Kaupunkilomat Ranska

Postikortti Pariisista: Pariisi on aina hyvä idea!

30/12/2022

Salutations depuis Paris, terveiset Pariisista!

Oi Pariisi, Pariisi – miten olinkaan Sinua kaivannut! Kiireettömiä pitkiä kävelyjä Seinen rannalla, valon kaupungin välkettä ja elämäniloa. Suloisten pienten kahviloiden puheensorinaa. Macaron-leivoksia, shampanjaa ja illallisia pitkän kaavan mukaan. Kuvankauniita rakennuksia, kauneutta joka puolella. Elämää kaikilla aisteilla, juuri sellaisena kuin Pariisi sen parhaimmillaan tarjoilee.

Edellisestä tapaamisestamme oli kulunut luvattoman kauan, 8 pitkää vuotta! Näiden vuosien aikana olit nähnyt ja kokenut paljon, niin kuin minäkin. Olit kohdannut ihmisen julmuuden kaiken tämän kauneuden keskellä ja kokenut myös koronan kurimuksen muun maailman lailla. Nyt nämä tapahtumat olivat kuitenkin muisto vain, menneistä muistutuksena uudet tavat toimia arjessa. Kaikkien näiden vuosien ja koetun jälkeen Pariisi on entistäkin kauniimpi ja elinvoimaisempi. Samaan aikaan niin elegantti ja boheemi. Rosoinen ja ruusuinen. Moderni ja täynnä historiaa. Sen kaltaista ei ole toista. Siksi Pariisi on aina hyvä idea.

Paris is always a good idea! 💙 Paris est toujours une bonne idée! 🤍 Pariisi on aina hyvä idea! ❤️”

Valon kaupunki Pariisi oli enemmän kuin hyvä idea myös syntymäpäiväni viettoon Lucian eli valon tuojan päivänä 13.12. Tämä kun on kaikista kaupungeista se, joka saa sydämeni sykkimään tavallista tiuhempaan ja onnistuu nostattamaan ihastuksen kylmät väreet kerrasta toiseen. Tämän tunteen saa aikaan vain harva, Pariisi on toinen niistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jätimme taaksemme lumipyryisen Helsinki-Vantaan, juuri sopivasti ennen kaaokseksi yltyvää myrskyä. Vain kolme tuntia myöhemmin olimme perillä Charles de Gaullen lentoasemalla Roissyssa. Kolmenkymmenen kilometrin matka keskustaan eteni hyvin iltaruuhkasta huolimatta. Pariisi otti meidät vastaan upean punaisella auringonlaskulla kauniin talvisään saattelemana. Lämpömittari pysytteli nollan paremmalla puolen, päivisin aurinko jopa lämmitti hieman.

Sain herätä syntymäpäivääni Eiffel-tornia katsellen. Aloitin aamun rakastamillani macaron-leivoksilla. Vietin päivän kiireettömästi Seinen rantaa myöten kävellen. Illallistin lähimpieni kanssa Eiffel-tornin ravintola Madame Brasseriessa, jota luotsaa kahdella Michelin-tähdellä palkittu chef Thierry Marx. Päivän päätteeksi nautin vielä näkymistä iltavalaistuun Pariisiin ja lasillisesta shampanjaa. Sain elää hetken unelmaa. Voiko sitä syntymäpäivältä enempää toivoa?


Joulukuinen Pariisi oli pukeutunut jouluasuun, puistoissa oli vielä ruskan värejä ja miehet pelaamassa petanqueta. Saimme nauttia paitsi aurinkoisesta talvisäästä myös lumisen aamun ihmeestä. Kävimme pienillä Notre Damen joulumarkkinoilla, ihailimme Galerie Lafayette Haussmannin lumoavan kaunista lasikupolia, näkymiä kaupunkiin sekä välkehtivää Champs Elyseetä ja Riemukaarta. Kävelimme jokirantaa pitkin Île des Cygnes saarelle katsomaan Vapaudenpatsasta sekä kauniita Seinen jokinäkymiä. Iltaisin sain nukahtaa välkehtivää Eiffel-tornia katsellen. Valon kaupunki oli kenties vielä kauniimpi kuin kesällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Kuten huomaat, Pariisi menee tunteisiin. Minulle se ei ole vain piste kartalla, kaupunki muiden joukossa. Se on kaupunki, jossa voisin asua pysyvästi. Haaveilen kattohuoneistosta historiallisessa rakennuksessa, jossa on korkeat ikkunat ja takorautaiset parvekkeet. Huoneistossa on kalanruoto-kuvioinen tammiparketti, valkoinen koristelistoitettu panelointi ja suuret ranskalaiset lasiovet. Näkymät Seinelle, Eiffel-tornille ja kaupungin kattojen ylle. Pitäähän sitä ihmisellä haaveita olla, eikö niin?

