Ahvenanmaan saaristokierroksella

Korona-ajan mietteitä matkailusta ja sen tulevaisuudesta

Korona-pandemia on vaikuttanut meidän kaikkien elämään. Taidamme Suomessa olla vielä epidemian melko alkuvaiheessa, mutta rajoitukset ovat jo mullistaneet monen suunnitelmat ja arjen. Matkustaminen etenkin ulkomaille on loppunut kuin seinään useimpien maiden suljettua rajansa. Myös kotimaan rajoitukset ja suositukset hillitsevät matkailua omassa maassakin. Mitä ajatuksia tämä herättää matkailun tulevaisuudesta ja tästä hetkestä?

 

Ahvenanmaan saaristokierroksella, Siljan ja Viking Linen laivat Maarianhamina

Siljan ja Vikingin laivat Maarianhaminassa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Ahvenanmaan saaristokierroksella, Museolaiva Pommern, Maarianhamina, matkailu, matkablogi, korona

Museolaiva Pommern, Maarianhamina

 

Matkustaminen korona-ajan jälkeen

Korona-aika vaikuttanee tulevaisuuden matkasuunnitelmiimme monella eri tavalla. Monien suunnitelmien kariuduttua osa suunnittelee tulevia matkojaan entistä suuremmalla innolla. Monelle matkustaminen on pakoa arjesta ja sen velvoitteista. Nyt arkea joutuu katsomaan silmiin uudella tavalla. Rajojen avauduttua edessä siintää vapaus tehdä taas kaikkea sitä, mistä pitää ja mikä on nyt ollut kiellettyä. Uudet maat ja uudet kohteet odottavat! Vai odottavatko?

Korona-aika on myös mullistanut maailmaa ja turvallisuuden tunnettamme. Katoaako tauti suurimman epidemian laannuttua, vai tuleeko se uudestaan? Tai toteutuuko joku uusi pandemia tai muu uhkakuva? Joudumme pohtimaan sitä, kuinka isoja riskejä haluamme ottaa, ja onko ne parasta kohdata kotimaassa vai jossain maailmalla reissun päällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lomautukset, irtisanomiset ja muut taloudelliset haasteet ovat pandemian ja sen jälkeisen ajan todellisuutta monelle meistä. Lama-aikoina ja muutoin taloudellisesti haastavina aikoina joudumme entistä tarkemmin puntaroimaan, miten rahamme käytämme ja priorisoimaan tarpeitamme ja halujamme. Menevätkö kaikki tulomme arjen pyörittämiseen, vai valitsemmeko panostaa mahdollisuuksien mukaan arkeen vai pakoon arjesta?

Myös paljon muita ajatuksia on varmasti pyörinyt koronan ja matkustelun ympärillä. Mikä onkaan matkailun tulevaisuus tässä tilanteessa?

 

Ahvenanmaan saaristokierroksella, Lappo, matkailu, matkablogi, korona

Lappo, Ahvenanmaa

 

Ahvenanmaan saaristokierroksella, Brandö, matkailu, matkablogi, korona

Brandö, Ahvenanmaan saaristokierroksella

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Kurjenrahkan kansallispuisto, matkailu, matkablogi, korona

Kurjenrahkan kansallispuisto

 

Miten korona vaikuttaa omaan matkustamiseeni?

Vielä on aikaista sanoa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta olen kuitenkin jonkun verran miettinyt omaa ja perheeni matkustamista. Tällä hetkellä tuntuu, että suurin matkustusintoni on hieman hiljentynyt muutaman viime vuoden reippaan matkustelutahdin ja tämän hetken todellisuuden myötä. Tämä tosin oli nähtävissä jo ennen koronaa. Poikkeuksellisesti meillä ei matkoja ollut varattuna pitkälle tulevaisuuteen. Varatuista matkoista peruuntui koronan myötä ainoastaan työmatka Riikaaan. Ennen kaikkea mietin jatkossa entistä tarkemmin matkustusta ja matkakohteita monesta eri näkökulmasta, vaikka uusia kohteita ja kauniita maisemia edelleen rakastankin.

