Ranska Riviera nähtävää Nizzan vanha kaupunki

Ranskan Rivieran tunnelmalliset vanhat kaupungit

Ranskan Rivieralla tunnelmallisia vanhoja kaupunkeja on kuin helminauhassa, toinen toistensa vieressä. Meri on läsnä kaikkialla, se on upean kirkasta ja väriltään turkoosia. Vanhojen kaupunkien kapeat kujat värikkäiden talojen välissä vievät tunnelmaan vuosisatojen taakse ja hivelevät kaikkia aisteja.

*sisältää yhteistyölinkkejä

Ranskan Rivieran nähtävää, näköaloja

Ranskan Rivieran näköaloja

Olimme tällä kertaa reissussa ison ryhmän kanssa ja arkipäivät kuluivat työn merkeissä. Iltaisin ja viikonloppuna pääsimme kuitenkin tutustumaan myös ympäristöön ja maistelemaan Ranskan kulinaristisia makuja. Ryhmille tarjoillaan yleensä kolmen ruokalajin lounas tai illallinen viineineen ja toisinaan suomalainen tehokkuusajattelu joutui törmäyskurssille ranskalaisen ruuan arvostuksen ja pitkien ruokailuiden kanssa.

Ranskan Riviera nähtävää, Nizza, panorama linnakukkulalta

Nizza, panorama linnakukkulalta
(kuva J. Martin)

Liikkuminen Rivieralla

Nizzaan pääsee Suomesta lentämällä kätevästi usealla päivittäisellä lennolla. Finnair ja Norwegian lentävät suoraan Helsingistä, minkä lisäksi vaihdollisia yhteyksiä on monella yhtiöllä, esim. Air Balticilla, KLM:llä ja Lufthansalla. Hinnat ovat kilpailun vuoksi kohtuullisia. Myös maata pitkin Nizzaan pääsee kohtuullisesti ja ympäristöystävällisesti esim. junalla, jos aikaa on enemmän käytettävissä.

Ranskan Riviera nähtävää, Cannes linnakukkulalta satamaan

Cannes linnakukkulalta satamaan (kuva J. Martin)

Rannikon kaupunkeihin tutustuminen on helppoa. Välimatkat ovat lyhyitä. Junat ja bussit ovat edullisia ja niitä kulkee tiheään. OUI.sncf sovellus on näppärä junien aikataulujen tarkistukseen ja lippujen ostoon. Edullisempia ryhmälippuja saa aseman lipputoimistosta. Über on kätevä paikasta toiseen siirtymiseen silloin, kun julkisilla kulkeminen on syystä tai toisesta liian hankalaa. Sovellukseen lähtö- ja saapumispaikan antamalla saa hinnankin tietoon etukäteen.

Ranska Riviera nähtävää, italialaiskaupunki Menton sataman suunnalta

Menton lähellä Italian rajaa

Hyviä ruokapaikkoja ja nähtävää Nizzassa

Vinkkejä Nizzaan olen kirjoitellut aiemmin englanniksi, joten tällä kertaa vain muutama vinkki Nizzaan.

Nizzan vanha kaupunki on yllättävänkin iso, siellä riittää tutkimista viehättävän kukka- ja vihannestorin lisäksi sekä päivä- että ilta-aikaan. Öisin vanha kaupunki kuhisee elämää ja kadut täyttyvät yöllisistä juhlijoista. Vanhan kaupungin vieressä sijaitsee kukkula, jossa vanhan linnan raunioilla on penkkejä puistossa istuskeluun ja lapsille leikkipaikkoja. Siellä voi myös pelata petankkia ja ihailla upeita maisemia yli kaupungin ja kauas merelle sekä sataman suuntaan. Ihmetystä herättää Nizzan satamaan parkkeerattu monen sadan tuhannen euron arvoinen huvijahti valtavine uima-altaineen ja helikopterin laskeutumispaikkoineen.

Ranskan Riviera nähtävää, Nizza linnakukkulalta satamaan

Nizzan satamaa linnakukkulalta nähtynä

Mukavia ruokapaikkoja Nizzassa kokeilimme useampia. Brasserie Gagliossa vanhan kaupungin laitamilla on hyvä palvelu ja maistuvaa ruokaa, La Plage du Beau Rivagen terassin aivan rannalla voi varata vaikka kokonaan yksityiskäyttöön ja La Taverne Massena sijaitsee keskeisellä paikalla ravintolakadulla. Netissä kehuja kerännyt Ornato Kitchen Bar ei ryhmällämme valitettavasti tällä kertaa toiminut pitkäksi venyneen tarjoilun, vaatimattoman illallisen ja kovaäänisesti soitetun musiikin vuoksi. Iltaa voi jatkaa vaikka ryhmämme yhdeksi suosikkipubiksi muodostuneessa Ma Nolan’s Irish pubissa vanhassa kaupungissa urheilua katsoen.

Ranskan Riviera nähtävää, Nizza Place Massena ja suihkulähteet yöaikaan

Nizza Place Massena (kuva J. Martin)

 

Ranskan Riviera nähtävää, Cannes satama talomaalaus / muraali

Cannesin satamassa talomaalaus (kuva J. Martin)

Hienostunut Cannes ja elokuvajuhlat

Nizzasta *Cannesiin ajaa alle tunnissa. Pikajunalla matka kestää vain reilun puoli tuntia. Hienostunut Cannes on tunnettu ennen kaikkea toukokuisista elokuvajuhlistaan, jolloin punaisella matolla astelevat kansainväliset tähdet ja salamavalot välkehtivät.

Cannesin huvivenesatama levittäytyy laajalti kaupungin edustalle. Rannassa on mukava kävellä katselemassa eri puolilta maailmaa saapuneita, toinen toistaan hienompia veneitä. Vanhassa satamassa sijaitsee perinteinen pizzeria, jo -60-luvulla perustettu La Pizza Cresci. Ryhmämme palvelu oli sujuvaa ja ympäristö viihtyisä, mutta mielipiteet pizzoista jakaantuivat kuitenkin jonkin verran.

Ranskan Riviera nähtävää, Cannesin rantaa aivan keskustassa

Cannesin rantaa (kuva J. Martin)

Satamasta kävelee 5 minuutissa elämää kuhisevalle, katetulle Forville-torille, jossa perinteiseen tapaan myydään mm. vihanneksia, hedelmiä, kukkia, erilaisia ruokia ja herkkuja sekä perinteisiä laventelisaippuoita ja muita tarvikkeita. Torit ovat suosikkipaikkojani Ranskassa paikallisen elämänmenon ja ruokakulttuurin seuraamiseen – herkullisia tuoksuja, mielenkiintoisia tarvikkeita ja antaumuksellisia keskusteluja soljuvalla ranskan kielellä.

Ranskan Riviera nähtävää, Cannesin torilla

Cannesin torilla (kuva J. Martin)

Lähellä sijaitsee myös Le Suquet, Cannesin vanha kaupunki satoja vuotta vanhoine, kapeine, kiipeilevine kujineen ja kivitaloineen.  Ylhäällä kukkulalla sijaitsee vanha linnoitus ja kellotorni. Näköalat levittäytyvät kaupungin ja lahden yli. Vanhan kaupungin tunnelma on rauhallinen ja kujilta löytyy mukavan näköisiä ravintoloita ja kuppiloita.

