reitillä on noin 3,5 kilometriä. Pääreitiltä voi poiketa myös pienemmille poluille, joita alueella risteilee. Itse kuljen mieluiten lähellä rantaa järvimaisemista nauttien. Tyynellä säällä heijastuu veden pintaan hienoja kuvioita kallioista ja rannassa olevista puista. Järvi on suosittu lintubongauspaikka. Marraskuisen retkeni varrelle osui viisihenkinen joutsenperhe, joiden nousu lentoon oli upeaa katsottavaa.

Parkkipaikalta kumpaan tahansa suuntaan lähdettäessä löytyvät lähistöltä eväspaikat laavuilla, joilla voi myös vaikkapa grillata. Vieressä on myös käymälät ja polttopuita saatavilla. Myötäpäivään reittiä kierrettäessä sen loppupäässä on myös hiekkateitä, joita kyltin mukaan hevosetkin saavat käyttää. Alueella on myös 18-reikäinen frisbee-golf rata.

 

Raisio Haunisten luontopolku koiran kanssa luontokohde

Haunisten luontopolulla

 

Raisio Haunisten luontopolku koiran kanssa luontokohde

Haunisten allas

 

8)   Littoisten järven kierros

Littoisten järvi sijaitsee Kaarinan ja Liedon alueella. Järven kauniissa maisemissa kulkee vajaan kolmen kilometrin mittainen luontopolku. Järven rannalla on kolme uimarantaa ja asuinkäyttöön muutettu Littoisten komea, vanha verkatehdas. Ensimmäisen oman kotini ostin aikoinaan Littoistenjärven ympäristöstä, ja alueella onkin edelleen tärkeä osa muistoissani. Henkeäsalpaavan kauniita auringonlaskuja järven yllä rakastan.

 

Littoisten järvi luontopolku luontokohde

Littoisten järvi

 

Verkatehdas Littoisten järvi luontopolku luontokohde

Littoisten Verkatehdas

 

9)   Kurjenrahkan kansallispuisto

Kurjenrahkan kansallispuistosta ja ihanasta Savojärven kierroksesta voit lukea lisää aikaisemmasta blogikirjoituksestani.

 

Kurjenrahkan kansallispuisto luontopolku Turun lähellä luontokohde

Kurjenrahkan pitkospuut

 

Kurjenrahkan kansallispuisto luontopolku Turun lähellä luontokohde

Kurjenrahka Savojärven kierros

 

10)  Kuusiston linnanrauniot ja Kappelimäen luontopolku

Kuusiston piispanlinnan raunioiden maisemissa kulkee luontopolku ylös Kappelinmäelle. Se on helppo yhdistää vierailuun linnanraunioilla muutaman sadan metrin päässä. Luontopolulla on pituutta vajaa kaksi kilometriä ja se kulkee pääosin lehtimetsässä nousten ylös mäelle näköalapaikalle, josta avautuvat näkymät Kuusistonlahdelle ja laajalle ympäristöön. Ylhäällä on myös taukopaikka.

 

Kuusiston linnanrauniot luontopolku Kaarina Turun lähellä luontokohde

Kuusistossa

 

Kuusiston linnanrauniot luontopolku Kaarina Turun lähellä luontokohde

Kappelinmäki Kuusisto

 

Lue lisää kotimaan luontokohteista:

Päiväretki Kurjenrahkan kansallispuistoon

Västerön vaellusreitit Merenkurkun saaristossa

Raippaluoto ja Björköby hurmaavine Svedjehamn -kalastajasatamineen Merenkurkun saaristossa

Ruka ja Oulangan Kansallispuisto

Valtavaaran huiputus Kuusamossa

Ahvenanmaan saaristokierros

Lappon saaristolaiselämää

Saariston lumoa Ahvenanmaan rengastien varrella Kumlingessa

Ihana purjehdus Saaristomerellä

 

Tutustu Elämänmakuisia matkoja -blogiin myös Facebookissa , Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.

Elämänmakuisia matkoja voi seurata myös Bloglovin’ ja Blogit.fi kautta.

 

Kuvat (c) Elämänmakuisia matkoja blogi

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 02/04/2021 at 20:23

  Tässä olikin varsin kattava yhteenveto Turun alueen luontokohteista. Aiemmilta vuosilta useampi kohde oli tuttu, mutta erityisesti esimerkiksi useampi Raisiossa oleva kohde oli itselleni tuntematon. Vähän pidemmällä Salossa oleva Teijon kansallispuisto on myös kiva kohde.

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 03/04/2021 at 21:53

   Kiitos, kiva kuulla, että löytyi uusiakin reittejä.
   Teijo on kyllä erittäin mukava kohde myös. Ja Mathildedahlin kylä siinä vieressä on viehättävä.

 • Reply Eveliina / Reissukuume 06/04/2021 at 00:11

  Turku best! Omaan blogiinkin rustasin aikoinaan vastaavanlaisen listauksen, josta suurin osa näistä sinunkin mainitsemista reiteistä löytyy 🙂

  Tällaiset koosteet ovat kuitenkin mielestäni tosi mielenkiintoisia ja hyödyllisiä, sillä niistä saattaa löytyä uusia tuttavuuksia 🙂 Ja varsinkin näin korona-aikana on kiva löytää lähiseuduilta uusia reittejä tallattavaksi.

