Suomen suurin matkablogiyhteisö
Svedjehamn kalastajakyla nahtavaa Merenkurkun saaristo

Suomen pisintä siltaa Merenkurkun saaristoon

Raippaluodon silta on Suomen pisin silta. Se vie Unescon luonnonperintökohteeseen Merenkurkun saaristoon ja Suomen neljänneksi suurimpaan saareen, Raippaluotoon. Raippaluodossa ja sen pengertiellä yhdistetyssä naapurisaaressa Björkössä nähtävää riittää komean sillan lisäksi: mm. Raippaluodon ja Björköbyn vanhat puukirkot, idyllinen kalastajakylä Svedjehamn, Saltkaret-näkotornin hulppeat merimaisemat sekä saariston kauniit luontopolut ja vaellusreitit.

 

Raippaluodon silta Merenkurkun saaristoon

Raippaluodon silta

 

Merenkurkun saaristo Raippaluodon sillalta nahtavaa

Näkymät Raippaluodon sillalta

 

Merenkurkun saaristo Unescon maailmanperintöluettelossa

Upea Merenkurkun saaristo on kansainvälisessä Unescon maailmanperintöluettelossa Suomen ainoa luonnonperintökohde.  Matalavetisessä ja kivikkoisessa Merenkurkun saaristossa maankohoamisnopeus on yksi maailman nopeimmista. Siellä sekä Ruotsin Korkearannikolla voi parhaiten kokea ja ymmärtää viimeisimmän jääkauden aiheuttamaa maankohoamista.

Merenkurkun saaristo näyttäytyy pitkälti alkuperäisenä ja koskemattomana kauniine luontoineen, häikäisevän sinisine merineen, viehättävine punavalkoisine kylineen ja perinteisine venevajoineen. Saarilta löytyy kuitenkin myös kattava valikoima erilaisia palveluja.

 

Saltkaret nakoalatorni Svedjehamn Raippaluoto Bjorko Merenkurkun saaaristo

Näköalat Saltkaret näköalatornista

 

Raippaluodon sillalla Merenkurkun saaristo

Raippaluodon sillalla

 

Raippaluodon silta

Raippaluoto oli itsenäinen kunta vuoteen 1973 asti. Kuntaliitoksen jälkeen Raippaluoto ja Björkö liitettiin Mustasaareen, Vaasan naapuriin. Raippaluodon silta valmistui vuonna 1997 lauttaliikennettä korvaamaan. Silta on edelleen Suomen pisin silta. Pituutta komealla sillalla on 1045 metriä.

Sillan yli kävelee leveää kevyen liikenteen kaistaa pitkin parissakymmenessä minuutissa. Saaristomaisemat ja massiiviset siltarakennelmat ovat komeat. Juuri ennen siltaa mantereelta tullessa on Fjärdskär uimaranta, lasten leikkipaikka, viihtyisä grillauspaikka pöytineen sekä pieni näköalatorni. Valitettavasti puut ovat osin kasvaneet näköalan eteen, eikä siltaa näe tornista kokonaan.

 

Fjardskar uimaranta Raippaluodon silta

Fjärdskär grillipaikka ja näköalatorni

 

Berny's ravintola ja kahvila, Raippaluodon silta, Mustasaari, Merenkurkun saaristo

Berny’s ravintola Raippaluodon sillan kupeessa

 

Maailmanperintöportti ja ravintola Berny’s Raippaluodon sillan kupeessa

Heti Raippaluodon sillan jälkeen sijaitsee Merenkurkun saariston vierailukeskus Maailmanperintöportti sekä ravintola ja kahvila Berny’s. Maailmanperintöportti kertoo maailmanperinnön historian tarinaa ja järjestää näyttelyitä. Sieltä saa myös vuokrata polkupyöriä ympäristöön tutustumiseen.

Berny’s tarjoilee mm. maistuvaa lounasta kohtuuhintaan tyylikkäässä ravintolassa ja isolla terassilla meren äärellä sillan kupeessa. Oma lohiannokseni 13 euron hintaan tarjoiltiin pöytään ja oli oikein maistuva. Buffetista hyviä lounasannoksia sai kympillä. Berny’sillä on myös pieni kahvila ja lisäksi se järjestää yrityksille ja ryhmille mm. risteilyjä Merenkurkun saaristoon, juhlia sekä saunailtoja.

 

Björkobyn kirkko, Mustasaari, Merenkurkun saaristo nähtävää

Björkobyn kirkko

 

Björkobyn kirkko, Mustasaari, Merenkurkun saaristo nähtävää

Keisarinna Marian mukaan nimetty Björköbyn kirkko

 

Björkobyn kirkko, Mustasaari, Merenkurkun saaristo nähtävää

Historian havinaa, Björköby

 

Hurmaava kalastajakylä Svedjehamn

Raippaluodon sillalta on parisenkymmentä kilometriä Björköbyhyn ja idylliseen Svedjehamnin kalastajakylään. Saaret yhdistää meren yli kulkeva pengertie. Björköbyn maisemassa korostuvat sievät punavalkoiset talot, ja myös kylän vanha, vuonna 1859 rakennettu, keisarinna Marian mukaan nimetty puukirkko sulautuu ympäristön sävyihin.

Svedjehamin satamassa tunnelmaa luovat vanhat, punaiset kalastajavajat ja perinteinen kahvila-ravintola Salteriet vanhoine puuveneineen ja kalastustarvikkeineen. Tänne ovatkin heinäkuisena päivänä yllättävänkin monet löytäneet tiensä ja parkkipaikalla on autoja runsaasti. Satamaa on mukava kierrellä aistimassa ja kuvaamassa merellistä tunnelmaa ja idyllisiä venevajoja.

 

Svedjehamn kalastajakylä venevajoja, Björköby, Raippaluoto Mustasaari Merenkurkun saaristo

Svedjehamn venevajoja

 

Svedjehamn kalastajakylä venevajoja, Björköby, Raippaluoto Mustasaari, Merenkurkun saaristo

Ravintola Salteriet, Svedjehamn

 

Svedjehamn kalastajakylä ravintola Salteriet, Björköby, Raippaluoto Mustasaari, Merenkurkun saaristo nähtävää

Ravintola Salteriet, Svedjehamn

 

Hulppeat näköalat Saltkaretin näköalatornista

Svedjehamnista on noin 800 metrin kävelymatka Saltkaretin näköalatornille. Läheltä löytyvät myös hyvin merkityt luontopolut ja vaellusreitit. Tornin vierellä ovat wc:t sekä polttopuuvarasto, josta voi ottaa polttopuita mukaan läheiselle grillipisteelle vaikkapa eväsmakkaroiden paistoon.