Ranskan Riviera nähtävää, Cannesin vanhassa kaupungissa Le Suquet

Cannesin vanhassa kaupungissa (kuva J. Martin)

 

Ranskan Riviera nähtävää, Cannes vanhaa kaupunkia Le Suquet

Cannes vanhaa kaupunkia

 

Ranskan Riviera nähtävää Luonnonkaunis Saint-Honorat saari annesin edustalla

Luonnonkaunis Saint-Honorat saari

Saint-Honoratin luostarisaari ja viininmaistajaiset

Cannesista pääsee reittiveneellä pienelle Saint-Honoratin luostarisaarelle. Matka kestää reilun vartin verran ja lippu kannattaa ostaa netistä etukäteen. Vain noin 1,5 km pituinen saari on hurmaavan rauhallinen ja luonnonkaunis. Saarella asuu parisen kymmentä munkkia, jotka muun toiminnan lisäksi viljelevät saarella viiniä. Viinitarhat ovat rauhoittavan kauniita. Viiniä pääsee maistelemaan viininmaistajaisissa, joita järjestetään tilauksen mukaan ryhmille ja etukäteisaikataulujen mukaan myös yksittäisille matkailijoille. Saarella on pieni putiikki, josta viiniä saa ostaa mukaansa. Ajoneuvoja saarella ei ole. Luostarin lisäksi saarella on kaksi kappelia, kellotorni ja ravintola. Näkymät ovat kauniit ja tunnelma rauhallinen. Saint-Honoratin saariretki oli Ezen ohella monen ryhmämme jäsenen viikon suosikkipaikkoja.

Luonnonkaunis Saint-Honorat saari Cannesin edustalla, viiniviljelmät ja viininmaistajaiset

Viiniviljelmät, Saint-Honorat saari (kuva J. Martin)

 

Ranskan Riviera nähtävää, luonnonkaunis Saint-Honorat luostarisaari Cannesin edustalla

Saint-Honorat luostarisaari (kuva J. Martin)

Suurempi naapurisaari, Sainte-Marguerite, houkuttelee turisteja mm. merimuseollaan, linnoitusvankilallaan ja rannoillaan. Myös sinne pääsee reittilaivalla Cannesista.

Ranskan Riviera nähtävää, Saint-Honorat rantaa

Saint-Honorat rantaa (kuva J. Martin)

 

Ranskan Riviera nähtävää, Antibes satamaa

Antibes satamaa (kuva J. Martin)

Petankkia Antibesissa

Vierailimme *Antibesissa pelaamassa ranskalaista kuulapeliä, petankkia, huvivenesataman vieressä sijaitsevalla petankkikentällä. Antibesin hurmaavasta vanhasta kaupungista ja huvivenesatamasta olen kirjoittanut aiemmassa blogikirjoituksessani. Tällä kertaa kävimme syömässä keväällä remontissa olevan aukion laitamilla sijaitsevassa kalaravintolassa L’Oursinissa. Ravintola on melko pieni ja kahdessa kerroksessa. Tunnelma on kuin viehättävässä, vanhassa puuveneessä. Junat Antibesista Nizzaan kulkevat illallakin noin puolen tunnin välein, tosin viimeinen paikallisjuna puoli 11 aikaan illalla.

Ranskan Riviera nähtävää, Antibes maustekaupassa

Maustekaupassa Antibesissa

 

Ranskan Riviera nähtävää, Eze vuoristokylä vuoren rinteellä

Ezen vuoristokylä

 

Ranskan Riviera nähtävää, Eze vuoristokylä vuoren rinteellä, upeat näköalat

Ezen vuoristokylä

 

Ranskan Riviera nähtävää, vanha Eze vuoristokylä

Ezen vuoristokylä, Chateau Eza

 

Ranskan Riviera nähtävää, Eze vuoristokylä vuoren rinteellä, upeat näköalat

Ezen vuoristokylä

Eze ja Villefranche-sur-Mer

Ranskan Rivieran viehättävimmästä vuoristokylästä, Ezestä, olen kertonut jo aiemmin sekä suomeksi että englanniksi. Eze hurmaa kapeilla, keskiaikaisilla kivikujillaan, taideputiikeillaan, viiden tähden *hotelleillaan, kahden Michelin-tähden ravintolallaan ja upeimmilla näköaloilla yli vuoren rinteen kauas merelle. Parhaita näköalapaikkoja ovat kasvitieteellinen puutarha ylhäällä vuoren huipulla sekä esimerkiksi viiden tähden *Château Eza -hotellin terassi. Ezeen ihastuivat kaikki ryhmästämme siellä käyneet ja jo matka vuoren rinnettä ylös on elämys hienoine näköaloineen.

Ranskan Riviera nähtävää, Eze vuoristokylän näköalat

Eze vuoristokylän näköalat (kuva J. Martin)

 

Ranskan Riviera nähtävää, Chateau Eza hotelli, Eze

Chateau Eza hotelli, Eze (kuva J. Martin)

 

Ranskan Riviera nähtävää, Chateau Eza hotelli, Eze

Chateau Eza hotelli, Eze (kuva J. Martin)

*Villefranche-sur-Mer sijaitsee rannikolla Ezen ja Nizzan välissä. Vanhassa kalastajakylässä on yksi rannikon syvimmistä satamista ja viehättäviä värikkäitä taloja. Autenttista kylää ympäröivät luksusalueet upeine huviloineen ja puutarhoineen. Le Cosmo -ravintola sijaitsee meren äärellä. Illalliseksi syömämme ankka oli erittäin maukasta ja tarjoilu ystävällistä ja runsasta.

Ranskan Riviera nähtävää, Villefranche-sur-Mer

Villefranche-sur-Mer

 

Ranskan Riviera nähtävää, Villefranche-sur-Mer

Villefranche-sur-Mer

 

Ranskan Riviera nähtävää, Menton, hurmaava vanha kaupunki lähes Italian rajalla

Menton, hurmaava vanha kaupunki lähellä Italian rajaa

Italiaistunnelmissa Mentonissa

Kun Nizzasta hyppää junaan, on 40 minuutin kuluttua lähes Italian rajalla sijaitsevassa *Mentonissa. Pikkukaupunki pastellinsävyisine taloineen henkii rosoista italialaistunnelmaa yhdistettynä Ranskan Rivieran ylellisiin huvivenesatamiin. Keväisistä sitruunafestivaaleistaan tunnettu Mentonin tunnelma on hurmaava ja rauhallinen ainakin keväällä ennen turistikautta. Rantaa pitkin pääsee kävelemään pitkälle ja parhaat valokuvat saa kiipeämällä rantaa myötäilevän muurin päälle. Huvivenesatama sijaitsee ihan kaupungin edustalla. Kauniiden maisemien ihailun lisäksi tein löytöjä Mentonin viehättävistä vaateputiikeista.

