Suomen suurin matkablogiyhteisö
Malta kokemuksia, sää, Xemxija, St Pauls Bay

Maltan kokemuksia – plussat ja miinukset

Malta hurmaa meren läheisyydellä, kirkkaan turkoosilla vedellään, kauniilla rannikoillaan ja ihanilla vanhoilla kaupungeillaan. Vasemmanpuoleinen liikenne on hurjaa kapeilla kaduilla.

(*sisältää yhteistyö-linkkejä)

 

Malta: kokemuksia, sää, Ghajn Tuffieha Bay

Ghajn Tuffieha Bay

 

 

Malta kokemuksia, sää

Malta

Maltan sää

Malta on oiva kohde vaikkapa syyslomalle: lokakuussakin lämpöä ja aurinkoa riittää vielä runsaasti, turistikausi alkaa pikkuhiljaa hiljentyä ja kesän aurinko on lämmittänyt meriveden nautinnollisen lämpimäksi.

Maltalle voi kuitenkin matkustaa ympäri vuoden. Finnairin suorat lennot Helsingistä lennetään kesäkaudella lokakuun loppupuolelle asti, ja vaihdollisia yhteyksiä on ympäri vuoden. Talvellakaan keskilämpötila ei laske 10 asteen, joten Maltan ja lähisaarten viehättävin kyliin ja kaupunkeihin voi tutustua myös talvikohteenaKesäkauden kuumimpina kuukausina heinä-elokuussa tai Saharan kuumien tuulien puhaltaessa syksyllä helle voi olla polttava. Paras aika matkustaa onkin keväällä ja alkukesästä tai syksyllä.

 

Malta kokemuksia, sää: Valletta vanha kaupunki kapeat kujat

Vallettan vanhassa kaupungissa

 

Malta, Popeye Village, Kippari Kallen kylä

Popeye Village, Kippari Kallen kylä

 

Victoria, Gozo, Malta kokemuksia

Victoria, Gozo

 

Malta, Gozo ja Comino – nähtävää ja koettavaa

Noin puolen miljoonan asukkaan Maltaan kuuluu kolme pientä, asuttua saarta: Malta (joka on n. 27 km pitkä ja 14,5 km leveä) sekä pienemmät Gozo ja Comino, jotka sijaitsevat vajaan puolen tunnin lauttamatkan päässä pääsaaresta. Malta* on tiheästi asuttu ja erittäin vilkkaasti liikennöity, kun taas Gozo* ja Comino* ovat rauhallisempia.

Gozolla ja Cominollakin kuitenkin turisteja riittää: yhteyslauttojen lisäksi monta eri yritystä järjestää ja markkinoi aktiivisesti risteilyitä saarille. Niinpä vaikkapa Cominon ihana, turkoosin meriveden Blue Lagoon on usein täynnä ihmisiä vieri vieressä. Kauempana syrjäisemmillä kulmilla kuulemma kuitenkin löytää oman, rauhallisen paikkansa helposti. Saarella on yksi hotelli* ja rajoitetut palvelut, mutta satamassa ja sen vieressä Blue Lagoonilla löytyy kojuja ja rantatuolien vuokraajia.

 

Malta kokemuksia, sää: Comino Blue Lagoon, Sininen laguuni

Comino, Blue Lagoon

 

Ta' Pinu sanctuary pyhäkkö, Gozo

Ta’ Pinu pyhäkkö, Gozo

 

Malta kokemukia, sää: Citadel linnoitus, Victoria, Gozo

Gozo

Gozo on vain n. 14 km pitkä ja 7 km leveä ja sen ajaa päästä päähän nopeasti. Saari on Maltaa maaseutumaisempi, mutta mielestäni saarella on kokoon ja asukasmäärään nähden kuitenkin liikaa autoja. Gozon nähtävyyksistä ehdimme päiväristeilyllä tutustua lähinnä Ta’ Pinu pyhäkköön, Citadel linnoitukseen ja pääkaupunki Victorian viehättäviin, kapeisiin kujiin.