Sen lisäksi että matkustelun ilmastovaikutukset ja eettisyys mietityttävät, myös turvallisuutta, terveyttä ja mahdollisien kriisien vaikutuksia pitää mielestäni pohtia entistä tarkemmin. Itse olen vakavan onnettomuuteni myötä kohdannut elämän rajallisuuden ja ennustamattomuuden vaikutukset omassa elämässäni, joten suuremmilta peloilta olen koronan suhteen välttynyt. Koska kuitenkin matkustan useimmiten perheen kanssa, pohdin asioita paljon myös heidän kannaltaan ja tunnen vastuuni myös heidän turvallisuudestaan ja tulevaisuudestaan.

 

Åren talvisia maisemia Ruotsissa, matkailu, matkablogi, korona

Åren maisemia Ruotsissa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Åren talvisia maisemia Ruotsissa, kabiinihissi, matkailu, matkablogi, korona

Kabiinihissi, Åre

 

Åren talvisia maisemia Ruotsissa, Åre by, Åre kylä, laskettelu, matkailu, matkablogi, korona

Åre by (kylä)

 

Matkustusturvallisuus

Turvallisuushakuisena olen jo aiemmin halunnut valita kohteen myös sen turvallisuuden näkökulmasta. Luen aina Ulkoministeriön matkustustiedotteet ennen päätöksen tekemistä. Mieluiten valitsen kohteen, jonka koen riittävän turvalliseksi. Kohteisiin, joiden turvallisuustason en koe olevan tarpeeksi hyvä, en matkusta. Toki silti aina voi sattua jotain, mutta kaikkeen elämässä ei voi varautua. Teen myös matkustusilmoituksen ennen matkaa.

Matkustustiedotteissa otetaan kantaa myös terveyteen liittyviin seikkoihin. En matkusta kohteisiin, joissa kerrotaan olevan liikkeellä terveydelle vaarallisia tarttuvia tauteja. Pyrin myös välttämään kohteita, joissa tarvitaan erityisiä rokotuksia tai muita suojautumiskeinoja niiltä välttyäkseen. Näin etenkin lasten (meidän kohdallamme nyt jo nuorten) kanssa matkustettaessa.

Korona-pandemia vaikuttaa myös siihen, että mietin, kuinka todennäköisesti kohde olisi eturintamassa kriisin syntyessä, ja miten hankalaa esimerkiksi kotiin palaaminen kriisitilanteessa olisi.

 

Åren talvisia maisemia Ruotsissa, Tännforsen vesiputoukset, matkailu, matkablogi, korona

Tännforsen vesiputoukset Åressa

 

Trondheim, Norja, päiväretkellä Åresta Ruotsista, jokiranta, Arja, matkailu, matkablogi, korona

Trondheimissa Norjassa

 

Trondheim, Norja, päiväretkellä Åresta Ruotsista, Nidaros-katedraali, jokiranta, Arja, matkailu, matkablogi, korona

Nidaros-katedraali, Trondheim, Norja

 

Matkustuksen ilmastovaikutukset

Matkustuksen ilmastovaikutuksia ja eettisyyttä olen miettinyt melko paljon jo aiemmin. Haluan elää ja matkustaa vastuullisesti ja ympäristöystävällisesti, ja pyrinkin miettimään valintojeni ympäristövaikutuksia.

Mieluiten matkustaisin maata pitkin, ennen kaikkea junalla. Raitioteitse matkustaminen on paitsi ilmastoystävällisempää, myös mukavaa, ainakin silloin, jos ei ole kiire. Muistelen lämmöllä nuoruuden viiden kuukauden interrail-matkojamme, jolloin junassa matkustaminen oli huippuhauskaa – tosin välillä raskastakin, etenkin monta yötä peräkkäin. Lähdön odotus, junavaunun rento tunnelma, mukavat ihmiset eri puolilta maailmaa, junan tasaisen nukuttava puksutus, ohikiitävät kauniit maisemat ja uudet, jännittävät kohteet – niissä on tunnelmaa!

