Svedjehamn kalastajakyla nahtavaa Merenkurkun saaristo

Suomen pisintä siltaa Merenkurkun saaristoon

Raippaluodon silta on Suomen pisin silta. Se vie Unescon luonnonperintökohteeseen Merenkurkun saaristoon ja Suomen neljänneksi suurimpaan saareen, Raippaluotoon. Raippaluodossa ja sen pengertiellä yhdistetyssä naapurisaaressa Björkössä nähtävää riittää komean sillan lisäksi: mm. Raippaluodon ja Björköbyn vanhat puukirkot, idyllinen kalastajakylä Svedjehamn, Saltkaret-näkotornin hulppeat merimaisemat sekä saariston kauniit luontopolut ja vaellusreitit.

 

Raippaluodon silta Merenkurkun saaristoon

Raippaluodon silta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Merenkurkun saaristo Raippaluodon sillalta nahtavaa

Näkymät Raippaluodon sillalta

 

Merenkurkun saaristo Unescon maailmanperintöluettelossa

Upea Merenkurkun saaristo on kansainvälisessä Unescon maailmanperintöluettelossa Suomen ainoa luonnonperintökohde.  Matalavetisessä ja kivikkoisessa Merenkurkun saaristossa maankohoamisnopeus on yksi maailman nopeimmista. Siellä sekä Ruotsin Korkearannikolla voi parhaiten kokea ja ymmärtää viimeisimmän jääkauden aiheuttamaa maankohoamista.

Merenkurkun saaristo näyttäytyy pitkälti alkuperäisenä ja koskemattomana kauniine luontoineen, häikäisevän sinisine merineen, viehättävine punavalkoisine kylineen ja perinteisine venevajoineen. Saarilta löytyy kuitenkin myös kattava valikoima erilaisia palveluja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Saltkaret nakoalatorni Svedjehamn Raippaluoto Bjorko Merenkurkun saaaristo

Näköalat Saltkaret näköalatornista

 

Raippaluodon sillalla Merenkurkun saaristo

Raippaluodon sillalla

 

Raippaluodon silta

Raippaluoto oli itsenäinen kunta vuoteen 1973 asti. Kuntaliitoksen jälkeen Raippaluoto ja Björkö liitettiin Mustasaareen, Vaasan naapuriin. Raippaluodon silta valmistui vuonna 1997 lauttaliikennettä korvaamaan. Silta on edelleen Suomen pisin silta. Pituutta komealla sillalla on 1045 metriä.

Sillan yli kävelee leveää kevyen liikenteen kaistaa pitkin parissakymmenessä minuutissa. Saaristomaisemat ja massiiviset siltarakennelmat ovat komeat. Juuri ennen siltaa mantereelta tullessa on Fjärdskär uimaranta, lasten leikkipaikka, viihtyisä grillauspaikka pöytineen sekä pieni näköalatorni. Valitettavasti puut ovat osin kasvaneet näköalan eteen, eikä siltaa näe tornista kokonaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Fjardskar uimaranta Raippaluodon silta

Fjärdskär grillipaikka ja näköalatorni

 

Berny's ravintola ja kahvila, Raippaluodon silta, Mustasaari, Merenkurkun saaristo

Berny’s ravintola Raippaluodon sillan kupeessa

 

Maailmanperintöportti ja ravintola Berny’s Raippaluodon sillan kupeessa

Heti Raippaluodon sillan jälkeen sijaitsee Merenkurkun saariston vierailukeskus Maailmanperintöportti sekä ravintola ja kahvila Berny’s. Maailmanperintöportti kertoo maailmanperinnön historian tarinaa ja järjestää näyttelyitä. Sieltä saa myös vuokrata polkupyöriä ympäristöön tutustumiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Berny’s tarjoilee mm. maistuvaa lounasta kohtuuhintaan tyylikkäässä ravintolassa ja isolla terassilla meren äärellä sillan kupeessa. Oma lohiannokseni 13 euron hintaan tarjoiltiin pöytään ja oli oikein maistuva. Buffetista hyviä lounasannoksia sai kympillä. Berny’sillä on myös pieni kahvila ja lisäksi se järjestää yrityksille ja ryhmille mm. risteilyjä Merenkurkun saaristoon, juhlia sekä saunailtoja.

