Suomen suurin matkablogiyhteisö
Agadir beach camel

Marokko – Agadirin aurinkoa ja ympäristön eksotiikkaa

*sisältää affiliate-linkkejä

Työni oppaana ja matkanjohtajana vei minut Marokkoon ensimmäisen kerran vuosia sitten.  Olin siellä töissä parin talven ajan, minkä lisäksi vietin aikaa ja kiertelin maata aika paljon muutenkin. Oppaana sain myös mahdollisuuden tutustua maahan pintaa syvemmältä ja maan historia, kulttuuri ja nykypäivä tulikin tutuksi. Vuosien tauon jälkeen olin utelias näkemään, kuinka maa on kehittynyt ja miltä se itsestä nyt tuntuisi.

Lue myös vinkkejä matkalle Marokkoon ja lisää Marrakechistä.

Marokko Agadir nähtävää, huvivenesatama Marina

Agadir Marina

 Matka menneisyyteen ja kaunista arkkitehtuuria

Tein matkan Marokon lisäksi omaan menneisyyteeni. Muistelin elämänmakuisia opasvuosiani, joihin mahtui toinen toistaan mielenkiintoisimpia tarinoita ja koskettavia hetkiä nuoren naisen elämässä arabimaassa ja monikulttuurisessa ympäristössä. Myös monen  läheisen, kollegan, tuttavan ja asiakkaan elämän odottamattomat käänteet ja yllättävät hetket ovat jääneet vahvoina mieleen.

On mahtavaa, että opasaikojeni läheisimmällä kollegallani on edelleen toinen jalka niillä seuduilla. Hän rakentaa miehensä kanssa upeaa kakkoskotia lähelle Agadiria ja pääsimme tutustumaan heidän kauniiseen kotiinsa. Talossa yhdistyvät Marokon perinteinen, koristeellinen arkkitehtuuri ja moderni suomalainen maku. Lopputulos on onnistunut ja miellyttää kaikkia aisteja. Mieli rauhoittuu katsellessa maisemia kauas yli peltojen. Ystäväni kertoi, että he miettivät mahdollisuutta antaa taloaan vuokralle silloin, kun itse ovat Suomessa. Tulevaisuus on vielä auki, mutta kannattaa ainakin kysellä lisää, jos haluat majoittua ylellisesti maaseudun rauhaan hieman Agadirin ulkopuolelle.

 

Agadir talo asunto maaseutu paikallinen

Johannan kaunis kakkoskoti Marokossa

 

Lounaalla Johanna terassilla, Sidi Bibi lähellä Agadiria, Marokko

Lounaalla Johannan terassilla (kuva Johanna)

 

Agadir Marokko ranta sää talvi

Agadirin rantaa auringonlaskun aikaan

Agadirin kaupunkikuva

Agadirin kaupunkikuva on muutamassa vuosikymmenessä muuttunut rajusti. Alue on kasvanut joka puolelle ympäristöön ja avarasta pikkukaupungista on tullut suurkaupunki. Jos 90-luvulla kaupunkikuvassa erottuikin paljon myös pohjoismaalaisia matkailijoita niin nyt väestö on pääasiassa paikallista, joiden joukkoon turistit ja myös muualta Afrikasta tullut väestö sulautuu. Kaupungin kasvu on tuonut mukanaan myös suurkaupungin lieveilmiöitä ja varsinkin joissain liikennevaloissa päivystävät, autojen ympärillä pyörivät ja niiden ikkunoista sisään kurkkivat tummat nuoret miehet saavat olon auton kyydissä tuntumaan epämiellyttävältä. Mielellään pitää lukittuina sekä ovet että ikkunat, jos mahdollista.

Hotellialueet ja rannan ympäristö sen sijaan ovat hyvin vartioituja ja rauhallisia. Hotellien määrä on moninkertaistunut ja näimme myös useita rakenteilla olevia hotelleja sekä *Agadirissa että ympäristössä. Agadir on maan toiseksi suosituin matkailukohde ja turismi on yksi maan tärkeimmistä elinkeinoista. Valinnanvaraa*majoituksessa ainakin riittää uusista ja ylellisistä all inclusive -hotelleista vaatimattomampiin hosteleihin ja kodinomaisista Airbnb-asunnoista viihtyisiin riad-majapaikkoihin.

