Åren rinteitä, Nähtävaää ja koettavaa Åre Ruotsi, laskettelu

Åre – nähtävää ja koettavaa

Ruotsin tuntureille matkustetaan usein nauttimaan talvesta ja ennen kaikkea laskettelemaan Pohjolan Alpeille. Rinteitä on paljon ja korkeuserot Pohjoismaiden oloissa huimat. Åreskutan, Åren korkein huippu nousee 1320 metrin korkeuteen. Laskettelukeskus onkin Scandinavian suurin. Mutta Åre ympäristöineen tarjoaa myös paljon muuta nähtävää ja koettavaa!

 

Åre nähtävää ja koettavaa, laskettelu Ruotsi, koiran kanssa

Åren tuntureita kabiinihissistä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Kabiinihissi Åren huipulle, Nähtävaää ja koettavaa Åre Ruotsi, laskettelu

Kabiinihissi Åren huipulle

 

Nähtävää ja koettavaa Åre Ruotsi, laskettelu, koiran kanssa

Åren rinteissä

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matka Tukholmasta Åreen  koiran kanssa

Åreen on Tukholmasta matkaa noin 660 km ja ajoaika keskimäärin vajaa kahdeksan tuntia. Reitti Sundsvallin kautta on yleensä nopein. Meillä oli koira mukana matkassa ja pysähdyksiä paljon, mutta kahdeksan tuntia riitti silti. Vaihtoehtoinen merireitti menee Vaasan kautta Uumajaan. Uumajasta ajomatkaa kertyy n. 450 km ja ajoaikaa vajaa kuusi tuntia.

Koiran kanssa matkustaessa pitää muistaa tunnistusmerkintä, raivotautirokotus ja lemmikkieläinpassi. Lisäksi Ruotsista Suomeen (tai Norjaan) matkustaessa pitää huomioida ekinokokkilääkitys. Åressa ekikonokkilääkityksen voi antaa Åre Djurklinik-eläinlääkäriasemalla. Lääke kannattaa hakea Suomessa valmiiksi apteekista (esim.Dronbits) ja varata aika lääkkeen antoa varten. Meillä aikaa meni alle kymmenen minuuttia; Natte nielaisi lääkkeet kätevästi kalkkunaleikkeen kera. Todistuksen kanssa maksu oli noin 30 euroa.

 

Åre nähtävää ja koettavaa, laskettelu Ruotsi, koiran kanssa

Natte Åressa

 

Åre nähtävää ja koettavaa, laskettelu Ruotsi, koiran kanssa

Natte matkalla Åresta Tukholmaan

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monipuolista laskettelua ja paljon majoitusmahdollisuuksia

Vielä kolmannellakin kerralla Åren monipuolisuus ihastuttaa. Majoitusmahdollisuuksien kirjo on runsas ja Åren kolme aluetta tarjoavat erilaisia laskettelumahdollisuuksia niin kokeneille kuin aloittelevillekin laskijoille. Rinteitä on noin 75 ja hissejä noin 40, suuri osa punaisia ja etenkin Björnenin suunnalla myös sinisiä.  Hissit ovat sesonkiaikaan helmi-huhtikuussa auki pääsääntöisesti klo 9 – 16.30 (lisäksi pidennettyjä aukioloaikoja / iltamäki klo 18 20 joissain rinteissä).

 

Åre nähtävää ja koettavaa, Ruotsi laskettelu, koiran kanssa

Rinteissä Åressa

 

Åre Björnen, Åre nähtävää ja koettavaa, Ruotsi laskettelu, koiran kanssa

Åre Björnen, edellisreissun mökki

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Majoituksia välittää kätevästi mm. SkiStar.

Åre By:stä (kylästä) pääsee helposti vaativiin rinteisiin ja illan bilepaikkoihin. Hisseille joutuu kuitenkin usein kävelemään jonkun matkaa, eli monessa paikassa suksilla suoraan mäkeen ei toteudu kuten Åre Björnenissä useimmissa paikoissa.