Tummanharmaa torni on yllättävän tyylikäs ja moderni. Torniin kiivetään monia puisia portaita pitkin, ja matkan varrella on tauluja kertomassa näköaloista sekä ikkunoita, joista voi kurkistella avautuvaa huikeaa maisemaa. Ylös torniin kiipeäminen kannattaa ehdottomasti, sillä ylhäältä avautuvat hulppeat maisemat neljään eri suuntaan. Saltkaretin näköalatorni onkin mielestäni Merenkurkun saaristossa huippunähtävyys, jota ei kannata jättää väliin!

Maisema on monimuotoinen yhdistelmä vihreää metsää ja huikean sinisenä hohtavaa merta. Svedjehamnin kalastajakylä on osa maisemaa, ja häikäisevät merimaisemat saavat lähes haukkomaan henkeä. Meriteitse Uumajaan on vain 60 kilometriä ja Ruotsin rannikko lähes siintää taustalla.

 

Svedjehamn kalastajakylä venevajoja, Björköby, Raippaluoto Mustasaari, Merenkurkun saaristo

Svedjehamn, Merenkurkun saaristo

 

Saltkaret näköalatorni, Björköby Raippaluoto Mustasaari nähtävää, Merenkurkun saaristo

Saltkaret näköalatorni

 

Saltkaret näköalatorni Svedjehamn Raippaluoto Björkö Mustasaari Merenkurkun saaristo nähtävää

Saltkaret näköalatornista näkymiä

 

Lasi-iglut Raippaluodossa

Me emme aikomuksista huolimatta tällä kertaa valitettavasti ehtineet tutustua Raippaluodossa sijaitsevaan, upeita saaristolaiselämyksiä etenkin yrityksille ja yhteisöille tarjoavaan Kalle’s Inniin. Kalle’s Inn valittiin vuonna 2018 Vuoden matkailuyrittäjäksi. Sen huikeat majoituspaikat lasi-igluineen ja monipuolisine juhla- ja elämysjärjestelyineen olisi ollut mielenkiintoista nähdä. Toivottavasti toisella kertaa pääsemme katsastamaan myös tämän manner-Suomen läntisimmäksi autolla saavutettavaksi pisteeksi mainitun kohteen.

Majoituksia Raippaluodossa* voit etsiä myös Airbnb kautta (* Yhteistyölinkki: Airbnb-kumppanina Elämänmakuisia matkoja -blogi voi saada pienen osuuden komissiosta, jos varaat linkin kautta, mutta itse et maksa mitään ylimääräistä. Näin tuet kotimaista työtä ja Elämänmakuisia matkoja -blogin jatkoa, kiitos.)

 

Svedjehamn kalastajakylä venevajoja, Björköby, Raippaluoto Mustasaari, Merenkurkun saaristo

Svedjehamn, Merenkurkun saaristo

 

Luontopolut, Svedjehamn Björkö, Raippaluoto Mustasaari Merenkurkun saaristo vaellus

Luontopolkua, Svedjehamn ja Natte

 

Lue lisää

Merenkurkun saariston vaellusreiteistä ja luontopoluista voit lukea lisää Luontoon.fi -sivuilta. Lue myös Västerön vaellusreitin keväisistä kokemuksistamme. Merenkurkun saaristosta on kirjoittanut muutama vuosi sitten myös mm. Elämää ja matkoja -matkablogi.

Kokemuksia Turun lähellä sijaitsevasta Kurjenrahkan kansallispuistosta, Ahvenanmaan saaristokierrokselta ja Lappon saaristolaiselämästä löydät blogista.

Tutustu Elämänmakuisia matkoja -blogiin myös Facebookissa , Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.

Elämänmakuisia matkoja voi seurata myös Bloglovin’ ja Blogit.fi kautta.

 

Arja ja Natte, Elämänmakuisia matkoja, Raippaluodon silta, Mustasaari Merenkurkun saaristo nähtävää

Arja ja Natte Raippaluodon sillan luona

 

Lappo Vierasvenesatamaa, saaristomajoitus mökki, Ahvenanmaan saaristo

Saaristolaiselämää Lappon saarella Ahvenanmaalla

Rakastatko häikäiseviä merimaisemia, kauniin karua saaristoluontoa ja rauhallista elämänmenoa hyvillä palveluilla ja  mukavalla purjehdustunnelmalla? Viehättävässä Lappossa löydät nämä kaikki upeassa Ahvenanmaan saaristossa, lähellä mannerta vain lyhyen lauttamatkan päässä Kustavista ja saariston rengastieltä sekä helposti saavutettavissa mm. Turusta. Upeat merimaisemat hivelevät sielua. Myös majoitusvaihtoehdot ovat mukavia ja kohtuuhintaisia. *

*Kaupallinen yhteistyö Pellas på Lappo

 

Saaristolautalla Brändösta Lappoon, Ahvenanmaan saaristo, majoitus mökki huoneisto

Saaristolautta Brändö – Lappo

 

Helposti saaristoon Turusta

City-juhannuksen jälkeen sielu kaipaa merta ja saaristolaiselämää. Tänä vuonna mökkijuhannus ei onnistunut, mutta meren äärelle oli päästävä. Tosin meillä Turussakin meri on läsnä ja lähellä, mutta oikea saaristolaiselämä sileine kalliorantoineen, turkoosin sävyisine merineen, rauhallisine saaristolaiskylineen ja valkoisine purjeveneineen tarjoaa omanlaista, huikeaa viehätysvoimaa, ja sinne mieli halajaa. Niinpä siis auton (tai pyörän, veneen, vesiskootterin tms) rattiin ja keula kohti saaristoa!

 

Ahvenanmaan saaristoon saaristolautta Kustavista, majoitus mökki saaristossa Lappo

Arja saaristoon lähdössä

 

Saaristolautta Kustavi - Brändö - Lappo, majoitus mökki Ahvenanmaan saaristossa

Saaristoretken reissukaveri Natte

 

Kustavin Vuosnaisista saaristolautalla Åvaan

Kustavin Vuosnaisiin (Osnäs) on noin puolisentoista tuntia (n. 80 km) ajomatkaa Turusta. Matkan varrelle osuu mm. Taivassalo kirkkoineen ja kartanoineen ja Kaitaisten korkea kaarisilta huikeine näköaloineen. Vartsalan lossi matkan loppupäässä saattaa olla ruuhkaisimpina aikoina täynnä ja joskus joutuu jonkun aikaa odottelemaan, mikä kannattaa laskea matka-aika-arvioon mukaan.

