Berliner dom - Berliinin tuomiokirkko

Kesän kaupunkiloma Berliinissä

Tämän kesän kaupunkiloman vietimme Berliinissä. Berliini ei ollut itselleni mikään ykkösmatkakohde tai edes kaupunkikohde, jonne olisin alun perin valinnut lähteä. Pojan jalkapallojoukkueella oli kuitenkin suunnitteilla leiri Berliinin lähelle ja päätimme yhdistää vierailun Saksassa ja Berliinin kaupunkiloman. Lopulta leiri kuitenkin peruuntui. Me olimme jo varanneet lennot Berliiniin ja päätimme toteuttaa kaupunkiloman siitä huolimatta erityisesti tytön toiveesta. Berliinihän on monen nuoren hittimatkakohde tällä hetkellä.

 

Potsdamer platzin asemalla

Potsdamer platzin asemalla Berliinissä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Turusta Berliiniin

Lähdemme kotoa aamuvarhaisella. Matkalla kotikaupungin lentokentälle ihailemme auringon kultaisia ja punertavia sävyjä piirtymässä taivaan rantaan. Matka sujuu joutuisasti kaupungin vielä nukkuessa. Turun lentokentällä tapaamme tuttuja lähdössä samalla koneella Riikaan ja odotusaika kuluu rupatellen ja aamupalaleipiä mutustellen. Berliiniin saavumme ajoissa jo 8 maissa aamulla, joten jo ensimmäisenä päivänä meille jää koko päivä aikaa tutustua kaupunkiin.

 

Potsdamer platzin ympäristöä

Potsdamer Platzin ympäristöä, Berliini

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen Berliinissä

Olen etukäteen ladannut BVG-appit puhelimeen. BVG Tickets -sovelluksesta ostan pienryhmäpäivälipun, jolla kuljemme koko porukka (ryhmä max 5 henkeä) koko päivän Berliinin julkisissa kulkuvälineissä yhteensä alle kahdenkympin päivähintaan. BVG FahrInfo -sovelluksesta löytyvät reitit ja aikataulut kätevästi haluttuun kohteeseen tai osoitteeseen.

 

Berliini Potsdamer Platz arkkitehtuuria

Potsdamer Platz arkkitehtuuria, Berliini

 

Potsdamer Platz

Asumme Scandic Potsdamer Platz -hotellissa*. Hotellista pääsee kätevästi liikkumaan eri suuntiin, U-Bahn asema on melkein vieressä. Potsdamer Platz -aukion ympäristö on miellyttävä. Arkkitehtuuriset ratkaisut ja minimalistiset rakennukset miellyttävät silmää. Pieni kauppakeskus tarjoaa tällä kertaa mm. Hilfigerin tuotteita puoleen hintaa ja lähistön meksikolainen ravintola hivelee makuaisteja.

(* Affiliate-hotellilinkin kautta varatessasi Elämänmakuisia matkoja -blogi saa komission, mutta sinä et maksa mitään ylimääräistä. Ei kaupallinen yhteistyö, maksoimme itse huoneet normaalisti.)

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Scandic Potsdamer Platz Berliini

Scandic Potsdamer Platz, Berliini

 

Entisen Itä-Berliinin tunnelmia ja ostoksilla lännessä

Kävelemme Alexanderplatzin ympäristössä entisen Itä-Berliinin puolella. Ilta alkaa laskeutua ja kortteli on yllättävän rauhallinen elämää kuhisevassa miljoonakaupungissa. Tyylikkäät kaupat kauniissa vanhoissa taloissa ovat auki vielä hetken. Edes ale-aika ei ole saanut ihmisiä liikkeelle kesäiltaan. Sen sijaan monet pienet ja viehättävät kortteliravintolat vetävät ihmisiä nauttimaan herkullisista aterioista ja lämpimästä kesäillasta.