Malta kohteena sopii etenkin lämmön ja/tai historian ystäville. Maassa on valtavasti vanhoja, keskiaikaisia ja historiallisia nähtävyyksiä. Esimerkiksi Valletan ja Mdinan suloisilla, kapeilla kujilla kulkiessa palaa ajassa taaksepäin ritarien aikakauteen. Keskiaikaiset kirkot upeine kullattuine koristeluineen ovat ainutlaatuisia. Käy vaikka barokin ajan St John’s Katedraalissa Valletassa!

Maltan kuuluisaan ”Kolmeen kaupunkiin” tai ihanaan kalastajakylään Marsaxlokkiin me emme valitettavasti ehtineet aikomuksista huolimatta tutustua tällä reissulla. Automatka vuokra-autolla melkein saaren läpi pohjoisosista eteläosiin ei houkutellut ja bussillakin aikaa olisi kulunut turhan paljon. Pienellä saarella liikkuminen vie yllättävän kauan aikaa sen vilkkaan liikenteen vuoksi.

 

Valletta satama-aluetta, Malta

Valletta, Malta

 

Lower Barrakka Gardens puutarha, Valletta, Malta

Lower Barrakka Gardens, Valletta, Malta

 

St. John's Co-Cathedral, Valletta, Malta

St. John’s Co-Cathedral, Valletta, Malta

Liikkuminen Maltalla

Autonvuokrausta Maltalla emme voi suositella! Puolisen vuotta etukäteen tilattu (ja maksettu) auto Avisilla ei sen saadessamme ollut tilatun kokoluokan mukainen. Ajaminen kapeilla kaduilla vilkkaassa, vasemmanpuoleisessa liikenteessä, josta säännötkin tuntuvat puutuvan, on erittäin haastavaa. Meillä tuloksena oli pari törmäystä korkeaan kadun reunaan ja puhjennut rengas sekä paljon stressaavia hetkiä.

Airbnb-emäntämme suosituksesta menimmekin Vallettaan bussilla, samoin kuin muutaman muun matkan. Bussiliikenne on vilkasta ja kattavaa, vaikkakin aikaa vievää. Me ostimme lähikaupasta etukäteen 12 matkan bussikortin 15 eurolla. Bussissa maksettuna yksi matka päiväsaikaan maksoi 2 euroa hengeltä, yöaikaan on lisämaksu. Aikataulut löytää kätevästi Google mapsistä tai mielestäni vähemmän kätevästi Malta Public Transportation -sivuilta.

 

Malta kokemuksia, sää: Mdina hevoskärrryillä

Mdina hevoskärryillä

 

Malta kokemuksia: Gozo, Victoria, kapeat kujat

Gozo, Victoria

 

Malta kokemuksia, sää: Ghajn Tuffieha Bay, hiekkaranta

Ghajn Tuffieha Bay, Malta

 

Maltan luontoa, arkkitehtuuria ja rantoja

Luonnon ystävälle maa näyttäytyy aika karuna. Maltan saari on melko täyteen rakennettu, kaupungit ja kylät ovat usein vieri vieressä tosissaan kiinni, samoin kuin talotkin. Taajamissa ajaessa huomaa, että kerrostaloilta näyttävät talot ovat usein toisiinsa kiinni rakennettuja korkeita ja kapeita taloja, jotka voivat olla eri sävyisiä, kuitenkin usein samasta keltakalkista rakennettuja. Useimmista asunnoista löytyy parvekkeet, jotka samassa talokompleksissakin voivat olla hyvin erilaisia. Julkisivu voi siis olla hyvinkin vaihteleva. Kaupungit ja kylät eivät aina ole rakennuskannaltaan erityisen kauniita, mutta vanhat kaupungit värikkäine ovineen ja parvekkeineen ovat kuitenkin hurmaavia!

