Suomen suurin matkablogiyhteisö
Hotellit & Huoneistot Suomi

Original Sokos Hotel Vaakuna & viikonloppuloman vinkit Vaasaan

06/08/2021

Kesäkuun lopulla suuntasimme viikonlopun viettoon niinkin eksoottiseen kohteeseen kuin Vaasaan, eli entiselle kotiseudulleni ja  vajaan sadan kilometrin päähän nykyisestä kotiosoitteesta. Vaasa on minulle kaupunkina jotenkin niin tuttu, etten ole siitä aiemmin oikein matkailijan silmin osannut kertoa. Nyt ajattelin kuitenkin koota toiveidenne mukaan jokusen vinkin Vaasaan ja sen lähiympäristöön hotelliesittelyn lisäksi. Tähän innoitti myös se, että muutaman vuoden takainen kirjoitus Merenkurkun saaristosta on ollut kesän luetuimpia ja seutu selkeästi kiinnostaa. Eikä siitä mihinkään pääse, että Vaasa on niin kiva kaupunki, jonne lähtee aina mielellään minilomalle ottamaan pienen katkon arkeen!

Original Sokos Hotel Vaakuna | Vaasa

Meillä on ollut tapana tehdä minilomia Vaasaan säännöllisesti ja vuosien saatossa useimmat kaupungin hotellit ovat tulleet tutuiksi. Tällä kertaa majoituimme torin laidalle Original Sokos Hotel Vaakunaan, joka oli nykyasussaan meillä vielä testaamatta. Sisarhotelli Original Sokos Hotel Royalista ja ravintola Frans & Nicolesta olen kirjoitellut blogiin kokemuksiamme jo aiemmin. Molemmat hotellit sijaitsevat keskeisellä paikalla lähellä kaikkia kaupungin palveluja sekä lyhyen kävelymatkan päässä rautatie- ja bussiasemalta.

Original Sokos Hotel Vaakuna Vaasa | huoneet

Reissuidean kypsyttyä kolmisen viikkoa ennen ajankohtaa, olin yhteydessä hotelliin sähköpostitse tiedustellakseni mitä huonetyyppiä he suosittelevat kahden aikuisen, kahden alle 15-vuotiaan lapsen ja pienen koiran matkaseurueelle? Sain hotellin vastaanotolta nopeasti vastauksen ja meille suositeltiin vapaana olevista huoneista joko Combi-huonetta tai uudistettua saunallista Superior King -huonetta. Combi-huone on yhdistelmä huonetyypeistä Superior twin + Standard queen, ja tässä vaihtoehdossa on enemmän tilaa oleilla. Tämän yhdistelmän Superior –huoneessa on erillisvuoteet ja Standard –huoneessa parivuode. Saunallisessa Superior King -huoneessa on vuorostaan muhkea parivuode ja junioreiden lisävuode sijataan erillisiin lisävuoteisiin tai vuodesohvaan, jonka vuodeleveys on 140 cm. Nämä huonetyypit varaat helpoiten hotellin vastaanoton kautta. Kesäkuun 2021 lopulla Combi-huoneen hinta oli S-etukortilla 194 €/vrk (Superior twin -huone 133€ + Standard queen –lasten lisähuone 61€) ja Superior King huoneen hinta oli 127 € / vrk (-25 % päivän hinnasta). Tämän lisäksi meille tuli vielä maksettavaksi lemmikkilisä 15 €/ vrk.