Käymme katsomassa sisällä muutamassa tyylikkäässä liikkeessä, mutta ostoksia emme tällä kertaa tee. Niiden aika on seuraavana päivänä. Silloin ostoskassit täyttyvät edullisista löydöistä läntisen Berliinin Ku’dammilla (Kurfürstendamm ympäristöineen). Mukaan tarttuu mm. 6 euron ihana, kevyt kesämekko ja paljon muita löytöjä. Mekko on juuri omiaan illalliselle lähes 30 lämpöasteen helliessä meitä vielä illallisaikaankin.

KaDeWe (Kaufhaus des Westens eli Lännen tavaratalo) on suuri, Lontoon Harrodsin mieleen tuova luksustavaratalo. Tuotteet on laitettu esille kauniisti. Yläkerroksen foodmarketista löytyy ihania, suklaisia ja marjaisia herkkuja ja ruokatarvikkeita, joita himoitsemme kotiin vietäväksi. Koska matkustamme vain käsimatkatavaroilla, jäävät ihanat öljyt ja herkullisen väriset juomat tällä kertaa hyllylle.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Itäisen Berliinin tunnelmia

Itäistä Berliiniä 

 

KaDeWe Kaufhaus des Westens

KaDeWe, Berliini

 

KaDeWe Kaufhaus des Westens Berliini luksustavaratalo

KaDeWe viiniosastoa Berliinissä

 

Nähtävää Berliinissä

Olemme tälle vierailulle valinneet vain muutamia kohteita, joissa käymme tutustumassa. Enemmän haluamme aistia kaupungin tunnelmia ja katsella ympäristöä. Kunnia etukäteistyöstä ja suunnitelmista kuuluu pitkälti tyttärelle, joka on perehtynyt kaupungin nähtävyyksiin erityisen perusteellisesti. 

East Side Gallery on 1,3 kilometrin mittainen pätkä Berliinin muuria, joka on koristeltu eri taiteilijoiden värikkäillä maalauksilla. Ulkoilmamuseo on maksuton osa kaupunkikuvaa ja tuo kaupungin jaetun historian iholle.  

Berliner Dom eli Berliinin Tuomiokirkko on peräisin 1800-luvulta ja ikoninen osa kaupunkikuvaa. Kirkon tummunut ulkopinta yllättää. Väri on kuulemma peräisin Toisen maailmansodan pommituksista eikä saasteista, mikä ensin tulee mieleen. Katedraalin ulkopuolelta lähtee useita jokiristeilyjä. Tunnin verran maisemia joelta käsin katseltuna maksaa noin 15-20 euroa hengeltä.

Holocaust Memorial, Brandenburgin portti, Reichstag Building eli Valtiopäivätalo ja Checkpoint Charlie sijaitsevat kaikki melko lähekkäin ja kävelymatkan päässä Potsdamer Platsilta. 35 asteen helle kuitenkin hieman verottaa voimiamme ja käytämme muutaman kerran myös bussia vähän pidempiin siirtymisiin.

 

East Side Gallery , Berliinin muuri

East Side Gallery, Berlin

 

East Side Gallery taidetta

East Side Gallery, Berlin

 

Berliner dom - Berliinin tuomiokirkko

Berliner dom – Berliinin tuomiokirkko

 

Holocaust Memorial - Holokaustin muistomerkki Berliinissä

Holocaust Memorial, Berlin

 

Brandenburgin portti Berliinissä

Brandenburgin portti, Berliini

 

Holokaustin ajan muistomerkki on vaikuttava rivistö betoniarkkuja toisen maailmansodan ajan julmuuksissa kuolleiden juutalaisten muistoksi. Sijainti runsaan juutalaisväestön asuttamassa Berliinissä keskeisesti Berliinin muurin paikalla lähellä valtiopäivätaloa ja Brandenburgin porttia on ajatuksia herättävä ja palauttaa mieliin ajan kauheudet. Toivottavasti jotain on opittu ja maailmassa vastaavia veritöitä olisi tulevaisuudessa entistä vähemmän.

Brandenburgin portti ja Reichstag Building (Valtiopäivätalo) ovat kauniita, vanhoja rakennuksia ja Berliinin tunnusmerkkejä. Valtiopäivätalon hienoon torniin ja kattoterassille emme valitettavasti pääse – rekisteröinti vierailua varten pitää tehdä minimissään kaksi tuntia ennen sisäänmenoa ja se on meiltä tekemättä.