Vuosnaisissa on lauttasataman lisäksi pienvenesatama palveluineen: mm. kehuttu Vuosnaisten meriaseman ravintola, kauppa ja ravintola Spauna, minkä lisäksi näyttää satamasta löytyvän mm. Suomen pienimmäksi mainittu kenkäkauppakin.  Olin aikeissa kokeilla Vuosnaisten meriaseman ravintolatarjontaa, mutta päädyin vastapäiseen Spaunaan ennen kaikkea hyvän palvelun ja siistien tilojen ansioista. Söin lohikeisarisalaatin (lohi-caesar), joka maistui hyvältä yksinkertaisuudessaan, mutta oli mielestäni melko hintava.

 

Ahvenanmaan saaristoon saaristolautta Kustavista, majoitus mökki saaristossa Lappo

Juhannussalko, Lappo Ahvenanmaan saaristossa

 

Ahvenanmaan saaristoon saaristolautta Kustavista, majoitus mökki saaristossa Lappo, vieraskoti Pellas

Vierasvenesatama, Lappo

 

Ahvenanmaan saaristoon saaristolautta Kustavista, majoitus mökki saaristossa Lappo, vieraskoti Pellas

Hurmaava vieraskoti Pellas, Lappo

 

Brändön kautta saaristolautalla Kustavista Lappoon

Kustavissa satamassa kerrotaan, että matkaa Ahvenanmaalle on 35 minuuttia. Sen verran kestää matka Kustavista Brändön Åvaan ja aitoon saaristolaiselämään. Saaristolautalle kannattaa varata lauttapaikka etukäteen Ålandstrafikenilta niin varmistaa paikan ja etukäteen maksaessa saa alennuksen. Edestakainen matka (kaikki neljä lauttaa yhteensä) henkilöautoa kohden oli 19,20 euroa, joten edullistakin on!

Lautalle alettiin lastaamaan vasta noin varttia ennen lähtöä, mutta se meni sujuvasti. Yläkerrassa on kahvila, salonki penkkeineen sekä kannella istumapaikkoja. Tällä reissulla saatiin nauttia upeista kesäkeleistä!

Brändön Åvasta on matkaa Torsholmaan (eteläosaan) reilu parikymmentä kilometriä ja sen ajaa noin puolessa tunnissa pysähtymättä. Lauttojen aikataulut on sovitettu niin, että Åvan lautalta voi jatkaa matkaa Torsholmasta eteenpäin (ja toisin päin). Lappo on seuraava kohde Torsholmasta lähdettäessä ja matka kestää vain n. 20 minuuttia, joten Kustavista perille ehtii puolessatoista tunnissa ja ajomatka on lyhyt. Kätevää!

Lautalla oli myös paljon pyöräilijöitä. Reitti onkin oivallinen myös pyöräilyyn. Maisemat Brändön läpi saarelta toiselle ajettaessa ovat huikeat! Pieniä siltoja turkoosina hohtavan veden yllä, pieniä, kallioisia saaria ja luonnon rauhaa ja kauneutta. Hotel Gullvivan tarjoaa majoitusta ja ravintolapalveluita pienen hiekkarannan äärellä. Mukava yleinen uimaranta, Korsklobbsrevet, on pienellä saarella Brändön kylästä muutama kilometri Torsholmaan päin. Brändössä on myös vanha puukirkko.

 

Ahvenanmaan saaristoon saaristolautta Kustavista, majoitus mökki saaristossa, Pellas, Lappo. Brändö hotelli Gullvivan uimaranta

Brändö, Hotel Gullvivan uimarantaa

 

Ahvenanmaan saaristoon saaristolautta Kustavista, majoitus mökki saaristossa, Pellas, Lappo. Brändö puukirkko

Brändö puukirkko

 

Lappon viehätysvoima säilyy

Kävimme Lappossa koko perheen voimin ensimmäistä kertaa 12 vuotta sitten lasten ollessa pieniä. Jo silloin ihastuin Lappoon ja Pellakseen* ja siitä lähtien olen halunnut palata saarelle. Sen rauhallinen saaristolaistunnelma, riittävät palvelut ja ennen kaikkea mukavat majoituskohteet vetävät minua edelleen puoleensa, vaikka yleensä tutustun mieluummin uusiin kohteisiin. Kaksi vuotta sitten palasimme saarelle Ahvenanmaan saaristokierroksen yhteydessä ja olen onnellinen, että tälläkin kertaa pääsin takaisin tuttuihin maisemiin. Aivan ihanaa!

 

Ahvenanmaan saaristoon saaristolautta Kustavista, majoitus mökki saaristossa, Pellas, Lappo, vierassatama

Lappo vierasvenesatamaa

 

Ahvenanmaan saaristoon saaristolautta Kustavista, majoitus mökki saaristossa, Pellas, Lappo, vierassatama uimaranta

Lappon uimarantaa vierassatamassa

 

Ahvenanmaan saaristoon saaristolautta Kustavista, majoitus mökki saaristossa, Pellas, Lappo, vierassatama saaristotunnelmaa

Saaristotunnelmaa, Lappo

 

Saaren keskus Lappo by

Lappo on pieni saari, vain noin neljä kilometriä pitkä ja saaren kiertää kätevästi vaikka polkupyörällä. Saarella asuu vakituisesti noin 35 henkeä. Lisäksi saarelta pääsee lossilla Björkön saarelle, jossa asustelee ympäri vuoden noin 13 henkeä.

Saarten elämä on keskittynyt Lappo by:hyn eli kylään sataman ympärillä. Sieltä löytyy mm. mukava vierasvenesatama palveluineen, kauppa, Tiinan ihana saaristolaishenkisiä vaatteita myyvä puoti, suosittu ravintola Galeasen, saaristomuseo ja pienen pieni uimaranta.  Tänä kesänä avoinna on myös pop-up kahvila.

Saaristomuseo esittelee mm. ihania vanhoja veneitä, kalastajan tarvikkeita ja saarten eläimistöä. Sisäänpääsy on neljä euroa. Vaikka itse usein en erityisesti välitä museoista, täällä saaristolaiselämän historia koskettaa sieluani. Mietinkin, olenko entisessä elämässäni ollut kalastajan puoliso vai miksi saaristolaiselämä on niin lähellä sydäntäni? 😊

Ravintola Galeasenista saa mm. sekä pihvejä, kalaa että mutkattomia burgereita. Sijainti on oivallinen aivan rannassa. Harmillisesti terassille ei osu enää ilta-aurinko vaan se jää illalla varjon puolelle, joten kannattaa varata lämpöistä mukaan illalla ulkona istuskeluun.