Pidemmällä viipymällä olisimme varmastikin valinneet combi-huoneen, mutta näin viikonloppureissulla päädyimme Superior King huoneeseen, erityisesti saunan houkuttelemana. Uudistettu huoneemme sijaitsi kolmannessa kerroksessa ja huoneesta on näkymä torille päin. Olikin hauska seurata kaupungin ja torin elämää myös huoneesta käsin. Viikonloppuisin voi torin ympäristöstä kuulua jonkin verran yöelämän ääniä, joten herkkäuniselle suosittelen perjantai ja lauantai vuorokausille huonetta ylemmistä kerroksista tai sisäpihan puolelta, esimerkiksi Standard King on silloin hyvä valinta. Pääsääntöisesti Vaasa on kuitenkin rauhallinen kaupunki, ja yöllinen melu on useimmiten yksittäisten autoilijoiden basson tuotosta. Meillä kokemus Superior King huoneesta jäi reilusti plussan puolelle hetkittäisestä yöllisestä melusta huolimatta ja tila riitti matkaseurueellemme oikein mainiosti lyhyen viipymän ajan. Huoneen modernissa keinutuolissa oli mukava lueskella kirjaa kahvikupposen ääressä rentouttavien löylyjen jälkeen ja pelkistetyn ilmeen uudistuksessa saanut huone on kodikkaan viihtyisä. Ei mitään ylimääräistä, mutta kaikki tarvittava. Superior -huoneessa on käytettävissä yksittäispakattuja kosmetiikkatuotteita sekä huonehintaan kuuluva kahvi- ja teevalikoima.

”Tilava ja tyylikäs kahden hengen Superior-huone, jossa on ylellinen 180 cm leveä parivuode. Huoneet sisäpihalle tai torinäkymällä ja sijainti 3. sekä 4. krs. Osassa huoneista on työpöytänä pyörillä liikuteltava moduuli, jonka tason voit säätää itsellesi sopivaksi. Näissä huoneissa on parkettilattia. Muissa huoneissa on ympäristöystävällinen Bolon-vinyylipinnoite. Yksi näistä huonetyypeistä on omalla saunalla, tarkista saatavuus hotellista. Rentoutta oleskeluun Superior-huoneessa antaa lisävarustuksena kylpytakit ja tossut sekä vedenkeitin. Voit nauttia kahvia, teetä tai kaakaota, kun sinulle sopii. Muu varustelu: hiustenkuivaaja, silitysmahdollisuus, ilmainen wifi, vedenkeitin. Huoneessa on minibaari.” lähde sokoshotels.fi

Vaasan Vaakunasta löydät myös yksilöllisiä vaihtoehtoja teemahuoneista, joita hotellissa on neljä: Saaristo, Norrskär, Vaasa ja Atelje. Näihin huoneisiin majoittuu kaksi henkilöä ja myös lemmikit ovat tervetulleita teemahuoneisiin, bravo! Teemahuoneiden lisäksi Vaasan Vaakunassa on mukavan erilaista ja tasokasta tilavampaa majoitusta tarjoavat uudistetut Junior Suitet, joita hotellissa on kolmea eri tyyppiä: Metsä, Pilvi ja Silta. Itse satsaisin junior suiteen astetta paremmalla viikonloppulomalla. Junior Suitet ja Teemahuoneet ovat varattavissa vastaanoton kautta. Yhteystiedot: [email protected] | Puh.  +358 20 780 88 00 | Fax. +358 20 80 88 88

Original Sokos Hotel Vaakuna Vaasa | ravintolat ja palvelut

Hotelli Vaakunan nykyilme on todella kivasti toteutettu niin uudistetuissa huoneissa kuin yleisissä tiloissa. Persoonallinen pieni aulatila kutsuu viihtymään vaikka lehden tai kirjan parissa samoin kuin aamiaisravintolana toimiva VENN. Aamiainen noudatti peruskonseptiltaan tuttua Sokos Hotellien linjaa ja tarjolla on perinteinen kattaus mm. leipää, juustoja, leikkeleitä, kasviksia, hedelmiä, pekonia ja munakokkelia sekä mehua ja lämpimiä juomia, joilla päivän saa hyvin käyntiin. Plussat ravintola VENNin viihtyisästä ympäristöstä ja kivasta tarjottavien esillelaitosta. Ravintola VENNissä voit nauttia aamiaisen lisäksi myös lounaan tai päivällisen tai ihan vaan istahtaa lasilliselle hyvässä seurassa. VENNin lisäksi Vaasan Sokos Hotel Vaakunassa on ravintola Rosso, jonka kylmäsavulohipizza Bianca al Salmone yllätti positiivisesti. Hotellin 9. kerroksessa sijaitsevassa ravintola Sky Bar & Terracen loungemaisesta tilasta avautuvat upeat näkymät kaupungin ylle.