Ranskan Riviera nähtävää, Menton, hurmaava vanha kaupunki lähes Italian rajalla

Mentonin talot pastellisävyissä

 

Sitruunapuu ja tuoreita hedelmiä, Ranskan Riviera nähtävää

Sitruunapuu (kuva J. Martin)

 

Ranskan Riviera nähtävää, Monaco satamaa

Monaco satamaa (kuva J. Martin)

Monacossa ja kasinolla

Viimeistä iltaa Rivieralla juhlistimme hyvällä illallisella Monacon satamassa ja vierailulla maailmankuululla Monte Carlon Kasinolla. Ihan huvivenesataman vieressä sijaitseva Caffe Milano valkoisine pöytäliitoineen, upeine tarjoiluineen ja hyvine illallisineen sopi hyvin vähän juhlallisempaan tunnelmaan.

Ranskan Riviera nähtävää, Monaco Monte Carlon kasino

Monte Carlon kasino (kuva J. Martin)

Satamasta mäki ylös kiivettyämme olimme Monte Carlon upealla kasinolla. Sisäänpääsyä varten tarvitsee passin ja virallisen henkilökortin (ajokortti ei käy). Sisäänpääsymaksu on ajankohdasta ja ryhmän koosta riippuen reilu 10 euroa hengeltä. Pukukoodit vaihtelevat ajankohdan ja pelisalin mukaan, mutta pääsääntöisesti edellytetään vähintään smart casual -asua. Lenkkareilla, shortseilla ja t-paidalla ei pääsääntöisesti ole kasinolle asiaa.

Ranskan Riviera nähtävää, Monaco Monte Carlon kasino

Monte Carlon kasinolla

Kasinon edessä on parkissa komeita ja kalliita autoja. Sisällä on raharikkaita pelaajia sekä turisteja ihmettelemässä menoa. Kuvaaminen on sisällä kiellettyä, joten korkealla roikkuvat upeat kattokruunut, kullatut wc-hanat ja muut ylelliset yksityiskohdat jäävät ikuistamatta muualle kuin muistin lokeroihin. Legenda 50 euroa maksavasta oluesta on huhupuhetta ja viinilasillisen saa baarista 7 eurolla. Muutama ryhmästämme jää pelien jälkeen voitolle (ennätys taisi olla 150 euroa) ja toiset taas menettävät pelirahansa, kaikki eivät kuitenkaan uskaltaudu kokeilemaan onneaan. Illasta jäi mukava muisto, samoin kuin ikimuistoisesta viikosta ihanalla ja monipuolisella Ranskan Rivieralla.

Ranskan Riviera nähtävää, Monaco Monte Carlon kasino

Monte Carlon kasino

 

Ranskan Riviera kartta, nähtävää, kokemuksia

Ranskan Rivieraa kartalla

Tykkää Elämänmakuisia matkoja -blogista Facebookissa , seuraa Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.

Oletko kiinnostunut liittymään sähköpostilistalle ja varmistamaan, että saat jatkossakin tiedon uusista blogipostauksista ja vinkkejä mielenkiintoisista matkakohteista? Liity lähettämällä sähköposti otsikolla ”Mukaan” osoitteeseen elamanmakuisiamatkoja (at) outlook.com. Henkilötietojasi käsitellään luottamuksellisesti ja vain Elämänmakuisia matkoja -blogin markkinointitarkoituksiin.

Miami beach nahtavaa, Florida

Floridan tunnelmia ja 5 vinkkiä

Florida – eläkeläisparatiisi ja trendikäs Miami Beach

Florida tuo monen mieleen kuvan USA:n aurinkoisimmasta osavaltiosta sekä eläkeläisparatiisina että toisaalta trendikkäänä nuorison suosimana kohteena. Joulukuisella matkallamme Floridassa asuimme etenkin varttuneemman väen suosimalla Pompano Beachillä Fort Lauderdalen naapurissa ja vierailimme useamman kerran Miamissa ja trendikkäällä Miami Beachilla tunnin matkan päässä. Molemmat  mielikuvat osuivatkin oikeaan.

*sisältää affiliate-linkkejä

Arja rannalla Fort Lauderdale Beach, Florida

Fort Lauderdale Beach

 

Miami beach nahtavaa rannalta Miamiin

Miami Beachin näkymiä

 

Pompano Beach saa, nahtavaa, Florida

Pompano Beach

Joulukuinen sää Floridassa

Joulukuussa syksyn myrskyt Floridassa ovat menneet ohi ja sää muistuttaa Suomen kevätkesää: välillä kaunista ja aurinkoista ja välillä tuulee ja on pilvistä. Välillä saimme myös sadetta, onneksi ei montaa tuntia kerralla. Mutta vähän olimme pettyneitä, että haaveilemamme rusketus jäi vain toiveeksi kevyttä päivetystä lukuun ottamatta. Hotellilla oli mukava allasalue, mutta oli liian kylmää mennä uimaan. Rohkeimmat uskaltautuivat kyllä, mutta itse olen vilukissa ja lämmittelin altaalla pyyhkeen sisällä..

Elämää Miamissa, Miami Beach, Florida

Elämää Miamissa

 

Nahtavaa Miamissa, Florida: autoja

Autoja Miamissa

Miamin tehokkaalta lentokentältä auto vuokralle

Lento Miamiin oli hyvin ajoissa ja kentällä hyvät opasteet passintarkastukseen ja laukkujen noutoon, kaikki toimi erittäin sujuvasti. Autonvuokrauspisteeseen siirryttiin MIA moverilla, kentällä kulkevalla junavaunulla. Olimme varanneet auton etukäteen Finnairin suositteleman Rental Carsin kautta. Alamolla autoja oli hallissa pitkä rivi, ja niistä sai valita, minkä halusi. Otettiin kuitenkin tilauksen mukaisesti Hyundai Santa Fe, joka oli riittävän tilava ja kulki mukavasti. Ratkaisevana tekijänä meillä oli ollut ennen kaikkea se, että autoon mahtuu 5 hengen lisäksi kaikkien matkalaukut (3 isoa ja 2 pientä + muut kassit) ja hyvin mahtuivat!

Liikenne onkin sitten omaa luokkaansa ja itselleni aika painajaismaista. Kaistoja on usein 6-7 menossa samaan suuntaan ja vauhti kova. Itse en suostuisi ajamaan, mutta onneksi on kuski, joka ajaa. Kännykän navigaattorin avulla löydettiin vielä iltapimeässä perille Pompano Beachille.

Hotelli, lomakohde Wyndham Palm Aire, Pompano Beach, Florida

Wyndham Palm Aire

Pompano Beach

Majapaikassamme (*Wyndham Palm Aire ) meitä odotti tilava kahden makuuhuoneen huoneisto, jossa oli mm. oma poreamme ja parveke uima-altaan suuntaan. Hyvältä vaikutti! 

