Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo merenrantaa

Västerön vaellusreitit Merenkurkun saaristossa

Västerö sijaitsee ruotsinkielisellä Pohjanmaalla Maxmossa (Maksamaalla) Merenkurkun saaristossa Vaasan pohjoispuolella. Luontopolut ja vaellusreitit ovat hyvin yhdistettävissä vaikkapa Pohjanmaan rannikkoseudun kierrokseen esimerkiksi Vaasa – Pietarsaari – Kokkola – Kalajoki -reiteillä. Myös Seinäjoelta Västerö on helposti saavutettavissa. Vaellusreitit myötäilevät rannikkoa ja jo matkalla pääsee merelliseen saaristolaistunnelmaan saarelta toiselle pikkukylien läpi ja kapeiden siltojen yli ajettaessa.

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, meren läheisyys saaristossa

Meri on lähellä saaristossa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, kivistä rannikkoa

Kivistä rannikkoa ja Natte-koira

 

Västerö Söderskatan vaelluspolut Meenkurkun saaristo

Västerö / Söderskatan

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Autolla, moottoripyörällä tai veneellä saaristokierrokselle

Västerö on parhaiten saavutettavissa omalla (tai vuokratulla) autolla, moottoripyörällä tai veneellä. Julkiset kulkuyhteydet saaristoon ovat melko harvassa, eikä vaellusreiteille asti pääse bussilla. Venekuljetusta luontopoluille tai retkiä läheisille Mikkelinsaarille, joissa on myös mahdollisuus lyhyempään vaellukseen, voi kysellä Särkimosta Varpista.

Pohjanmaan rannikkoseudun kaupungeista Västeröhön pääsee melko kätevästi. Matkan varrelle osuu mm. Maksamaan kylä kauppoineen ja lahden poukamassa sijaitsevine tunnelmallisine kirkkoineen.

 • Vaasasta Västerön luontopoluille matkaa tulee noin 50 kilometriä (alle tunti ajoaikaa)
 • Pietarsaareen on alle 90 km
 • Kokkolaan ajomatkaa on reilu 100 km
 • Kalajoen ihanat hiekkasärkät saavutat n. 180 km päässä
 • Seinäjoelle matkaa on n. 100 km
 • Alahärmän Huvivaltio Powerpark on n.75 km päässä

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, koira mukana, upeita vanjoja puita

Natte-koira pääsi mukaan vaeltamaan

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, kallioilla

Kallioilla ja kivillä oli mukava kiipeillä

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, kivistä rantaa

Kivillä hyppelyä

 

Västerön vaellusreitit ja luontopolut

Västerössä on eripituisia reittejä muutamasta kilometristä n. 14 kilometriin. Tarkan kartan reiteistä löydät täältä. Parkkipaikkoja on kaksi: eteläisempi Söderskatanintiellä ja pohjoisempi Equityntiellä. Eteläisellä reitillä pääsee mukavasti kiertämään pitkän matkaa meren- ja järvenrantaa myötäillen. Pohjoinen reitti on meiltä vielä testaamatta.

Me valitsimme reitin, joka lähti eteläiseltä parkkipaikalta, kiersi Söderskatanin ympäri ja jatkui Räsbådavikenin tulentekopaikan kautta Jätterholmsbrunnenin sillalle ja Söderskataträsken-järvenrantaa takaisin parkkipaikalle. Kierrokselle tuli matkaa 6 kilometriä ja aikaa kului kolmisen tuntia taukoineen.

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, meren läheisyys saaristossa

Luontopolkua metsän vihreydessä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, laituri rannassa

Laituri reitin varrella

 

Kaatuneita puita ja merenrantaa

Vaellusreitti kulki metsässä hyvin merkittyä, melko kapeaa polkua pitkin. Polku oli osin kivinen ja epätasainen, eikä siis sovi liikuntaesteisille tai jos liikkuminen luonnossa on hankalaa. Metsässä oli paljon isoja, kaatuneita puita, joista osa oli käyty katkaisemassa moottorisahalla polun kohdalta, mutta osa peitti polun. Myrskyn riepottelemien puiden ympäri oli muutamassa kohtaa hankala löytää polkua, mutta muuten reitti oli mukava ja luonnonläheinen. Kaatuneiden puiden runkojen kuljettaminen pois voi olla liikaa toivottu, sillä alueella ei kulje autoteitä. Se taas toisaalta lisää alueen rauhaa ja luonnonmukaisuutta.