Original Sokos Hotel Vaakunassa on asiakkaiden käytettävissä asiakassauna sekä kuntosali. Lisämaksusta on varattavissa SKY -tilaussauna hotellin 9. kerroksessa, jossa on katettu ulkoterassi ulkopaljuineen. Ulkoterassilta avautuvat upeat näkymät kaupungin kattojen ylle. Tilaussauna soveltuu parhaiten 5-15 hengen ryhmälle ja paljussa kylpee enimmillään kuusi henkilöä kerrallaan. SKY saunakabinettiin voi tilata myös ruokailun, joten tila sopii hyvin pieneen juhlatilaisuuteen tai kokoustamiseen.

Sokos Hotel Vaakunan sijainti torin laidalla ostoskeskus Rewell Centerissä on todella keskeinen, ja hotellin lähiympäristössä on monia liikkeitä shoppailijalle kierreltäväksi. Jos olet matkassa autolla on helpointa pysäköidä vartioituun Toriparkkiin, jossa on runsaasti paikkoja ja pysäköinnin voit maksaa majoituksen yhteydessä hotellin vastaanottoon. Ajat vain parkkihalliin, otat pysäköintilipukkeen ohjeen mukaan ja vastaanotosta saat tarvittavan toisen kappaleen sekä jatko ohjeet. Maanalaisesta parkkihallista on suora käynti Rewell Centeriin ja Sokos Hotel Vaakunaan, joten huonollakin säällä pääset mukavasti siirtymään sisätilojen kautta sateessa kastumatta ja loskassa kahlaamatta.

Original Sokos Hotel Vaakuna Vaasa | lemmikit

On positiivista, että Sokos Hotelleihin ovat nykyään myös lemmikit tervetulleita. Vaasan Sokos Hotel Vaakunassa karvakamut ovat tervetulleita kaikkiin huoneluokkiin, myös teemahuoneisiin, mikä on mielestäni todella hienoa! Hotellin ravintoloihin tai aamiaiselle lemmikit eivät sen sijaan ole tervetulleita, ei edes kantokassissa. Tässä olisikin siis vielä kehittämisen varaa, jos halutaan profiloitua aidosti lemmikkiystävälliseksi hotelliksi. Olisiko ajatusta esimerkiksi rajata ravintolassa lemmikkiystävällien alue entisajan tupakointitilojen tapaan tai sallia sisäänpääsy rajatusti esim. kantokassissa kulkeville pienille lemmikeille. Mitään estettä lain tai säännösten puolestahan tälle ei ole.

Hotellin lemmikkilisä on 15 € vuorokaudelta ja saavuttaessa koiraystävä saa mukavan tervetuliaispussukan, jossa on kolmea erilaista Best Friend -herkkua. Näistä pienimmät maistuivat kovasti yorshirenterrieri-neidollemme. Lisäksi pussukassa on rullallinen aina tarpeellisia kakkapusseja sekä ovikyltti huoneessa päivystävästä lemmikistä. Huoneessa on lisäksi käytettävissä myös vesi-/ruokakuppi sekä tassupyyhe.

Näe ja koe Vaasa | Vinkit Vaasaan 

Puistoja ja puistikoita

Vaasassa ja sen lähiympäristössä on paljon nähtävää ja tekemistä ympäri vuoden. Vaasassa meri on lähellä ja kesällä kaupunki on mielestäni kauneimmillaan, kun sen lukuisat puistot ja puistikot ovat vehreimmillään. Suosikkipuistoni sijaitsevat Rantakadun tuntumassa, ja omat kävelylenkkini kulkevat yleensä keskustasta Koivupuistoon & Kalarannan puistoon ja sieltä Hovioikeuden puiston kautta vähemmän tunnettuun Setterbergin puistoon. Setterberginpuisto on yksi Vaasan vanhimmista puistoista ja se tunnetaan myös nimellä Lastenpuisto. Keskustasta lähdettäessä tälle lenkille tulee mittaa noin kolmesta ja puolesta neljään kilometriä reitistä riippuen. Hovioikeuden puistikkoa sekä Vaasan puistikkoa rantaa kohti kulkien löydät nämä puistot helpoiten. Joulun aikaan puistikot ovat ihanan tunnelmallisia jouluvalaistuksessaan.

