Suomen suurin matkablogiyhteisö
Hotellit & Huoneistot Suomi

Yö vesitornissa | Tornisviitti & Hotelli Alma | Seinäjoki

28/03/2022

Hotellissa pitää olla sitä jotain. Sitä jotain, joka herättää kiinnostuksen ja sytyttää tunteen: tänne haluan mennä. Se jokin voi olla hemmotteleva huone, uniikki kokonaisuus tai historian havina. Jos oikein natsaa, löytyy tämä kaikki samasta paketista, kuten Hotelli Almassa Seinäjoella. Tämä hotelli ei ole vain hotelli. Sillä on oma persoona.

Hotelli Alma oli ollut ajatuksissani pitkään ja olimme suunnitelleet arkipakoa Almaan jo useamman kerran. Nyt talvilomalla asiat loksahtivat viimein kohdilleen ja lähdimme toteuttamaan pitkäaikaista haavetta, arkipakoa Hotelli Almaan & uniikkiin Tornisviittiin.

Hotelli Alma sijaitsee Seinäjoen keskustassa noin sadan metrin päässä rautatieasemalta. Tälle hotellille rautatie ei ole vain pelkkä sijainti, vaan rautatie ja rautatieläisyys ovat tämän uniikin hotellin persoonan ja historian ydin. Ytimeen kietoutuu myös Suomen ja Seinäjoen historiallisia tapahtumia, jotka tekevät tästä hotellista vielä kiinnostavamman. Mielenkiintoinen on myös tarina vuonna 2006 toimintansa aloittaneen Hotelli Alman takana.

Ylipäällikkö, kenraali C.G.E. Mannerheimin johtaman vapaussodan päämaja toimi Seinäjoella tammi-maaliskuussa 1918 (29.1.-23.3.1918) noin seitsemän viikon ajan, eli pisimpään kuin millään muulla paikkakunnalla. Mannerheimin komentopaikka oli liikkuvassa päämajajunassa. Käytännössä silloinen Seinäjoki oli tarkkaan vartioitu varuskunta. Mannerheim ja päämajan upseerit ruokailivat muun muassa rakennuksessa, jossa nykyisin toimii Hotelli-Ravintola Alma. lähde: Seinäjoen sanomat 25.7.2018

Historiallinen Hotelli Alma | Seinäjoki

Syksyllä 2004 kristiinankaupunkilainen yrittäjä Petri Pihlajaniemi ajoi Seinäjoen kaupungin läpi ja hänen katse kiinnittyi radan varressa sijaitsevaan hylätyn näköiseen vanhaan puurakennukseen. Illan pimeydessä hän kuuli rakennuksen kutsun ja kaarsi pihaan katsomaan tätä lähemmin. Historiallisista rakennuksista ja vanhoista esineistä kiinnostunut yrittäjä näki talovanhuksen mahdollisuudet sen rujosta ulkokuoresta huolimatta, ja ryhtyi selvittämään kuka rakennuksen omistaa.

Kyseessä oli Seinäjoen kaupungin omistama vuonna 1909 valmistunut Rautatieläisten talo, jolla oli liki vuosisadan verran tarinaa kerrottavanaan. Rakennus oli toiminut mm. venäläisten upseerien klubirakennuksena ja vapaussodan aikana ylipäällikkö Mannerheim vietti täällä usein iltaa ruokaillen upseerien kanssa päämajan sijaitessa Seinäjoella alkuvuodesta 1918. Rautatieläisten talo sai osansa myös talvisodan pommituksissa, jonka uhrien muistolle pystytetty muistomerkki sijaitsee hotellin edessä.

Rakennus oli ollut käyttämättömänä jo pari vuosikymmentä ja ajanhammas sekä vuotava vesikatto olivat jättäneet jälkensä. Korjattavaa oli paikoin paljonkin, mutta yrittäjän palo vanhan rakennuskannan säilyttämiseen, kunnostukseen ja uudelleen henkiin herättämiseen sai kuitenkin viemään maaliin asti monivaiheisen lupaprosessin ja kunnostuksen. Yksinkertaista tämä ei ollut, mutta lopulta sitkeys palkittiin ja vuonna 2006 tänne valmistui 13 jugend-tyylistä huonetta sekä hotellin ravintola ja vastaanotto. Viime hetkellä pelastettu talovanhus sai uuden elämän vanhaa vaalien ja erityisesti ravintolaosassa on pyritty säilyttämään rakennuksen vanha arkkitehtuuri mahdollisimman tarkasti.