 

Ahvenanmaan saaristoon saaristolautta Kustavista, majoitus mökki saaristossa, Pellas, Lappo, vierassatama saaristotunnelmaa, saaristomuseo

Saaristomuseo, Lappo

 

Ahvenanmaan saaristoon saaristolautta Kustavista, majoitus mökki saaristossa, Pellas, Lappo, vierassatama saaristotunnelmaa, saaristomuseo

Vanhoja puuveneitä, Saaristomuseo, Lappo

 

Luonnon läheisyyttä, vaelluspolkuja, frisbee-golfia ja muita aktiviteettejä

Karu saaristoluonto kallioineen on lähellä joka puolella saarta. Lappossa on kaksi näkyvästi valkoisin kivin merkittyä vaellusreittiä. Toinen lähtee Björkön saarelle vievän tien puolivälin paikkeilta. Valitettavasti lähellä ei ole parkkipaikkaa, mutta saarella on lyhyt matka kaikkialle kävellen tai pyörällä.

Toinen vaellusreitti lähtee ihan Pellaksen edustan läheltä. Kun kiipeää ylös kallioille juhannussalkoa kohden löytää valkoiset kivet, joiden merkitsemää reittiä on helppo seurata minigolfradalle ja satamaan. Myös 9-reikäinen frisbeegolf-rata alkaa juhannussalon alapuolelta.

Mm. polkupyöriä ja soutuvenettä voi vuokrata Pellaksesta tai satamasta. Lisäksi saarella järjestetään mm. melonta-, jooga- ja muita kursseja.  Lue lisää Pellaksen sivuilta ja seuraa Facebookia.

Björkön saarelle vie lossi Lapposta. Lossi saapuu tilauskutsua painamalla (paitsi tauoilla ja yöaikaan). Tein nopean kierroksen saarella, mutta päätien lisäksi en tiennyt, minne olisi kannattanut poiketa tutkimaan saarta lisää. Björkön kylä oli melkein tien toisessa päässä ja matkan varrella oli maalaismaisemaa ja paikallista asutusta. Itse en sieltä tällä kertaa löytänyt lossimatkaa mielenkiintoisempaa, mutta esimerkiksi pyöräretkikohteena se olisi toki ihan mukava.

 

Ahvenanmaan saaristoon saaristolautta Kustavista, majoitus mökki saaristossa, Pellas, Lappo, vierassatama saaristotunnelmaa, vaellusreitit

Luontopolulla, Lappo

 

Ahvenanmaan saaristoon saaristolautta Kustavista, majoitus mökki saaristossa, Pellas, Lappo, vierassatama saaristotunnelmaa, frisbeegolf

Frisbeegolfia 9-reikäisellä radalla, Lappo

 

Ahvenanmaan saaristoon saaristolautta Kustavista, majoitus mökki saaristossa, Pellas yöpymismökit, Lappo, vierassatama saaristotunnelmaa

Yöpymismökit, Pellas, Lappo Ahvenanmaan saaristossa

 

Mukavaa majoitusta Lappon Pellaksessa ja sataman kauniissa Pellas Marinassa

Lappon Pellaksessa* on tarjolla idylliseen vanhaan kouluun rakennettuja eri kokoisia, myös pidempiaikaiseen majoitukseen sopivia viehättäviä huoneistoja yksiöstä saunalliseen kolmioon. Ulkona juhannusruusujen ja tuoksuvien syreenien ympäröimänä löytyvät ihanat isot terassit ja grillausmahdollisuus. Samassa pihapiirissä on mukavia yöpymismökkejä minikeittiöllä, yhteiskäytössä olevilla suihku- ja wc-tiloilla.

Minulla oli matkaseuralaisena Natte-koira, joten yövyimme mökkimajoituksessa (muissa huoneistoissa ei ole mahdollista yöpyä koiran kanssa). Mökissä on kaksi kerrossänkyä eli vuoteet neljälle ja pieni oma terassi. Perusruuanlaitto onnistuu kahden levyn hellan ja jääkaapin ansioista, minkä lisäksi löytyy mm. mikro, kahvinkeitin sekä perusastiasto.  Tämä oli meillä jo kolmas kerta samassa mökissä! Oli hauska lukea vieraskirjasta merkintöjäni vuodelta 2008 ja 2018. Viime reissulla meillä oli lisätiloina yksiö päätalosta.

Pääsin tutustumaan myös Pellas Marinaan eli paraatipaikalla satamassa sijaitseviin uudempiin huoneistoihin. Ne ovat myös erittäin viihtyisiä, kauniisti sisustettuja ja tilavia.  Sijainti on kaiken keskellä meren ja palveluiden vieressä. Nyt tiedän, minne haluan majoittua ilman koiraa matkustettaessa! Lue Pellas Marinasta ja muista majoituksista lisää Pellaksen sivuilta.

Huoneistot ja mökit ovat kauniita, viihtyisästi sisustettuja ja siistejä ja ympäristö hurmaava. Täällä viihdyn kerrasta toiseen!

 

Ahvenanmaan saaristoon saaristolautta Kustavista, majoitus mökki saaristossa, Pellas yöpymismökit, Lappo, vierassatama saaristotunnelmaa

Yöpymismökit, Pellas, Lappo Ahvenanmaan saaristossa

 

Ahvenanmaan saaristoon saaristolautta Kustavista, majoitus mökki saaristossa, Pellas Marina huoneistot, Lappo, vierassatama saaristotunnelmaa

Pellas Marina huoneistot Lappon satamassa: tilavaa ja tasokasta majoitusta Ahvenanmaan saaristossa

 

Ahvenanmaan saaristoon saaristolautta Kustavista, majoitus mökki saaristossa, Pellas Marina huoneistot, Lappo, vierassatama saaristotunnelmaa

Pellas Marina huoneistot Lappon satamassa: tilavaa ja tasokasta majoitusta Ahvenanmaan saaristossa

 

Lappon parhaat palat

 

 • Kauniit merimaisemat
 • Saaristolaishenkinen kylä ja rauhallinen elämänmeno
 • Pellaksen* mukavat majoituskohteet viehättävässä ympäristössä
 • Luontopolut, tasokas frisbeegolf-rata
 • Sataman palvelut (ravintola, kaupat, vierasvenesatama)
 • Saaristomuseo

 

Ahvenanmaan saaristoon saaristolautta Kustavista, majoitus mökki saaristossa, Pellas Marina huoneistot, Lappo, vierassatama saaristotunnelmaa

Pellas Marina huoneistot Lappon satamassa: tilavaa ja tasokasta majoitusta Ahvenanmaan saaristossa

 

Ahvenanmaan saaristoon saaristolautta Kustavista, majoitus mökki saaristossa, Pellas Marina huoneistot, Lappo, vierassatama saaristotunnelmaa

Pellas Marina huoneistot Lappon satamassa: tilavaa ja tasokasta majoitusta Ahvenanmaan saaristossa

 

Lue lisää Saaristokierroksesta maailman kauneimmassa saaristossa , Raippaluodosta ja Björköbystä Merenkurkun saaristossa, Västerön vaellusreiteistä Merenkurkun saaristossa ja kokemuksia Turun lähellä sijaitsevasta Kurjenrahkan kansallispuistosta.

