Valtavaaran huiputus Kuusamo talvella palovartijan maja talvireitti

Talvinen Valtavaaran huiputus Kuusamossa

Valtavaaran luonnonsuojelualue sijaitsee Rukatunturin naapurissa Kuusamossa ja siellä sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan korkein kohta. Sen huippu on jopa Rukan korkeinta kohtaa (490 m) korkeampi, 492 metriä. Kuvankauniin Valtavaaran huipulle patikointi talvisen auringonnousun aikaan oli ikimuistoinen elämys.

 

Valtavaaran huiputus Kuusamo Ruka talvella talvireitti vaellus

Valtavaaralla auringonnousun aikaan

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Valtavaaran huiputus Kuusamo Ruka talvella talvireitti vaellus

Valtavaaran talvireitti

 

Talvi Valtavaaran huiputus Kuusamo Ruka talvella talvireitti vaellus

Talvisia maisemia, Valtavaara

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valtavaaran Talvireitti (Valtavaara Winter Trail)

Valtavaaran patikointireitit lähtevät Saaruan pysäköintialueelta läheltä Itä-Rukan rinteitä. Osoite on Ahon Jussintie 7. Paikalla on taukotupa ja opastuskartta. Lähistöllä ovat myös Itä-Rukan palvelut ravintoloineen ja kauppoineen.

Talven retkeilyreittejä on useampia. Lyhyemmät reitit ovat helpompia ja Valtavaaran huipun kautta kiertävä Talvireitti (Winter Trail) on patikointireiteistä vaativin. Talvireitin pituus on noin 5,5 kilometriä ja se kierretään vastapäivään. Reitin varrella on hyvä opastus.

Me lähdimme matkaan ennen auringonnousua ja kuljimme reippaasti melko kireän aikataulun vuoksi (tytöllä oli yliopiston etäkurssi alkamassa keskipäivällä). Kuuden hengen ja kahden koiran seurueemme sai kulkea reitillä melko rauhassa. Vasta huipulla tapasimme muita retkeilijöitä, joista osa oli liikkeellä lumilautojen ja osa lumikenkien kanssa.

Reitin kulkuajaksi annetaan noin kolme tuntia, mutta me kuljimme sen reippaassa tahdissa ilman lumikenkiä tallaantuneilla poluilla reilussa parissa tunnissa (ilman pidempiä taukoja).

 

Valtavaaran huiputus Kuusamo Ruka talvella talvireitti vaellus

Valtavaaran Talvireitille lähdössä

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Valtavaaran huiputus Kuusamo Ruka talvella talvireitti vaellus lumiset puut tykkylumi

Lumipuita Valtavaaralla

 

Valtavaaran huiputus Kuusamo Ruka talvella talvireitti vaellus upeita maisemia

Upeat maisemat Valtavaaralta

 

Nousuja ja kauniita puita auringonkajossa

Reitin alkuosa oli vaativin. Korkeita nousuja oli paljon ja ne olivat paikoittain myös jäisiä. Ensimmäinen kilometri oli pääosin ylöspäin kiipeämistä, mutta sen jälkeen helpotti ja matka jatkui jonkun aikaa melko tasaisella maalla. Alun nousujen palkintona olivat huikeat maisemat aamunkajossa.

Kuljin silmät pyöreänä ihastellen käkkäräisten puiden lumen alle muodostuneita hienoja muotoja. Rukan ja Kuusamon puut ovat varmasti maailman kauneimpien joukossa, erityisesti auringon kajastaessa hentoa, viileän sävyistä valoaan niiden läpi! Kamera lauloi ja sormet jäätyivät. Rakastuin lähtemättömästi Valtavaaran, Rukan ja Kuusamon uskomattoman upeisiin maisemiin yli laaksojen ja tunturien sekä henkeäsalpaavan kauniisiin puihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Valtavaaran huiputus Kuusamo Ruka talvella talvireitti vaellus lumiset puut tykkylumi

Valtavaaran upeita puita

 

Valtavaaran huiputus Kuusamo Ruka talvella talvireitti vaellus lumipuut tykkylumi

Tykkylunta Valtavaaralla

 