Vuonna 2015 jugend-huoneet saivat seurakseen hotellin erikoisimmat huoneet, jotka on mainittu myös Suomen persoonallisimpien majoitusten listauksissa mm. Rantapallossa. Nämä huoneet rakennettiin Rautatieläisten talon vieressä sijaitsevaan 1920-luvulla valmistuneeseen vesitorniin, josta täytettiin aikanaan VR:n höyryvetureita. 18 metrinen vesitorni oli ollut käyttämättömänä 1960 -luvulta lähtien, kunnes viitisenkymmentä vuotta myöhemmin se sai uuden elämän majoituskäytössä. Nykyään vesitornissa on seitsemän industrial-tyylistä huonetta, joista kuusi on kahden hengen huoneita. Ylimmässä kerroksessa sijaitsee tilava tornisviitti, johon me majoituimme.

Hotelli Alman historiallinen kokonaisuus täydentyi vielä vuonna 2020, kun Rautatieläisten talon ja vesitornin väliin valmistui Uusi Torni, jossa on 50 modernia huonetta historiallisella twistillä. Uuden Tornin ylimmässä kerroksessa on kaksi upeaa sviittiä, Kristiinankaupunki & Seinäjoki, joista avautuvat hienot näkymät kaupungin ylle. Lisäksi Uudessa Tornissa on viihtyisiä yhden ja kahden hengen huoneita sekä neljä saunallista kahden hengen huonetta.

Nykyään tässä Heidi ja Juha Ylikosken luotsaamassa hotellissa on kaikkiaan 79 huonetta, joista on viisi on sviittejä. Kokonaisuus on täydentymässä vielä Pollarin talona tunnettuna hirsirakennuksella, joka on siirretty paikalle ja kunnostetaan parhaillaan hotellikäyttöön. Pollarin talo sijaitsi aiemmin Seinäjoen torin kulmalla, jonne Iisakki ja Mandi Pollari siirrättivät sen Ylistarosta vuonna 1911. He pitivät talossa matkustajakotia ja sisällissodan jälkeen v. 1918 talon alakertaan avattiin kahvila Ainola, jolloin matkustajakodin toiminta siirtyi yläkertaan. Nyt Pollarin talo saa uuden elämän osana Hotelli Almaa ja palaa jälleen majoituskäyttöön sekä kokoontumistiloiksi. Talon yläkertaan valmistuu kaksi sviittiä ja alakertaan kaksi kokoustilaa.

Uniikki Tornisviitti | Hotelli Alma | Seinäjoki

Hotelli on minulle muutakin kuin majapaikka ja odotan huoneelta paitsi mukavuutta myös elämyksellisyyttä. Siksi halusin kokea juuri tämän historiallisen hotellin ja sen, minkälaista on yöpyä 1920-luvulla valmistuneessa VR:n höyryvetureiden vesitornissa. Tykästyin ensisilmäyksellä Tornin huoneiden rouheaan industrial-tyyliseen sisustukseen, joka sopii tähän rakennukseen täydellisesti. Kokonaisuuden viimeistelevät taiteilija Katja Pajun varta vasten Alman Torniin suunnittelemat ja maalamat teokset.

Ylimmässä kerroksessa sijaitseva sviitti on mukavan tilava nelihenkisellekin matkaseurueelle. Sviitissä on erilliset olohuone ja makuuhuone, sauna & poreammeellinen kylpyhuone sekä erillinen wc. Olohuoneessa on ruokailuryhmä kuudelle henkilölle sekä sohva JA vuodesohva, jossa nukkuu makoisasti kaksi junioria. Tilavassa makuuhuoneessa on ihastuttava 180 cm levyinen katosvuode, jonka patja on supermukava. Unijunaa odotellessa oli mukavaa kuunnella asemalle saapuvien ja lähtevien junien ääntä ja kuulutuksia, enkä ole aikoihin nukkunut niin hyvin kuin täällä.