Tutustu Elämänmakuisia matkoja -blogiin Facebookissa , Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.

Elämänmakuisia matkoja voi seurata myös Bloglovin’ ja Blogit.fi kautta.

 

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo merenrantaa

Västerön vaellusreitit Merenkurkun saaristossa

Västerö sijaitsee ruotsinkielisellä Pohjanmaalla Maxmossa (Maksamaalla) Merenkurkun saaristossa Vaasan pohjoispuolella. Luontopolut ja vaellusreitit ovat hyvin yhdistettävissä vaikkapa Pohjanmaan rannikkoseudun kierrokseen esimerkiksi Vaasa – Pietarsaari – Kokkola – Kalajoki -reiteillä. Myös Seinäjoelta Västerö on helposti saavutettavissa. Vaellusreitit myötäilevät rannikkoa ja jo matkalla pääsee merelliseen saaristolaistunnelmaan saarelta toiselle pikkukylien läpi ja kapeiden siltojen yli ajettaessa.

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, meren läheisyys saaristossa

Meri on lähellä saaristossa

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, kivistä rannikkoa

Kivistä rannikkoa ja Natte-koira

 

Västerö Söderskatan vaelluspolut Meenkurkun saaristo

Västerö / Söderskatan

 

Autolla, moottoripyörällä tai veneellä saaristokierrokselle

Västerö on parhaiten saavutettavissa omalla (tai vuokratulla) autolla, moottoripyörällä tai veneellä. Julkiset kulkuyhteydet saaristoon ovat melko harvassa, eikä vaellusreiteille asti pääse bussilla. Venekuljetusta luontopoluille tai retkiä läheisille Mikkelinsaarille, joissa on myös mahdollisuus lyhyempään vaellukseen, voi kysellä Särkimosta Varpista.

Pohjanmaan rannikkoseudun kaupungeista Västeröhön pääsee melko kätevästi. Matkan varrelle osuu mm. Maksamaan kylä kauppoineen ja lahden poukamassa sijaitsevine tunnelmallisine kirkkoineen.

 • Vaasasta Västerön luontopoluille matkaa tulee noin 50 kilometriä (alle tunti ajoaikaa)
 • Pietarsaareen on alle 90 km
 • Kokkolaan ajomatkaa on reilu 100 km
 • Kalajoen ihanat hiekkasärkät saavutat n. 180 km päässä
 • Seinäjoelle matkaa on n. 100 km
 • Alahärmän Huvivaltio Powerpark on n.75 km päässä

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, koira mukana, upeita vanjoja puita

Natte-koira pääsi mukaan vaeltamaan

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, kallioilla

Kallioilla ja kivillä oli mukava kiipeillä

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, kivistä rantaa

Kivillä hyppelyä

 

Västerön vaellusreitit ja luontopolut

Västerössä on eripituisia reittejä muutamasta kilometristä n. 14 kilometriin. Tarkan kartan reiteistä löydät täältä. Parkkipaikkoja on kaksi: eteläisempi Söderskatanintiellä ja pohjoisempi Equityntiellä. Eteläisellä reitillä pääsee mukavasti kiertämään pitkän matkaa meren- ja järvenrantaa myötäillen. Pohjoinen reitti on meiltä vielä testaamatta.

Me valitsimme reitin, joka lähti eteläiseltä parkkipaikalta, kiersi Söderskatanin ympäri ja jatkui Räsbådavikenin tulentekopaikan kautta Jätterholmsbrunnenin sillalle ja Söderskataträsken-järvenrantaa takaisin parkkipaikalle. Kierrokselle tuli matkaa 6 kilometriä ja aikaa kului kolmisen tuntia taukoineen.

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, meren läheisyys saaristossa

Luontopolkua metsän vihreydessä

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, laituri rannassa

Laituri reitin varrella

 

Kaatuneita puita ja merenrantaa

Vaellusreitti kulki metsässä hyvin merkittyä, melko kapeaa polkua pitkin. Polku oli osin kivinen ja epätasainen, eikä siis sovi liikuntaesteisille tai jos liikkuminen luonnossa on hankalaa. Metsässä oli paljon isoja, kaatuneita puita, joista osa oli käyty katkaisemassa moottorisahalla polun kohdalta, mutta osa peitti polun. Myrskyn riepottelemien puiden ympäri oli muutamassa kohtaa hankala löytää polkua, mutta muuten reitti oli mukava ja luonnonläheinen. Kaatuneiden puiden runkojen kuljettaminen pois voi olla liikaa toivottu, sillä alueella ei kulje autoteitä. Se taas toisaalta lisää alueen rauhaa ja luonnonmukaisuutta.

Vähän väliä meri pilkisti puiden välistä ja matkan varrelle osui myös laituri, josta pääsi ihailemaan ympäröivää kaunista saaristoluontoa. Vedestä nouseville kiville ja kallioille oli hauska kiipeillä. Pienellä hiekkarannalla olisi päässyt uimaan ja järven reunalla sijaitsevalle penkille istuskelemaan, joten veden läheisyydestä pääsi mukavasti nauttimaan. Kauniita maisemia rakastan ja niitäkin reitin varrella oli runsaasti. Välillä näytti, että lähin rannikko on Ruotsissa asti. Ja niin toki onkin, Mikkelinsaaret ja muutama muu saari lähellä Ruotsin rannikkoa on vain välissä, mutta lähellä avomerta ja Uumajaa ollaan.