Maa-alueet näyttävät vähäisiltä ja kuivilta ainakin syysaikaan. Viljelykset eivät voi säästyä saasteilta ja pakokaasuilta vieressä kulkevan liikenteen ollessa runsasta ja jatkuvaa. Kauneinta Maltaa ovatkin mielestäni viehättävien vanhojen kaupunkien lisäksi merellisen saaren ihanat rantapoukamat luonnonmuovaamine lahtineen ja upeine rantoineen. Useimmat rannat ovat kivirantoja tai kalliolle rakennettuja uimapaikkoja. Ghajn Tuffieha Bay näyttäytyy paratiisimaisena hienohiekkaisen rannan, ympäröivien kallioiden, kirkkaan veden, viehättävän tavernan ja elämänmakuisten mietelauseiden ansiosta.

 

Malta kokemuksia, sää: Gozo Victoria kapeat kujat

Gozo, Victoria

 

Victoria, Gozo, Malta kokemuksia

Gozo, Victoria

 

Malta kokemuksia, sää: Ghajn Tuffieha Bay, hiekkaranta

Ghajn Tuffieha Bay

 

Maltan plussat ja miinukset

Kokemuksemme mukaan parhaita paloja Maltalla olivat:

 • Yhdistetty kaupunki- ja aurinkokohde
 • Ympäri vuoden aurinkoinen sää
 • Kolme erilaista saarta
 • Meren läheisyys kaikkialla ja kauniit rannikot
 • Englanti toinen virallisista kielistä maltan kielen lisäksi
 • Vanhojen kaupunkien (Valletta, Mdina) kapeat kujat hurmaavia
 • Ghajn Tuffieha Bayn ranta sekä syksylläkin lämmin, kirkas, turkoosi vesi
 • Mukava Airbnb huoneistomme St Paul’s Bay:ssä ja sen rauhallinen sijainti Xemxijassa
 • Hyvät bussiyhteydet

 

Malta kokemuksia, sää, Bugibba, St Pauls Bay

Bugibba, St Pauls Bay

 

Malta kokemuksia, sää: Mdina vanha kaupunki kapeat kujat

Mdina

 

Malta kokemukia, sää: Airbnb majoitus, Xemxija, Saint Paul's Bay

Airbnb majoitus, Xemxija

Saarten miinuspuoliksi sen sijaan koimme:

 • Liikenne hurjaa ja hidasta, liikaa autoja
 • Autoa ei kannata vuokrata
 • Väenpaljous
 • Hiekkarantoja vähän
 • Rakennuskanta ei yleisesti erityisen kaunista (poikkeuksia on runsaasti ja etenkin vanhat kaupungit kujineen, kirkot ja linnoitukset ovat upeita)
 • Maisema pääosin kuivaa ja karua, meren rannat kuitenkin hienoja
 • Ihmiset eivät ainakaan loppukaudesta olleet erityisen ystävällisiä (tosin eivät kovin epäystävällisiäkään)

Maltalla oli runsaasti viehättäviä paikkoja ja Maltaa voi hyvin suositella lomakohteeksi ainakin muille kuin ehkä pienten lasten kanssa matkustaville lapsiperheille vilkkaan liikenteen ja harvojen lapsiystävällisten rantojen vuoksi.

(*Yhteistyö-linkki: linkin kautta varatessa et maksa mitään ylimääräistä, mutta Elämänmakuisia matkoja -blogi saa pienen komission ja tuet näin sivuston jatkoa.)

 

Malta, Xemxija St Pauls Bay

Xemxija Bay

 

Malta kokemukia, sää: Airbnb majoitus, Xemxija, Saint Paul's Bay

Xemxija Bay

 

Malta kokemuksia, sää: Valletta vanha kaupunki

Valletta

 

Malta kokemuksia, sää: Valletta vanha kaupunki

Valletta

 

Malta kokemuksia, sää: Valletta elävä patsas katutaidetta

Vallettan katutaidetta

 

Malta kokemuksia, sää: Mdina vanha kaupunki

Mdina

 

Malta kokemuksia, sää: Mdina vanha kaupunki, kapeat kujat

Mdina

 

Malta kokemuksia, sää: Mdina

Mdina

 