Herkuttelua

Nälän yllättäessä löydät tämän kävelylenkkini varrelta myös kolme hyvää ravintolaa: kesäiset keitaat Strampenin ja ravintolalaiva Farosin sekä Kalastuksen talossa Kalarannan puistossa sijaitsevan ravintola HEJMn, joka tarjoilee pohjoismaista ruokaa skandinaavisen tyylikkäässä miljöössä. Keskustassa Hovioikeudenpuistikolla sijaitseva ravintola 1H+K on monen tuttavani kehuma ja kuulemma todella kokeilemisen arvoinen. Itse en ole tänne saakka vielä ehtinyt, mutta niin monta suositusta olen tästä saanut, että uskallan siksi vinkata ravintolasta teillekin. Hyviä kokemuksia meillä on myös Original Sokos Hotel Royalin ravintola Frans & Nicolesta, josta olen kirjoitellut aiemmin. Älä myöskään ohita Hovioikeudenpuistikolla sijaitsevaa leipomo & konditoria Aromaa, jonka leivät ovat suurinta herkkuani ja mitä parasta kotiinviemistä.

Koiran kanssa matkustaville vinkiksi, että Strampenin sekä Farosin terassille ovat hyvin käyttäytyvät koiraystävät tervetulleita. Lisäksi  keskustassa Rewell Centerin ostoskeskuksessa sijaitseva kahvila Café de Paris toivottaa koiraystävät tervetulleiksi.

Taidetta ja kulttuuria

Vaasan keskustassa sijaitseva modernin taiteen museo Kuntsi on taiteen ystävän must kohde ympäri vuoden. Tällä hetkellä suosittelen erityisen lämpimästi käyntiä Kuntsissa, jossa on 12.6.-24.10.2021 nähtävillä kansainvälistä menestystä saavuttaneen valokuvataiteilija Erik Johanssonin yksityisnäyttely Places Beyond. Me kävimme katsomassa samaisen näyttelyn Tukholman Fotografiskassa helmikuussa 2020, ja tykkäsin todella paljon tästä taidokkaasti toteututetusta surrealistisesta valokuvamaailmasta. Yksi parhaita! Oheisesta linkistä voit lukea käynnistämme Fotografiskassa, ja nähdä muutamia Erik Johanssonin luvalla julkaisemiani kuvia hänen teoksistaan.

Vaasan Kaupunginteatterin sekä Wasa Teaterin ohjemistot kannattaa myös katsastaa, kun suunnittelet matkaa Vaasaan. Molemmat tarjoavat tasokasta teatteriviihdettä, ja suosituimpiin näytöksiin liput myydään nopeasti.

Erilaisen taide-elämyksen saat kokea noin kolmen kilometrin päässä keskustasta sijaitsevalla Edvininpolulla. Edvinin taidepuisto on luontoon sijoitettu taidekokonaisuus, jossa luontopolun varrella tutustutaan Edvin Havunkosken puusta ja metallista valmistettuihin patsaisiin. Alueella sijaitsee myös korsukylä, jossa on aito toisen maailmansodan aikainen miehistökorsu ja tämän  lisäksi nähtävillä on savusauna ja esineitä sotien ajalta.

Vaasan kauppatori ja Suomen Vapaudenpaltsas elamaajamatkoja.fi

Historiaa

Tiesitko, että Suomessakin on Vapaudenpatsas? Tämän Suomen Vapaudenpatsaan eli 14 metrisen Yrjö Liipolan ja Jussi Mäntysen suunnitteleman vuonna 1938 valmistuneen veistoskokonaisuuden löydät Vaasan Kauppatorilta, muutaman kymmenen metrin päässä Vaasan Vaakunasta. Kokonaisuus koostuu tummasta graniitista tehdyn jalustan lisäksi viidestä mustaan graniittiin veistetystä sivureliefistä, joiden teemat ovat Työ, Tulevaisuus, Laki ja Uskonto sekä Suomen leijonasta, jonka yläpuolella on teksti ”Isänmaansa vapauttajille / Åt fäderneslandets befriare / 1918″ . Tekstin yläpuolella on jalustaan veistetty Vapaudenristi. Jalustan päällä oleva pääryhmä on valettu pronssista ja siinä on sotilasasuinen seisova mies, jonka oikea käsi on koholla. Kädessä miehellä on sotilaslakki, jossa on kuusikokardi ja hänen vasen kätensä puristaa kivääriä. Hänen takanaan on istuva mies, joka pitelee vasemmalla kädellään rintaansa ja hän on kääntänyt kasvonsa ylös.