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 09/04/2021 at 10:11

   Kiitos!
   Turussa ja ympäristössä löytyy kyllä paljon ihania paikkoja tutkittavaksi 🙂
   Tykkään myös tutkia uusia paikkoja lähiseuduilla, joten usein tulee hyviä vinkkejä muiden kautta 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka 08/04/2021 at 13:17

  Näissä löytyi jo tuttujakin paikkoja, ihan aikoinaan lemppareitakin, kuten juuri Ruissalo.
  Aurajokilaaksokin on kiva, joskus aikoinaan on tehty lenkkejä sen maisemissa siten, että toista rantaa yläjuoksulle päin ja toista sitten takaisin.

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 09/04/2021 at 10:14

   Kiitos kommentista!
   Kiva, jos löytyi sekä uutta että tuttua. Ruissalo on kyllä hurmaava, näinä aikoina siellä on kuitenkin usein aika paljon väkeä liikkeellä, joten välillä on kiva poiketa myös vähemmän tunnetuilla poluilla 🙂

 • Reply Anna K. - Kaukaa haettua 09/04/2021 at 22:45

  Ehkä vähän nolottaa, mutta en ole koskaan käynyt näistä yhdestäkään ja vain Ruissalo nimenä tuttu. 😀 Turku itsessäänkin on jäänyt mulle hyvin tuntemattomaksi, oon tainnut pari kertaa yöpyä siellä. Mutta kesäkaupunkina kiinnostais kyllä, varsinkin kun ei ulkomaille pääse.

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 10/04/2021 at 21:33

   Tervetuloa Turkuun, täällä on paljon kaikkea mukavaa nähtävää kyllä!
   Kesäinen Turku etenkin on ihana, kun vielä saadaan keskustan remonttikin valmiiksi.
   Ruissalossa pääsee myös ihan omaan tunnelmaan 🙂

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 11/04/2021 at 09:30

  Kaunis tuo Raision alppiruusupuisto! Tein hetki sitten puutarhamatkailuun liittyvän postauksen ja moni vinkkasi tuota Raisiota. Pitääpäs kyllä alkukesästä käydä tuolla, jos osutaan Turun suunnille.

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 16/04/2021 at 22:32

   Kiitos, se on kyllä upea kukinta-aikaan!
   Olisi ihanaa, jos kukinta kestäisi pidempään niin ehtisi paremmin kauempaakin tulla ihastelemaan. Toivottavasti kuitenkin onnistuu! 🙂

 • Reply Outi| Nattura-blogi 11/04/2021 at 09:39

  Voi vitsi, kaikki kohteet näistä käymättä! Kurjenrahkaa on kehuttu ihan hurjasti eli sinne menen varmuudella tänä vuonna m

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 16/04/2021 at 22:27

   Kiva, jos löytyi uusia reittejä! Toivottavasti pääset kokeilemaan ainakin Kurjenrahkaa tänä kesänä. Muut reitit ovat lähempänä kaupunkia niin niihin pääsee usein näppärästi vaikka iltakävelylle. 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami 14/04/2021 at 22:10

  Hyvä yhteenveto Turun lähistön luontokohteista, ja itselle varsin kiinnostava! Olen aika paljon Turussa liikkunut, mutta luontokohteissa olisi petraamista. Yllätyinkin, kun olin kuitenkin näistä 4/10 kiertänyt ja pari on ollut suunnitelmissa – olkoon se merkkinä rakkaudestani Turkua kohtaan 🙂 Eiköhän näistä tule pari kesällä kierrettyä, sen verran aikaa siellä aion viettää. Eli tämä oli hyvä postaus itselle – thx!

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 16/04/2021 at 22:30

   Kiitos, kiva kuulla, että viihdyt Turussa ja löytyi hyviä vinkkejä Turun seudulle 🙂
   Osa on mukavia vaikka iltalenkille, osassa taas voi hyvin viettää aikaa vaikka pidempäänkin.
   Mukavaa kesän odotusta, päivä päivältä ollaan lähempänä kesää! 🙂

 • Reply Teija / Lähdetään taas 04/05/2021 at 21:30

  Hieno kooste! Täytyykin pistää muistiin Turun visiittiä varten!

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 06/05/2021 at 10:07

   Kiitos paljon! Kiva kuulla, että vinkeistä oli iloa 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa 05/05/2021 at 17:48

  Turun suunnalla tuli käytyä usein työn puolesta ennen koronaa ja kaupunki on suht tuttu, mutta luontokohteita en ole koskaan kierrellyt. Kurjenrahkan kansallispuisto kiinnostelisi näistä eniten. Hyvä tietää myös, että osan näistä pääsee kävelemään ihan iltakävelynä.

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 06/05/2021 at 10:10

   Kiitos kommentista. Turun seudulla on paljon ihania luontokohteita. Näistä suurimman osan ehtii kiertää vaikka illalla töiden jälkeen tai muun päiväohjelman yhteydessä. Kurjenrahkassa menee sitten helposti pidempäänkiin 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.