Riikan risteily nähtävää Riika - palatsit

Kokemuksia Riian risteilyltä ja vinkkejä Riikaan

Tämän koronakesän uutuutena ovat olleet Tukholman risteilyt korvanneet Riian risteilyt Silja Serenadella. Kahden yön risteily mahdollistaa päivän vierailun Riiassa. Kauniissa kaupungissa hurmaavat mm. ihana vanha kaupunki, upeat jugend ja art nouveau -arkkitehtuurin helmet sekä meren läheisyys ja kaupunkia halkova joki risteilyineen. Latvia on koronan kannalta turvallisimpia maita.

 

Riika ristelily, nähtävää - Riika satama

Riika – satamaa

 

Helsinki-Riika risteily, nähtävää - Vanha kaupunki vanhimmat talot Kolme veljestä

Kolme veljestä, Riika

 

Helsinki Riika risteily, nähtävää - jokiranta, Riika

Jokirantaa, Riika

 

Risteillen päiväksi tai pidemmäksi aikaa Riikaan

Tallinkin Riian risteilyt Helsingistä jatkuvat näillä näkymin useampana päivänä viikossa ainakin tammikuuhun asti. Esimerkiksi viikonlopun risteily lähtee perjantaina klo 16 aikaan ja palaa sunnuntaina klo 11 jälkeen.  Perillä Riiassa ollaan kuutisen tuntia. Satama on vain vartin kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista, joten sinne ehtii mukavasti päiväristeilynkin aikana.

Aikataulujen puitteissa onnistuu myös muutaman päivän hotelliristeily tai pidempi matka Latviaan tutustumaan. Auto tai pyöräkin kulkee tarvittaessa mukana autokannella. Tallinkin oma Tallink Hotel Riga on kiva ja kohtuuhintainen neljän tähden hotelli. Olimme siellä muutama vuosi sitten pari yötä, ja hotelli oli mukava ja sijainti näppärä. Parkkihalli tosin jäi mieleeni hankalana ajettavana, vaikka se muuten oli kätevä.

Meillä tämä vierailu kaupungissa taisi olla neljäs ja risteilykin Riikaan jo kolmas. Aiempina vuosina kaupunkiin on tehty vain joitain harvoja risteilyjä, mutta koronatilanteen ja -rajoitusten vuoksi Latviaan on turvallisempi matkustaa kuin Ruotsiin, joten laivojen aikatauluja ja ohjelmaa on uusittu. Vaihtoehtoisesti omalla autollakin matka Tallinnasta Riikaan sujuu jouhevasti ja matkalla voi poiketa mm. Pärnun rantakaupungin hiekkarannoille. Normaaliaikoina suoria lentoja on ainakin Helsingistä ja Turusta Finnairilla ja Air Balticilla.

 

Riika risteily, nähtävää - Vanha kaupunki, talot ja palatsit

Upea Riika

 

Helsinki Riika risteily, nähtävää - upeat jugend-talot, Riika

Hienoa arkkitehtuuria, Riika

 

Helsinki Riika risteily nähtävää, merellinen Riika satama

Merellinen Riika

 

Vinkkejä Riikaan ja Jurmalaan

Jos haluaa järjestettyä ohjelmaa, voi osallistua yhdistetylle kiertoajelulle ja -kävelylle tai vaikkapa varata kuljetuksen läheiseen vanhaan rantakaupunkiin Jurmalaan ja takaisin. Lapsetkin saattavat innostua vierailusta Riian eläintarhassa, jonne myös pääsee kuljetuksella.

Vanhaan kaupunkiin kävelee noin vartissa. Rantaa pitkin kävely tuo tuulahduksen merellistä raikkautta ja maisemat siltoineen ja pyöreine rakennuksineen henkivät eurooppalaista tunnelmaa. Hieman pidempi reitti Elizabetes ielua pitkin Alberta ielalle tuo esiin Riian kauneimmat rakennukset jugend ja art nouveau -helmineen. Täällä jokainen talo on omanlaisensa, upea ilmestys! Rakastan vanhoja kaupunkeja ja kaunista arkkitehtuuria, ja reitin varrelle osuu toinen toistaan hienompia rakennuksia, jotka saavat silmät suureksi ja kameran laulamaan. Ei ihme, että Riikaa kutsutaan Baltian Pariisiksi! Kaupunki on kyllä huumaavan kaunis ja henkii omanlaista jylhää arvokkuuttaan.