Malta kokemuksia, sää: Mdina vanha kaupunki

Mdina

 

Malta kokemuksia, sää: Ghajn Tuffieha Bay, hiekkaranta

Ghajn Tuffieha Bay

 

Malta kokemuksia, sää: Ghajn Tuffieha Bay, hiekkaranta

Ghajn Tuffieha Bay

 

Kissa Maltan asunnon ulkopuolella, Airbnb Xemxija

Kissa asuntomme ulkopuolella

 

Lue lisää ihanista vanhoista kaupungeista:

Ranskan Rivieran tunnelmalliset vanhat kaupungit

9 tips to Nice

Antibes ja Ranskan Rivieran parhaita paloja

Vieläkö Marrakechin tuhannen ja yhden yön tunnelma on tallella?

Kokemuksia Riian risteilyltä ja vinkkejä Riikaan

Päiväretkellä Åresta Norjan Trondheimiin

5 vinkkiä talviseen Tallinnaan teinien kanssa

Vanhan kaupungin lumoissa ja joulumarkkinoilla Tallinnassa

Lontoon kokemuksia ja majoitussuosikki

Virtuaalimatkalla aristokraattiseen Lontooseen

Kesän kaupunkiloma Berliinissä

 

Tutustu Elämänmakuisia matkoja -blogiin myös Facebookissa , Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.

Elämänmakuisia matkoja voi seurata myös Bloglovin’ ja Blogit.fi kautta.

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Jenni | Boarding Time 27/10/2019 at 14:25

  Olipa informatiivinen ja hyvä esittely Maltasta matkakohteena, tähän pitää palata jos tuonne päin ensi keväänä suuntaamme niin kuin suunnitelmissa on. Meidän yhdet ystävät pitävät Maltalla sukelluskoulua ja tarkoitus oli mennä heitä moikkaamaan jo viime kesänä, mutta jotenkin päädyimmekin New Yorkiin. 😄
  Olen itse ollut Maltalla parikymmentä vuotta sitten, mutta muulle perheelle tämä olisi ihan uusi kohde Välimerellä.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 28/10/2019 at 17:14

   Kiitos, Jenni! Toivottavasti matka onnistuu ensi vuonna (tai sitten jonakin toisena..)! 🙂

 • Reply Minna 28/10/2019 at 20:32

  Kiitos tästä:) Malta on ollut suunnitelmissa ja oli hyvä nähdä ja kuulla lisää:)

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 29/10/2019 at 12:17

   Kiva kuulla, Minna, kiitos! 🙂

 • Reply M-L 28/10/2019 at 23:44

  Olen ollut Maltalla joulua paossa kerran ja taas joulukuussa lähden sinne soolona kahdeksi viikoksi. Säät ovat talvella hyvin vaihtelevat n. +10-25 astetta sateisesta ja tuulisesta auringonottoon saakka. Näin myös uimareita meressä. Oikein hyvät ilmat sightseeing´iin, kun turistejakaan ei ole paljon. Bussitkaan eivät ole niin täysiä. Talvella Malta on vehreimmillään ja kauneimmillaan. Kesällä ja syksyllä luonto on paahteesta kuiva. Todennäköisesti en tule koskaan menemään sinne kesä- tai syysaikaan. Keväällä ja talvella luonto on nätimpi ja paikkojen tutkiminen helpompaa. Rantalomille menen muihin suuntiin. 🙂

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 29/10/2019 at 12:19

   Kuulostaa mukavalta! Ja uskon, että talvikausi on varmasti rauhallisempi ja vehreämpi kuin kuivuus kesän jäljiltä. Kiva, että pääset nauttimaan siitä. Mukavaa matkaa! 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka 31/10/2019 at 17:08

  Englanti toisena kielenä on kyllä hyvä pointti. Bussit toimivat hyvin, ja niiden kiemurtelu kapeilla kaduilla esimerkiksi matkalla Marsaxlokkiin on kokemisen arvoista! Aurinkoista saattaa olla ympäri vuoden, mutta kyllä jo vaikka lokakuussa on viileääkin.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 05/11/2019 at 13:47

   Meillä oli hyvä tuuri säiden suhteen lokakuussa, lämmintä pitkälti yli 20 astetta, joinakin päivinä lähemmäs 30, mutta toki olisi voinut olla toisinkin, säistä kun ei koskaan tiedä etukäteen. Muutama sadekuurokin tuli, mutta ne osuivat yöaikaan.