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, meren läheisyys saaristossa, ulkosaaristo

Ulkosaaristossa

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, meren läheisyys saaristossa , nuotiopaikalla

Nuotiopaikalla meren äärellä

Levähdyspaikat

Reitin varrelle osui kaksi levähdyspaikkaa, joissa oli mahdollisuus myös tulentekoon ja eväiden syöntiin. Koska suuntasimme ensin Söderskatanille, jätimme eväät myöhäisemmälle taukopaikalle Räsbådavikeniin. Tällä kertaa olisi kannattanut valita toisin. Toukokuinen päivä oli kaunis ja aurinkoinen, mutta Räsbådavikenissä tuuli mereltä oli vilpoisa. Teimme kuitenkin tulen ja paistoimme makkaraa ja lämmittelimme nuotion ääressä, joten taukokin kauniilla hiekkarannalla sujui mukavasti. Meillä oli omat puut ja sytykkeet mukana. Polttopuita ei paikalla olisikaan ollut, mutta risuja toki olisi voinut myös poltella.

Söderskatanin taukopaikalla oli tulentekopaikan lisäksi pöydät ja tuolit sekä kalastajan autiotupa, jota sai käyttää. Siellä voi halutessaan myös yöpyä (kahdet kerrosvuoteet) ja istuskella huonolla kelillä. Elämisen jälkiä näkyi ja seinät oli osin päällystetty vanhoilla sanomalehdillä. Ulkohuussi oli myrskyssä keikahtanut. Mökki sijaitsee mukavalla paikalla meren rannalla ja tällä kertaa sää oli parempi siellä; lähes tyyntä, eteläistä rannikkoa.

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, kalastajanmökki yöpymiseen ja lämmittelyyn

Kalastajanmökkiä voi käyttää yöpymiseen tai lämmittelyyn

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, kalastajanmökki

Kalastajanmökissä tupa ja makuuhuone kerrossänkyineen

 

Västerön vaellusreitin kokemuksia ja parhaat palat

Oma kokemuksemme Västerön vaellusreitistä Merenkurkun saaristossa oli positiivinen ja harmittelimmekin, ettemme olleet aikaisemmin reitillä käyneet, vaikka mökkimme sijaitsee lähellä. Edes mieheni, joka on täällä saaristossa koko ikänsä kesiä viettänyt, ei ollut reittiä aikaisemmin kulkenut, vaikka alueella on lapsesta asti liikkunut. Vaellusreitistö on saanut melko vähän huomiota ja opastus reitille on melko huomaamatonta.

 • Erityisesti Merenkurkun kauniit saaristolaismaisemat, koskematon saaristoluonto ja aito merellisyys ihastuttivat.
 • Myrskyn jäljet ja isot kivet poluilla välillä hankaloittivat kulkua, mutta hyväkuntoisille reitti ei ole haastava.
 • Meitä vastaan tuli toukokuisena perjantaina (helatorstain jälkeen eli monen viettämänä pitkänä viikonloppuna) kolmen tunnin aikana yhteensä kahdeksan henkeä, eli rauhassa sai kulkea.
 • Saaristossa ja luonnossa viihtyvälle vierailun arvoinen kohde!

Majoituksia Vöyrissä (Vörå) ja Maksamaalla (Maxmo)* voit etsiä Airbnb kautta (* Yhteistyölinkki: Airbnb-kumppanina Elämänmakuisia matkoja -blogi voi saada pienen osuuden komissiosta, jos varaat linkin kautta, mutta itse et maksa mitään ylimääräistä. Näin tuet kotimaista työtä ja Elämänmakuisia matkoja -blogin jatkoa, kiitos.)

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, luontopolku pitkospuut

Pitkospuilla

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo Jätterholmsbrunnen silta

Jätterholmsbrunnenin silta

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo Jätterholmsbrunnen silta

Toukokuista kukintaa sillan luona

 

Lue lisää!

Lue kokemuksia myös Raippaluodosta, Björköbystä ja Svedjehamninista Merenkurkun saaristossa, Turun lähellä sijaitsevasta Kurjenrahkan kansallispuistosta, Ahvenanmaan saaristokierrokselta ja ihanasta Lappon saaresta Ahvenanmaalla.

Tutustu Elämänmakuisia matkoja -blogiin myös Facebookissa , Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.

Elämänmakuisia matkoja voi seurata myös Bloglovin’ ja Blogit.fi kautta.

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, kaislikkoista maisemaa

Vaihtelevat maisemat

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo, luontopolun varrella lampia

Veden läheisyyttä luontopolulla -merta, järvi, lampia

 

Västerö vaellusreitti Merenkurkun saaristo Söderskataträsken- järven rannalla

Söderskataträsken- järven rannalla

 

 

Ahvenanmaan saaristokierroksella

Korona-ajan mietteitä matkailusta ja sen tulevaisuudesta

Korona-pandemia on vaikuttanut meidän kaikkien elämään. Taidamme Suomessa olla vielä epidemian melko alkuvaiheessa, mutta rajoitukset ovat jo mullistaneet monen suunnitelmat ja arjen. Matkustaminen etenkin ulkomaille on loppunut kuin seinään useimpien maiden suljettua rajansa. Myös kotimaan rajoitukset ja suositukset hillitsevät matkailua omassa maassakin. Mitä ajatuksia tämä herättää matkailun tulevaisuudesta ja tästä hetkestä?

 

Ahvenanmaan saaristokierroksella, Siljan ja Viking Linen laivat Maarianhamina

Siljan ja Vikingin laivat Maarianhaminassa

 

Ahvenanmaan saaristokierroksella, Museolaiva Pommern, Maarianhamina, matkailu, matkablogi, korona

Museolaiva Pommern, Maarianhamina

 

Matkustaminen korona-ajan jälkeen

Korona-aika vaikuttanee tulevaisuuden matkasuunnitelmiimme monella eri tavalla. Monien suunnitelmien kariuduttua osa suunnittelee tulevia matkojaan entistä suuremmalla innolla. Monelle matkustaminen on pakoa arjesta ja sen velvoitteista. Nyt arkea joutuu katsomaan silmiin uudella tavalla. Rajojen avauduttua edessä siintää vapaus tehdä taas kaikkea sitä, mistä pitää ja mikä on nyt ollut kiellettyä. Uudet maat ja uudet kohteet odottavat! Vai odottavatko?

Korona-aika on myös mullistanut maailmaa ja turvallisuuden tunnettamme. Katoaako tauti suurimman epidemian laannuttua, vai tuleeko se uudestaan? Tai toteutuuko joku uusi pandemia tai muu uhkakuva? Joudumme pohtimaan sitä, kuinka isoja riskejä haluamme ottaa, ja onko ne parasta kohdata kotimaassa vai jossain maailmalla reissun päällä.

Lomautukset, irtisanomiset ja muut taloudelliset haasteet ovat pandemian ja sen jälkeisen ajan todellisuutta monelle meistä. Lama-aikoina ja muutoin taloudellisesti haastavina aikoina joudumme entistä tarkemmin puntaroimaan, miten rahamme käytämme ja priorisoimaan tarpeitamme ja halujamme. Menevätkö kaikki tulomme arjen pyörittämiseen, vai valitsemmeko panostaa mahdollisuuksien mukaan arkeen vai pakoon arjesta?