 

Marokko, Agadir ranta ja palmut auringonlaskun aikaan, nähtävää aukiolla rantabulevardin varrella, hyviä ravintoloita

Agadir rantaa auringonlaskun aikaan

 

Agadir rantaa, taustalla nähtävää Marina ja kasbah Offelia, Marokko

Agadirin rantaa nousuveden aikaan

 

Seitsemän kilometriä pitkä hiekkaranta

Agadirin ranta on pitkä ja hienoa hiekkaa. Nousu- ja laskuveden vaihtelut ovat suuria ja välillä vesi nousee ylös melkein rantabulevardille asti, kun taas toisinaan se vetäytyy kauas rannasta. Merivesi on talvella viileähköä ja aallot usein melko kovia. Rantaa käytetään eri urheilulajien harrastamiseen ja upealla pitkällä rantabulevardilla on mukava kävellä. Talven viileimpinä päivinä tuuli voi tuntua napakalta, kuumina päivinä se vilvoittaa mukavasti. Leveä rantabulevardi myötäilee rantaa lähes koko matkalta ja matkan varrella on hotelleja vieri vieressä sekä ravintoloita ja kauppoja etenkin Marinan (sataman) suunnalla.  

 

Agadir nähtävää, huvivenesatama Marina, veneretkiä, liikkeitä ja hyviä ravintoloita

Agadir Marina

 

Marokko Agadir nähtävää Marina Merirosvolaiva risteily meriseikkailu, laiva merellä

Merirosvolaiva Jack Sparrow

Uusi huvivenesatama Marina

Marina on uudehko korkeatasoinen alue lähellä hiekkarantaa ja kalasatamaa. Alueella on moderneja uusia taloja, mukavia liikkeitä, hyviä ravintoloita ja kahviloita sekä huvivenesatama. Tunnelma on rauhallinen ja eurooppalaishenkinen maustettuna paikallisilla sävyillä. Alue nousi yhdeksi omista suosikkialueistani Agadirissa.

Venesatamasta pääsee helposti ja edullisesti vaikkapa tunnin risteilylle merelle. Pienemmällä, noin 10 hengen veneellä yksityinen ajelu olisi maksanut 700 dirhamia (n. 70€) koko perheeltä. Suurempi, puinen merirosvolaiva Jack Sparrow olisi vienyt tunnin aktiviteettiristeilylle 100 dirhamin (n. 10 €) hintaan per henkilö. Merirosvoseikkailu kiipeilyköysineen ja tunnelmaan sopivine musiikkeineen houkuttelee varmasti ainakin lapsiperheitä.

Marokko Agadir nähtävää, Marina huvivenesataman aluetta, liikkeitä ja hyviä ravintoloita

Agadir Marina

 

Marokko nähtävää Agadir ranta ja kasbah iltavalaistuksessa, vuori

Agadir ranta ja kasbah iltavalaistuksessa

Kalasatama

Kalasatama on sunnuntaisin suljettu, joten tällä kertaa meiltä jäi käynti siellä väliin. Vanhassa satamassa on kuitenkin mielenkiintoista seurata kalastajien saapumista päivän monipuolisine kalasaaliineen ja kaupankäyntiä mitä moninaisimmista kalalajikkeista. Kaikille kaloille ei varmaan edes löydy suomenkielistä nimeä.  Lähellä oleviin kalaravintoloihin ja -kojuihin opastajia riittää. Kannattaa kuitenkin varautua myös mahdollisiin huijauksiin ja kiskurihintoihin, mikäli oppaan mukaan lähtee. TripAdvisorissa oli useita varoituksia paikoista, joissa eteen kannetaan pyytämättä kaikenlaista purtavaa ja niistä veloitetaan moninkertaiset hinnat jälkikäteen.

 

Marokko, Agadir nähtävää, näköalat kalasatamaan ja rannalle ylhäältä kasbahilta (Oufella)

Agadir ja kalasatama ylhäältä kasbahilta

 

Marokko Agadir nähtävää: vuori kasbah näköalat valokuvaus vuohi kili kamelit Oufella

Agadir Kasbahilla

Kasbahin näköalat

Me otimme satamasta taksin ylös Kasbahille eli Agadirin laitamilla sijaitsevalle pienelle vuorelle, jossa ennen sijaitsi Agadirin kaupunki ja linnoitus. Tie mutkittelee vuoren rinnettä ylös. Aikoinaan bussilla ylös ajaessamme meillä oppailla oli tapana varoittaa matkustajia pahoista mutkista: ”Jos tulee oikein paha paikka, niin laittakaa silmät kiinni. Niin se kuljettajakin tekee 😊.”