Sen sijaan autolla matkustamisesta en ole koskaan pitänyt. Lapsena nähty autokolari jätti ilmeisesti jälkensä, enkä välitä pitkistä automatkoista edes kesämökille. Muutaman pidemmän roadtripin olen nuorena tehnyt ja naapurimaihin olemme useasti matkanneet autolla, mutta houkutteluista huolimatta pidemmille matkoille valitsen mieluummin jonkin muun vaihtoehdon matkustukseen.

Kuten korona-aikaan olemme saaneet huomata, laivat kulkevat joka tapauksessa Suomen ja Ruotsin / Viron välillä rahtia kuljettaen maamme huoltovarmuuden turvaamiseksi, vaikka matkustajia ei olisikaan. Näin ollen en ole niin huolissani laivamatkailun ilmastovaikutuksista, vaikka toki mielelläni kannatan vähäpäästöisempiä aluksia. Suomi on kuitenkin merien ympäröimä monelta suunnalta, joten laivamatkustusta ei voida täysin välttää. Näin ollen sen suhteen en niin huonoa omaatuntoa pode.

Vaikka mieluummin valitsisin junan, se ei valitettavasti usein ole mahdollista ajallisten rajoitteiden vuoksi. Lennoista valitsen mieluummin suorat lennot, enkä mielellään enää matkusta ainakaan usein pitkien lentomatkojen päähän. Kompensoin lentopäästöjämme ja elämme muutenkin tietoisena tekemistämme valinnoista. Pyrin mm. välttämään turhaa kulutusta ja tukemaan kotimaista ja paikallista tuotantoa. Lihansyönnin olen vähentänyt minimiin. Meidän jokaisen valinnoillamme on merkitystä!

Koronan myötä iloitsen vähentyneistä ilmansaasteista ja päästöistä. Toivon, että pandemialla on positiivinen vaikutus niihin myös jatkossa, ja turhaa matkustusta (esimerkiksi työmatkustusta, jonka voi hoitaa digiyhteyksillä etänä) hillitään paitsi kriisien pelossa, myös ilmaston ja jälkipolviemme tulevaisuuden vuoksi.

 

Trondheim, Norja, päiväretkellä Åresta Ruotsista, jokiranta, matkailu, matkablogi, korona

Jokirantaa, Trondheim, Norja

 

Trondheim, Norja, päiväretkellä Åresta Ruotsista, jokiranta, matkailu, matkablogi, korona

Jokivartta, Trondheim, Norja

 

Helsinki rautatieasema, junamatkustus, matkailu, matkablogi, korona

Helsingin rautatieasema

 

Matkailun eettisyys

Mieluummin kuin massaturistikohteissa, vierailen pienemmissä kohteissa, joissa matkailu ei rasita ympäristöä ja yhteiskuntaa liikaa. Tärkeää on tutustua ympäristöön ja paikalliseen elämään vastuullisesti. Käytämme usein paikallisia palveluja isojen, monikansallisten ketjujen sijaan. Panostamme usein myös lähimatkailuun.

Koronan myötä matkustelun eettisyys on mietittänyt ennen kaikkea siitä näkökulmasta, että matkoiltaan tartunta-alueilta kotiin palaavat, samoin kuin lomakohteisiin matkustavat, tartuntaa kantavat turistit, ovat olleet niitä, jotka ovat laajalti tartuntaa levittäneet eteenpäin ja uusille alueille. Tämä ajatus tuntuu erityisen raskaalta sekä matkustusta rakastavan matkabloggaajan että matkailun parissa pitkään työskennelleen näkökulmasta.