Vanhan kaupungin nähtävyyksistä käymisen arvoisia ovat ainakin Raatihuoneentori kahviloineen ja kauniine taloineen, mm. 1300-luvulta peräisin oleva Mustapäiden talo, upeat kirkot ja katedraali, Kolmen veljeksen talot jugend-ajalta, sekä Vapauden patsaan ympäristö jokirantoineen ja -risteilyineen hurmaavat.

Jurmalan rantakaupunki henkii osin entisen Neuvostoliiton aikakauden tunnelmaa. Osa rannan vanhoista puutaloista on saanut uuden elämän uudistettuna, mutta mukaan mahtuu vielä myös menneen loistonsa kadottaneita.  Tällä kertaa emme ehtineet Jurmalaan, mutta aiemmalla automatkallamme makuhermojamme hivelivät aivan rannassa sijaitsevan Bar & Grill 36. Linen kauniisti tarjoillut herkut viihtyisässä ympäristössä.

Joulun aikaan hurmaavat ihanat Riian joulumarkkinat. Ensimmäinen vierailuni Riikaan oli joulun aikoihin vuosia sitten ja markkinoiden tunnelma vei mukanaan. Ihanat pienet, tunnelmalliset kojut, taidokkaat käsityöt, maistuvat herkut ja ihanat jouluiset koristeet jättivät jälkensä sydämeen. Sinne haluaisin vielä uudelleen, toivottavasti korona ja maailmantilanne antavat mahdollisuuden!

Lue lisää vinkkejä Riikaan esimerkiksi Tallinkin paikallisen risteilypäällikön suosituksista ja Rantapallon Riian kohdeoppaasta.

 

Riika risteily, nähtävää: Mustapäiden talo Vanha kaupunki, Raatihuoneen tori

Mustapäiden talo, Riika

 

Riika risteily, nähtävää: jugend-talot, Vanha kaupunk

Riikan upeita jugend-taloja

 

Riika risteily, nähtävää: Vapauden patsas, Vanha kaupunk

Vapauden patsas, Riika

 

Riika ristelily, nähtävää - Riika nimikyltti vanhassa kaupungissa

Riika – Vapauden patsaalla

 

Korona-ajan rajoitukset laivalla ja Riiassa

Meidän vierailumme Riiassa osui vielä koronakesän rauhallisempaan aikaan. Vasta risteilymme aikoihin ja sen jälkeen alkoivat tartuntamäärät taas Suomessakin kasvaa kovemmalla vauhdilla. Latviassa tilanne oli myös rauhallinen ja tartuntoja jopa vähemmän kuin Suomessa. Siitä huolimatta mietin pitkään, lähdemmekö risteilylle laisinkaan ja olin jo perumassa sitä. Lopulta kuitenkin mukava hytti ja tyttären päätös lähteä sittenkin mukaan houkuttelivat ja päätimme lähteä matkaan.

Satamassa ja laivalla oli runsaasti muistutuksia turvaväleistä ja käsidesiä saatavilla. Kuulutukset kertoivat rajoituksista myös useaan otteeseen. Väkeä otetaan vähemmän risteilyille, samoin määriä on rajoitettu sekä siirtymisissä että laivan ravintoloissa ym, joten mukana olleita, ruuhkia varten varattuja kasvomaskeja emme kokeneet tarvitsemamme. Turvavälit pitivät hyvin, eikä pahoja ruuhkia päässyt syntymään missään.

Laivan pubissa käväisin hetken, mutta siellä oli kuitenkin niin tiivis tunnelma, että se ei houkutellut vaan päätin siirtyä toisaalle.  Samoin iltashow’n aikana ravintolassa viereemme olisi halunnut pariskunta istumaan, mutta pyysin heitä jättämään kahden metrin turvavälin, mistä rouva ei erityisemmin ilahtunut. Ruokaravintoloissa seurueita ei sekoitettu vaan jokaisella oli oma pöytä ja välimatkaa muihin.

Riiassa vietimme päivän ulkosalla ja terasseilla, joten lähempiin kosketuksiin emme joutuneet kenenkään kanssa. Onneksi sää suosi ja helleviikonloppu meni mukavassa kelissä sekä perillä että laivalla. Kukaan meistä ei ole matkan jälkeenkään saanut mitään oireita, joten toivottavasti säästyimme vaaroilta.