 

Björkobyn kirkko, Mustasaari, Merenkurkun saaristo nähtävää

Björkobyn kirkko

 

Björkobyn kirkko, Mustasaari, Merenkurkun saaristo nähtävää

Keisarinna Marian mukaan nimetty Björköbyn kirkko

 

Björkobyn kirkko, Mustasaari, Merenkurkun saaristo nähtävää

Historian havinaa, Björköby

 

Hurmaava kalastajakylä Svedjehamn

Raippaluodon sillalta on parisenkymmentä kilometriä Björköbyhyn ja idylliseen Svedjehamnin kalastajakylään. Saaret yhdistää meren yli kulkeva pengertie. Björköbyn maisemassa korostuvat sievät punavalkoiset talot, ja myös kylän vanha, vuonna 1859 rakennettu, keisarinna Marian mukaan nimetty puukirkko sulautuu ympäristön sävyihin.

Svedjehamin satamassa tunnelmaa luovat vanhat, punaiset kalastajavajat ja perinteinen kahvila-ravintola Salteriet vanhoine puuveneineen ja kalastustarvikkeineen. Tänne ovatkin heinäkuisena päivänä yllättävänkin monet löytäneet tiensä ja parkkipaikalla on autoja runsaasti. Satamaa on mukava kierrellä aistimassa ja kuvaamassa merellistä tunnelmaa ja idyllisiä venevajoja.

 

Svedjehamn kalastajakylä venevajoja, Björköby, Raippaluoto Mustasaari Merenkurkun saaristo

Svedjehamn venevajoja

 

Svedjehamn kalastajakylä venevajoja, Björköby, Raippaluoto Mustasaari, Merenkurkun saaristo

Ravintola Salteriet, Svedjehamn

 

Svedjehamn kalastajakylä ravintola Salteriet, Björköby, Raippaluoto Mustasaari, Merenkurkun saaristo nähtävää

Ravintola Salteriet, Svedjehamn

 

Hulppeat näköalat Saltkaretin näköalatornista

Svedjehamnista on noin 800 metrin kävelymatka Saltkaretin näköalatornille. Läheltä löytyvät myös hyvin merkityt luontopolut ja vaellusreitit. Tornin vierellä ovat wc:t sekä polttopuuvarasto, josta voi ottaa polttopuita mukaan läheiselle grillipisteelle vaikkapa eväsmakkaroiden paistoon.

Tummanharmaa torni on yllättävän tyylikäs ja moderni. Torniin kiivetään monia puisia portaita pitkin, ja matkan varrella on tauluja kertomassa näköaloista sekä ikkunoita, joista voi kurkistella avautuvaa huikeaa maisemaa. Ylös torniin kiipeäminen kannattaa ehdottomasti, sillä ylhäältä avautuvat hulppeat maisemat neljään eri suuntaan. Saltkaretin näköalatorni onkin mielestäni Merenkurkun saaristossa huippunähtävyys, jota ei kannata jättää väliin!

Maisema on monimuotoinen yhdistelmä vihreää metsää ja huikean sinisenä hohtavaa merta. Svedjehamnin kalastajakylä on osa maisemaa, ja häikäisevät merimaisemat saavat lähes haukkomaan henkeä. Meriteitse Uumajaan on vain 60 kilometriä ja Ruotsin rannikko lähes siintää taustalla.

 

Svedjehamn kalastajakylä venevajoja, Björköby, Raippaluoto Mustasaari, Merenkurkun saaristo

Svedjehamn, Merenkurkun saaristo

 

Saltkaret näköalatorni, Björköby Raippaluoto Mustasaari nähtävää, Merenkurkun saaristo

Saltkaret näköalatorni

 

Saltkaret näköalatorni Svedjehamn Raippaluoto Björkö Mustasaari Merenkurkun saaristo nähtävää

Saltkaret näköalatornista näkymiä

 

Lasi-iglut Raippaluodossa

Me emme aikomuksista huolimatta tällä kertaa valitettavasti ehtineet tutustua Raippaluodossa sijaitsevaan, upeita saaristolaiselämyksiä etenkin yrityksille ja yhteisöille tarjoavaan Kalle’s Inniin. Kalle’s Inn valittiin vuonna 2018 Vuoden matkailuyrittäjäksi. Sen huikeat majoituspaikat lasi-igluineen ja monipuolisine juhla- ja elämysjärjestelyineen olisi ollut mielenkiintoista nähdä. Toivottavasti toisella kertaa pääsemme katsastamaan myös tämän manner-Suomen läntisimmäksi autolla saavutettavaksi pisteeksi mainitun kohteen.