Matkailu tai edes siitä kirjoittaminen ei tässä kohtaa ole tuntunut eettisesti oikealta. Tuntuu pahalta, että sitä on pitänyt rajoittaa valtiovaltojen toimesta rajoja sulkemalla. Myös matkailuliiketoiminnan kannattavuuden katoaminen hetkessä järkyttää. Tämä vaikuttaa monen ihmisen elämään ja toimentuloon sekä kotimaassa että matkakohteissa. Näitä asioita joutuu varmasti pohtimaan pitkään ja miettimään oman matkustamisen oikeutusta samalla kuin pohtii matkustusyrittäjien tulevaisuuden näkymiä.

Toivonkin, että kaikki mietimme oman matkustelumme tarpeellisuutta myös ilmaston sekä paikallisten asukkaiden näkökulmasta ja valitsemme kohteemme ja toimintatapamme siten, että tuotamme hyötyä ja iloa myös paikalliselle väestölle rasittamatta luontoa ja ympäristöä liikaa. Silloin matkustelu on jatkossakin yhteinen ilomme!

 

Tallinna vanha kaupunki, matkailu, matkablogi, korona

Tallinna, vanhaa kaupunkia

 

Tallinna vanha kaupunki, matkailu, matkablogi, korona

Tallinna, vanha kaupunki

 

Tallinna vanha kaupunki, matkailu, matkablogi, korona

Vanhassa kaupungissa, Tallinna

 

Seitsemän vinkkiä matkailuun myös koronan jälkeen

 1. Lue Ulkoministeriön matkustustiedotteet ja mieti matkakohteesi turvallisuutta ja terveysoloja.
 2. Tee matkustusilmoitus.
 3. Mieti, miten voit vähentää ympäristön kuormitusta ja ilmansaasteita.
 4. Huolehdi lentopäästöjen kompensoinnista.
 5. Valitse kohde ja palvelut niin, että ne hyödyttävät myös paikallista väestöä.
 6. Tutustu Reilun matkailijan ohjeisiin.
 7. Muista matkavakuutus! *

(* Vinkki lisätty, kiitos huomiosta Mikko / Matkalla missä milloinkin)

 

Tallinna vanha kaupunki, matkailu, matkablogi, korona

Tallinna, vanhaa kaupunkia

 

Tallinna vanha kaupunki, matkailu, matkablogi, korona

Tallinna, vanhassa kaupungissa

 

Miten korona-aika on vaikuttanut sinun ajatuksiisi matkailusta?

 

EDIT (03.05.2020): Elämänmakuisia matkoja -blogin mietteitä matkailusta korona-aikana myös Lännen median lehdissä (maksumuurin takana):

Turun Sanomat

Ilkka Pohjalainen

Lapin Kansa

Kaleva

Kainuun Sanomat

Hämeen Sanomat

Forssan Lehti

Keskipohjanmaa

Lännen Media

Satakunnan kansa

Aamulehti

Kopio digiversio:

 

Lännen median lehdissä matkabloggaajien mietteitä matkailusta korona-aikaan, matkailu, matkablogi, korona

Lännen median lehdissä matkabloggaajien mietteitä matkailusta korona-aikaan (29.04.2020)

 

Jutun kuvat lähimatkoilta:

Saaristokierroksella maailman kauneimmassa saaristossa

Päiväretki Kurjenrahkan kansallispuistoon

Åre – nähtävää ja koettavaa

Päiväretkellä Åresta Trondheimiin

Ihana aamiainen Radisson Blu Plazassa Helsingissä

5 vinkkiä talviseen Tallinnaan teinien kanssa

Vanhan kaupungin lumoissa ja joulumarkkinoilla Tallinnassa

 

Tutustu Elämänmakuisia matkoja -blogiin myös Facebookissa , Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.

Elämänmakuisia matkoja voi seurata myös Bloglovin’ ja Blogit.fi kautta.

Follow my blog with Bloglovin

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 14/04/2020 at 00:46

  Hyvä ja kiinnostava artikkeli!