Checkpoint Charlie on rajapaikka entisen Itä- ja Länsi-Berliinin välillä. Täällä on edelleen vanhoja kylttejä ja kuvia luomassa tunnelmaa sekä muutama amerikkalaissotilas tarkastuspisteellä kuvaamista varten. Tämä on harvoja paikkoja matkallamme, jossa ihmisiä on ruuhkaksi asti. Rajapaikka sijaitsee keskellä vilkkaasti liikennöityjä autoteitä.  

Naisten Länsi-Berliinin Ku’damm (Kurfursterdamm ja ympäristön) shoppailukierroksen aikana miehet haluavat pojan toiveesta mieluummin käydä vieressä sijaitsevassa Berlin Zoo:ssa (eläintarhassa). He kehuvat puolen tunnin välein järjestettäviä näytöksiä ja eläinten läsnäoloa lähellä katsojaa. Kissaeläimiä ei täällä ole, mutta norsut uimassa, jääkarhu ja pingviinit ovat hurmaavia.

Charlottenburgin linna on meillä myös ohjelmassa, mutta lähdemme bussilla väärään suuntaan ja teemme nopean päätöksen vaihtaa suunnitelmaa. Matkaväsymyksen vuoksi poika voi huonosti ensimmäisenä iltana ja myös Hackescher Markt jää etukäteissuunnitelmista poiketen meiltä väliin.

 

Berliinin TV-torni Reichstag building luota kuvattuna

Berliinin TV-torni ja Valtiopäivätalon ympäristöä Berliinissä

 

Checkpoint Charlie sodan aikaan muistotaulu

Checkpoint Charlie sodan aikaan muistotaulu, Itä-Berliini

 

Que Pasa meksikolainen ravintola Berliinissä Potsdamer Platzilla

Que Pasa meksikolainen ravintola, Berliini

 

Loistava illallinen Potsdamer Platsilla

Illalla varjot ovat jo pidentyneet ja varjopaikkoja löytyy ulkona terassille istuvalle. Ilma on miellyttävän lämmin ja meksikolainen ruoka parasta, mitä olen syönyt piiiitkään aikaan. Sieni-vuohenjuusto quesadilla hellii makuhermojen kaikkia nystyröitä. Myös perhe kehuu annoksiaan ylitsevuotavasti. Puolet perheestä kävi samassa ravintolassa myös edellisenä iltana ja suositteli, että tulemme uudelleen. Ja se todella kannatti! Hinta-laatusuhde on erinomainen, paikka mukava ja parempaa ruokaa ei varmasti helposti lähiseudulla löydy. Que Pasa -ravintola Potsdamer Platsin lähellä sai meidän perheeltä täydet viisi pistettä.

 

Posdamer Platzilla

Posdamer Platzilla

 

Parasta Berliinissä

Kokemus Berliinistä on yllättävän positiivinen. Vaikka itse rakastan ennen kaikkea kauniita maisemia ja luontoa, viihdyn toisinaan myös suurkaupungin sykkeessä. Etukäteisodotukset Berliinistä olivat melko alhaalla, koska kaupunki ei ylpeile kauneudellaan. Päinvastoin, mutta suurkaupungista löytyy kuitenkin rosoista vetovoimaa.

Tällä reissulla mielestäni parasta Berliinissä:

 • Rento, kansainvälinen ilmapiiri. Kesällä ei uskoisi, että olet 3 miljoonan asukkaan kaupungissa, koska ympäriltä löytyy tilaa, ehkä lukuun ottamatta muutamia suosituimpia nähtävyyksiä.
 • Arkkitehtuurisesti kauniit rakennukset, uutta ja vanhaa. Vaikka aina en edes tiedä, missä puolella kaupunkia olen, viehätyn erityisesti entisen Itä-Berliinin alueista.  
 • Helppo liikkuminen BVG-sovellusten avulla U- ja S-bahnilla (metrolla, junalla) ja bussilla
 • Ostokset Kurfürstendammilla ale-aikaan huippuedullisia
 • KaDeWe-tavaratalon ruoka- ja herkkuosastot
 • Que Pasa -ravintola Potsdamer Platsilla erinomaisine hinta-laatusuhteineen ja maukkaine meksikolaisine ruokineen