 

Osansa makoisiin uniin oli varmasti myös sillä, että olimme viettäneet ulkoilmapäivän Lapualla Simpsiön laskettelurinteessä, jonka jälkeen oli ihana rentoutua sviitin saunassa sekä poreammeen lämmössä. Pienenä miinuksena sanottakoon se, että poreammeen viemäröinti oli jäänyt suunnittelussa puolitiehen ja tyhjennys lattian kautta teetti vähän ylimääräistä kuivattavaa. Muutoin tilava kylpyhuone on aivan priima rentoutumiseen ja käytettävissä on ihanan tuoksuisia Rituals -kylpytuotteita sekä kylpytakit ja -tossut.

Muuhun huonevarustukseen kuuluu kaksi televisiota, yksi olohuoneessa ja toinen makuuhuoneessa, joten kiistaa illan ohjelmasta ei pääse ainakaan siltä osin syntymään. Lisämukavuutta rentoon arkipakoon tuovat Pauligin Cupsolo -kahvit sekä minibaarin ja viinikaapin antimet. Plussat siitä, että viinikaapissa on tarjolla sekä valko-, puna- että kuohuviiniä, joten kylpykuohuvien (tai -viinin) unohtuessa matkasta on apu lähellä. Minibaarissa on sekä alkoholillisia että alkoholittomia juomia, joiden lisäksi myös hotellin vastaanoton minishopista löytyy täydennystä.

Viidennen kerroksen tilava sviittihuoneisto, jonka varustukseen kuuluu mm:
 • erilliset olo- ja makuuhuoneet sekä kylpyhuone ja wc
 • 180cm leveä king size -katosvuode
 • sauna, poreamme ja kaksi Oras sadesuihkua & kylpytakit ja -tossut
 • silitysrauta ja -lauta
 • kaksi hotellitelevisiota (43″ ja 55″) Chromecast -liitännällä ja Tivoli Audio -radio
 • vedenkeitin ja teepussit sekä Paulig Cupsolo -kahvinkeitin ja eri juomakapseleita
 • minibaari ja viinikaappi (maksulliset sisällöt)
 • ilmalämpöpumppu
 • lemmikit ei sallittu
 • Yöhinta alkaen 378 € sisältäen aamiaiset, lisävuode 30 €
 • Huonehinta sisältä aamiaisen ravintolasalissa, iltasaunan ja internetyhteyden
 • maksuton pysäköinti hotellin pihassa
 • Sviittiä vuokrataan myös saunatilana alk. 400 € / ilta

Huonehintaan kuuluva aamiainen tarjoillaan rautatieläisten talon historiallisessa ravintolasalissa ja tarjolla on perinteinen hotelliaamiaiskattaus mm. leipää, leikkeleitä, juustoja, munakokkelia, pekonia, puuroa ja makeita herkkuja kahvin kera. Perheen lihansyöjät kehuivat artesaanimakkaroita ja lihapullia ja itse tykkäsin hyvälaatuisista hedelmistä kootusta hedelmäsalaatista. Erityiskiitokset annamme talon keittiön omalle smoothielle (mansikka-ruusunmarja-luumu-jogurtti), paikallisille Lapuan Leivän sämpylöille sekä superherkullisille suklaaleivonnaisille!

Kokonaisuutena Tornisviitti & Hotelli Alma lunasti odotukset ja oli hienoa päästä viimein kokemaan tämä elämys. Kiitokset myös hotellin ja ravintolan henkilökunnalle iloisen ystävällisestä ja ammattitaitoisesta asiakaspalvelusta! Tulemme takuulla uudelleen, seuraavaksi ehkäpä Uuden Tornin tai Pollarin talon sviittiin!

Hotel Alma, Ruukintie 4, 60100 Seinäjoki, varaukset sähköpostitse [email protected] tai puhelimitse (06) 421 5200

Kuvat: Elämää ja Matkoja -blogi

Lähteet:

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 02/05/2022 at 02:06

  Olemme parin viime vuoden aikana vierailleet usealla Suomen majakalla, mutta emme sellaisessa ole vielä yöpyneet. Olen kuitenkin alkanut miettimään, että se voisi olla aika mukava kokemus. Vesitornissa yöpymisestä en ollut ennen kuullut, mutta aika ainutlaatuiselta kokemukselta sekin kuulostaa!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.