  Tuohon vinkkilistaan voisi lisätä, että matkavakuutus! Asia, jota ei voi liikaa korostaa. Uskomattoman moni matkustaa edelleen ilman vakuutusta, joka on varsin ajattelematonta.

  Tuon pitkälle matkustamisen tuomittavuus ei muuten mielestäni ole täysin itsestään selvää. ME matkustamme yleensä luonto- ja eläinkohteiden perässä pitkällekin ja pidämme matkusteluamme varsin eettisenä. Uskomme nimittäin, että ilman meitä ja muita vastaavia turisteja, monet eläimet olisivat jo sukupuutossa ja iso osa luontoa tuhoutunut vielä pahemmin. Lisäksi matkailu on hyvin tärkeä elinkeino monissa köyhissä ja kaukana olevassa maassa, jossa turismi on äärettömän tärkeä tulonlähde koko valtiolle. Missään nimessä asiat ei siis ole yksinkertaisia.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 14/04/2020 at 09:59

   Kiitos kommentista ja hyvä, että tuot myös näitä puolia esille!

   Matkavakuutusta itse ajattelen itsestäänselvyytenä, joten en huomannut sitä lisätä mukaan vinkkeihin, mutta ehdottomasti hyvä vinkki, lisään sen vielä!

   Tuo on myös totta, että monet köyhät elävät turismista ja se on tärkeä elinkeino monelle ja hyödyttää usein myös paikallista yhteisöä. Enkä missään nimessä tuomitse kenenkään valintoja. Asiat eivät todellakaan ole yksinkertaisia. Se, mitä toivon kuitenkin on, että valintoja punnitaan omista lähtökohdista ja monelta eri kannalta, myös juuri paikallisen väestön, eettisistä ja ilmastonkin näkökulmista. Niin kuin onneksi te ja monet muut jo tekevätkin!

 • Reply Martan matkassa-blogi 15/04/2020 at 23:44

  Olen yleensä Matti Myöhänen näissä reissujen varaamisessa, ja tänä vuonna siitä näytti olevan hyötyä! Korona tulee varmasti vaikuttamaan matkailuun, itse liputan aina kotimaan matkailun puolesta ja toivon että se tulee lisääntymään myös jatkossa. Koronasta tulee olemaan varmasti myös paljon hyötyä tulevaisuudessa, sillä nyt ollaan huomattu kuinka paljon asioita voidaan tehdä ja hoitaa etänä sekä palveluita voidaan tilata kotiin.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 16/04/2020 at 19:53

   Tällä kertaa oli tosiaan hyvä olla myöhässä liikenteessä matkojen kanssa. Meillä oli myös pääsiäisreissu vasta suunnitteluvaiheessa, mutta siinä vaiheessa oli vielä onneksi helppo perua.

   Toivotaan tosiaan, että kotimaan matkailu lisää suosiotaan ja voidaan tukea myös paikallisia yrittäjiä!

   Digiloikka on ollut hyväksi monella alalla ja uskon sen säästävän paljon sekä taloudellisia että ympäristön resursseja jatkossa (esim. etäkokouksien helppous ja digitaalisten palvelujen lisääntynyt käyttö on hyväksi monella alalla).

   Yleensä melkein kaikista kurjista asioistakin löytyy lopulta myös jotain hyvää!

 • Reply Päivi/ Kelvästä kartalle 16/04/2020 at 11:56

  Kyllähän tämä korona-aika on lisännyt huolta erityisesti omasta turvallisuudesta. Meidän piti juuri nyt olla Riiassa ”talvilomalla”, mutta onneksi emme edes ehtineet varata matkaa kun koronaepidemia alkoi alkaa. Tältä vuodelta on jo suosiolla unohdettu kaikki ulkomaan matkat. Todennäköisesti ei matkustella ennenkuin rokote tai joku muu suojauskeino koronaan on olemassa, ja sen turvallisuudesta on jo näyttöä. Kotimaassa ehkä saattaa jo syksymmällä pystyä jotenkin matkustamaan, mutta mikään kiire ei ole.

