Marokon vuoristossa matkalla Agadirista Tafraouteen

5 + 1 vinkkiä matkalle Marokkoon

Mietitkö talvilomakohdetta, jonne lennot eivät ole liian pitkät, aurinkoa ja katseltavaa riittää ja mukana on ripaus eksotiikkaakin? Tänä talvena suuntana voisi olla Pohjois-Afrikka ja Marokko!

Lue viisi + yksi vinkkiä, joiden avulla saat Marokon matkastasi enemmän irti!

(Kuvat tässä kirjoituksessa ovat muistoja -90-luvulta. Agadirista kertovassa blogikirjoituksestani sekä Marrakechistä kertovasta jutusta löydät uusia kuvia!)

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

*sisältää affeliate/yhteistyölinkkejä

 

Essaouira, Marokko rannikkoa

Essaouira

 

Souss Agadir Marokko

Vehreä Souss-jokilaakso Agadirin lähellä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1.    Norwegianin suorat lennot Marokkoon

Norwegian aloitti tänä talvena (2018) suorat lennot Helsingistä Agadiriin ja Marrakechiin jo vuotta aiemmin syksyllä 2017. Agadiriin ei Suomesta ole päässyt suorilla lennoilla vuosiin, mutta nyt pääsee taas pitkästä aikaa ja tilaisuus kannattaa käyttää hyödyksi! Aiempina vuosikymmeninä kohteen eläessä kukoistuskauttaan Suomestakin moni matkatoimisto järjesti seuramatkoja Agadiriin. Tuolloin toimin itse pari talvea pohjoismaalaisen matkatoimiston oppaana ja matkanjohtajana Agadirissa ja sen ympäristössä. Ihastuin maan monipuoliseen tarjontaan: Agadirin seitsemän kilometriä pitkästä hiekkarannasta Marrakechin tuhannen ja yhden yön ainutlaatuiseen tunnelmaan, luonnon monipuolisuuteen ja värikkääseen kulttuuriin.

Suorat lennot Helsingistä sekä Agadiriin että Marrakechiin ovat tänä talvena kätevästi lauantaisin päiväsaikaan ja arkipäiviä ei tarvitse käyttää matkustamiseen. Lisäksi vaihdollisilla lennoilla pääsee eri puolille maata toki myös muina päivinä. Lentohinnat samoin kuin hotellitkin ovat edullisia! Katso *hotelleja esim. Marrakechissä, Agadirissa, Taghazoutissa tai Essaouirassa. Kahden aikuisen ja kahden nuoren hiihtolomaviikko (viikko 8) tasokkaassa hotellissa maksoi ajoissa varatessa yhteensä vain reilu 2000 euroa, eli vähemmän kuin viikko Suomessa tai Ruotsissa laskettelemassa (hissikortteineen), joka oli toinen vaihtoehtomme hiihtoloman viettoon.

Marokko, Agadir, nähtävyyksiä ja kokemuksia, rantaa ja ratsastusta rannalla

Agadir rantaa

2.    Valitse kohde oikein

Marokossa riittää nähtävää ja koettavaa kaikille aisteille ja ihmistyypeille. Haluatko suurkaupungin tunnelmaa, aurinkoista rantaelämää, mystistä eksotiikkaa vai vaeltaa vuorilla tai kokea tuulahduksen Saharan hiekkaerämaata? Marokossa onnistuu kaikki!

 

Imouzzer Morsiushuntuputoukset

Imouzzer, Morsiushuntuputoukset

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Agadir

Agadir on maan suosituin rantakohde, joka on kasvanut moderniksi n. 750 000 asukkaan suurkaupungiksi ennen kaikkea upean, pitkän ja leveän, hienohiekkaisen rantansa ansiosta. Kaupungissa on *erilaisia majoitusvaihtoehtoja tasokkaista all inclusive -hotelleista ja viihtyisistä riadeista edullisiin *Airbnb-asuntoihin. (*Varaa ensimmäinen Airbnb-majoituksesi tästä linkistä niin saat varauksestasi jopa 41 euroa alennusta.)