Berliini hurmasi ennakko-odotuksista (tai niiden puutteesta) huolimatta. Mietimme jo, että sinne olisi helppo tulla uudelleen maata pitkin: esimerkiksi toiseen suuntaan Baltian ja toiseen Tanskan ja Ruotsin kautta. Katsotaan, toteutuuko tuo ajatus jonain päivänä.

 

Arja Potsdamer Platz, kesäkuumalla

Potsdamer Platzilla Berliinissä

 

Paluumatkalla Berliinistä Air Baltic auringonlaskua

Auringonlaskua paluumatkalla Berliinistä

 

 

Lue lisää kaupunkilomista:

Lontoon kokemuksia ja majoitussuosikki

Virtuaalimatkalla aristokraattiseen Lontooseen

Maltan kokemuksia – plussat ja miinukset

Ranskan Rivieran tunnelmalliset vanhat kaupungit

9 tips to Nice

Antibes ja Ranskan Rivieran parhaita paloja

Vieläkö Marrakechin tuhannen ja yhden yön tunnelma on tallella?

Kokemuksia Riian risteilyltä ja vinkkejä Riikaan

Päiväretkellä Åresta Norjan Trondheimiin

5 vinkkiä talviseen Tallinnaan teinien kanssa

Vanhan kaupungin lumoissa ja joulumarkkinoilla Tallinnassa

 

Tutustu Elämänmakuisia matkoja -blogiin myös Facebookissa , Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.

Elämänmakuisia matkoja voi seurata myös Bloglovin’ ja Blogit.fi kautta.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply mari 04/08/2019 at 19:07

  Olen pari kertaa käynyt kaupunkilomailemassa Berliinissä ja aika paljon samoja fiiliksiä. Viimeksi olin nuoreni kanssa, joka oli innoissaan ostoskeskuksista ja -mahdollisuuksista. Edellisellä kerralla suoritimme nähtävyyksiä, joita niin laajan ja moninaisen historian kaupungissa todekka riittää. Kaupunkia ei voi sanoa kauniiksi, mutta persoonalliseksi kyllä. Ja liikkuminen julkisilla oli kyllä kätevää ja helppoa. Ainoa miinus oli tuskaisen ruuhkainen ja epäkäytännöllinen Tegelin lentokenttä!

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 05/08/2019 at 21:49

   Totta kyllä, että ostosmahdollisuudet ja nähtävyyksien kirjo ovat loputtomia Berliinissä! Toivottavasti joskus vielä pääsee tutustumaan kaupunkiin ja ympäristöön paremmin. Tegel toimi meille ihan ok, vaikka epäkäytännöllinen se kyllä on. Berliini onneksi on kohtuullisen lähellä, jotta sinne voisi mennä uudelleen vaikka maata pitkin. Me mietimme mahdollisuutta kiertomatkaan vaikka Baltian kautta toiseen ja Ruotsin kautta toiseen suuntaan. Katsotaan, toteutuuko joskus 🙂

 • Reply Piyya 05/08/2019 at 05:43

  Berliini on jäänyt näkemättä ja itse asiassa olen Saksassa käynyt viimeksi interraililla joskus ikuisuuksia sitte, olisi kyllä jo aika käydä päivittämässä tunnelmat. Muistan, että tunnelmat Saksasta oli hyvät ja pidin kovasti siitä tietystä tehokkuudesta mutta myös kaupunkien viehättävyydestä. Katsotaan milloin secseuraava visiitti tapahtuukaan, aika kauan on tosiaan aikaa päässyt vierähtämään. Kivoja tunnelmia nostit esiin 😊