Vähän väliä meri pilkisti puiden välistä ja matkan varrelle osui myös laituri, josta pääsi ihailemaan ympäröivää kaunista saaristoluontoa. Vedestä nouseville kiville ja kallioille oli hauska kiipeillä. Pienellä hiekkarannalla olisi päässyt uimaan ja järven reunalla sijaitsevalle penkille istuskelemaan, joten veden läheisyydestä pääsi mukavasti nauttimaan. Kauniita maisemia rakastan ja niitäkin reitin varrella oli runsaasti. Välillä näytti, että lähin rannikko on Ruotsissa asti. Ja niin toki onkin, Mikkelinsaaret ja muutama muu saari lähellä Ruotsin rannikkoa on vain välissä, mutta lähellä avomerta ja Uumajaa ollaan.

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, meren läheisyys saaristossa, ulkosaaristo

Ulkosaaristossa

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, meren läheisyys saaristossa , nuotiopaikalla

Nuotiopaikalla meren äärellä

Levähdyspaikat

Reitin varrelle osui kaksi levähdyspaikkaa, joissa oli mahdollisuus myös tulentekoon ja eväiden syöntiin. Koska suuntasimme ensin Söderskatanille, jätimme eväät myöhäisemmälle taukopaikalle Räsbådavikeniin. Tällä kertaa olisi kannattanut valita toisin. Toukokuinen päivä oli kaunis ja aurinkoinen, mutta Räsbådavikenissä tuuli mereltä oli vilpoisa. Teimme kuitenkin tulen ja paistoimme makkaraa ja lämmittelimme nuotion ääressä, joten taukokin kauniilla hiekkarannalla sujui mukavasti. Meillä oli omat puut ja sytykkeet mukana. Polttopuita ei paikalla olisikaan ollut, mutta risuja toki olisi voinut myös poltella.

Söderskatanin taukopaikalla oli tulentekopaikan lisäksi pöydät ja tuolit sekä kalastajan autiotupa, jota sai käyttää. Siellä voi halutessaan myös yöpyä (kahdet kerrosvuoteet) ja istuskella huonolla kelillä. Elämisen jälkiä näkyi ja seinät oli osin päällystetty vanhoilla sanomalehdillä. Ulkohuussi oli myrskyssä keikahtanut. Mökki sijaitsee mukavalla paikalla meren rannalla ja tällä kertaa sää oli parempi siellä; lähes tyyntä, eteläistä rannikkoa.

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, kalastajanmökki yöpymiseen ja lämmittelyyn

Kalastajanmökkiä voi käyttää yöpymiseen tai lämmittelyyn

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, kalastajanmökki

Kalastajanmökissä tupa ja makuuhuone kerrossänkyineen

 

Västerön vaellusreitin kokemuksia ja parhaat palat

Oma kokemuksemme Västerön vaellusreitistä Merenkurkun saaristossa oli positiivinen ja harmittelimmekin, ettemme olleet aikaisemmin reitillä käyneet, vaikka mökkimme sijaitsee lähellä. Edes mieheni, joka on täällä saaristossa koko ikänsä kesiä viettänyt, ei ollut reittiä aikaisemmin kulkenut, vaikka alueella on lapsesta asti liikkunut. Vaellusreitistö on saanut melko vähän huomiota ja opastus reitille on melko huomaamatonta.

 • Erityisesti Merenkurkun kauniit saaristolaismaisemat, koskematon saaristoluonto ja aito merellisyys ihastuttivat.
 • Myrskyn jäljet ja isot kivet poluilla välillä hankaloittivat kulkua, mutta hyväkuntoisille reitti ei ole haastava.
 • Meitä vastaan tuli toukokuisena perjantaina (helatorstain jälkeen eli monen viettämänä pitkänä viikonloppuna) kolmen tunnin aikana yhteensä kahdeksan henkeä, eli rauhassa sai kulkea.
 • Saaristossa ja luonnossa viihtyvälle vierailun arvoinen kohde!

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, luontopolku pitkospuut

Pitkospuilla

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo Jätterholmsbrunnen silta

Jätterholmsbrunnenin silta

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo Jätterholmsbrunnen silta

Toukokuista kukintaa sillan luona

 

Edit 17.07.2021

S/S Equityn muistomerkillä pohjoisella reitillä

Västerön vaellusreittien tutkiminen jatkuu pohjoisemmalla reitillä. Kun seuraa Equity Muistomerkin viitoitettuja kylttejä Österön tieltä, tulee Skatanin pohjoisemmalle parkkipaikalle, josta on vajaan kilometrin matka S/S Equityn muistomerkille. Muistomerkin luota pääsee jatkamaan matkaa pohjoiselle reitille, jossa on myös levähdyspaikka ja osin mahdollisuus kiertää polku eri reittiä takaisin.