”Be careful what you wish for – it might come true.” 

Pariisi joulukuussa oli ollut yksi pitkäaikaisista haaveistani. Nyt sain toteuttaa tämän haaveen ja viettää syntymäpäiväni valon kaupungissa. Tällä matkalla sain olla vain vietävänä, jonkun muun hoitaessa järjestelyt. Harvinaista, ellei jopa ainutkertaista herkkua tämäkin. Tämän syntymäpäivän muistan takuulla koko ikäni, kiitos! Toivottavasti näitä kertoja tulee vielä useita

Onko Pariisi talvella hyvä idea?

Jos olet joskus miettinyt, onko Pariisi joulukuussa tai ylipäätään talvella hyvä idea, vastaan ykskantaan: on. Talvella kaupunki on vähemmän ruuhkainen kuin kesäkaudella ja mm. tunnetuimpiin nähtävyyksiin on huomattavasti lyhyemmät jonotusajat. Esimerkiksi Eiffel-torniin pääsi joulukuussa arkipäivän iltapäivällä lähes jonottamatta. Illalla jonottajia oli enemmän, mutta kuitenkin maltillisissa määrin verrattuna kesäkauteen. Myös aina vilkas Louvre on vähemmän ruuhkainen. Hop On Hop Off bussit kiertävät myös talvella ja nämä ovat helppo tapa kierrellä kaupunkia ja nähdä mahdollisimman paljon päivän parin aikana. Myös Seinen-jokiristeilyt liikennöivät ympäri vuoden.

Joulukuussa Pariisin kaupunkikuva on ihanan jouluinen ja pieniä joulumarkkinoita ja -myyjäisiä on eri puolilla kaupunkia. Monista tunnetummista Keski-Euroopan joulumarkkinoista poiketen nämä eivät olleet tungokseen asti täynnä, ainakaan arkipäivisin. Pariisissa järjestettävät joulumarkkinat vaihtelevat vuosittain ja näitä on siksi hyvä googlettaa ennen matkaa. Tänä vuonna markkinoita oli Marché de Noel Notre Dame (Vivianin aukio) lisäksi mm. La Magie de Noël Tuileriesin puistossa, Montmartre Place des Abbesses market sekä kauneimmiksi kehutut Hôtel de Ville Marché de Nöel. Myös Eiffel-tornin luona oli joulumyyjäiset, mutta nämä olivat aina kiinni kun kohdalle osuimme. Blogin Instagramissa pääset kurkistamaan mm. Notre Damen joulumarkkinoille, Eiffel-torniin ja Galerie Lafayetteen.

Talvella Pariisin sää on viileä, mutta ei jäätävä eikä muutenkaan meille Suomen sääolosuhteisiin tottuneille mitenkään haastava. Myös auringosta pääsee nauttimaan ja esim. joulukuussa on 28 poutapäivää. Päivälämpötilat ovat tilastojen mukaan ylimmillään kuutisen astetta (joulu-helmikuu) ja yöllä alimmillaan nollan asteen tuntumassa. Lumoavin hetki on kuitenkin se, kun taivaalta leijailee keveitä lumihiutaleita. Erityisesti Pariisissa tämä on kuvankaunis näky, melkeinpä taianomainen! Joten kyllä, Pariisi on hyvä idea myös talvella.