Ekat päivät tutustuttiin ympäristöön. *Pompano Beach on mukava n. 100 000 asukkaan kaupunki Atlantin rannikolla Fort Lauderdalesta pohjoiseen, noin tunnin matkan päässä Miamista. Se on yksi maan suosituimmista loma-asuntopaikoista. Hotellimme ympäristössä on valtavasti viihtyisiä rakennuksia pienten järvien rannalla hyvin hoidetussa ympäristössä. Täällä viihtyisi pidempäänkin! 

Tehtävä, harrastuksia, golfia Pompano Beachillä Floridassa

Golfia Pompano Beachillä

Hotellialueella, tai oikeastaan *Wyndham on ”owners’ resort” eli lomaosakehuoneisto, jonka saimme käyttöömme vanhempieni lomaosakkeen kautta, näyttää asustavan pääasiassa paikallisia eläkeläisiä, jotka muutoinkin näyttävät olevan alueella enemmistönä. Läheisellä golfkentälläkin meidän porukka taisi olla ainoa alle eläkeiän… Golfin pelaaminen on kuulemma täällä tosi edullista (isän ja pojan 13-v pelioikeus, vuokramailat ja golfkärry maksoi yhteensä sadan euron verran). Kentällä tosin oli vähän liiaksi ruuhkaa ja odotusajat pitkät.

Miami Florida, sää, nähtävää

Miami

Fort Lauderdale, Miami ja Miami Beach

*Fort Lauderdalen ranta on hieno ja pitkä, ja satamasta lähtee luksusristeilijöitä maailman merille. Kaupungissa tuntui olevan myös paljon vanhempaa väkeä, kun taas *Miami Beach on selkeästi nuorekkaampi ja trendikkäämpi. Siellä nuoriso viihtyi! Ja äitikin kyllä… Pitkä hiekkaranta, rantabulevardi, hienot autot ja Lincoln Road -ostoskatu viihtyisine putiikkeineen ja herkullisine jogurttijäätelöineen loivat aitoa Miami Beach tunnelmaa. Miami Beach ja saaren eteläkärki, South Pointe Park and Pier, luksustaloineen ja -veneineen sekä trendikkäine ravintoloineen ja kahviloineen, olivat ehdottomasti matkamme huippupaikkoja!

Miami Florida, sää, nähtävää

Miami Beach

*Miamissa kävimme myös katsomassa Wynwood -alueen graffiteja ja värikkäitä taloja – hienoja olivat. Tosin alueen ympäristö ei tuntunut ihan turvallisimmalta, joten en ehkä olisi halunnut kävellä siellä yksin illalla pimeän aikaan. Vaikka eihän suurkaupungeissa monella alueella kovin turvallista olekaan… Little Havannassa ajelimme myös, mutta ihan emme päässeet kuubalaistunnelmiin, olisi varmaan pitänyt selvittää etukäteen paremmin, minne siellä kannattaa suunnata.

Miami Wynwood värikkäät talot, graffitit, muraalit

Wynwood, Miami

Eläimiä – villejä ja tarhattuja

Etenkin Pompano Beachin Palm-Airessa majapaikkamme ympäristössä kohtasimme retkillämme paikallisia villieläimiä, erilaisista linnuista liskoihin ja pesukarhuun. En ole aiemmin törmännyt villiin pesukarhuun. Pesukarhu kulki useampana iltana ihan hotellimme edessä ja luulimme sitä ensin kissaksi. Se kiipesi puuhun meitä karkuun ja kun jäimme sitä ihmettelemään, se katseli meitä hetken puun turvista. Söpöläinen! Vaikka paikalliset kyllä saattavat olla sitä mieltä, että niitä voi olla lähes kiusaksi asti, kun ne aika rohkeasti käyvät verottamassa puutarhoissa ja roskiksissa oman osuutensa. Luontaisesti pesukarhuja asuu Amerikan mantereella Etelä-Kanadasta Väli-Amerikkaan. Euroopassa pesukarhuja asustaa vieraslajina eniten Saksassa, jossa luontoon päästettiin muutama pariskunta 1930-luvulla ja nyt niiden määrä saattaa joidenkin arvioiden mukaan lähennellä jopa puolta miljoonaa. 

Villi pesukarhu, Florida

Pesukarhu

Kävimme myös Miami Zoo’ssa (eläintarhassa). Eläintarha ei ollut ihan uusi, ja tuntui, että se oli ehkä elänyt kukoistuskauttansa joskus aiempina vuosina. Se on kuitenkin listattu USA:n Top 10 eläintarhan joukkoon. Alue on suuri ja siellä on omat alueensa mm. lajeille Afrikasta, Aasiasta, Australiasta ja Amazonilta. Eläinten olot näyttivät pikaisesti katsottuna melko kohtuullisilta – itse olisin kaivannut kuitenkin vielä suurempia ja luonnonmukaisempia elintiloja. Mielellään vierailen vain eläintarhoissa, joissa voi olla varma, että olosuhteet jäljittelevät aitoja olosuhteita mahdollisimman pitkälle.

Osa eläimistä, kuten kissaeläimet tiikereistä leopardeihin pysyttelivät piilossa. Omiksi suosikeiksemme nousivat kirahvit, joita sai syöttää kädestä ostamalla annoksen salaattia. Hurmaavat, suurisilmäiset kirahvit olivat kauniita ja pysyivät ruuan houkuttelemina ihan aidan vieressä. Alueen jaksoi hyvin kävellä läpi, vaikka amerikkalaiseen tyyliin olisi voinut myös matkustaa junakärryn kyydissä tai vuokrata polkuauton kävelyltä välttyäkseen. Ruokatarjonta alueella oli aika niukkaa, ja me päätimme syödä kunnon ruokaa vasta alueelta lähdettyämme.  

Kesyt kirahvit Miami Zoo elaintarha, Florida

Kirahvit, Miami Zoo

Elämää Amerikassa

Ruoka oli mielestäni yllättävän kallista, sekä ravintoloissa että myös kaupoissa. Hinnat ovat lähellä Suomen hintatasoa, ruokakaupoissa on ehkä hieman edullisempaa. Ympäristötietoista suomalaista kauhistuttaa käytetyn muovin määrä ja se, että kierrätys on hyvin puutteellista. Esimerkiksi Walmartissa (paikallisessa tavaratalossa) tavarat pakataan kassalla valtavan moneen pienehköön muovipussiin ja jo muutamassa päivässä kasseja kertyi valtava määrä. Kun itse pyrkii vähentämään muovikassien käyttöä ja muutenkin jätteen määrää minimiin, kirpaisee ympäristön puolesta, kun kaikki pakataan muoviin. Emme löytäneet esimerkiksi hotellilta tai kaupasta keräyspistettä muoville, pulloille tai kanistereille ja muutenkaan jätteiden lajittelu ei näyttänyt toimivan. Huoh.

Miami pilvenpiirtäjiä, Florida

Miami pilvenpiirtäjiä

Amerikassa kaikki on suurta: niin tiet, autot, liikenne kuin ruoka-annoksetkin, samoin pakkauskoot kaupoissa. Teimme välillä itse ruokaa huoneistossamme, välillä syötiin ulkona. Sen lisäksi että ruoka-annokset ovat isoja, syödään myös paljon rasvassa paistettua ja pikaruokaa ym, joten kevyempi ruokavalio on aika haasteellista. Onneksi löydettiin hyviä salaattejakin ja itse valmistettiin mm. kalaa.