”Ajatus Suomen Vapaudenpatsaasta syntyi sisällissodan aikana Seinäjoella ja Ylipäällikkö Mannerheim nimitti ajatusta toteuttamaan kolmihenkisen komitean, jossa oli mukana adjutantti Akseli Gallen-Kallela. Patsaan valmisteluun nimettiin toimikunta kesällä 1918, jossa oli mukana myös Vaasan tärkeitä liike- ja virkamiehiä. Toimikunnan puheenjohtajina toimivat vaasalaiset kauppaneuvos E. J. Ollonqvist 1918-1939 ja konsuli Erik Hartman vuosina 1930-1935, sekä vuorineuvos Gösta Serlachius Mäntässä vuodesta 1935. Varoja kerättiin koko maasta. Pääosa rahoista tuli kuitenkin Pohjanmaalta ja Vaasasta. Hanke edistyi hitaasti, koska sen päämäärästä oli erimielisyyksiä ja rahoituksessa ongelmia. Patsas maksoi 1 352 000 markkaa. Vaasan kaupunki maksoi jalustan ja juhlatilaisuuden.” lähde: Wikipedia artikkeli

Vapaudenpatsaan lisäksi Vaasan kaupungin keskustassa on laaja kattaus historiallisia rakennuksia. Keskustassa kävelyreitin varrelle poimii helposti mm. ruotsalaisarkkitehti Magnus Isaeuksen suunnitteleman 1800-luvun lopulla rakennetun Vaasan kaupungintalon sekä viereisen Vaasan kaupunginkirkon. Kauppatorin tuntumassa sijaitseva A.W. Stenforsin suunnittelema vuonna 1902 valmistunut Kauppahalli henkii sekin historiaa ja täällä pääset maistelemaan paikallisia herkkuja.

Historiasta kiinnostuneelle Vanhan Vaasan rauniot ovat myös ehdoton käyntikohde. Rauniopuisto sijaitsee noin 7 kilometrin päässä keskustasta ja raunioalueella on Vaasan triviaalikoulun sekä Pyhän Marian kirkon ja sen kellotapulin rauniot. Pyhän Marian kirkko oli FT Markus Hiekkasen mukaan oletettavasti vuosien 1500 ja 1520 välillä rakennettu. Puiston alueella on sijainnut myös Vaasan raatihuone. Rakennukset jäivät raunioiksi Vaasan palossa vuonna 1852. Paikallisliikenteen bussit 4 ja 7 liikennöivät keskustasta Vanhaan Vaasaan, aikataulut oheisesta linkistä.

Stundars museo Sulva Tryckerimuseum elamaajamatkoja.fi

Nähtävää Vaasan lähiympäristössä

Pohjalaisen historiallisen miljöön löydät myös Sulvassa sijaitsevasta Stundarsin ulkoilmamuseosta. Museoalueella voit käydä vapaasti kävelemässä (ei pääsymaksua) ja sisätiloissa sijaitsevat museonäyttelyt (sisäänpääsymaksu aikuiset 7 €, opiskelijat/eläkeläiset 5 €, lapset 3 €. Museokortti.) ovat avoinna kesäkaudella 28.6.-15.8.2021 päivittäin klo 11-16.   Ajalla 16.8-31.12. museo on avoinna torstaisin ja sopimuksen mukaan. Muina aikoina tilauksesta, [email protected], puh. 06 570 99000 (050 432 0688).