Valtavaaran huiputus Kuusamo Ruka talvella talvireitti vaellus lumen peittämät puut

Lumen peittämät puut, Valtavaara

 

Palovartijan maja huipulla Valtavaaran huiputus Kuusamo Ruka talvella talvireitti vaellus

Palovartijan maja Valtavaaran huipulla

 

Valtavaaran huipulla tunnelmallinen palovartijan maja

Noin tunnin rankan kiipeämisen jälkeen saavuimme Valtavaaran kodalle, jonka sisällä on myös tulentekopaikka. Kota oli varattu ja korona-aikaan välttelimme menemästä sisälle samaan aikaan muiden kanssa. Hieman kun vielä jaksaa nousta rinnettä ylöspäin, pääsee ihan huipulle ja suloiselle Valtavaaran päivätuvalle, joka on entinen palovartijan maja. Majan sisällä on vieraskirja, jonne kannattaa käydä raapustamassa nimensä ja päivämäärä, jolloin on vuoren valloittanut.

Huipulla tuulee, mutta maisemat ovat huikean hienot. Auringonnousun sinertävässä ja vaaleanpunertavassa valossa keltainen pallukka loistaa kajoaan kauniisti tunturien alapuolella. Tunnelmallisen majan huurteiset seinät ovat kuin satukirjasta. Opastuskyltit ovat jäähuurteen peitossa, mutta neuvovat meitä jatkamaan matkaa alaspäin takaisin lähtöpaikalle.

Luin etukäteen useamman neuvon ottaa mukaan pulkka, jolla alaspäin laskisi nopeasti. Toisilla näytti olevan lumilaudat, joilla niilläkin lasku taitaa jostain kohdin onnistua. Muutamassa kohdassa teinit kokeilivat liukua takamuksellaan alaspäin (pakko kai tunnustaa, että jossain kohdin reissua taisin itsekin pienen pätkän kokeilla), ja kyllähän se toki matkantekoa nopeuttaa, mutta ei kovin miellyttävältä tunnu. Jatkamme siis matkaa patikoiden ja nopeastihan se alaspäin meneekin. Paluumatkan varrelle osui myös laavu lammen rannalla.

Lähes tuossa tuokiossa olemme takaisin parkkipaikalla ja tyttö ehtii luennolleen. Nelijalkaiset ystävämme kipittävät matkan mukana reippaasti, välillä hieman nahistellen ja haukahdellen (vanhus ei meinaa jaksaa nuoren leikkiyrityksiä). Mökillä uni kuitenkin reissun jälkeen maistuu koirillekin!

 

Valtavaaran huiputus Kuusamo Ruka talvella talvireitti vaelluslaavu Valtavaaran lampi

Laavu Valtavaaran lammella

 

Valtavaaran huiputus Kuusamo Ruka talvella talvireitti vaellus huipulla Luka-koira

Luka Valtavaaran huipulla

 

Valtavaaran huiputus Kuusamo Ruka talvella talvireitti vaellus huipulta maisemat

Maisemia, Valtavaaran huiputus

 

Valtavaaran huiputus Kuusamo Ruka talvella talvireitti vaellus palovartijan maja huipulla

Palovartijan majalla Valtavaaran huipulla

 

Kiitollisuus valtaa sydämen

Kuusamo kauniine luontoineen ja upeine maisemineen valloitti sydämeni. Olen äärimmäisen kiitollinen, että pääsin nauttimaan näistä mieleenpainuvan mahtavista maisemista. Luonnon kauneus ja huikaisevat maisemat koskettavat aina sieluani.

Ei ole kohdallani itsestäänselvyys, että pystyin tuon vaativan vaelluksen ilman ongelmia tekemään. Reilu kahdeksan vuotta sitten opettelin ratsastusonnettomuuden jälkeen uudelleen kävelemään ja paljon muuta. Muistan vielä, kuinka iloitsin ensimmäisestä kerrasta, kun kävelin yksin koiran kanssa noin 500 metrin matkan läheisen koulun ympäri, kun sekin oli vaatinut paljon sisua ja monen kuukauden harjoittelun. Vaikka tänä päivänä arki sujuu hyvin, on vielä joitain asioita, joita joutuu välttämään, ja kova rasitus on yksi niistä. Vaativa vaellus hurjine nousuineen sujui kuitenkin mukavasti ja alle matkan aika-arvioiden. Mahtavaa!