Åre Björnenissä majoituskapasiteettia on eniten. Meillä varaus jäi tällä kertaa vähän viime tippaan, mutta vielä kuukautta ennen lähtöä löytyi mukava mökki Björnenistä neljälle hengelle ja koiralle. Björnenin uusilla alueilla on isoja luksusmökkejä vieri vieressä. Läheltä löytyy myös ylellinen Copperhill Mountain Lodge -hotelli sekä useampi ravintola. Myös lapsille ja aloittelijoille sopivat rinteet ovat lähellä. Etenkin aamuisin ja illansuussa hisseissä on kuitenkin usein ruuhkaa, samoin kuin muillakin siirtymähisseillä.

Björnenin rinteet ovat yhteydessä Åren alueen rinteisiin ja sama hissikortti käy kaikkialla. Päivässä ehtii kiertää alueen suksilla laidasta laitaan, mutta siirtymisineen ja jonotuksineen ainakin meillä kului edestakaiseen matkaan koko päivä. 55 hengen kabiinihissillä ylös huipulle pääsy vei tunnin verran, vaikka jono ei niin pitkältä aluksi näyttänytkään. Åreskutanin huipulta on upeat, lumiset maisemat, mutta meille sattui hyvin tuulinen päivä, joten oli pakko suunnata nopeasti takaisin alaspäin.

Meidän suosikkialueeksemme lasketellessa nousi Sadelnin alue Åre Björnenin ja Åre by:n välissä. Ylös pääsi kätevästi kuuden hengen tuolihissillä ja ympäriltä löytyi useita ihania, pitkiä laskuja tarjoavia sinisiä rinteitä ja toisella puolella myös vaativampia punaisia. Sadelnin alueella on viehättäviä uusia mökkejä ja huviloita.

Duved-Tegefjäll alueella on oma, vähän rauhallisempi rinneverkostonsa ja sieltä Åren rinteisiin pääsee kätevästi ski-bussilla tai autolla.

Rinnealueista löytyy lisätietoa mm. Lumipallon sivuilta, missä on esitelty rinteitä tarkemmin.

 

Åre nähtävää ja koettavaa, Ruotsi laskettelu, koiran kanssa, blogi

Åren kylää

 

Åre nähtävää ja koettavaa, Ruotsi laskettelu, koiran kanssa

Åre tori ja Bergbanan

 

Nähtävää ja koettavaa Åren ympäristössä

Laskettelun lisäksi käytimme pari päivää Åressa ympäristöä tutkien. Åressa on rinteiden lisäksi paljon muutakin nähtävää ja koettavaa. Lue lisää upeasta päiväretkestä hurmaavaan Trondheimiin Norjaan (n. 170 km/suunta).

Åren alueen suosikkikohteeni on Duvedin alueella (23 km Åren keskustasta) sijaitseva mahtava, Ruotsin suurin vesiputous Tännforsen. Sen kuohut pauhaavat 60 metrin leveydellä ja 38 metrin syvyydellä luoden taianomaista tunnelmaa hämärään metsäalueeseen. Talvella osa vedestä on jäätynyt ja muodostaa kauniita, valtavia  jääpuikkoja putouksen laitamille. Ympäröivä luonnonsuojelualue on hiljainen ja rauhallinen. Me emme vierailullamme illan hämärtyessä törmänneet yhteenkään ihmiseen.

Muistan hyvin sen maagisen tunnelman putouksilla ensi vierailultani kohteeseen vuosia sitten: olimme työporukalla tutustumismatkalla Åressa ja kävimme illalla myös Tännforsenissa. Oppaanamme toimi yrityksen hiihtomatkoista vastaava päällikkö, joka kertoi hiihto-opasvuosinaan käyneensä paikalla monesti miettimässä maailman menoa. Tunnustan, että juttelimme illan aikana pitkään ja kiinnostukseni heräsi tuolla pimeässä metsässä kävellessämme. Monta mutkaa oli vielä matkassa, mutta lopputuloksena meillä on kolme yhteistä lasta 😊 Kaikkien lasten kanssa käytiin paikalla neljä vuotta sitten, tällä kertaa mukana oli vain kaksi nuorinta.