Vuorenrinteen arabiankielinen teksti ”Jumala, isänmaa ja kuningas” näkyy valkeana hohtavana ja iltaisin valaistuna koko Agadirin alueelle. Ylhäältä on hyvät näköalat koko kaupungin ylle, kalasatamaan, merelle ja myös vuoristoon. Linnoituksesta on jäljellä enää rauniot ja osa muuria. Ylhäällä on tarjolla mm. kameliratsastusta, kuvia pieni vuohen kili sylissä sekä rihkamaa, joten vähän dirhameita kannattaa varata käteisenä mukaan.

Marokko nähtävää Agadir rantaa iltavalaistuksessa, Marokon lippu

Agadir rantaa ja Marokon lippu

 

Marokko nähtävää Agadir Marina

Agadir Marina

Taksilla kaupungissa ja sen ulkopuolelle

Pienissä oransseissa ”petit taxeissa” on taksamittarit, ne ovat hyvin edullisia ja ottavat kyytiin kerralla korkeintaan kolme henkeä. Pikkutaksit eivät aja lainkaan pidempiä matkoja kaupunkien ulkopuolelle vaan toimivat ainoastaan kaupunkialueella. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, että mittari toimii ja sen alkumaksu on vain muutaman dirhamin. Lyhyen kaupunkimatkan ajaa alkaen noin 10 dirhamilla (1 €).

Isommat taksit ovat valko-kelta-vihreitä ja ottavat kyytiin yleensä korkeintaan neljä henkeä. Hinta kannattaa neuvotella etukäteen. Takseissa on kyllä hinnastotkin pidemmille matkoille, mutta mielellään he pyytävät turisteilta lisämaksuja. Taksinkuljettajilta saa usein hyviä vinkkejä ympäristöstä ja yleensä he helposti tarjoavat omia tai tuttaviensa palveluja asiakkaille. Ranskan kielen taito on avuksi, koska monet puhuvat englantia vain huonosti tai auttavasti, vaikka tässäkin suhteessa kehitystä on viime vuosina tullut.

*Lentokentältä keskustaan ja hotellialueelle matkaa on vajaa 25 km. Kentältä mihin tahansa Agadirin hotelliin takseilla on kiinteä hinta, joka löytyy hinnastosta taksiasemalta tai lentoaseman nettisivuilta.  Helmikuussa 2019 hinta oli 200 dirhamia + yli 20 kg painavat matkalaukut 20 dirhamia (yht. n. 22 €). Ilta-/yöaikaan voidaan veloittaa pieni lisämaksu.

 

Marokko Agadir nähtävää, Taghazout kalastajakylä, bougainviella kukka, hostelli, retkeilymaja, suffauskeskus, joogaa, ratsastusta, ranta, hotelleja

Bougainvillea Taghazout

Ohjelmaa Agadirissa ja nähtävää ympäristössä

Agadirin ympäristöstä löytyy useampi hyvin hoidettu golf-kenttä ja kohde onkin suosittu golfaajien keskuudessa ihanteellisen ilmastonsa ja kauniiden, hyvin hoidettujen kenttiensä ansiosta. Hinnat ovat kohtuulliset (Ocean Golf 18 reikää n. 700 dirhamia eli n. 70 €). Golf du Soleil -kenttä sai kehuja herkullisesta ja kohtuuhintaisesta ruuastaan kauniissa ympäristössä. Palvelut toimivat muuten hyvin, mutta ainakaan Ocean Golf -kentän ravintolasta ei tällä kertaa löytynyt pientä evästä ostettavaksi kierrokselle mukaan, joten sitä ehkä kannattaa ottaa mukaan.