 

Valtavaaran maisemia Valtavaaran huiputus Kuusamo Ruka talvella talvireitti vaellus

Valtavaaran maisemia

 

Valtavaaran huiputus Kuusamo Ruka talvella talvireitti vaellus perhe Valtavaaran huipulla

Perhettä Valtavaaran huipulla

 

Valtavaaran huiputus Kuusamo Ruka talvella talvireitti vaellus

Valtavaara

 

Lisää Rukasta ja muista talvi- ja luontokohteita

Lue lisää Rukan upeista elämyksistä sekä muista talvikohteista ja ihanista luontokohteista esimerkiksi näistä jutuista:

Talvisia elämyksiä Itä-Rukan kauniissa maisemissa

Åre – nähtävää ja koettavaa

Päiväretkellä Åresta Norjan Trondheimiin

5 vinkkiä talviseen Tallinnaan teinien kanssa

Turun seudun ihanat luontoreitit x 10

Päiväretki Kurjenrahkan kansallispuistoon

Västerön vaellusreitit Merenkurkun saaristossa

 

Tutustu Elämänmakuisia matkoja -blogiin myös Facebookissa , Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.

Elämänmakuisia matkoja voi seurata myös Bloglovin’ ja Blogit.fi kautta.

 

* Kaikki kuvat © Elämänmakuisia matkoja blogi *

 

Valtavaaran maisemat ja lumiset puut Valtavaaran huiputus Kuusamo Ruka talvella talvireitti vaellus

Valtavaaran maisemat ja lumiset puut

 

Lumisia puita Valtavaaran huiputus Kuusamo Ruka talvella talvireitti vaellus

Lumisia puita Valtavaaralla

 

Tykkylumi puut Valtavaaran huiputus Kuusamo Ruka talvella talvireitti vaellus

Tykkylunta, Valtavaara

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 06/02/2021 at 19:35

  Kyllä on kauniit maisemat! Täytyy yrittää itsekin ehtiä tuolla käymään, vaikka aluksi olin ajatellut vain Pientä Karhunkierrosta. Toisaalta varmaan Riisitunturilla pitkälti samankaltainen maisema, jossa ainakin tukee käytyä.

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 07/02/2021 at 14:22

   Kiitos, on kyllä hienot, talviset maisemat tuolla Valtavaaralla!
   Pienen Karhunkierroksen reiteillä käytiin osin myös, mutta kokonaan ei tällä kertaa ehditty sitä kiertää. Kaunista sielläkin! Itse haluaisin (Pienelle) Karhunkierrokselle ruska-aikaan, talvella ainakin Valtavaara ja Riisitunturi ovat upeita. Valinnanvaraa riittää!

 • Reply Kohteena maailma / Rami 08/02/2021 at 03:31

  RukaKuusamo on suosikkikohteeni niin talvella kuin kesällä aktiivilomailuun Suomessa! Kävin kesällä Valtavaaralla maastopyörällä (teknisesti laavulle piti jättää fillarit ja loppumatka kävellen huipulle), ja sieltä oli tosi upeat näkymät. Kaunis paikka, sinne tosiaan olisi kiva patikoida Rukalta, nyt tosiaan tuli ajeltua eFatbikella taka-kautta, niin ei maisemmallisesti ole ollenkaan samanlaista kuin jalkaisin.

  Täytyy tuosta teidän ”perhepotretista” sanoa, että aika perinteiset Suomen kansallisasut eli mustaa päällä kaikilla 🙂 Olemme vaatetukselta varsin tummaan pukeutuva kansa, mikä on silmiinpistävä ero moneen muuhun eurooppalaiseen kansaan talvivarustuksissaan. Viime aikoina itse hommannut tarkoituksella muutaman värikkäämmän takin retkeilyyn, mutta suurin osa tummia vaatteita itselläkin edelleen – varmaan kaikki housut ainakin.