Vaasassa voit myös käydä Strömsössä, siinä ihan oikeassa huvilassa, jossa tämä suosittu televisio-sarja on kuvattu. Strömsö sijaitsee Västervikissä, noin kymmenen kilometrin päässä keskustasta. Strömsön alue on kaikille avoin ja kesällä sen rannalla on mukavaa pulahtaa myös uimaan.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä nähtävyyksistä mainittakoon Raippaluodon silta ja Merenkurkun Saaristo, joka  sijaitsee sijaitsee viiden kunnan alueella: Korsnäs, Maalahti (Malax), Mustasaari (Korsholm), Vaasa (Vasa) sekä Vöyri (Vörå). Merenkurkun saaristo liitettiin vuonna 2006 ensimmäisenä Suomen luontokohteena UNESCOn maailmaperintöluetteloon Ruotsin Korkea rannikon (Höga kustenin) laajennukseksi. Vuodesta 2008 lähtien nämä ovat olleet UNESCOn maailmanperintöluettelossa yhteisnimellä Höga Kusten / Merenkurkun saaristo. Merenkurkun saaristo ja Höga Kusten saivat  UNESCOn maailmaperintöarvon alueena, jossa nopea maankohoaminen ilmenee parhaiten koko maailmassa.

Merenkurkku (Kvarken) on Itämeren pohjoisimman lahden Pohjanlahden (Bottniska viken) kapein kohta, jolla on leveyttä 70-80 kilometriä ja se yhdistää Perämeren Selkämereen Vaasan ja Uumajan korkeudella. Pohjoisemmassa Pietarsaaren ja Kokkolan välisellä merialueella Merenkurkun saaristoalue muuntuu Perämeren avoimeksi rannikoksi.

Maailmanperintöluetteloon liitetty Mererkurkun saaristo on pinta-alaltaan 1 944 km² ja yhdessä Höga Kustenin kanssa tämä kattaa 3 369 km². Merenkurkun saaristossa on maa-alaa 293 km² ja sen suurimmat saaret ovat Björkö ja Raippaluoto. Björköbyn kylä venevajoineen ja saaristomaisemineen on idyllinen kohde, joka kannattaa klikata reitille. Mustasaaren kunnassa sijaitsevan Raippaluodon saaren yhdistää mantereeseen Raippaluodon silta (Replot bron), joka on Suomen pisin vinoköysisilta 1 045 metrillään. Silta rakennettiin vuonna 1997 korvaamaan lauttayhteys, joka oli Suomen vilkkaimmin liikennöity.

Maailmanperintöalueeseen voi tutustua omalla autolla alueella kierrellen tai veneretkillä, löydät tästä linkistä venekuljetuksia ja risteilyjä tarjoavat palveluntarjoajat. Lisäksi Maailmanperintöalueeseen voi tutustua omatoimisesti eri pituisilla vaelluksilla ja luontopoluilla (lisätietoja reiteistä tästä) sekä alueen historiasta kertovissa kotiseutumuseoissa (lisätietoja tästä). Kaikki tutustumiskohteet sekä lisätietoa Merenkurkun saariston ja Korkea Rannikon maailmanperintöalueesta heidän omilta sivuiltaan tästä.

Vaasa lähiympäristöineen on siis varsin mukava kattaus monenlaista tekemistä ja nähtävää! Onko Vaasa Sinulle jo tuttu ja mitkä ovat vinkkisi sen parhaisiin kohteisiin?

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 16/08/2021 at 01:24

  Viime vuonna käytiin Vaasassa. Merenkurkku tosiaan on kivaa seutua, mutta Edvininpolku tsaisi nousta suosikiksimme. Hieno paikka. Käytiin siellä auringonlaskun jälkeen. VArsin pelottavakin kokemus, mutta todella tykättiin.

  • Reply Elämää ja Matkoja | matkablogi - travel blog 25/09/2021 at 13:42

   Edvininpolku on kyllä mukavan erilainen kokemus ja suosittu myös paikallisten keskuudessa. Siellä on mukava käydä myös lasten kanssa, ja lyhin reitti sopii pienillekin. Ja huh, voin uskoa että hämärässä polku oli jo vähän jännittäväkin kokemus! 😃

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.