Myös paljon muita ajatuksia on varmasti pyörinyt koronan ja matkustelun ympärillä. Mikä onkaan matkailun tulevaisuus tässä tilanteessa?

 

Ahvenanmaan saaristokierroksella, Lappo, matkailu, matkablogi, korona

Lappo, Ahvenanmaa

 

Ahvenanmaan saaristokierroksella, Brandö, matkailu, matkablogi, korona

Brandö, Ahvenanmaan saaristokierroksella

 

Kurjenrahkan kansallispuisto, matkailu, matkablogi, korona

Kurjenrahkan kansallispuisto

 

Miten korona vaikuttaa omaan matkustamiseeni?

Vielä on aikaista sanoa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta olen kuitenkin jonkun verran miettinyt omaa ja perheeni matkustamista. Tällä hetkellä tuntuu, että suurin matkustusintoni on hieman hiljentynyt muutaman viime vuoden reippaan matkustelutahdin ja tämän hetken todellisuuden myötä. Tämä tosin oli nähtävissä jo ennen koronaa. Poikkeuksellisesti meillä ei matkoja ollut varattuna pitkälle tulevaisuuteen. Varatuista matkoista peruuntui koronan myötä ainoastaan työmatka Riikaaan. Ennen kaikkea mietin jatkossa entistä tarkemmin matkustusta ja matkakohteita monesta eri näkökulmasta, vaikka uusia kohteita ja kauniita maisemia edelleen rakastankin.

Sen lisäksi että matkustelun ilmastovaikutukset ja eettisyys mietityttävät, myös turvallisuutta, terveyttä ja mahdollisien kriisien vaikutuksia pitää mielestäni pohtia entistä tarkemmin. Itse olen vakavan onnettomuuteni myötä kohdannut elämän rajallisuuden ja ennustamattomuuden vaikutukset omassa elämässäni, joten suuremmilta peloilta olen koronan suhteen välttynyt. Koska kuitenkin matkustan useimmiten perheen kanssa, pohdin asioita paljon myös heidän kannaltaan ja tunnen vastuuni myös heidän turvallisuudestaan ja tulevaisuudestaan.

 

Åren talvisia maisemia Ruotsissa, matkailu, matkablogi, korona

Åren maisemia Ruotsissa

 

Åren talvisia maisemia Ruotsissa, kabiinihissi, matkailu, matkablogi, korona

Kabiinihissi, Åre

 

Åren talvisia maisemia Ruotsissa, Åre by, Åre kylä, laskettelu, matkailu, matkablogi, korona

Åre by (kylä)

 

Matkustusturvallisuus

Turvallisuushakuisena olen jo aiemmin halunnut valita kohteen myös sen turvallisuuden näkökulmasta. Luen aina Ulkoministeriön matkustustiedotteet ennen päätöksen tekemistä. Mieluiten valitsen kohteen, jonka koen riittävän turvalliseksi. Kohteisiin, joiden turvallisuustason en koe olevan tarpeeksi hyvä, en matkusta. Toki silti aina voi sattua jotain, mutta kaikkeen elämässä ei voi varautua. Teen myös matkustusilmoituksen ennen matkaa.

Matkustustiedotteissa otetaan kantaa myös terveyteen liittyviin seikkoihin. En matkusta kohteisiin, joissa kerrotaan olevan liikkeellä terveydelle vaarallisia tarttuvia tauteja. Pyrin myös välttämään kohteita, joissa tarvitaan erityisiä rokotuksia tai muita suojautumiskeinoja niiltä välttyäkseen. Näin etenkin lasten (meidän kohdallamme nyt jo nuorten) kanssa matkustettaessa.

Korona-pandemia vaikuttaa myös siihen, että mietin, kuinka todennäköisesti kohde olisi eturintamassa kriisin syntyessä, ja miten hankalaa esimerkiksi kotiin palaaminen kriisitilanteessa olisi.

 

Åren talvisia maisemia Ruotsissa, Tännforsen vesiputoukset, matkailu, matkablogi, korona

Tännforsen vesiputoukset Åressa

 

Trondheim, Norja, päiväretkellä Åresta Ruotsista, jokiranta, Arja, matkailu, matkablogi, korona

Trondheimissa Norjassa

 

Trondheim, Norja, päiväretkellä Åresta Ruotsista, Nidaros-katedraali, jokiranta, Arja, matkailu, matkablogi, korona

Nidaros-katedraali, Trondheim, Norja

 

Matkustuksen ilmastovaikutukset

Matkustuksen ilmastovaikutuksia ja eettisyyttä olen miettinyt melko paljon jo aiemmin. Haluan elää ja matkustaa vastuullisesti ja ympäristöystävällisesti, ja pyrinkin miettimään valintojeni ympäristövaikutuksia.

Mieluiten matkustaisin maata pitkin, ennen kaikkea junalla. Raitioteitse matkustaminen on paitsi ilmastoystävällisempää, myös mukavaa, ainakin silloin, jos ei ole kiire. Muistelen lämmöllä nuoruuden viiden kuukauden interrail-matkojamme, jolloin junassa matkustaminen oli huippuhauskaa – tosin välillä raskastakin, etenkin monta yötä peräkkäin. Lähdön odotus, junavaunun rento tunnelma, mukavat ihmiset eri puolilta maailmaa, junan tasaisen nukuttava puksutus, ohikiitävät kauniit maisemat ja uudet, jännittävät kohteet – niissä on tunnelmaa!

Sen sijaan autolla matkustamisesta en ole koskaan pitänyt. Lapsena nähty autokolari jätti ilmeisesti jälkensä, enkä välitä pitkistä automatkoista edes kesämökille. Muutaman pidemmän roadtripin olen nuorena tehnyt ja naapurimaihin olemme useasti matkanneet autolla, mutta houkutteluista huolimatta pidemmille matkoille valitsen mieluummin jonkin muun vaihtoehdon matkustukseen.

Kuten korona-aikaan olemme saaneet huomata, laivat kulkevat joka tapauksessa Suomen ja Ruotsin / Viron välillä rahtia kuljettaen maamme huoltovarmuuden turvaamiseksi, vaikka matkustajia ei olisikaan. Näin ollen en ole niin huolissani laivamatkailun ilmastovaikutuksista, vaikka toki mielelläni kannatan vähäpäästöisempiä aluksia. Suomi on kuitenkin merien ympäröimä monelta suunnalta, joten laivamatkustusta ei voida täysin välttää. Näin ollen sen suhteen en niin huonoa omaatuntoa pode.