Agadirista noin 25 km pohjoiseen sijaitseva *Taghazoutin kalastajakylä on nykyisin tunnettu ennen kaikkea surffarien keskuudessa hyvistä surf-kouluistaan, -palveluistaan ja suotuisista tuulistaan. Se nostaa päätään myös joogakohteena. Ranta on upea, pitkä, leveähiekkainen ja tilava. Siellä voi suffauksen lisäksi nauttia auringosta, ratsastaa kamelilla tai hevosella pitkää rantaviivaa laukaten, ajaa mönkijällä tai kävellä pitkää rantabulevardia pitkin noin viiden kilometrin matka naapurikylään. Vaaleassa kylässä on viehättävä pieni kalasatama. Rannan lähelle rakennetaan useita isoja, hienoja hotellikomplekseja ja alue tuleekin lähivuosina kasvamaan kalastajakylästä kansainväliseksi resortiksi. Tänne ainakin meidän nuorisomme haluaa tulla suffailemaan ja ratsastamaan!

*Marrakechin tuhannen ja yhden yön kaupunkiin teimme tällä kertaa päiväretken ja ikiaikaisen kaupungin tiheästä tunnelmasta voit lukea lisää täältä.

 

Marokko Agadir nähtävää Taghazout surffauskeskus kalastajakylä ranta

Taghazout surffauskeskus

 

Marokko Agadir nähtävää, Taghazout kalastajakylä, suffauskeskus, joogaa, ratsastusta, ranta, hotelleja

Taghazout kalastajakylä

 

Marokko Agadir nähtävää: souk maustekauppa mausteita

Agadir souk, maustekauppa

Ostoksia ja hinnoista neuvottelua

Agadirin souk el had eli markkinat toimivat muina päivinä kuin maanantaisin. Alueella on lukuisia pieniä putiikkeja, joista voi ostaa kaikkea maan ja taivaan välillä. Valikoimasta löytyy niin mattoja, huonekaluja ja kankaita kuin paikallisia, hopeisia tai kultaisia koruja ja vaikkapa pieniä, suloisia puurasioita. Maustekaupat houkuttelevat väriloistollaan ja huumaavilla tuoksuillaan. Hyvä tuliainen kotimaahan vietäväksi on myös vain Etelä-Marokossa tuotettava, ravinteikas argana-öljy, jota voi käyttää ihoa tai hiuksia kosteuttamaan ja hoitamaan. Ruuanlaittoon sopivaa versiota käytetään herkullisena pöytäöljynä. Muista tinkiä hinnoista  markkinoilla!

Elintarvikkeiden hinnat ovat kuitenkin kiinteät ja edulliset. Kilo mansikoita maksoi soukissa 15 dirhamia eli n. 1,5 euroa ja tuorepuristettu mehusekoitus kahvilassa 13 dirhamia (n. 1,3 €). Vertailun vuoksi vastaava mehu turistialueella maksoi yleensä 30-40 dirhamia (3-4 €). Marokon yksi tärkeimmistä vientituotteista ovat hedelmät ja yksi matkan kohokohdista ainakin itselle olivat jälleen ihanat, mehukkaat, edulliset ja tuoreet hedelmät! Sen lisäksi, että niitä voi ostaa edullisesti sekä puristettuna että hedelminä, niitä tarjoiltiin hotellin aamiaisella runsaasti ja monipuolisesti valmiiksi kuorittuina ja paloiteltuina. Nam! Esimerkiksi maailman parhaat, makeat ja mehukkaat appelsiinit löytyvät Marokosta. Ne myydään vielä vihreät lehdet hedelmässä mukana. Ihan parasta!

 

Marokko Agadir nähtävää: souk, Vihannes- ja hedelmäkauppiaat markkinoilla

Agadir souk, hedelmä- ja vihannestori

 

Marokko Agadir nähtävää ja ostoksia: souk, Vihanneksia markkinoilla

Agadir souk, vihanneskauppa

 

Marokko Agadir nähtävää ja ostoksia: Aadir souk, Tuoreita appelsiineja markkinoilla

Tuoreita appelsiineja, Agadir souk

 

Marokko Agadir, nähtävää ja ostoksia: Souk, mansikoita, edullinen hinta (n. 1,5 €/kg)

Souk, mansikoita (n. 1,5 €/kg)