  Mikon kommenttiin viitaten tässä on tullut todellakin pohdittua, kuinka nyt ne matkailusta elantonsa saavat pärjäävät. Vastuullinen matkailija kun toivottavasti voi myös edesauttaa esimerkiksi juuri uhanalaisten eläinlajien säilymistä, työllisyyttä pienemmissä yrityksissä jne. Esimerkiksi hotelli pyritään valitsemaan aina mahdollisimman pienenä, että se työllistäisi paikallisia.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 16/04/2020 at 19:59

   Nyt on saanut kyllä olla tyytyväinen siihen, että ei ollut montaa matkaa valmiiksi varattuna, kuten usein on ollut tilanne.

   Hienoa, että kiinnitätte myös huomiota matkailun eettisyyteen! 🙂
   Kotimaan matkailu ja lähimatkailu on tilanteen rauhoituttua hyvä vaihtoehto jatkossa, täällähän on vaikka kuinka paljon upeita kohteita ja nähtävää vielä. Ja samalla voidaan tukea myös kotimaan matkailuyrittäjiä ja nauttia meidän upeasta luonnosta 🙂

 • Reply Teija / Lähdetään Taas 20/04/2020 at 19:41

  Paljon hyvää pohdintaa!
  Itse en oikein vielä osaa ajatella, mitä oma matkustamiseni tulee olemaan koronan jälkeen. Kaikki kun riippuu niin paljon kaikesta. Mutta toki olen jo ennen koronaa kaiken ilmastokeskustelun ja matkailun eettisyyden puolesta pohtinut matkavalintojani ja koittanut muuttaa käyttäytymistäni muutenkin. Eiköhän tämä kaikki jonkin jäljen jätä. Aika näyttää, millaisen.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 20/04/2020 at 22:55

   Kiitos ja mukava kuulla 🙂
   Nyt on kyllä paljon asioita auki tulevaisuuden suhteen, mutta onneksi tilanne tällaisenaan on väliaikainen.
   Totta on, että aika vasta näyttää, miten maailma ja matkailu muuttuu tämän jälkeen.
   Kyllähän näitä asioita on pohtinut jo paljon ennenkin, mutta nykyinen tilanne vielä vaikuttaa entistä vahvemmin. Toivotaan, että vaikutukset ovat lopulta myös positiivisia, vaikka paljon vaikeuksia monella onkin matkan varrella.

 • Reply Paratiisireportteri 21/04/2020 at 05:59

  Erittäin hyvä pointti tuo, että ruotsinlaivat (ja kaiketi tallinnanlaivat) kulkevat huoltovarmuuden vuoksi, vaikkei matkustajaliikennnettä olisikaan. Tavallaan laskee niiden ilmastovaikutusta selvästi matkustajan kannalta, ainakin henkisesti.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 26/04/2020 at 08:52

   Se on totta! Toki laivoja nyt kulkee vähän vähemmän, kun matkustajia ei ole, mutta toisaalta myös työmatkustus on jäissä tällä hetkellä, sitä on myös normaalisti runsaasti.

 • Reply Pirkko / Meriharakka 21/04/2020 at 12:01

  Kunhan maailma taas aukeaa, niin kyllä me varmaan palaamme taas maailmalle, kaukokohteisiinkin. Toivottavasti suomalaisten kiertomatkajärjestäjien matkassa, eli toivottavasti selviävät tästä kriisistä. Eksoottisissa kohteissa olemme aikaisemminkin luottaneet siihen, että sitten on, vaikka kahdestaan maailmalla olisimmekin, Suomessa taustajoukot, jotka tarvittaessa poikkeustilanteissakin auttavat, eli maksamme mielellämme palvelusta. Eurooppa ja ehkä Pohjois-Amerikka on asia erikseen, mutta kaukomaille lähdettäessä.
  Lentokompensaation osalta en usko erillisiin järjestelmiin, mutta olemme sijoittaneet aika paljon suomalaiseen metsään – hoitanee asian osaltamme.
  Nythän taisi myös selvitä monellekin lentämisen lopettamisesta meuhkaavalle, että rahtiakin kulkee paljon matkustajalennoilla, eli vaikka kukaan, matkustaja, ei enää lentäisi, niin monet koneet lentäisivät silti.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 26/04/2020 at 09:04