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 05/08/2019 at 21:42

   Kiitos 🙂 Saksassa on kyllä paljon nähtävää! Itse haluaisin vielä myös lähteä maata pitkin pidemmälle reissulle tutkimaan kaikkia ihania kaupunkeja ja maisemia Euroopassa. Hassua, että vaikka aikanaan reilattiin yhteensä 5 kuukautta kahtena kesänä, vielä olisi ihana jatkaa niiden paikkojen tutkimista, mitä jäi tutkimatta 🙂

 • Reply Sanni /Revontulia repussa 05/08/2019 at 16:18

  Berliinissä tuli käytyä joskus liki 10v. sitten ja oli yksi mun ja miehen ekoista yhteisistä matkoista 😊 Siitä asti puhuttu, että sinne pitää mennä uudestaan… Kaupungissa on niin monta erilaista osiotakin, niihin tutustumiseen saisi menemään varmaan viikkoja!

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 05/08/2019 at 21:34

   Kuulostaa mukavilta muistoilta 🙂 Se on totta, että kaupungissa kuluisi kyllä mukavasti vaikka viikkoja! Olisi ihana ajan kanssa tutustua erilaisiin kaupunginosiin, ravintoloihin ja kahviloihin sekä vielä moniin muihin mielenkiintoisiin nähtävyyksiin!

 • Reply Inka / Ollaanko jo perillä? 10/08/2019 at 11:25

  Minutkin Berliini jollain tapaa yllätti positiivisesti. Vaikka niin moni onkin sitä minulle kehunut, en jotenkaan odottanut paljoa. Meilläkin oli oikein mukava reissu tutustuen tähän historialliseen kaupunkiin. 🙂

  • Reply Arja/ Elämänmakuisia matkoja 12/08/2019 at 04:46

   Kiva, että pidit myös 😊 Joku oma, rosoinen viehätyksensä kaupungissa on..

 • Reply suvinmatkassa 11/08/2019 at 11:56

  Kuulostaa kivalta matkalta teidän päivät Berliinissä. En ole koskaan käynyt Berliinissä, mutta se on houkutellut kovasti ajatuksissa tämän vuoden aikana, ehkä ensi vuonna sitten 🙂

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 12/08/2019 at 05:06

   Kiitos! Berliiniin on usein myös edullisia matkatarjouksia, Kannattaa tarkistaa ainakin lentoyhtiöiden paketit ja Lentodiilit. (Juuri luin uudenvuoden tarjouksia kaupunkiin 😉)

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi 11/08/2019 at 22:57

  Itse olen käynyt Berliinissä 90-luvun puolivälissä, kun muuri oli hiljattain poistunut jakamasta kaupunkia kahtia. Se oli mielenkiintoinen aika matkusaa kaupunkiin, valitettavasti vain silloin parikymppisenä ei paljon ymmärtänyt taltioida kaupunkia esim. kuvin. Pitkään olen jo halunnut tehdä uusintareissun kaupunkiin. Ehkäpä sen aika tulee lähivuosina. 🙂

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 12/08/2019 at 05:12

   Tuo on kyllä ollut varmasti todella mielenkiintoista aikaa kaupungissa! Se jäi valitettavasti itseltäni kokematta.
   Olisi varmasti kiva käydä katsomassa, miten kaupunki on muuttunut siitä ajasta. Toivottavasti onnistui joku kerta, itselleni kaupunki oli ainakin ihan positiivinen yllätys!

 • Reply Kohteena maailma / Rami 16/08/2019 at 15:26

  Tuttuja paikkoja itselle parilta reissulta, mutta oli muutama todella mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Olenkin miettinyt, että lähiaikoina kannattaisi käydä taas Berliinissä, sillä siellä on niin paljon nähtävää ja erinomainen paikka Saksaksi ruokakulttuurin puolesta. Matkailukuumetta nostava postaus sanon minä 🙂

  • Reply elamanmakuisiamatkoja 16/08/2019 at 20:34

   Kiitos! Kiva, että löytyi jotain uuttakin 🙂 Meille ainakin sattui tällä kertaa todella onnistuneet ruokakokemukset ja muutenkin mukavia juttuja matkan varrelle. Berliini on onneksi melko lyhyen matkan päässä, joten sinne on helppo palata!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.