 

Trondheim Norja, nähtävää ja koettavaa Åre Ruotsi

Trondheim Norja

 

Tännforsen vesiputous, Åre nähtävää ja koettavaa, Ruotsi laskettelu, koiran kanssa

Tännforsen vesiputous

 

 

Viimeisenä lomapäivänä kävimme Holiday Club Åren kylpylässä. Lämmitetyt uima-altaat houkuttelivat uimaan ja saunamaailmassa oli monta, erilämpöistä saunaa, mukaan lukien jääsauna (- 8 astetta), mutta sinne en uskaltautunut. Itse viihdyn parhaiten höyrysaunan lempeissä, tuoksuvissa löylyissä. Saunamaailma on miehille ja naisille yhteinen ja siellä käytetään uima-asuja. Laudeliina kannattaa ottaa mukaan. Kylpylän melko kalliiseen n. 23 euron sisäänpääsymaksuun ei saunamaailma sisältynyt, vaan se piti maksaa erikseen (n. 12 euroa). Holiday Clubin osakkeenomistajille hinta on edullisempi ja sisältää myös saunamaailman (yht. n. 23 e). (Hinnat kaudelta 2019-2020.) Varsinkin iltaisin kylpylä on toisinaan todella ruuhkainen. Lapset näyttivät viihtyvän pitkässä liukumäessä.

Myös kesällä tunturialue on suosittu, vaikka talven laskettelukausi selkeä sesonki onkin. Kesällä Åressa voi mm. pyöräillä mountain bikella, riippuliitää, ratsastaa ja vaeltaa. Golfkenttä sijaitsee lähellä ja järvellä pääsee kalastamaan.

Lisää Åren alueen nähtävyyksiä on listattu esimerkiksi TripAdvisorissa.

 

Duved kirkko, nähtävää ja koettavaa Åre Ruotsi, laskettelu, koiran kanss

Duved kirkko

 

Sadelbaren Åregården after ski, Nähtävaää ja koettavaa Åre Ruotsi, laskettelu

Sadelbaren, Åregården

 

Verandan after ski, Nähtävaää ja koettavaa Åre Ruotsi, laskettelu

Verandan After ski

 

Åren ravintolatarjontaa

Åren kylässä on jonkun verran pieniä liikkeitä ja paljon ravintoloita. After ski -tunnelmaan pääsee mm. juna-asemaa vastapäätä Verandan mahtavissa bileissä live-musiikin säestämänä. Rinteillä mm. Fjällgårdenissa on myös elävää musiikkia. Sinne pääsee suksien lisäksi myös Bergbana-vuoristojunalla. Nuorten kanssa matkustavan kannattaa huomioida, että 13-17-vuotiaat eivät after ski -paikkoihin pääse, 12 vuotta nuoremmat sen sijaan ovat tervetulleita vanhempien seurassa.

Hyviä ravintoloita testasimme myös. Suosikkimme löytyvät myös TripAdvisorin ravintolasuosituksista. Ykkössuosikiksemme nousi keskustassa vanhalla paloasemalla (Gamla Brandstationen) sijaitseva Creperie & Logi. Ravintola on moderni ja viihtyisä ja palvelu erittäin ystävällistä. Galettet (isot ”letut” suolaisilla täytteillä) ja makeat crepsit olivat isokokoisia ja herkullisia.