Kivinen ja kapea polku metsän keskellä johdattaa seppelin ja Suomen lipun värisin nauhoin koristellulle muistopaikalle, jonka tarina herkistää.

S/S Equity oli saksalainen alus, joka toi vuonna 1917 Suomeen sodan aikana aselastin. Merenkurkun saariston kivisillä reiteillä tarvittiin suunnistamiseen apua ja paikallinen, taitava luotsi ohjasi aluksen venäläisiltä piilotellen yön pimeydessä ilman valoja rantaan, jossa paikalliset avustivat näyttämällä lyhdyin valoa sekä lastin purkamisessa ja kuljettamisessa eteenpäin, jotta Vapaussota voi alkaa.

Muistopaikkaa ympäröi Merenkurkun saaristolle tyypilliset kivet sekä merellä että maalla. Liikkuminen on hankalaa päiväsaikaankin – ei voi olla miettimättä, millaista se on ollut yön pimeydessä suuren lastin kanssa. Muistolaatan lisäksi paikalle on pystytetty lipputanko ja siellä pidetään muistotilaisuuksia tietyin väliajoin. Kunnioitettavaa!

 

S/S Equity muistomerkki luontopolku Västerö Merenkurkun saaristo Maxmo Vöyri

S/S Equity muistomerkki Västerö

 

S/S Equity muistomerkki luontopolku pohjoinen reitti Västerö Merenkurkun saaristo Maxmo Vöyri

Polku S/S Equity muistomerkille

 

Aitta S/S Equity muistomerkin luona luontopolku pohjoinen reitti Västerö Merenkurkun saaristo Maxmo Vöyri

Aitta muistomerkin luona

 

Lue lisää!

Lue kokemuksia myös

Raippaluodosta, Björköbystä ja Svedjehamninista Merenkurkun saaristossa,

Turun lähellä sijaitsevasta Kurjenrahkan kansallispuistosta,

Turun seudun ihanista luontoreiteistä,

Ahvenanmaan saaristokierrokselta,

kauniista Lappon saaresta Ahvenanmaalla,

hurmaavasta Kumlingesta Ahvenanmaan rengastien varrella,

upeasta Utön majakkasaaresta ulkosaaristossa,

Rukasta ja Kuusamon kauniista kansallispuistoista ja vaellusreiteistä

sekä upeasta purjehduksesta Saaristomerellä.

Tutustu Elämänmakuisia matkoja -blogiin myös Facebookissa , Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.

Elämänmakuisia matkoja voi seurata myös Bloglovin’ ja Blogit.fi kautta.

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, kaislikkoista maisemaa

Vaihtelevat maisemat

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, luontopolun varrella lampia

Veden läheisyyttä luontopolulla -merta, järvi, lampia

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo Söderskataträsken- järven rannalla

Söderskataträsken- järven rannalla

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Annan matkablogi 30/05/2020 at 22:12

  Kiitos ajankohtaisesta postauksesta. Tuo lyhyt reitti voisi ehkä onnistua meidän 4- ja 6-vuotiaiden kanssa. Ainakin jos evästä varaa tarpeeksi. Hauska tuo autiotupa, siellä olisi aika jännä yöpyä!

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 02/06/2020 at 17:50

   Kiitos kommentista!
   Ainakin lyhyin, reilun parin kilometrin mittainen kierros Söderskatanin ympäri onnistuisi varmasti lastenkin kanssa. Tuo kuuden kilometrin kierros voi olla pienille vähän raskas kyllä, vaikka molemmissa riittää nähtävää ja koettavaa ainakin kivalla säällä – ja hyvät eväät on tietty tärkeitä 🙂

 • Reply Leena Turkki 31/05/2020 at 16:58

  Kiitos informatiivisesta postauksesta. Paikasta löytyy näköjään kaiken kuntoisille ja ikäisille sopiva vaellusreitti reitti. Ja mitkä maisemat! Noissa tunnelmakuvissa sydän ja sielu lepää.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 02/06/2020 at 17:52

   Kiitos mukavasta kommentista!
   Merellisissä maisemissa ja rauhassa metsän keskellä sielu ja sydän kyllä lepää 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka 01/06/2020 at 18:45

  Ihan tuolle korkeudelle asti emme tänä kesänä taida päätyä, mutta joskus vielä. On nimittäin muutama majakka tuolta Vaasan tienoilta vielä bongaamatta, joten sillä reissulla sitten voikin miettiä muitakin aktiviteetteja tuolla suunnalla.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 02/06/2020 at 17:54

   Kuulostaa mukavalta suunnitelmalta 🙂
   Meilläkin suunnitelmissa tutkia ympäristöä ja ennen kaikkea saaristoa vielä lisää.
   Ja Vaasahan on ihana kaupunki!