 • Rantabulevardin varrelta löytyy palveluja laidasta laitaan, hotellien spa-kylpylöistä ja hammameista (paikallinen höyrysauna) huippuravintoloihin, viihtyisiin kahviloihin ja korkeatasoisiin myymälöihin.
 • Tinkimistaitojaan voi testata soukissa, paikallisella markkina-alueella, josta suosittuja tuliaisia ovat esimerkiksi tuoksuvat ja värikkäät mausteet, hauskat suippokärkiset babush-tossut, koristeelliset matot ja ruuan hauduttamiseen käytettävät paikalliset kartiomalliset tajine-vuoat, joissa valmistetaan samannimistä mausteista pataruokaa.
 •  1960-luvulla kaupunkia koitelleesta maanjäristyksestä selvinneelle Kasbah-vuorelle kannattaa kiivetä pitkin sen mutkikkaita teitä ihailemaan maisemia kaupungin yli ja sinisenä siintävälle merelle. Täällä onnistuu myös pieni kameliratsastus!
 • Uusi satama on täyttynyt upeista huvipursista ja luksustunnelmasta, kun taas vanhassa kalasatamassa pääosassa ovat mereltä saaliineen palaavat kalastajat. Saaliina voi olla eksoottisia kalalajeja, joille suomenkielistä nimeä ei ehkä ole olemassakaan. Maistiaisia voi ostaa edullisesti!
 • Lue lisää Agadirista!

 

Koutoubia moskeija Marrakech, nähtävää Marokossa

Koutoubia moskeija, Marrakech

 

Marrakech

Marrakech on kuin suoraan tuhannen ja yhden yön saduistaVaaleanpunaisen vanhan kaupungin, medinan, tunnelma on maaginen.

 • Missään muualla et samalla tavalla tunne astuvasi suoraan satukirjan tunnelmaan kuin Sadunkertojien torilla, Djemaa el Fnalla. Tori on täynnä ikiaikaista elämää ja kuhinaa käärmeenlumoajineen, sadunkertojineen, kirjureineen, aaseineen. Tunnelma on pysähtynyt tuhannen vuoden taakse.
 • Vanhat kauppakujat soukin alueella tulvivat elämyksiä kaikille aisteille värikkäine mattoineen, taidokkaasti rakennettuine maustepyramideineen, koristeellisine vaatteineen ja tossuineen, kiiltävine puukkoineen, kilisevine koruineen ja juuri värjättyine lankavyyhteineen. Ilman opasta eksyt sokkeloisille kujille hetkessä!
 • Marrakechissa kannattaa tutkia *yöpymisvaihtoehdoksi perinteistä marokkolaista, majataloksi muutettua taloa, riadia, jos mahdollista.
 • Lue lisää Marrakechistä

Marokko Essaouira nähtävää ja vinkkejä medina linnake

Essaouira, linnake

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Essaouira 

Tunnelmalliseen Essaouiraan on Agadirista tai Marrakechista vajaan parinsadan kilometrin / kolmen tunnin ajomatka.  Se on viehättävä, paikallista tunnelmaa huokuva satamakaupunki, jonka Unescon maailmanperintökohteisiinkin kuuluva medina on viihtyisä ja rauhallinen. Kaupunki on Atlantilta puhaltavien tuuliensa ja lempeän valonsa ansiosta erityisesti surffaajien ja taiteilijoiden suosikki, menneinä vuosina myös hippien ja kuuluisien muusikkojen (kuten Jimi Hendrix, Leonard Cohen) käyntikohde. 

Taghazout

Taghazoutin kylä on Agadirista muutama kymmenen kilometriä pohjoiseen ja nykyisin erityisesti reppureissulaisten ja surffaajien suosiossa suotuisten tuuliensa, edullisen majoituksen ja lämpimän ilmastonsa takia. Lue lisää Taghazoutista Agadirista kertovasta blogikirjoituksestani. 