 

Creperie & Logi, ravintolasuositus, Nähtävaää ja koettavaa Åre Ruotsi, laskettelu

Creperie & Logi

 

Creperie & Logi, ravintolasuositus, Nähtävaää ja koettavaa Åre Ruotsi, laskettelu

Creperie & Logi, galette

 

Myös eteläamerikkalaistyylinen Supper rautatieasemaa vastapäätä oli mukava kokemus. Houkuttelevat annokset erilaisista tacoista grillattuun tonnikalaan ja kanavartaisiin oli tehty jaettaviksi. Neljälle melko pieniruokaiselle, mutta nälkäiselle hengelle kuusi jaettavaa annosta plus jälkiruoat oli sopiva määrä. Harmiksemme emme olleet varanneet pöytää etukäteen, ja ravintola oli tulossa täyteen, mutta ystävällisesti saimme kuitenkin ikkunapöydän puoleksitoista tunniksi, mikä ripeän palvelun ansiosta riitti hyvin. Oma suosikkiannokseni pääruuista oli mehevä tonnikala yhdistettynä makoisiin friteerattuihin perunoihin, pojat tykkäsivät katkarapu-tacoista ja tyttö pulled pork-tacoista. Jokaisen makuun siis jotakin herkullista.

 

Supper, ravintolasuositus, Nähtävaää ja koettavaa Åre Ruotsi, laskettelu

Supper

 

Supper, ravintolasuositus, Nähtävaää ja koettavaa Åre Ruotsi, laskettelu

Ravintola Supperissa

 

Supper, ravintolasuositus, Nähtävaää ja koettavaa Åre Ruotsi, laskettelu

Supperin jaettavia annoksia

 

Rinneravintoloita testasimme useampia ja moni niistä oli viihtyisä ja mukava, tosin melko ruuhkainen. Ruoka ei kuitenkaan juuri missään ollut ihmeellistä. Eniten meitä miellytti mökkiämme melko lähellä sijaitseva Lilla Tyrolen. Viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan sekä erilaisia lounaita että iltaisin ilta-meny. Rinteistä pääsee myös after ski – tunnelmaan. Me nautimme juuri oikeanlaisista, kerman ja hillon kanssa tarjoilluista tuoreista, lämpimistä vohveleista ja suklaisesta kaakaosta. Nam!

 

Lilla Tyrolen, ravintolasuositus, Nähtävaää ja koettavaa Åre Ruotsi, laskettelu

Vohveleita, Lilla Tyrolen

 

Rinteissä, Nähtävaää ja koettavaa Åre Ruotsi, laskettelu

Rinteissä

 

Lääkäripalveluita Åressa

Pääsin myös valitettavasti testaamaan Åren lääkäripalveluja. Toiseksi viimeisenä rinnepäivänä olimme rinteessä risteyskohdassa, jossa puut ikävästi peittävät näkyvyyttä. Olimme siirtymäreitillä Björneniä kohden ja pääsin juuri risteävän rinteen reunalle, kun ylhäältä laski nuori, isokokoinen poika täydellä vauhdilla suoraan päälleni. Törmäyksen voima oli kova ja salpasi hengitykseni, jota sitten haukoin ikuisuudelta tuntuvan ajan ennen kuin sain sen normaalisti kulkemaan. Joka paikkaan sattui, mutta onneksi luita ei ollut poikki tms. Keräilin itseäni pitkään ennen kuin pääsin hiljakseen jatkamaan matkaa mökille. Pojalle ei onneksi käynyt kuinkaan. Jonkin aikaa voimia kerättyäni kävin vielä lääkärissä tutkituttamassa itseni siltä varalta, että tulisi jotain oireita vielä jälkeenpäin. Olo oli pari päivää kuin jyrän alle jääneellä, mutta kipulääkkeiden voimalla ja lääkärin luvalla lähdin vielä viimeisenä päivänä hiljakseen mäkeen.