   Kiitos kommentista, Pirkko.
   Toivotaan, että mahdollisimman moni terveesti toimiva matkailualan yritys meillä ja maailmalla selviää tästä vaikeasta kaudesta.
   Suomi on niin etäällä monesta paikasta, että tosiaan ilman laiva- ja lentoyhteyksiä olisimme hyvin eristyksissä ja monesta tuotteesta olisi pulaa, joten toki yhteydet maailmalle tulee olla kunnossa.
   Ja ilman muuta varmasti myös matkailu jatkuu, vaikka uskon sen monen kohdalla jonkin verran myös muuttuvan ainakin joksikin aikaa.

 • Reply Emilia/Merkintöjä maailmasta 23/04/2020 at 19:43

  Hyvää pohdintaa ja tärkeitä pointteja 😊 Tuo, että tekee vastuullisia valintoja paikallisten näkökulmasta, on ollut omalla kohdalla semmoinen tärkeä pointti jo jonkin aikaa,mutta luulen, että kiinnitän siihen huomiota entistä enemmän tulevaisuudessa. Mitenköhän käy juuri pienempien matkailualan yrittäjien vaikkapa kehittyvissä ja muissakin maissa nyt, sitä olen pohtinut.

  Hyvä tuo lopun lista ja vakuutus on kaiken a ja o! 🙂

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 26/04/2020 at 09:11

   Kiitos, Eveliina!
   Sitä minäkin toivon, että vastuullisuuteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota jatkossa. Niin itsekin pyrin tekemään.
   Monella matkailuyrittäjällä on nyt tosiaan kovat paikat etenkin niissä maissa, joissa ei ole Suomen kaltaista sosiaaliturvaa. Onneksi niissä maissa usein yhteisöllisyys on avuksi. Toivotaan parasta ja mietitään omia valintojamme jaksossa entistä tarkemmin! 😊

 • Reply Piyya / Levoton Sielu Maailmalla 25/04/2020 at 08:34

  Hyvää pohdintaa. Itse olen vielä jäänyt odottavaan tilaan. Paljon on uutisoitu, paljon tiedetään, mutta jotenkin tuntuu etten vielä tiedä mitään. Pyrin olemaan onnellinen pienistä lähipiirissä ja ympäristössä olevista asioista ja iloista. Matkustamista mietin myöhemmin. Miten se muuttuu ja mahdollistuu taas meille jokaiselle vai muuttuuko se joidenkin etuoikeudeksi ? Jään itse vielä siis odottamaan ja toivon että me kaikki säästymme mahdollisimman hyvin tässä vallitsevassa tilanteessa.
  Pysy terveenä ja kiitos pohdinnasta.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 26/04/2020 at 09:16

   Kiitos Piyya!
   Totta, tällä hetkellä on hyvä odottaa, miten maailma ja tilanteet muuttuu ja kehittyy. Toivotaan parasta ja iloitaan terveistä päivistä, lähiluonnosta ja muista ilon aiheista! 😊

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA 25/04/2020 at 19:00

  En jaksa vielä pohtia yhtään mitään. Olen vaan ja möllötän 😀
  Voi olla että matkustetaan kuin ennen koronaa, tai kahta enemmänkin, sillä matkailu on aina toipunut nopeasti. Tai voi olla, että ei matkusteta pitkään aikaan mihinkään, jos rajat ovat osin kiinni ja lentoyhteydet vähissä.
  Mutta tällä hetkellä kokkailen, siivoan ja toivon, että vanhemmat sukulaiset pysyisivät terveinä.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 26/04/2020 at 09:19

   On varmaan hyväksikin olla pohtimatta liikoja ja odotella, miten tilanne menee eteenpäin. Joten arjen iloista nauttiminen kuulostaa rentouttavalta!
   Toivotaan parasta ja pysytään terveinä!

 • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning 25/04/2020 at 20:34

  En tiedä muuttuuko oma matkailu kovin paljoa koronan jälkeenkään. Oon ollut ennen tätä jo tiedostava ja koettanut täyttää nuo sun vinkkilistan 7 kohdetta aina kun pystyn. Mulle matkoissa on tärkeää se, että oman loman lisäks voin myös antaa jotain paikalliselle yhteisölle.
  Nyt kun kevään matkat peruuntui, niin säästyi myös matkarahat. Panostan tänä keväänä entistä enemmän kodin viihtyisyyteen ja oon nyt remppaamassa meidän isoa parveketta kesäkuntoon. Menetin työt tässä samalla, niin on ensimmäinen kesä kymmeneen tai yhteentoista vuoteen, kun on vapaata tiedossa. Aina ollu kaikki kesät töissä.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 30/06/2020 at 21:32

   Kiitos kommentista, se oli valitettavasti mennyt automaattisesti ensin roskapostiin ja jäänyt siksi vastaamatta, pahoittelut!
   Tiedostava matkustaminen kuulostaa hyvältä, ja niin olen itsekin pyrkinyt tekemään ennenkin. Nyt on toki hyvä vielä enemmän kiinnittää asiaan huomiota itsekin.

   Pahoittelut työn menetyksestä, mutta kiva, kun on aikaa nauttia myös kesästä. Ja onhan tänä vuonna ollut erityisen upea kesäkuu ainakin!

 • Reply Johanna V. 25/04/2020 at 21:37

  Oikein hyvä postaus ja hyviä ajatuksia aiheen tiimoilta. Turvallisuus on ainakin itselleni se ensimmäinen kriteeri kun matkakohdetta lähden pohtimaan ja korona-tilanne on tuonut kyllä aivan uusiakin näkökulmia tähän kun kaikki valtiot ja muut tahot on pistetty todelliseen tulikokeeseen. Yhä enemmän tulee myös mietittyä eettisyyteen ja ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen liittyviä kysymyksiä, joiden myötä ainakin oma halukkuuteni matkustaa on (itselleni hiukan yllättäen) ollut laskussa jo pidemmän aikaa.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 26/04/2020 at 09:24

   Kiitos kommentista, Johanna!
   Nämä ajatukset ovat itseänikin pohdituttaneet ja sitä matkustusintoa (etenkin kaukomaille) osin laskeneet. Mutta aika näyttää! Nyt on hyvä hetki nauttia lähiympäristön kauneudesta; onneksi sitä täällä kotimaassa riittää.

 • Reply Merja / Merjan matkassa 27/04/2020 at 16:43

  Minä en osaa vielä ajatella korona-ajan jälkeen tulevia matkoja. Niin paljon on kysymyksiä ilmassa eikä tietoa milloin maailmalle pääsee, niin olen päättänyt jättää pohdinnat siihen kunnes tauti on jotenkin selätetty. Erilaisia matkahaaveita toki mielessä on, mutta ei niihinkään osaa tarttua. Toivon vaan, että tämä olisi pian ohi 🙂

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 03/05/2020 at 10:01

   Nyt on tosiaan paljon epävarmuutta ilmassa. Vaikka maailma varmaan pikkuhiljaa avautuu välttämättömälle liikkumiselle, niin matkailu todennäköisesti on hiljaista vielä pitkään. Matkoja ehtii kyllä suunnitella myöhemminkin, kun näkee, miten maailman tilanne etenee. Toivotaan parasta, että rokote saadaan käyttöön mahdollisimman pikaisella aikataululla!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.