 

Silja Serenade Riikan risteily Junior suite olohuone

Silja Serenade Junior suite, olohuone

 

Silja Serenade kannella, Riikan risteily

Sumussa Silja Serenaden kannella

 

Riika risteily, nähtävää - Vanha kaupunki, talot ja ravintolat

Vanhaa kaupunkia, Riika

 

Risteilyn ja Riian parhaat palat

 • Tällä kertaa matkustimme Silja Serenaden ihanassa Junior Suitessa (n. 45 m2), joten tilaa oli mm. makuuhuoneen, olohuoneen ja poreammeen verran. Vaahtokylpy poreissa hemmotteli lempeästi ensimmäisen työviikon jälkeen.
 • Riian upeat jugend-talot ja kaunis arkkitehtuuri hämmästyttävät ja ihastuttavat kerta toisensa jälkeen.
 • Koko viikonlopun merellisyys sekä laivan kannella auringosta nauttien että Riian rantakadulla.
 • Herkulliset (kasvis)ruoat sekä Serenaden Tavolata-ravintolassa että Riian vanhassa kaupungissa. Myös laivan Bon Vivant -ravintolan pöytiin tarjoiltu aamiainen mm. tomaatti-mozzarella-munakkaineen ja amerikkalaisine pannukakkuineen hiveli makuhermojani.
 • Aiemmilta Riian matkoilta muistiin ovat piirtyneet vanhan kaupungin ihanat joulumarkkinat ja rantakaupunki Jurmalan mukava tunnelma ja loistava 36. Line -ravintola.
 • Riika on lähellä ja silti niin erilainen ja hurmaavan upea!

 

 

Helsinki-Riika risteily, nähtävää - Vanha kaupunki

Vanhaa kaupunkia, Riika

 

Riika risteily - nähtävää: Vanha kaupunki, jugend-talot

Vanhan kaupungin taloja, Riika

 

Helsinki Riika risteily, nähtävää - Vanha kaupunki, kirkot, Riika

Vanhan kaupungin kirkkoja, Riika

 

Helsinki Riika risteily, nähtävää, 36. Line ravintolasuositus Jurmala

36. Line ravintolassa, Jurmala

 

Majoituksia, Riika

Majoituksia Riiassa löydät esimerkiksi:

(* Yhteistyölinkki: Elämänmakuisia matkoja -blogi voi saada pienen osuuden komissiosta, jos varaat linkin kautta, mutta itse et maksa mitään ylimääräistä. Näin tuet kotimaista työtä ja Elämänmakuisia matkoja -blogin jatkoa, kiitos.)

Tutustu Elämänmakuisia matkoja -blogiin myös Facebookissa , Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.

Elämänmakuisia matkoja voi seurata myös Bloglovin’ ja Blogit.fi kautta.

 

Riika risteily - nähtävää: Vanha kaupunki

Vanhassa kaupungissa, Riika

 

Helsinki Riika risteily, nähtävää - Vanha kaupunki, Riika

Vanhassa kaupungissa, Riika

 

Helsinki Riika risteily, nähtävää - Vanha kaupunki, Riika puistoja

Riiassa on paljon puistoja

 

Silja Serenade Helsinki Riika risteily Tavolata ravintolasuositus

Silja Serenade, Tavolata-ravintolassa

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Marika / Matkalla Missä Milloinkin 17/08/2020 at 14:03

  Kuten tästäkin kirjoituksesta huomasi, omilla teoilla ja valinnoilla pystyy olennaisesti vaikuttamaan tautiriskiin. Hienoa, että muistutit kanssamatkustajia turvaväleistä ja asiasta ei ole syytä närkästyä. Innostuin kirjoituksesi myötä Riikan joulumarkkinoista, olisi hienoa päästä käymään niissä!

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 22/08/2020 at 10:26

   Kiitos, kyllä jokaisen omat valinnat vaikuttaa riskiin aika paljon, vaikka tietysti silti voi olla huonoa tuuria ja kaikkeen ei voi vaikuttaa. Riikan joulumarkkinat on ihanat! Toivon myös pääseväni sinne vielä 🙂

 • Reply Anna 17/08/2020 at 21:22

  Riika on tuttu paikka ja siellä olisi kiva päästä taas käymään. Hienoa, että noita laivareittejä on muuallekin kuin Tallinnaan ja Tukholmaan. Tuo laiva sviitti näyttää tosi hulppealta ja viihtyisältä!

  • Reply Lentoonlähdössä by hannamarielina 18/08/2020 at 10:53

   Ihanalta kaupungilta vaikuttaa ja kuinka upeita rakennuksia! Oispa kiva lähteä tuolla käymään vaikka joulun aikaan tai miksei muulloinkin.