 • Reply Teija / Lähdetään Taas 01/06/2020 at 18:45

  Näyttää hienolta! Ensin oli ongelma, että mitä tekisi, kun ei pääse ulkomaille tänä kesänä. Nyt näyttäisi tulevan ongelma, että mitä kaikkea ehtii näkemään, kun Suomessakin on niin paljon hienoja paikkoja.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 02/06/2020 at 17:56

   Kiitos! 🙂
   Se on kyllä niin totta, että Suomessakin nähtävää ja upeita paikkoja riittää vaikka kuinka. Hienoa, että kotimaan matkailu saa piristysruiskeen tässä muuten matkailualalle niin haasteellisessa tilanteessa.

 • Reply Katja 02/06/2020 at 16:28

  Tämä tärppi tulee kyllä ehdottomasti käyttöön! Viimeisen vuoden aikana on koitetu kovasti lähiseudun patikkareittejä koluta läpi, ja nyt rupeaa olemaan jo niin paljon käytynä että vois täältä Kokkolan alueelta laajentaa vähän kauemmaskin, uusiin maisemiin.
  Kiitos hyvästä infopaketista!

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 02/06/2020 at 18:00

   Kiitos, kiva, jos tästä oli iloa ja hyötyä! 🙂
   Kokkolasta ei ole kovin pitkä matka ajella Maxmoon, joten toivotaan, että onnistuu joku päivä 🙂

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 02/06/2020 at 21:47

  Yleensä kaupungit eivät Suomessa kovin paljoa itseä kiinnosta, mutta nuo muutamat Pohjanmaan kaupungit jostain syystä kuitenkin kiehtovat. Ei kuitenkaan vielä tarpeeksi, että olisi tullut lähdettyä. Tästä luontokohteesta en kuitenkaan ollut aiemmin kuullut ja se olisi varmasti helposti yhdistettävissä kaupunkilomaan ja tekisi reissusta monipuolisemman!

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 02/06/2020 at 22:17

   Pohjanmaan rannikolla on kyllä mielestäni tosi kivoja kaupunkeja. Vaasa on oma suosikkini, ja Kalajoki hiekkasärkkineen on myös kokemisen arvoinen. Vaasasta pääsee kätevästi myös Ruotsin puolelle, kun ajat taas paranevat, ja siellä riittää lisää tutkittavaa. Ehkä joku mukava yhdistelmä joku kerta löytyy 🙂

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY 03/06/2020 at 10:58

  Olipa ihanan kirkasta vettä! Ja tunnelma välittyi unettavan rauhallisena ja suloisena. Merenkurkun saaristo ja muutenkin tuo Pohjanmaan rannikko on kenties vähiten tuttua kolkkaa Suomesta minulle, mutta näihin maisemiin voisin hyvin mielelläni lähteä! 🙂

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 16/06/2020 at 20:41

   Kiva, että tunnelma välittyi! 🙂
   Suosittelen tutustumaan, hienoa seutua.

 • Reply kodinvaihtaja 04/06/2020 at 16:04

  Kerrassaan kaunista. Mutta aika kaukana, kun ajomatka Vaasaan ja takaisin aika pitkä. Mutta joskus kauniin eteen pitää nähdä vaivaa. Ja mietin miten paljon voidaan nähdä vaivaa ulkomailla johonkin kohteeseen pääsyssä. Suomessa olettaa, että kaikki on lähellä 😉

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 16/06/2020 at 20:44

   Kiitos! 🙂
   Onhan siellä kaunista, saaristossa yleensä on. Matkakin vaikka rannikkoreittiä pitkin on ihan mukava, joten jos mahdollista niin voi samaan reissuun koittaa yhdistää muutakin.
   Suosittelen 🙂

 • Reply Tiina / Ihana Ahvenanmaani 05/06/2020 at 14:35

  Kaunista luontoa, ai että!
  Kesällä 2009 olimme tuolla melomassa, 11 kuukauden ikäinen tytär nukkui komeasti päiväunet kanootin pohjalla, vuorottelimme aina kajakin ja kanootin käyttöä, kun porukalla olimme. Ikimuistoinen reissu.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 16/06/2020 at 20:45

   Kiitos! 🙂
   Vau, kuulostaa jännältä, varmasti ikimuistoinen kokemus!

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA 07/06/2020 at 11:50

  Minäpä olen tuolla 18-kesäisenä lomaillut <3 Siellä oli isäni työnantajan vapaa-ajan mökkejä, joissa muutamana kesänä kävimme. Todella kaunista paikkaa.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 16/06/2020 at 20:46

   Vau, ja kiitos! 🙂
   Hauska sattuma!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.