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 13/02/2021 at 16:26

   Kiitos kommentista!

   Valtavaara on varmasti upea myös kesällä ja syksyllä ruskan aikaan. Hauska tuo fatbike, kiva, että silläkin pääsee ylös tuntureille! Itse en tuota edes tullut ajatelleeksi niin hyvä, että mainitsit.

   Hah, tuo meidän sävy sävyyn mustaa on kyllä hauska sattuma, mutta tosiaan niin tyypillistä Suomessa. Naurettiin, kun joku kommentoi kuvaa (jossa me kaikki ja molemmat koirat), että hyvä, että edes koirissa on vähän muutakin väriä 😀 Tosin toinen koirakin on pääosin musta.. 😊

 • Reply Sini matkakuumeessa 08/02/2021 at 21:12

  Kauniit talvimaisemat. Varmasti huikea fiilis , kun sait ylitettyä itsesi.

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 13/02/2021 at 16:27

   Kiitos paljon! Maisemat on tosiaan upeat ja oli mahtavaa, että kaikki sujui hyvin 🙂

 • Reply Anne / Elämää Nomadina 09/02/2021 at 15:52

  Kauniita kuvia upeista maisemista, tosi tunnelmallista. Ja tuollaisen toipumisprosessin jälkeen upea saavutus, tsemppiä myös jatkoon! Itse olen vuosia sitten kavunnut Valtavaaran päälle Karhunkierroksen merkeissä syksyllä ja komeaa oli silloinkin, mutta talviretkellä ei ole tullut käytyä, vaikka Ruka tuttu talvikohde onkin.

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 13/02/2021 at 16:30

   Kiitos paljon! Valtavaara ja Karhun kierros olisi varmasti upea myös syksyllä! Silloin tekisi mieleni myös noihin maisemiin. Talvellakin on kyllä huippuhienoa!

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi 10/02/2021 at 15:14

  Mä olen käynyt tuolla moottorikelkalla muutamaan otteeseen. Aivan ihastuttava paikka kertakaikkiaan.

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 13/02/2021 at 16:31

   Valtavaaralta on kyllä tosi upeat maisemat! Moottorikelkalla varmaan jännä reitti myös,

 • Reply Merja / Merjan matkassa 10/02/2021 at 16:36

  Kauniita kuvia ja ihanat maisemat! Kuusamon suunnilla en ole paljoa pyörinyt mutta pitäisi ehdottomasti mennä. Mainitsit, että menitte katsomaan auringonnousua. Mihin aikaan aurinko nousee noilla leveyksillä?

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 13/02/2021 at 16:40

   Kiitos kovasti!
   Itselläni oli myös eka kerta Kuusamossa ja Rukalla (vähän matkan päässä Suomussalmella olen käynyt aiemmin, mutta en tuolla). Mutta ihastuin kovasti, ja toivon pääseväni pian takaisin!
   Tammikuun alussa aurinko nousi puoli 10 ja 10 välillä. Nyt päivät on jo pidentyneet, mutta tuolloin ehti hyvin liikkeelle jo ennen auringonnousua.

 • Reply reetaeevi 10/02/2021 at 21:19

  Koillismaa on yksi suosikkipaikoistani Suomessa. Valtavaaran huiputuksesta on kokemuksesta vain kesäaikaan, kertaalleen Rukan puolelta ja kertaalleen olen kulkenut Konttaisen suunnasta vaaraa kohti. Toissa viikolla sivuutin ja ihailin vaaraa Vuosselin lenkin varrelta suksien kera, mutta talvihuiputus jäi odottamaan myöhempään ajankohtaan. Hienoa, että pystyit kiipeämisen tekemään ja sain sen käsityksen, että nautit maisemista täysin. Mukavaa kevättalven aikaa!

  • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 13/02/2021 at 16:43

   Kiitos, oli kyllä upea reitti ja maisemat ja kaikki meni hyvin!
   Hurmaava on tuo Kuusamon alue kyllä, sinne pitää päästä uudestaankin!
   Ladut Vuosselin suunnassa ovat hienot myös, oli varmasti upeat hiihtoreitit.
   Ihanaa alkavaa kevättä!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.