   • Reply elamanmakuisiamatkoja 22/08/2020 at 10:29

    Riika on kaunis upeine rakennuksineen ja joulumarkkinoilla ihana tunnelma, suosittelen 🙂

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 22/08/2020 at 10:28

   Kiitos, Riika on ihana ja sviitti oli kyllä aika hulppea 🙂 Mun mielestä myös tosi hienoa, kun on otettu ohjelmaan uusia vaihtoehtoja tilanteen mukaan, Riian risteily oli oikein mukava vaihtoehto. 🙂

 • Reply Anna K. - Kaukaa haettua 18/08/2020 at 13:14

  Minäkin olin just Riiassa ja tykkäsin kovasti! Sopivan kokoinen kävelijän kaupunki, silti paljon nähtävää ja kauniita taloja. Näissä sinun kuvissa oli paikkoja joita en nähnyt, ihastuttavia yksityiskohtia taloissa.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 22/08/2020 at 10:30

   Kiitos! Riika yllättää joka kerta positiivisesti, helposti löytyy uusia hienoja paikkoja 🙂

 • Reply Maapalloilija 19/08/2020 at 07:28

  Kiitos hyvistä vinkeistä, ehkä sitä voisin itsekin risteillä Riikaan.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 22/08/2020 at 10:31

   Kiitos! Riikan risteily on kyllä kiva vaihtoehto ja etenkin nyt, kun reissuvaihtoehdot on vähissä 🙂

 • Reply reetaeevi 20/08/2020 at 07:35

  Kävin Riiassa neljä vuotta sitten ja ihastuin kaupunkiin. Arkkitehtuuri, puistot ja kahvilat tulevat ensimmäisenä itselleni mieleen kun kaupungin nimi mainitaan. Vierailin myös kansallisessa taidemuseossa joka oli juuri avattu remontin jälkeen ja sitä voin kyllä suositella museoiden ystäville. Kansallisbaletti olisi kiinnostanut myös, ehkä sinne vielä jonain päivänä 😊

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 22/08/2020 at 10:33

   Riika kyllä hurmaa mm. juuri arkkitehtuurillaan, puistoillaan ja kahviloillaan 🙂 Kiitos myös museovinkeistä!

 • Reply Pirkko / Meriharakka 20/08/2020 at 17:06

  Pari kertaa on tullut kaupungissa käytyä, toisen kerran jo viime keväänä toteutetulla silloin erikoisristeilyksi kutsutulla Riikan risteilyllä. Kaupunki on kyllä mukana kohde lyhyellekin pistäytymiselle. Mainitsemasi joulumarkkinat jäivät oikein kutkuttamaan – kun muu matkailu voi hyvinkin olla vähäistä loppuvuonna, niin ehkä pitäisikin harkita sitä, jos vaikka Latvia vielä silloinkin olisi sallittujen kohteiden listalla!

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 22/08/2020 at 10:36

   Kiitos kommentista. Samaa itse mietin, toivottavasti pääsisi Latviaan vielä loppuvuonnakin niin joulumarkkinoilla olisi ihana taas pistäytyä! Päivässäkin ehtii jo paljon, tai sitten voisi toki jäädä useammaksikin yöksi , jos aikataulut antavat myöden.

 • Reply Periaatteen Nainen 22/08/2020 at 09:33

  Toivoisin, että mahdollisimman moni löytäisi ”uuden puolen” art nouveau-alueen; se vie arkkitehtuurissaan mielestäni voiton vanhastakaupungistakin 🙂 Hieno kaupunki, vietin siellä kesällä 9 päivää ja tuli ihanan tutuksi.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 22/08/2020 at 10:37

   Kuulostaa ihanalta tuo pitkä viereilu! Toivottavasti pääsee taas pian tutustumaan lisää kaupungin eri puoliin 🙂

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista 22/08/2020 at 18:05

  Ihania taloja. Kauniiden ja vanhojen talojen ystävänä olen vakuuttunut siitä, että Riika olisi minulle ihan passeli kaupunki. Ja sitten vielä nuo joulumarkkinat. Voisi olla aika hyvä kombo 🙂

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 24/08/2020 at 20:33

   Kiitos! Varmasti pitäisit Riiasta ja etenkin joulumarkkinoiden aikaan tunnelma on hurmaava. Suosittelen! 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.