Vaikka mieluummin valitsisin junan, se ei valitettavasti usein ole mahdollista ajallisten rajoitteiden vuoksi. Lennoista valitsen mieluummin suorat lennot, enkä mielellään enää matkusta ainakaan usein pitkien lentomatkojen päähän. Kompensoin lentopäästöjämme ja elämme muutenkin tietoisena tekemistämme valinnoista. Pyrin mm. välttämään turhaa kulutusta ja tukemaan kotimaista ja paikallista tuotantoa. Lihansyönnin olen vähentänyt minimiin. Meidän jokaisen valinnoillamme on merkitystä!

Koronan myötä iloitsen vähentyneistä ilmansaasteista ja päästöistä. Toivon, että pandemialla on positiivinen vaikutus niihin myös jatkossa, ja turhaa matkustusta (esimerkiksi työmatkustusta, jonka voi hoitaa digiyhteyksillä etänä) hillitään paitsi kriisien pelossa, myös ilmaston ja jälkipolviemme tulevaisuuden vuoksi.

 

Trondheim, Norja, päiväretkellä Åresta Ruotsista, jokiranta, matkailu, matkablogi, korona

Jokirantaa, Trondheim, Norja

 

Trondheim, Norja, päiväretkellä Åresta Ruotsista, jokiranta, matkailu, matkablogi, korona

Jokivartta, Trondheim, Norja

 

Helsinki rautatieasema, junamatkustus, matkailu, matkablogi, korona

Helsingin rautatieasema

 

Matkailun eettisyys

Mieluummin kuin massaturistikohteissa, vierailen pienemmissä kohteissa, joissa matkailu ei rasita ympäristöä ja yhteiskuntaa liikaa. Tärkeää on tutustua ympäristöön ja paikalliseen elämään vastuullisesti. Käytämme usein paikallisia palveluja isojen, monikansallisten ketjujen sijaan. Panostamme usein myös lähimatkailuun.

Koronan myötä matkustelun eettisyys on mietittänyt ennen kaikkea siitä näkökulmasta, että matkoiltaan tartunta-alueilta kotiin palaavat, samoin kuin lomakohteisiin matkustavat, tartuntaa kantavat turistit, ovat olleet niitä, jotka ovat laajalti tartuntaa levittäneet eteenpäin ja uusille alueille. Tämä ajatus tuntuu erityisen raskaalta sekä matkustusta rakastavan matkabloggaajan että matkailun parissa pitkään työskennelleen näkökulmasta.

Matkailu tai edes siitä kirjoittaminen ei tässä kohtaa ole tuntunut eettisesti oikealta. Tuntuu pahalta, että sitä on pitänyt rajoittaa valtiovaltojen toimesta rajoja sulkemalla. Myös matkailuliiketoiminnan kannattavuuden katoaminen hetkessä järkyttää. Tämä vaikuttaa monen ihmisen elämään ja toimentuloon sekä kotimaassa että matkakohteissa. Näitä asioita joutuu varmasti pohtimaan pitkään ja miettimään oman matkustamisen oikeutusta samalla kuin pohtii matkustusyrittäjien tulevaisuuden näkymiä.

Toivonkin, että kaikki mietimme oman matkustelumme tarpeellisuutta myös ilmaston sekä paikallisten asukkaiden näkökulmasta ja valitsemme kohteemme ja toimintatapamme siten, että tuotamme hyötyä ja iloa myös paikalliselle väestölle rasittamatta luontoa ja ympäristöä liikaa. Silloin matkustelu on jatkossakin yhteinen ilomme!

 

Tallinna vanha kaupunki, matkailu, matkablogi, korona

Tallinna, vanhaa kaupunkia

 

Tallinna vanha kaupunki, matkailu, matkablogi, korona

Tallinna, vanha kaupunki

 

Tallinna vanha kaupunki, matkailu, matkablogi, korona

Vanhassa kaupungissa, Tallinna

 

Seitsemän vinkkiä matkailuun myös koronan jälkeen

 1. Lue Ulkoministeriön matkustustiedotteet ja mieti matkakohteesi turvallisuutta ja terveysoloja.
 2. Tee matkustusilmoitus.
 3. Mieti, miten voit vähentää ympäristön kuormitusta ja ilmansaasteita.
 4. Huolehdi lentopäästöjen kompensoinnista.
 5. Valitse kohde ja palvelut niin, että ne hyödyttävät myös paikallista väestöä.
 6. Tutustu Reilun matkailijan ohjeisiin.
 7. Muista matkavakuutus! *

(* Vinkki lisätty, kiitos huomiosta Mikko / Matkalla missä milloinkin)

 

Tallinna vanha kaupunki, matkailu, matkablogi, korona

Tallinna, vanhaa kaupunkia

 

Tallinna vanha kaupunki, matkailu, matkablogi, korona

Tallinna, vanhassa kaupungissa

 

Miten korona-aika on vaikuttanut sinun ajatuksiisi matkailusta?

 

EDIT (03.05.2020): Elämänmakuisia matkoja -blogin mietteitä matkailusta korona-aikana myös Lännen median lehdissä (maksumuurin takana):

Turun Sanomat

Ilkka Pohjalainen

Lapin Kansa

Kaleva

Kainuun Sanomat

Hämeen Sanomat

Forssan Lehti

Keskipohjanmaa

Lännen Media

Satakunnan kansa

Aamulehti

Kopio digiversio:

 

Lännen median lehdissä matkabloggaajien mietteitä matkailusta korona-aikaan, matkailu, matkablogi, korona

Lännen median lehdissä matkabloggaajien mietteitä matkailusta korona-aikaan (29.04.2020)

 

Jutun kuvat lähimatkoilta:

Saaristokierroksella maailman kauneimmassa saaristossa

Päiväretki Kurjenrahkan kansallispuistoon

Åre – nähtävää ja koettavaa

Päiväretkellä Åresta Trondheimiin

Ihana aamiainen Radisson Blu Plazassa Helsingissä

5 vinkkiä talviseen Tallinnaan teinien kanssa

Vanhan kaupungin lumoissa ja joulumarkkinoilla Tallinnassa

 

Tutustu Elämänmakuisia matkoja -blogiin myös Facebookissa , Instagramissa , Twitterissä ja Pinterestissä.

Elämänmakuisia matkoja voi seurata myös Bloglovin’ ja Blogit.fi kautta.

Follow my blog with Bloglovin