Toinen paikka tehdä löytöjä on Agadirin laitamilla sijaitseva viihtyisä ja rauhallinen Souss Kasbat. Sisältä löytyy paikallisten käsityöläisten pieniä puoteja ja niiden korkealuokkaista tarjontaa. Lähistöllä on myös Agadirin medinaksi (vanhaksi kaupungiksi) nimetty uudehko, mutta vanhaan malliin rakennettu rakennelma, jonne taksikuskin mukaan on 40 dirhamin pääsymaksu hengeltä ja tarjonta on vastaavaa kuin Souss Kasbatilla. Me emme käyneet sisällä, mutta ulkopuolelta otimme muutaman kuvan. Maksoimme taksista Agadirista (grand taxi eli iso taksi) tinkimisen jälkeen 120 dirhamia (n. 12 €) meno-paluu ja taksi odotti meitä ulkopuolella käyntimme ajan (vajaan tunnin).

Erityisen ilahtunut olin siitä, että Marokossa muovin määrää pyritään vähentämään ja esimerkiksi ostoksia ei pakattu muovipusseihin vaan pieniin kangaspussin näköisiin pussukoihin. Tässä asiassa Marokko on huomattavasti Aasiaa ja jopa Yhdysvaltoja edistyneempi! Itse kärsin valtavasta muovin ja muovipussien määrästä muutaman kuukauden takaisella Miamin matkalla, joten tämä ilahdutti minua suuresti.

 

Marokko Agadir nähtävää, ostoksia: souk puutavarakauppa

Souss kasbat, puutavarakauppa

 

Marokko Agadir, nähtävää ja ostoksia, Maustekauppa, Taghazout kalastajakylä, surffikylä

Maustekauppa, Taghazout

 

Marokko Agadir, hyvät ravintolat, Alkupalat, Little Norway ravintola

Alkupalat, Little Norway ravintola, Agadir

 

Agadirin maukasta ravintolatarjontaa

Suosikkiravintolaksemme Agadirin rannan lähellä nousi italialainen ravintola Amore et Passione, joka sijaitsee neljän ravintolan keskittymässä aukiolla rantabulevardin puolivälin tienoilla. Etenkin jälkiruuat, joita testasimme laajasti, olivat herkullisia! Myös viereinen El Toro -ravintola oli hyvä, samoin kuin melko lähellä *Atlantic Palace -hotelliamme sijaitseva Little Norway. Turistialueella ravintoloiden hinnat ovat paikalliseen hintatasoon nähden korkeat, mutta ravintolat ovat todella siistejä ja palvelu hyvää.

Hotellimme aamupalatarjonta ihanine tuoreine hedelmineen, vastapaistettuine munakkaineen ja erilaisine rapeine croissanteineen oli ihan huippu! Sillä pärjäsi pitkälle päivään ja kerrankin tuntui, että myös lapsille ruoka maistui enemmän kuin tarpeeksi.

Soukissa pieni, hyvä ja edullinen mehubaari löytyy lähellä moskeijaa. Parhaat, paikalliset ja kotona valmistetut ruuat söimme kuitenkin kollegani luona hänen anoppinsa valmistamana.

Hygieniataso on Marokossa noussut ja tällä kertaa säästyimme vatsataudilta, jonka itse olen yleensä aina erilaisen bakteerikannan vuoksi Marokossa saanut. Pojalla oli yhtenä päivänä maha vähän sekaisin, muuten koko perhe pysyi terveenä.

 

Marokko, Jälkiruokaa, Agadir Amore et Passione ravintola, hyvä ravintola

Jälkiruokaa, Amore et Passione ravintola, Agadir

 

Marokko Agadir nähtävää: ranta ja kameleita ilta-aikaan

Agadir ranta ilta-aikaan

Agadirin sää: aurinkoa ympäri vuoden

Agadirissa on yli 300 aurinkoista päivää vuodessa. Sää on lähes aina aurinkoinen. Talvikuukausista kylmimmät ovat joulu-tammikuu, jolloin saadaan eniten sadekuuroja ja etenkin yöt ovat viileitä. Silloinkin päivisin lämpötilat kuitenkin useimmiten kohoavat lähelle 20 astetta. Helmikuussa Etelä-Suomen hiihtolomaviikon aikaan meille osui muutama viileämpi päivä, jolloin päivälämpötila oli 19-21 astetta ja yöllä lämpötila tippui jopa alle 10 asteen. Sen sijaan loppuviikosta päivällä saatiin nauttia täydestä auringosta ja 26-28 asteen lämmöstä. Kevät ja syksy ovat parasta aikaa Marokossa vierailuun, mutta myös talvella kohde on oivallinen suomalaiselle. Keskitalven sää muistuttaa suurin piirtein samoilla leveysasteilla sijaitsevia Kanariansaaria. Kesällä Marokossa on suomalaiselle (tai ainakin itselleni) usein liian kuuma!