Sää, ranta, Miami Beach, Florida

Miami Beach

Hurja kotimatka

Lomamme viimeisiksi päiviksi oli ennustettu ukkosmyrskyä, mutta se ei osunut perillä kohdallemme. Paluumatka kotimaisen Finnairin siivillä sen sijaan oli hurja! Melkein koko paluumatkan (9,5 h) ajan turvavyökyltit pitivät kaikki paikoillaan istumassa ja vähän matkaa USA:n rannikkoa ylöspäin lennettyämme ukkosmyrsky osui kuin osuikin ihan kohdalle ja lensimme sen läpi. Ulkona salamat välkehtivät ja kone tärisi, vaappui ja kolisi. Koskaan aiemmin ei ole yhtä hurjaa lentomatkaa osunut kohdallemme – ja toivottavasti ei osu toiste! Ukkosmyrskyn jälkeenkin turbulenssia oli vielä pitkään. Kaikki kolme lastamme voivat huonosti lähes koko matkan ajan, joten tämä yölento ei ollut kovin miellyttävä… Mutta pääasia, että selvittiin onnellisesti ehjänä ja monenlaisia kokemuksia rikkaampana kotiin asti! 

Sateet ja ukkonen Miami Florida

Miami

 5 vinkkiä Floridaan

·        Floridassa pitkä ja leveä hiekkaranta ulottuu kaupungista toiseen ja on ihanteellinen paitsi uimiseen ja auringonottoon, myös lenkkeilyyn, pitkille kävelyille ja vesiurheiluun. Miamista ja Fort Lauderdalesta lähtee myös paljon risteilyjä kansainvälisille vesille ja Karibialle. Ennen tai jälkeen risteilyn kannattaa käyttää vähintään muutama päivä Miamissa ja Miami Beachillä.

·        Auton vuokraus ja polttoaine on edullista, liikkuminen ilman autoa on hankalaa. Kävelyteitä on vähän ja julkinen liikenne muualla kuin suosituimmissa paikoissa on rajoitettua. Liikenteeseen lähtiessä pitää kuitenkin olla varma ja hyvähermoinen kuljettaja, sillä liikennettä, kaistoja ja risteyksiä on valtavasti. Hyvä navigaattori on ehdoton!

·        Sawgrass Mills on USAn suurimpia outlet-ostoskeskuksia vajaa 40 km Miamista ja shoppailijan paratiisi lukuisine merkkikauppoineen ja ravintoloineen ja edullisine hintoineen. Merkkiliikkeissä voi tehdä edullisia löytyjä! Lähellä on myös Florida Panthers -jääkiekkojoukkueen kotihalli Pantherland, jonka edustalla komeilee valtavan suuri joukkueen kapteenin, suomalaisen Aleksander Barkovin, kuva. 

Pantherland, Florida Panthers jääkiekkojokkue

Pantherland

·        South Pointe Park on viehättävä puisto Miami Beachin eteläkärjessä. Sieltä löytyy lapsille leikkipaikkoja, penkkejä oleskeluun, pitkä laituri kalastukseen ja valokuvaamiseen, ranta sekä lähistöllä trendikkäitä ravintoloita ja kahviloita sekä luksushuoneistoja

·     Wynwood on eläväinen taide- ja huvittelualue Miamissa, jossa on upeita, värikkäitä seinät peittäviä graffitteja ja muraaleja.

Florida Miami Wynwood nahtavaa taidetta, muraalit ja graffitit

Miami Wynwood

Ranta, South Beach, Miami beach Florida

South Beach, Miami

 

France, French Riviera, Nice sights, harbour from the hill, Colline de Chateau

9 tips to Nice

Nice at Côte d’Azur (the French Riviera) is a many-sided destination. There are many conferences and happenings round the year in the city and you can spend a city holiday, enjoy the beach life or explore the beautiful French Riviera around. It is also only half an hour to Monaco! 

This time the blog is in English. You can also find some more information about Antibes and the charming old cities in the French Riviera in my other posts (in Finnish). 

*affiliate / co-operation links included

Nice Nizza nähtävää rannikko kukkulalta beach from Colline de Chateau

View over Nice

1.    Winter and spring time in Nice

France, spring in Nice, French Riviera, Ranskan Riviera kevät Nizzassa

Spring in Nice

In the winter time you don’t really realize that Nice is such a big city with about 350 000 habitants (or close to a million in the metropolitan area), as there is plenty of space in the city and its hotels, shops and restaurants. As the climate is mild even in the winter and there is plenty of sunshine round the year, Nice is a nice destination even in the winter. In the early February the temperature was around +13-14 C in the daytime. However, some days earlier it had been raining a lot (and even snowing somewhere nearby!) and the wind can be chilly, so you need to take a warm jacket with you!

When getting closer to summer time, the temperature can be around + 16-17 C (or even higher) on a sunny day in April, while the night temperature is lower (even under 10 degrees C). Sometimes it can be rainy, too!

French Riviera, Nice, Flowers in the Nice flower market, Ranskan Riviera Nizza nahtavaa kukkatori vanha kaupunki

Nice flower market

French Riviera, Nice old town, Ranskan Riviera, Nizza vanha kaupunki nahtavaa

Nice old town

2.    Nice old town and the flower market

Nice old town, « Vieille-Ville » is charming with its narrow alleys and colorful houses. It has a lovely location near the beach, the castle hill and the city center. It is not very big so you can wander through the old alleys and get inspired by the charm and the colours of the old houses, cozy cafes and tiny shops.  

On Cours Saleya there is a lively flower market every morning except on Mondays, when they have an antique market. In addition to beautiful flowers you can find fresh fruits and vegetables, authentic products from nearby and a lot more. Really worth a visit!

French Riviera, Macaron shop in Nice old town, Ranskan Riviera Nizza vanha kaupunki, macaron-puoti

Macaron shop in Nice old town

One of my favourite shops in the old town is an old-style, sweetly decorated little shop selling freshly home-made French macarons, sweet little confections. Macarons are a good idea for a homecoming gift, as ”everybody” loves them, and they are really French and yummy!

If you are looking for a nice *accommodation centrally located and near the old town, *Hotel Aston la Scala has a great location near the old town, the beach and the restaurants in the city!

French Riviera, Nice harbour from the castle hill, Ranskan Riviera Nizza nahtavaa satama kukkulalta

View from the castle hill

Cascades, Nice French Riviera from the castle hill, Ranskan Riviera Nizza nahtavaa kukkula suihkulahde putous

Cascades, Nice

3.    The castle hill

The ruins of an old castle are located on the small hill near the old town and the harbour. You can see the hill from the city, and you find the stairs and the lift up when you walk along the beach past the old town. After climbing some hundreds of stairs up, you will be greeted with the sight of beautiful waterfalls and green paths with an adorable view over the city. When you walk to the other side, you can see the harbor and a charming village on the hillside.