Lääkäripalvelut Åren terveyskeskuksessa toimivat pääosin päivystys-/jonotusperiaatteella. Soittaminen oli hankalaa (linja katkesi pari kertaa jonotuksen aikana), eikä siitä ollut hyötyä (ohjattiin tulemaan paikan päälle ilman ajanvarausta). Jonottaa ei onneksi tarvinnut kovin pitkään ja eurooppalainen sairaanhoitokortti toimi hyvin yhdessä henkilötodistuksen (passin) kanssa. Maksettavaa jäi 300 SEK eli noin 30 euroa. Tosin matkavakuutuksen ansiosta olisi voinut käyttää myös yksityislääkäriä, mutta sitä ei helposti googlettamalla löytynyt (myöhemmin huomasin, että sellainenkin olisi Åressa toiminut). Ruotsalainen herrasmieslääkäri oli erittäin ystävällinen ja perusteellinen.

 

Kabiinihissi Åren huipulle, Åreskutan, Nähtävaää ja koettavaa Åre Ruotsi, laskettelu

Åreskutan Åren huipulla

 

Åren parhaita paloja

Tällä matkalla Åren ja ympäristön parhaita paloja mielestämme olivat:

 • Monipuoliset rinteet; oma suosikkimme Sadelnin alue pitkine, sinisine rinteineen
 • Päiväretki Norjaan ja Trondheimiin
 • Tännforsen vesiputoukset
 • Åre Creperie & Login viehättävä ympäristö ja herkulliset galetet
 • Verandan after ski -tunnelmat

 

Lue lisää!

Lue lisää upeasta päiväretkestä hurmaavaan Trondheimiin Norjaan.

Voisit olla myös kiinnostunut Rukasta upeine ympäristöineen, Talvisen Valtavaaran huiputuksesta Kuusamossa tai Vinkeistä talviseen Talliinnaan.

Tutustu Elämänmakuisia matkoja -blogiin myös Facebookissa , Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.

Elämänmakuisia matkoja voi seurata myös Bloglovin’ ja Blogit.fi kautta.

 

Nähtävaää ja koettavaa Åre Ruotsi, laskettelu, koiran kanssa

Tuolihissi Sadeln Expressen ylös

 

Åre by, Nähtävaää ja koettavaa Åre Ruotsi, laskettelu

Åre by

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Rva Kepponen 01/03/2020 at 15:29

  Kiva postaus!
  En ole käynyt ikinä Åressa, mutta olen miettinyt paljon, että Åreen vai Alpeille. Alakoululaiset poikani tykkäävät pitkistä ja helpoista rinteistä, joten Åre voisi olla heille sopiva kohde. Viimeksi kun olimme Levillä, niin juttelin siellä ruotsalaisen perheen kanssa, jonka mielestä Levi on edullisempi ja ruuhkattomampi. Miten sinä vertailisit Leviä ja Årea?

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 04/03/2020 at 03:24

   Kiitos!

   Åressa on melko alppimainen tunnelma ja paljon erilaisia rinteitä. Vaikka määrällisesti eniten näyttää olevan loivempia sinisiä rinteitä, niin punaiset on mielestäni se hallitsevin rinnetyyppi, niitä on etenkin Åren keskustan ympärillä paljon. Mutta toisaalta etenkin Sadeln ja Björnen sopii hyvin perheille. Björnenissä on melko ruuhkaista etenkin aamulla ja iltapäivällä / illan suussa siirtymien aikaan, päivällä meidän kokemuksen mukaan rauhallisempaa.

   Leviin on vaikea verrata, koska siellä käynnistäni on jo niin monta vuotta ja sekin on sen jälkeen kasvanut paljon. Levi on kuitenkin aika paljon pienempi ja varmaan edelleen myös rauhallisempi.

   Majoitusta Åressa saa mielestäni kohtuuhintaan (edullisemmin kuin Suomessa), mutta hissikortit on kalliita.

   Ja ajomatka täältä eteläisestä Suomesta Lappiin on kyllä aika paljon pidempi kuin Tukholmasta Åreen.

   Toivottavasti nämä vinkit vähän auttavat löytämään sen juuri teidän perheelle sopivan kohteen! 😊

 • Reply Harri Jylhävuori 02/03/2020 at 13:17

  Hieno ja mukava kuvaus Åresta!

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 04/03/2020 at 03:21

   Kiitos paljon, Harri!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.