 

Svedjehamn kalastajakylä venevajoja, Björköby, Raippaluoto Mustasaari, Merenkurkun saaristo

Svedjehamn, Merenkurkun saaristo

 

Luontopolut, Svedjehamn Björkö, Raippaluoto Mustasaari Merenkurkun saaristo vaellus

Luontopolkua, Svedjehamn ja Natte

 

Lue lisää

Merenkurkun saariston vaellusreiteistä ja luontopoluista voit lukea lisää Luontoon.fi -sivuilta. Lue myös Västerön vaellusreitin keväisistä kokemuksistamme. Merenkurkun saaristosta on kirjoittanut muutama vuosi sitten myös mm. Elämää ja matkoja -matkablogi.

Kokemuksia Turun lähellä sijaitsevasta Kurjenrahkan kansallispuistosta, Turun ympäristön luontoreiteistä, Kuusamon Valtavaarasta, Ahvenanmaan saaristokierrokseltaLappon saaristolaiselämästä, hurmaavasta Kumlingesta Ahvenanmaan rengastien varrella sekä ihanasta purjehduksesta Saaristomerellä löydät blogista.

Tutustu Elämänmakuisia matkoja -blogiin myös Facebookissa , Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.

Elämänmakuisia matkoja voi seurata myös Bloglovin’ ja Blogit.fi kautta.

 

Arja ja Natte, Elämänmakuisia matkoja, Raippaluodon silta, Mustasaari Merenkurkun saaristo nähtävää

Arja ja Natte Raippaluodon sillan luona

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply Laura Linnea 13/07/2020 at 10:34

  Svedjehamn on niin upea! Olin työkeikalla siellä viime vuonna, tein juttua postisouduista ja veneitä odotellessa istahdin kahville laiturin nokkaan. Yksi parhaista työpäivistä ikinä. Harmillisen vähän Raippaluodossa tulee käytyä vaikka Vaasassa asuu, toiseen päähän kun keskustasta ajaa helposti 40-50 minuuttia. Pitääkin tehdä joku iltaretki taas Raippiksen puolelle ja käydä tsekkaamassa tuo näköalatorni ainakin, jos ei muuta.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 13/07/2020 at 15:51

   Kuulostaa ihanalta työpäivältä! Tunnelma lämpimänä päivänä laiturilla istuen, meren liplatusta kuunnellen.. vau!

   Näköalat on kyllä hienot tuolta. Itse kävin ekaa kertaa Svedjehamnissa, mutta tulen varmasti uudelleen. Meillä on mökki Vaasan saaristossa niin suht’ helposti onneksi pääsee käymään, vaikka Vaasasta onnistuu vielä helpommin 😊

 • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 13/07/2020 at 22:18

  Olipas kattava postaus jälleen kerran! Jostain syystä ihastuin myös tuohon Saltkaretin kuvaan, jonka olet ottanut näköalatornista 🙂 Merenkurkun saaristo ja Raippaluoto pomppasivat kyllä omalla ”pakko käydä” -listalla aika ylös. Toivottavasti ehtisin vielä kesäloman aikana siellä vierailemaan 🙂

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 14/07/2020 at 16:11

   Kiitos, kiva kuulla, että tykkäsit 🙂
   Saltkaret näköalatornista oli kyllä upeat näköalat neljään suuntaan, suosittelen!

 • Reply Melissa 13/07/2020 at 22:31

  Mielestäni olen äitini kanssa joskus 70-luvulla ollut tuolla, Raippaluodolla siis. Tosin nyt kun katselee kuviasi, niin haluan mennä kokemaan sen uudelleen.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 14/07/2020 at 16:14

   Kiva, Merenkurkun saaristossa on kyllä kaunista! Itse en ollut aiemmin käynyt Björköbyssä, Raippaluodon naapurisaarella, ja se oli kyllä kiva kokemus myös.

   • Reply Terhi 18/07/2020 at 09:26

    Raippaluodon sillan olen kyllä ylittänyt muutamaan kertaan, mutta enpä ole tarkemmin tutustunut ympäristöön. Tämä kirjoitus innost kyllä käymään. Nuo lasi-iglut kiinnostaisivat myös

    • Reply elamanmakuisiamatkoja 19/07/2020 at 22:01

     Kiva juttu, kiva kuulla! 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa 14/07/2020 at 12:10

  Noilla kulmilla en ole käynyt mutta hienoja paikkoja tuoltakin näköjään löytyy. Raippaluodon sillasta tulee aina mieleen monen vuoden takainen mökkireissu kaveriporukalla. Ajoimme veneellä Heinolan tähtisillan ali ja joku vieraista tokaisi sen muistuttavan Raippaluodon siltaa. Siitä lähti jutut laukalle ja puhuttiin raippaluodon reissusta vielä pitkään sen jälkeen 🙂

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 14/07/2020 at 16:16

   Kivoja muistoja Raippaluodosta siis kuitenkin 😉 Mutta suosittelen, kaunista saaristoa tuolla!