It’s free of charge to visit the hill. The site closes at 6 p.m. in the winter time and 8 p.m. in the summer time. It is also a good spot for chasing sunsets!

French Riviera Nice Sunset, Ranskan Riviera, Nizza auringonlasku nahtavaa

Sunset, Nice

4.    The Promenade des Anglais

French Riviera, Nice Promenaide des Angles, Ranskan Riviera Nizza nahtavaa rantabulevardi katusoittaja

Promenade des Angles

The Promenade des Anglais is the famous beach boulevard in Nice. You can stroll down the promenade a long way from the harbor and the castle hill by the seaside. There are several restaurants, cafes, bars and hotels along the way. The promenade is very wide so it shouldn’t feel too crowded.

There are blue chairs along the coast to sit down and enjoy the beautiful sea view for free. If you feel it’s too much walking, you can rent a blue city bike and drive all day for a few euros. From Nice you can drive to the direction Antibes using the bicycle lane, otherwise you will need to ride between the cars, which is not recommended. There are several stops in the city where you can return the bike.

French Riviera, Place Massena, Nice, Ranskan riviera Nizza, Massena aukio

Place Massena

French Riviera, Place Massena, Nice, Ranskan riviera Nizza, Promenaide des Anglais

By the beach

5.    What and where to eat

In Nice you can find many nice, Italian style restaurants. We liked La Taverne Massena at the heart of the pedestrian district. It serves local and Italian meals and has a nice atmosphere and very quick and friendly service.

Casa Nissa near Place Masséna offers also music at least a few times a week in addition to food and drinks. We happened to be there during a jazz night, when 5 elderly gentlemen played jazz to entertain the guests. Nice!

You cannot visit France without tasting the real French croissants! They are delicious – crispy and soft in the same time – and can serve as a breakfast, a lunch or a snack. Only in France they taste as good as they do! And don’t forget the French baquettes and macarons! Yum-yum!

French Riviera, Nice beach, Ranskan Riviera, Nizza rantaa

Nice beach

French Riviera, Nice, Ranskan Riviera, Nizza

Nice

6.    Shopping

In Nice there are plenty of nice, small boutiques. Some of them are really luxurious and expensive – even with the -70 % reductions they advertise in the winter time. Here you can find the latest French mode and international brands.

There are also big shopping centers around. One of them is Polygone Riviera in Cagnes-sur-Mer with over 100 boutiques and nearly 30 restaurants. If you take a train to Cagnes-sur-Merr, you can take the bus 57 to Polygone Riviera from the station or walk there (about half an hour). The SNCF app is helpful to find your way and you can also pay your tickets with the app.  

Antibes huvijahtisatama

Antibes

Ranska Antibes kokemuksia

Antibes

7.    A charming old town, Antibes

Antibes is a charming old town about twenty kilometers from Nice. It is very easy to take a train from the Nice main railway station to Antibes. The trip takes less than half an hour and it costs less then 5 euros per person. The SNCF app is very handy again.  

Antibes is said to have the largest yachting harbor in the Mediterranean. Port Vauban has many big, beautiful yachts next to each other and a massive fortress behind them. Fort Carré can be seen in the James Bond film “Never Say Never Again”.

The narrow alleys with cute, colourful old houses and a French atmosphere are charming. In the summer time there are many tourists, like everywhere in the French Riviera, but off the peak season the life gets quieter. Cõte d’Azur has its charm whatever the season.

Ranska Antibes vanha kaupunki kokemuksia

Antibes old town

The market place in the old town sells fresh fruits, vegetables, flowers and other local offering during the daytime. It opens for nightlife during the evening with the locals selling their products and restaurants spreading their chairs, tables and music under the roof of the market place.

There are many small restaurants in the city. A colleague recommended us the nice Cafe des Chineurs, which is located on the main road from the market place to the seaside. Our favourite was also the Italian gelato from an ice cream bar in the old town, Gelateria Amarena.

The closest beach is next to the old city. It is small and can be crowded, but there are more beaches on the route to Juan Les Pins.

* Here you can find hotels in Antibes. There are also nice Airbnb apartments for rent. Check, for instance, the cozy alternatives from our super host Henri. * If you use this code for setting up the account with Airbnb and for your first booking (anywhere by Airbnb), you will get a 35 € reduction on your stay. 

Read more about Antibes and the other charming old cities in French Riviera in my other blog posts (in Finnish).

French Riviera, I love Nice, beach, Ranskan Riviera, Nizza rantaa

I love Nice

Ranska Eze,vuoristokylä ja kasvitieteellinen puutarha

View from the Eze village

8.    Eze village and the views

The picturesque Eze village is located less than half an hour ride from Nice (less than 20 km). It is a nice spot for an excursion with its beautiful views down the hills and over the coastline. The best views are from the top, where there is a botanical garden with many different cactuses and other plantation from the region.  There is also a tiny cascade to refresh a hot day.

The small narrow alleys and beautifully restored stone houses of the Eze village are charming and the numerous small arts and crafts boutiques are hard to resist. You can also find beautiful up-to five-star *hotels in the old village.

French Riviera, Nice beach, Ranskan Riviera, Nizza rantaa

Nice beach

French Riviera, Nice beach, Ranskan Riviera, Nizza rantaa

Sitting by the beach

9.     The beaches

The beach in Nice is just close to the city and spreads a long way along the coast line. The beach is covered by small, round stones smoothed by the waves. The water is beautifully colored turquoise and even in February there were some brave ones swimming in the sea.

The beach near Antibes old town is sandy and sheltered by the old walls. There are also many other beaches around, as the coast line stretches over hundreds of kilometers. Be careful with jellyfish, though!

 

View from the castle hill, Nice, French Riviera, Ranskan Riviera, Nizza, näkymät satamaan linnavuorelta

View from the castle hill

 

Read more about Antibes and the other charming old cities in French Riviera in my other blog posts (in Finnish).

Like Elämänmakuisia matkoja -blog in Facebook , follow in Instagram , Twitter ja Pinterest.

Subscribe to new blog posts by e-mail by sending an e-mail to elamanmakuisiamatkoja (at) outlook.com. Your personal details will be handled carefully and only by Elämänmakuisia matkoja blog.

 

French Riviera, Nice city map, Ranskan Riviera, Nizza kartta

Nice city map

 

French Riviera Nice map, Ranskan Riviera, Nizza kartta

Nice area map

Marrakech medina nahtavaa

Vieläkö Marrakechin tuhannen ja yhden yön tunnelma on tallella?

Koutoubia moskeija Marrakech medina

Koutoubia-moskeija

Marrakech, yksi Marokon viidestä kuninkaallisesta kaupungista, on nykyisin maan suosituin matkailukohde. Vaaleanpunaisen sävyistään tunnettu ikiaikainen kaupunki on vienyt aurinkoisen Agadirin aseman maan turismin ykköskohteena ja kirinyt matkailijoiden suosioon ennen kaikkea eksoottisella tuhannen ja yhden yön satujen tunnelmallaan. Mutta onko kaupungin mystinen, tuhannen ja yhden yön tunnelma vielä tallella turistien vallattua kaupungin?