Oletko Sinä käynyt talvisessa Pariisissa ja onko jotain, mistä haluaisit nyt aiheeseen liittyen lukea lisää? Jätä kysymyksiä ja toiveita joko kommentteihin tai viestillä mia@elamaajamatkoja.fi

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Onnellista uutta vuotta kaikille blogin lukijoille ja kiitos, että olette kulkeneet matkassa mukana! Toivon Sinulle uuteen vuoteen paljon onnellisia hetkiä, upeita matkoja ja elämyksiä sekä terveyttä nauttia tästä kaikesta. Kuulemisiin jälleen v. 2023!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra 09/01/2023 at 19:44

  Meidän omasta Pariisi-visiitistä on kulunut 20 vuotta. Ja se on luvattoman pitkä aika. Poikamme nyt haaveilee Pariisissa käynnistä, joten on varmaan syytä laittaa kaupunki matkasuunnitelmien listoille.
  Me oltiin Pariisissa vappuna ja se oli jo aika täynnä turisteja. Tosin, minusta tuntuu, että turistien vähyys sellaisessa kohteessa kun Pariisi voi edelleen johtua koronasta taipumisesta. Täällä Maltallakin turisteja on edelleen vain puolen normaalista määrästä. Kesä oli myös varsin pliisu siinä suhteessa ja se harmitti matkailualan toimijoita täällä.

  • Reply Elämää ja Matkoja | matkablogi - travel blog 10/01/2023 at 17:21

   Teillä olisi nyt hyvä ’syy’ lähteä Pariisiin pitkästä aikaa, kun poika haaveilee siellä käynnistä. Pariisi on kaupunki, joka jokaisen pitäisi kokea, ainakin kerran.

   Voin kyllä uskoa, että vapun tienoilla on turisteja riittänyt, kevät ja kesä kun on ovat sitä suosituinta aikaa. Korona verotti paljon matkustajamääriä kaikkialla, mutta onneksi vähitellen alkaa sen osalta helpottamaan. Maltallakin matkailu tuo kuitenkin niin paljon tuloja, että elpyminen on varmasti enemmän kuin toivottua. Pariisissa korona ei näkynyt enää arjessa, mutta varmastikin vielä matkailijamäärissä.

   Nyt ei kun matkaa Pariisiin suunnittelemaan ja toteuttamaan pojan haave – on se vaan niin kaunis kaupunki!

 • Reply Outi 31/12/2022 at 23:45

  Hyvää uutta vuotta 2023 sinulle ❤️

  • Reply Elämää ja Matkoja | matkablogi - travel blog 31/12/2022 at 23:48

   Kiitos Outi! Onnellista uutta vuotta Sinulle myös! 💖 ✨

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 31/12/2022 at 15:55

  En ole käynyt joulukuisessa / talvisessa Pariisissa tai itse asiassa kaupungissa ylipäätään. Näyttää kuitenkin valoineen todella hienolta, ja on helppo uskoa, että ruuhkia on vähemmän. Juuri yritin katsoa ensi vuodelle lentoja Pariisiin, mutta en valitettavasti löytänyt sopiville ajankohdille järkevän hintaisia lentoja verrattuna muuhun lentotarjontaan, niin jäi tuo matka taas odottamaan tulevaa.

  • Reply Elämää ja Matkoja | matkablogi - travel blog 31/12/2022 at 17:20

   Pariisi on kyllä erityisen kaunis joulunaikaan, ja oli todella kiva päästä näkemään tämä nyt ihan livenä. Aiemmin olin ollut Pariisissa vain kesällä ja silloin turisteja riittää ruuhkaksi asti mm. Eiffel-tornilla ja Louvressa.

   Lennot eivät olleet nytkään mitenkään erityisen edulliset, m-p Finnairilla n. 240 € / hlö kolmisen kuukautta ennen matkaa ostettuna. Seurailtiin hintoja sen jälkeen vielä ja edullisempia ei enää tullut kyseiselle viikolle. Saapa nähdä tuleeko vielä jossain vaiheessa entiseen malliin super-edullisia lentoja myös Pariisiin, toivotaan näin.

   Toivotaan myös, että teidän Pariisin matkalle löytyy sopiva hetki. On se niin kaunis kaupunki!
   Kiitos, että olet kulkeneet blogin matkassa tänä vuonna. Oikein hyvää uutta vuotta ja upeita tulevia matkaelämyksiä teille!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.