 

Marokko Agadir nähtävää: Taghazout kalastajakylä, hostelli, retkeilymaja, kalastajat, kukat

Taghazout kalastajakylä

 

Marokko Agadir nähtävää: Ratsastajat Taghazout rannalla, kalastajakylä, hienot rannat, laukkaa rannalla hevosella

Ratsastajat Taghazout rannalla

 

Vinkkejä matkalle Agadiriin

  • Vinkit matkalle Marokkoon löydät aiemmasta blogikirjoituksestani. 
  • Retkestä eksoottiseen Marrakechiin löydät lisää täältä.
  • Rahan vaihto onnistuu nykyisin Suomessakin (aiemmin vaihto oli mahdollista ainoastaan Marokossa), mutta ainakin Helsinki-Vantaan lentokentällä vaihtokurssi on hurjan huono. Agadirin lentokentällä vaihto onnistuu kohtuukurssilla (käteistä vaihtamalla välttyy pitkältä jonottamiselta kortit hyväksyvään vaihtopisteeseen). Hotellin vaihtokurssi oli sama kuin pankissa, eivätkä he ottaneet komissiota, joten ainakin meille se oli paras vaihtopaikka. Valuutanvaihtokioskien kurssi oli huono ja automaattiin emme halunneet luottokorttiamme laittaa.
  • Marokon virallisen kielen arabian lisäksi berberi (maan alkuperäisten asukkaiden kieli) on saanut hiljattain virallisen kielen aseman maassa. Nykyisin peruskoulussa opiskellaan arabiaa, berberiä ja ranskaa, jolla on vankka asema maassa johtuen maan historiasta Ranskan protektoraattialueena. Parhaiten eurooppalaisista kielistä siis asiointi sujuu ranskaksi. Turistialueella ja esimerkiksi hotelleissa osataan jonkun verran myös englantia. Muutama paikallinen osasi vielä tervehtimisen myös suomeksi tai ruotsiksi.
  • *Hotelleissa tulee paikan päällä maksettavaksi myös turistivero, joka vaihtelee hotellin paikallisen luokituksen mukaan. Veron suuruus on noin 1-4 euroa / henkilö / yö. Me maksoimme aikuisista 33 dirhamia (eli n. 3,3 €) yöltä (helmikuu -19), nuorista hieman vähemmän.
  • Lähde matkaan avaralla mielellä, suhtaudu suvaitsevasti erilaisuuteen ja kohtaa paikallisten ystävällisyys kielimuurin takaa. Suosi mielellään paikallisia majoitusliikkeitä ja palveluja monikansallisten sijaan, jolloin tuet maan kehitystä.

 

Marokko Agadir nähtävää: ranta auringonlaskun aikaan, kameliratsastus

Agadir ranta auringonlaskun aikaan

 

Marokko, Agadirin alueen kartta, nähtävää, Taghazout, Sidi Bibi, Tamraght, Imouzzer, Ait Melloul

Agadirin alueen kartta

 

Lue lisää aurinkolomista:

Phan Tiet, Vietnam – kokemuksia Aurinkomatkoilta

Kap Verden kokemuksia: aurinkoa ja värien yltäkylläisyyttä

Floridan tunnelmia ja 5 vinkkiä

Vieläkö Marrakechin tuhannen ja yhden yön tunnelma on tallella?

5+ 1 vinkkiä matkalle Marokkoon

Maltan kokemuksia – plussat ja miinukset

Ranskan Rivieran tunnelmalliset vanhat kaupungit

9 tips to Nice

Antibes ja Ranskan Rivieran parhaita paloja

 

Tutustu Elämänmakuisia matkoja -blogiin myös Facebookissa , Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.

Elämänmakuisia matkoja voi seurata myös Bloglovin’ ja Blogit.fi kautta.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.