 

Marokko, nähtävää ja vinkkejä

Taghazout

Muita mielenkiintoisia kohteita Marokossa

Muita mielenkiintoisia kohteita Marokossa on esimerkiksi kameliratsastus Saharan loputtomassa autiomaassa, vaellus huimilla Atlas-vuorilla, sininen kaupunki Chefchaouen, arkkitehtuuristaan ja samannimisestä elokuvasta tunnettu Casablanca ja Välimeren rannalla sijaitseva, ihanien kalliorantojen Al Hoceima.  Näistä ehkä myöhemmin lisää!

 

Marokko nähtävää: vuoristokylä Tafraoute

Tafraoute

 

Marokko berberi-ilta ruoanlaittoa

Ruuanlaittoa berberien tapaan

3.    Makumatkalla Marokossa

Marokon keittiön maut ovat makeita ja mausteisia, mutta ei tulisia. Ruuanlaitto on perinteisesti naisten työtä ja reseptit periytyvät äidiltä tyttärelle. Suosittuja mausteita ovat esimerkiksi kumina ja ras el hanut mausteseos, joka on myös mukava tuliainen kotiin!

 • Perinteinen marokkolainen juoma on vihreästä teestä ja tuoreista mintunoksista valmistettu minttutee, jonka nauttiminen kuuluu niin aterian, kaupanteon kuin seurustelunkin yhteyteen. Minttutee nautitaan usein hunajalla maustettuna ja perinteisten leivonnaisten kera.
 • Tyypillisiä ruokalajeja ovat tajine ja couscous, ja jokaisella marokkolaisella onkin omat reseptinsä niiden valmistamiseen. Niissä käytetään esimerkiksi vasikan tai lampaan lihaa ja vihanneksia; possun lihaa Marokossa arabimaana ei kuitenkaan syödä.
 • Tajine on myös samanniminen, terrakotan värinen, pyramidinmallinen astia, jossa ruoka haudutetaan hitaasti kypsyttäen. Värikkäästi kuvioitu tajine on myös mukava tuliainen!

 

NähtävääMarokossa: Vuohet kiipeilevät argana-puissa

Vuohet kiipeilevät argana-puissa Marokossa

4.    Marokon kielet

Arabia on Marokon virallinen kieli. Myös maan alkuperäisten asukkaiden kieli, berberi, on viime vuosina saanut virallisen kielen aseman ja sitä opetetaan myös kouluissa. 

Marokko oli viime vuosisadan alkupuolella Ranskan protektoraatti ja siirtomaavallan ajan perintönä Marokossa pärjää vieläkin mainiosti ranskan kielellä. Sitä kannattaa käyttää rohkeasti! Useimmat marokkolaiset osaavat ranskaa ja asioiden hoitaminen onnistuu hyvin ranskaksi. 

Englantia osaavat etenkin turistikohteissa matkailijoiden kanssa tekemisissä olevat ja toisinaan Agadirissa kuulee muutaman sanan suomeakin paikallisten suusta.

Pohjois-Marokossa, varsinkin Tangerin alueella osataan espanjaa alueen historian ja sen espanjaisten miehityksen vuoksi sekä Espanjan läheisyyden takia. Marokosta Espanjan Tarifaan pääsee lautalla nopeimmillaan 35 minuutissa.

 

Marokko Essaouira nähtävää kalasatama

Essaouira, kalasatama

5.    Turvallisuus Marokossa

Turvallisuus on ensimmäisiä kysymyksiä, jotka tulevat esille, kun puhutaan matkustamisesta Marokkoon. Monella on muistissa Suomen ensimmäinen terroristiteoksi luokiteltu tapahtuma Turussa vuonna 2017. Hirmuteon takana oli Suomesta turvapaikkaa hakenut marokkolainen, joka oli tullut Suomeen saatuaan käännytyksen Saksasta. Tapaus oli kuitenkin yksittäinen ja suurin osa marokkolaisista on rauhaa rakastavia, tavallisia kansalaisia. 