 • Reply Annukka 14/07/2020 at 13:41

  Upeilta näyttää nuo maisemat ja olisi ihan mahtavaa päästä ajamaan tuota siltaa avoautolla tuulen puhaltaessa. Avoautoo ei taida lähipiiristä keneltäkään löytyä, niin ehkä pyörälläkin pääsisi lähelle samaa fiilistä. 😀

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 14/07/2020 at 16:21

   Avoautolla ajelu Suomen pisimmän sillan yli tuulen tuivertaessa hiuksia kuulostaisi kyllä huipulta! Ehkä voisi vaikka mennä junalla Vaasaan ja vuokrata sieltä avoauton ja ajella Svedjehamniin? 🙂 Tosin tarvittaessa tuo reissu voisi onnistua myös pyörällä ja sekin kuulostaisi mukavalta 🙂

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY 15/07/2020 at 10:29

  Suomessa kyllä riittää näitä ihastuttavia saaristolaismaisemia, jotka pitäisi käydä omin silmin ihailemassa. 🙂 Ehdottomasti Merenkurkun saaristoon on päästävä jonain päivänä. Kiitos vinkistä Kalle´s Inniin, en ollutkaan kuullut siitä. Olisi ehdottomasti elämys majoittua siellä.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 15/07/2020 at 23:24

   Kiitos kommentista! Suomen saaristo on kyllä upea, itse rakastan sitä yli kaiken <3
   Kalle's Inn lasi-iglut kuulostavat kyllä houkuttelevilta 🙂

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa 15/07/2020 at 23:47

  Ihana lukea tämä postaus, varsinkin kun kirjoiteltiin IG:ssä siitä, että oltiin siellä samana päivänä! 😀 Mantereella satoi vettä ja ukkosti, mutta tuolla paistoi aurinko. Oli kyllä paljon autoja parkkipaikalla, uskonkin tämän paikan suosion lisääntyvän kotimaanmatkailun myötä. Upea paikka, ei sitä edes ehkä ymmärrä kuinka hieno se paikka on, kun on aina asunut tässä vieressä.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 17/07/2020 at 23:56

   Hei tuo oli kyllä niin hauska sattuma! 🙂 Ihana paikka on kyllä. Mulla oli tosiaan eka kerta Björköbyssä ja Svedjehamnissa, vaikka mökiltä on vain reilu tunti matkaa ja on tosi hienoja paikkoja!

   Just myös mietin, että harvoin sitä enää osaa niin innostua kotipaikan kaikista hienoista nähtävyyksistä, kun ne tulevat aikaa myöten niin tutuiksi. Niitä pitäisi tutkia näin ulkopuolisen silmin niin näkee sen kaiken ainutlaatuisuuden 🙂

 • Reply reetaeevi 18/07/2020 at 10:54

  Nämä ovat niitä paikkoja, joihin olisi edes kerran elämässään päästävä. Viehätyn kovin paljon tällaisista kohteista, joissa historia ja upeat luonnonmaisemat kohtaavat!

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 19/07/2020 at 21:58

   Kiitos kommentista, kiva kuulla! Merenkurkun saaristo on kyllä kaunista ja mukavia paikkoja siellä, joten toivottavasti pääset käymään 🙂

 • Reply Katja / Pinkkis 18/07/2020 at 21:42

  Oi että, siitä on ainakin 15v kun oon viimeks käynyt Raippaluodossa, pitäis ottaa ihan asiaksi kun voitais Kokkolasta käsin ihan hyvin tehdä päiväreissuna.
  Nuo rannikon kalastajakylät on kyllä niin ihania, useammissa niistä on tullut käytyä. Mutta tuo näkötorni ja patikkareitit olisi kokonaan uusia kokemuksia tuolla seuduin eikä ne toki muutenkaan maisemat tuolla kulu, niin nättiä on!

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 19/07/2020 at 22:00

   Totta, teillä on kohtuumatka päiväretkellekin, kiva juttu! Etenkin tuo Saltkaret näkötorni oli kyllä hieno, kannattaa poiketa, ja maisemat ovat kauniit 🙂

 • Reply Saila/ Sail Away 09/06/2021 at 10:36

  Moi! Kiitos todella kattavasta postauksesta! Tuli todella tarpeeseen kun etsin tietoa Vaasan saaristosta ☺️ Kaikki tarvittava löytyi täältä! 😊

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.