Marrakech nähtävää medina vanha kaupunki

Marrakech Medina

Marokko Marrakech nahtavaa medina

Marrakech medina

Eksoottista tunnelmaa ja turisteja

Kävin Marrakechissa ensimmäisen kerran 80-luvun lopulla. Vierailu kaupungissa lähes 30 vuotta ensivisiitin jälkeen laittoi miettimään, kuinka kaupunki on muuttunut ja vieläkö tunnelman tavoittaa. Ja ilokseni voin todeta: kyllä, vanhan kaupungin eli medinan eksoottinen tarujen tunnelma on tallella ja se viehättää edelleen – harvinaislaatuisuudessaan ehkä jopa enemmänkin kuin ennen. Toisaalta, tunnelmahan on peräisin jo vuosisatojen takaa.

Toki muutostakin on havaittavissa. Turistit kansoittavat tärkeimmät nähtävyydet ja etenkin iltapäivällä niissä on ruuhkaa. Jos mahdollista, kannattaakin käyttää aamun rauhallisemmat tunnit hyväkseen. Myös monessa turistien suosimassa kohteessa huomaa tarjonnan painottuneen matkailijoille suunnattuihin palveluihin ja valitettavasti myös huonompilaatuiseen krääsään, jota aiemmin ei juuri huomannut. Onneksi aitojakin, Marokossa käsityönä valmistettuja tuotteita löytyy vielä yllin kyllin!

Marokko Marrakech nahtavaa Medina hevoskyydilla

Medina hevoskyydillä

Marokko nähtävää Marrakech kerrostalo graffiitti

Marrakech, muraali

Makupaloja Marrakechistä

Oli hauska huomata, että vuosikymmenien aikana matkatoimistojen ohjelma päivän retkelle Marrakechiin ei juuri ole muuttunut. Ohjelmassa ovat mukana edelleen samat, tärkeimmät nähtävyydet: kaupungin maamerkki Koutoubia-moskeija, koristeellinen marokkolaisen arkkitehtuurin taidonnäyte Bahia-palatsi, vanhat juutalaiskorttelit (Mellah), taidokkaita käsityöläisiä vilisevä souk eli vanhan kaupungin basaarialue sekä sadunkertojien tori Djemaa el Fna. Päivän aikana toki jää paljon näkemättä ja kokematta. Varsinkin kaupungin uudemmalla puolella on monta viehättävää puistoa, hotellia, ravintolaa ja kauppakeskusta. Muotisuunnittelija Yves Saint Laurentin Majorelle-puutarhassa kävimme etsimässä vehreää rauhaa kaupungin sykkeen keskellä.

Marrakech medina nähtävää - Marokkolaiset hunnutetut naiset

Hunnutetu naiset

Marrakech Medinan yksi porteista

Portti Medinaan

Marrakechin Medina eli vanha kaupunki

Tuhatvuotisen Marrakechin sydän ja elämää sykkivä keskus on muurien sisään kätkeytyvä ainutlaatuisen arvokas UNESCO:n maailmanperintökohde, mystinen vanha kaupunki eli Medina.

Medinan sokkeloiset, kapeat kujat kätkevät syliinsä soukin pieniä hämyisiä putiikkeja ja värikkäitä basaareja, joissa taidokkaat käsityöläiset myyvät eksoottisia tuotteitaan pienistä, pieteetillä rakennetuista puurasioista hauskoihin, värikkäisiin babush-tossuihin ja upeisiin koristeellisiin djellaba-pukuihin. Käsinkosketeltavan tiheä tunnelma, huumaavat tuoksut ja kirkkaat värit hivelevät kaikkia aisteja.

Marokko Marrakech souk nahtavaa medina

Marrakech souk

Medinan kujilla kulkevat aasit valtavine appelsiinikuormineen ja vihanneskauppiaat värikkäine vihannes- ja hedelmäkärryineen, ja metallipajoissa pöly ja kipinät lentävät.

Muurien kätköistä löytyy myös viehättäviä, perinteisiä taloja sisäpihoineen ja suihkulähteineen. Niistä monesta on rakennettu ylellisiä ja supersuosittuja majataloja, riadeja. Esimerkiksi kehuttu Riad BE Marrakech pitää varata usein jo kuukausia etukäteen.

Marokko Marrakech medina nahtavaa souk

Marrakech souk

Marokko nahtavaa Marrakech medina, Djemaa el Fna tori

Djemaa el Fna

Djemaa el Fna – sadunkertojien tori

Marrakechin tunnetuin aukio on hektinen Djemaa el Fna vanhassa kaupungissa. Vaikka torin ovat vallanneet turistien huomiota keräävät värikkäästi pukeutuneet vedenmyyjät, hihnassa apinoita kuljettavat apinamiehet ja monet turistikrääsää myyvät kojut, aukiolla voi vielä aistia myös perinteistä ja aitoa tunnelmaa.

Sadunkertojat ikivanhoine tarinoineen, kirjurit kirjoittamassa viestejä lukutaidottomien puolesta ja käärmeenlumoajat soittamassa huiluaan, jonka tahdissa käärmeet nousevat kohti korkeuksia, vievät tunnelmaan vuosisatojen taakse.

Hevosvankkurit Djemaa el Fna Koutoubian edustalla

Djemaa el Fnalta Koutoubia-moskeijalle

Koutoubia-moskeija, Marrakech medina nähtävää, Marokko

Koutoubia-moskeija

Koutobia-moskeija

Koutobia-moskeija on Marrakechin monessa paikassa näkyvä ikoninen symboli ja maamerkki Djemaa el Fna -aukion lähellä. Kaunis moskeija on valmistunut vuonna 1158 ja sen 69 metriä korkea torni on Marrakechin korkein rakennus – ja määräysten mukaan pysyykin sellaisena, koska kaupungin muut rakennukset eivät saa olla tornia korkeampia. Koutobia-moskeijaan eivät turistit pääse sisään, mutta se on ulkoapäin kaunis katsella ja kuvata, etenkin iltavalaistuksessa. Moskeijaa ympäröi vehreä puisto, jossa voi viettää rauhallisemman hetken kaupungin sykkeessä.

Marokko, Marrakech nähtävää, medina Bahia-palatsin puistoa

Appelsiinipuita Bahia-palatsin puistossa

Bahia-palatsi

Marokko Marrakech nahtavaa Medina Bahia palatsi

Bahia-palatsissa

Marokkolaisen arkkitehtuurin ja taitavien käsityöläisten upea taidonnäyte Bahia-palatsi koristeellisine ornamentteineen, taidokkaine veistoksineen, arvokkaine marmoreineen ja värikkäine mosaiikkeineen on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä. Palatsi on rakennettu 1800-luvun lopulla maan taitavimpien artesaanien käsityönä ja tavoitteena oli olla yksi kaikkien aikojen vaikuttavimmista palatseista. Palatsi onkin upea, etenkin jos nautit kauniista arkkitehtuurista ja hienoista, koristeellisista yksityiskohdista sekä arvostat taitavaa käsityötä.