 • Reply Annemaria 01/11/2019 at 22:15

  Olen joskus vuosia vuosia sitten ollut Maltalla kielikurssilla. Saaresta ei oikein jäänyt mulle minkäänlaista mielikuvaa. Ei hyvää, muttei huonoakaan. En vaan saanut paikasta oikein kiinni ja laitoin sen kategoriaan hajuton ja mauton. Kun sun kuvia kattoi, niin niissä on paljon enemmän tunnelmaa kuin paikasta muistankaan.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 05/11/2019 at 13:51

   Ymmärrän ton sun muistikuvasi, koska kohde ei ehkä ole niin sykähdyttävä kuin moni muu. Onneksi löytyy kuitenkin paljon mukavia ja tunnelmallisia paikkojakin, niin kuin yleensä kohteessa kuin kohteessa.

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi 02/11/2019 at 12:10

  Maltalla en ole käynyt, mutta näyttää kyllä sellaiselta paikalta, josta varmasti tykkäisin. Itse liikun reissussa aina julkisilla. On toki paljon kohteita, joissa autoilu varmasti olisi helppoa, mutta jotenkin tykkään jättää sen ylimääräisen stressin pois lomalta.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 05/11/2019 at 13:55

   Tuo on kyllä järkevää, ja itsekin mielellään liikun julkisilla, jos mahdollista. Tällä kertaa oltiin reissussa 4 hengen voimin, ja siirtyminen matkalaukkuinemme majoituspaikkaan lentokentältä tuntui sen verran hankalalta julkisilla, että päädyttiin auton vuokraukseen varoituksista huolimatta. Uudestaan en silti tekisi samaa ratkaisua!

 • Reply Eeva / Eevagamunda-blogi 02/11/2019 at 12:31

  Monipuolinen postaus! Niin kuin sanoit Malta sopii hyvin lämmön ja/tai historian ystävälle. Olen kumpaakin, joten Maltasta jäi mulle kyllä hyvä maku lyhyellä kolmen päivän visiitillä pari vuotta sitten. Esimerkiksi Mdina ja moni muu jäi kokematta, joten lähtisin kyllä uudelleen. Täältä Etelä-Espanjasta viitsiikin tehdä vaikka lyhyemmän reissun, kun välimatka ei ole pitkä ja yhteydet hyvät 🙂

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 05/11/2019 at 13:56

   Kiitos! 🙂 Välimatkan lyhyys on kyllä mukava etu! 🙂

 • Reply Periaatteen Nainen 02/11/2019 at 12:35

  Olipa runsaasti ihania kuvia. Tuo turkoosi meri näyttää nyt marraskuun harmaudessa aivan vastustamattomalta.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 05/11/2019 at 13:58

   Kiitos paljon! 🙂 Kirkkaat värit ja aurinko kyllä piristää kummasti syksyn harmaudessa!

 • Reply Anna | Muuttolintu 03/11/2019 at 06:00

  Ihania kuvia ja tuli kyllä vähän ikävä Maltalle. Omasta matkasta on aikaa jo toistakymmentä vuotta, joten lienee aika suunnitella uusi reissu. Samanlaiset fiilikset jäi kohteesta kuitenkin jo silloin aikoinaan.

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 05/11/2019 at 13:59

   Kiitos paljon! 🙂 Malta lienee pysynyt siis aika lailla ennallaan 😉

 • Reply Eija 11/11/2019 at 12:39

  Upea, kattava kertomus kaikilta Maltan saarilta .
  Kiitos Arja ja Perhe

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 13/11/2019 at 21:54

   Kiitos, Eija! 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.