Marokko on maltillinen arabivaltio, yhteiskunnallisesti vakaa ja ulkomaalaiselle vierailijalle suhteellisen turvallinen maa. Turvallisuussuosituksen mukaan maassa tulee noudattaa tavanomaista varovaisuutta ja matkustajia kehotetaan yleiseen varovaisuuteen ja valppauteen. Terrori-iskujen riski on kuitenkin olemassa. Liikenne on suurin riskitekijä maassa, sillä liikenneturvallisuus on heikkoa. Suomen edustustojen ja ulkoministeriön ohjeistuksiin kannattaa tutustua aina ennen matkaa. Yksin ei kannata liikkua etenkään pimeällä ja syrjäisillä sivukaduilla. 

 

Kamelit töissä matkalla vuoristossa Marokossa

Kamelit työssä

+1. Varaudu tinkimiseen ja huijausyrityksiin

Marokon haasteellisena puolena usein koetaan se, että huonommista olosuhteista lähtöisin olevat marokkolaiset pyrkivät huijaaman hyväuskoisia ja varomattomia turisteja. Erityisesti tapana on pyytää ylihintaa tuotteista ja palveluista, joten tarkkana saa olla, ettei lomabudjetti hupene liian nopeasti. Jo se, että jäät katsomaan katutaiteilijan esitystä tai vaikkapa puussa kiipeileviä vuohia, tarkoittaa yleensä sitä, että tilaamattomastakin palvelusta joutuu jonkun roposen maksamaan.

Sen sijaan markkinoilla ja soukeissa (vanhan kaupungin kauppakujilla) ylihinnan välttää parhaiten rauhassa keskustelemalla ja tinkimällä: pyydettyä hintaa ei kannata maksaa, vaan jos tuotteesta on oikeasti kiinnostunut, aloittaa tarjoaminen murto-osasta hinnasta (ehkäpä vaikka neljäsosa pyydetystä hinnasta voisi olla hyvä lähtökohta) ja sen jälkeen korottaa omaa hintaansa pikkuhiljaa sitä mukaa, kun kauppias laskee omaansa. Hinta on kohdillaan, kun itse olet siihen tyytyväinen ja kauppias suostuu sillä hinnalla tuotteen myymään.

 

Marokko Atlas-vuoristo matkalla Ourzazateen

Matkalla Ourzazateen

Nyt on hyvä aika tutustua Marokon eksotiikkaan!

Suorien lentojen, edullisten hintojen ja poliittisesti rauhallisen tilanteen vuoksi nyt on hyvä aika tutustua Marokkoon! Suosituimpia vuodenaikoja ovat syksy ja kevät, jolloin ilmasto on mukavan lämmin. Talvellakin päivälämpötilat kohoavat usein 20 asteeseen, mutta yöt ovat viileämpiä. Kesällä varsinkin Saharan kuumien tuulien puhaltaessa monin paikoin Marokkoa on suomalaiseen makuun liian kuuma. Aurinkoisia päiviä riittää ympäri vuoden. Marokko onkin oivallinen kohde tutustua monipuoliseen, sekä Euroopasta että Afrikasta vaikutteita saaneeseen arabimaahan!

Lue blogistani lisää Agadirista ja ympäristöstä sekä Marrakechistä!

 

Marokossa Välimeren rannalla Al Hoceima

Al Hoceima

 

Marokko kartta

Marokko kartta

 

Lue lisää aurinkolomista:

Phan Tiet, Vietnam – kokemuksia Aurinkomatkoilta

Kap Verden kokemuksia: aurinkoa ja värien yltäkylläisyyttä

Floridan tunnelmia ja 5 vinkkiä

Vieläkö Marrakechin tuhannen ja yhden yön tunnelma on tallella?

Marokko – Agadirin aurinkoa ja ympäristön eksotiikkaa

Maltan kokemuksia – plussat ja miinukset

Ranskan Rivieran tunnelmalliset vanhat kaupungit

9 tips to Nice

Antibes ja Ranskan Rivieran parhaita paloja

 

Tutustu Elämänmakuisia matkoja -blogiin myös Facebookissa , Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.

Elämänmakuisia matkoja voi seurata myös Bloglovin’ ja Blogit.fi kautta.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.