Palatsin yli kahdeksan hehtaarin alueesta ja yli 150 huoneesta vain osa on avoinna yleisölle. Palatsin sisäänpääsymaksu on noin 10 dirhamia (n. 1 €). Koska palatsi on suosittu vierailukohde, kannattaa siellä pyrkiä vierailemaan päivän rauhallisimpina tunteina (aikaisin aamulla tai illan suussa), jos mahdollista.

Marokko Marrakech nahtavaa Medina Bahia palatsi

Bahia-palatissa

Marokko Marrakech medina nahtavaa Majorelle puutarha YSL Yves Saint Laurent

Majorelle puutarhaa

Majorelle-puutarha

Marrakech on monen, etenkin ranskalaisen, kuuluisuuden suosiossa ja lomien viettopaikka. Muotisuunnittelija Yves Saint Laurent ihastui kaupunkiin niin, että osti sieltä oman talon ja vietti kaupungissa vuosikymmeniä partnerinsa Pierre Bergén kanssa lähes kuolemaansa asti.

YSL tuhkat on levitetty heidän viimeisimmän talonsa Villa Oasiksen Majorelle-puutarhaan, missä sijaitsee myös hänen muistomerkkinsä. Jardin Majorelle -puutarha, sen viereen rakennettu YSL museo ja puutarhan perustajan, ranskalaisen maalarin Jacques Majorellen studiossa sijaitseva berberimuseo ovat nykyisin kaupungin suosituimpien nähtävyyksien joukossa.

Marokko Marrakech nähtävää medina Jardin Majorelle YSL muistomerkki

YSL muistomerkki

Suojaisan puutarhan eksoottisten kasvien ja vesilähteiden ympäröimässä puutarhassa kävellessään ymmärtää, miksi muotilegenda viihtyi täällä. Itse toivoin, että olisin päässyt puutarhaan vierailulle sellaiseen aikaan, jolloin puutarhassa on vähemmän turisteja ja ehtinyt istuskella puutarhan varjoisilla penkeillä pidempäänkin.

Vinkkinä vielä, että vastapäisen kahvilan eksoottiset, vastapuristetut tuoremehut tarjoillaan hauskasti ja ne ovat valtavan maistuvia! Sijainnin vuoksi hinnat ovat toki paikalliseen tasoon nähden kalliita.

Marokko Marrakech medina nähtävää Majorelle puutarha YSL Yves Saint Laurent

YSL Majorelle puutarha

 

Marokko Marrakech nahtavaa, Maustekauppa, medina

Maustekauppa, medina

Maustekaupassa Marokossa

Marokossa käydessä maustekaupassa vierailu on lähes pakollista! Huumaavasti tuoksuvat mausteet ovat kauniisti esillä, usein värikkäissä pyramideissa ja valikoimaa löytyy runsaasti. Maustevarastoja kannattaakin täällä täydentää!

Marokko Marrakech nähtävää Maustekauppa, medina

Maustekaupassa, Marrakech medina

Perinteisessä marokkolaisessa keittiössä mausteita käytetään paljon ja monipuolisesti. Ruuat ovat mausteisia, usein makeita, mutta eivät tulisia. Ruuanlaittotaito ja parhaat reseptit siirtyvät äidiltä tyttärelle.

Suosituin mausteseos on Ras el hanut, joka on sekoitus jopa 35 erilaista yrttiä ja maustetta, kuten esimerkiksi inkivääriä, kuminaa, mustapippuria, kardemummaa, paprikaa ja muskottia. Jokaisella maustekaupalla on oma sekoituksensa ja sen parhaiten oman makuun sopivan löytäminen on taitoa! Kallis sahrami on punertavaa, ”haituvan” näköistä, ei keltaista jauhetta, kurkumaa, jota joskus myös sahramina voidaan yrittää myydä.

Marokossa juodaan perinteisesti makeaa minttuteetä ja kuivattuja minttuja sekä valmiita teesekoituksia löytyy maustekaupasta. Vain Marokossa tuotettavaa, paremmin kosmeettisena ihmeaineena tunnettua argana-öljyä löytyy myös kulinaristeille pähkinäiseltä maistuvana pöytäöljynä. Appelsiininkukkaöljyä tuoksuttelemalla kerrotaan stressin ja unettomuuden katoavan, eukalyptusöljy puolestaan auttaa flunssaan ja särkyyn.

Lintuja portin päällä, Marokko Marrakech nahtavaa medinan portti

Medinan portilla

Vinkkejä Marrakechin matkalle

Marokko Marrakech nähtävää - Medinan kujilla

Medinan kujilla

 • Koutobia-moskeijan kulmalla odottavilla hevoskärryillä pääsee ajelemaan kaupungissa.
 • Taksit ovat kellertävän oransseja, sekä isot että pikkutaksit, jotka ovat edullisempia ja ottavat kyytiin enintään kolme henkeä.
 • Liikenne on kaoottista, liikennesääntöjä ei juuri ole tai ainakaan niitä ei noudateta, joten ellet ole todella kylmäpäinen kuski, en suosittele auton rattiin itse hyppäämistä.
 • Tummanpunertava henna-tatuointi on taidetta iholle maalattuna.
 • Älä kuvaa poliiseja, sotilaita tai sotilaallisia kohteita!
 • Myös ihmisten kuvaamiseen tarvitaan lupa! Kaikki eivät pidä siitä, että heitä kuvataan, osa vastustaa sitä voimakkaasti, koska kokee, että heidän sielunsa vangitaan valokuvaan, joten pyydä aina lupa ennen kuvaamista.
 • Käärmeenlumoajille, kamelimiehille tai muille kuvaan pyrkiville tulee aina maksaa palkkio kuvaamisesta.
 • Jos epäilet eläinten hyvinvoinnin kärsivän turisteille tarjottavasta palvelusta (kuten vaikkapa Djemaa el Fnan aukion apinat), älä tue sitä!

  Marokko Marrakech nähtävää medina saippuakauppa

  Medina

 • Majoitusvaihtoehtona riadit kannattaa kartoittaa etenkin juuri Marrakechissä.
 • Päivän retki Agadirista kestää noin 16 tuntia ja esimerkiksi SkyMax Holidaysin kautta maksaa noin 80 euroa hengeltä sisältäen kuljetuksen, opastuksen, lounaan ja illallisen ilman juomia. Bussimatka kestää pysähdyksineen ja taukoineen lähes neljä tuntia yhteen suuntaan.
Marokkolaisia djellaba juhlapukuja, Marrakech nahtavaa

Marokkolaisia juhlapukuja

Koutoubia-moskeija, Marrakech medina nähtävää, Marokko

Koutoubia-moskeija

Lue lisää vinkkejä matkalle Marokkoon sekä Agadirista ja ympäristöstä aiemmista blogi-kirjoituksistani!

Tykkää Elämänmakuisia matkoja -blogista Facebookissa , seuraa Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.