Suomen suurin matkablogiyhteisö
Ranska

Arcachon – rantaloma ranskalaiseen tapaan

17/06/2021

Upotan varpaat auringon lämmittämään hiekkaan, poimin aaltojen rantaan kuljettaman osterinkuoren. Atlantin leuto tuuli viilentää helteen hellimää ihoa, tyrskyt lyövät rantaan. Leveä rantakaitale kutsuu pitkälle kävelylle, laskeva aurinko kultaa taivaan. Lapset ilakoivat karusellissa, ravintolat houkuttelevat tuoksuillaan. Elämä on hyvää juuri tällaisena kuin nyt.

Olen Atlantin rannalla Arcachonissa, perinteikkäässä ranskalaisessa huvilakaupungissa, jonka raikkaasta meri-ilmasta ja havumetsien tuoksusta on tultu nauttimaan jo 1800-luvulta lähtien. Arcachon on tunnettu paitsi rannoistaan myös charmikkaista 1800-luvun huviloistaan sekä ostereistaan, joita viljellään Arcahonin lahdella ja tuodaan tuoreeltaan herkkusuiden lautasille. Arcachonin lahdella luonto on lähellä ja täältä löydät kaiken, mitä hyvään rentouttavaan lomaan tarvitaan. Viehättävä Bordeaux ja sen viinialueetkin ovat vain tunnin ajomatkan päässä. Ei siis ihme, että tämä on yksi ranskalaisten suosituimpia lomakohteita.

Landesin metsien ympäröimä Arcachon sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Bordeauxista, jossa sijaitsee myös lähin lentoasema. Ajo lentoasemalta menee joutuisaan hyväkuntoisilla teillä, onhan Ranskan tiestö Euroopan parhaimmistoa. Liikenne on letkeän sujuvaa ja kaaharit loistavat poissaolollaan. Täällä voit ottaa rauhallisin mielin vuokra-auton alle, ja lähteä tutkimaan upeaa Atlantin rannikkoa sekä maailmankuulua viiniseutua ja viehättäviä pieniä kyliä.

Reilun kymmenentuhannen asukkaan Arcachonin kaupunkikuva on viihtyisä vehreine bulevardeineen ja viktoriaanisine huviloineen. Kaupungin keskustassa kohoava upea linnamainen Casino-rakennus henkii menneen ajan glamouria ja elo on rennon tyylikästä. Arcachon on aivan ihastuttava rauhallinen rantakohde, jota eivät ole muovi- ja neonvalohirvitykset vallanneet. Tällaista rantalomailun pitäisi aina olla.

La Ville d’Eté – eläväinen keskusta-alue

Arcachonin kaupunki jakautuu neljään kaupunginosaan, jotka on nimetty vuodenaikojen mukaan kesä-, syksy,- talvi- ja kevätkaupungeiksi. Kesäkaupunki La Ville d’Eté on kaupungin nykyinen ydinkeskusta ravintoloineen, kauppoineen ja kävelykatuineen, ja tätä reunustaa leveä hiekkaranta Plage d’Arcachon. Keskustan rannan sijainti Arcachonin lahdella on ihanteellinen, sillä se on suojassa kovimmilta Atlantin tyrskyiltä ja sopii siksi hyvin myös pienten lasten rantaleikkeihin. Kesäkaupungin alueelle majoituttaessa ovat kaikki palvelut kävelyetäisyydellä ja voin lämpimästi suositella hotelliamme Le B d’Arcachonia, josta kerron enemmän omalla postauksellaan.

La Ville d’Automne – kalastajakortteleita ja tuhansia veneitä

La Ville d’Automnen eli syyskaupungin laitureihin kiinnittyy yli 2600 venettä aina pienistä kalastajaveneistä suuriin troolareihin ja toinen toistaan upeampiin purjeveneisiin ja huvijahteihin. Täällä voit aamun varhaisina tunteina seurata kalastajien ja osterinpyytäjien lähtöä Arcachonin lahdelle, josta he palaavat päivän mittaan tuoreiden merenherkkujen kera, jotka nautitaan tuoreeltaan lähiseudun lukuisissa pienissä ravintoloissa.

La Ville d’Hiver – hurmaavia huviloita

La Ville d’Hiver eli talvikaupunki sijaitsee Arcachonin kaupungin keskellä kohoavalla kukkulalla ja tänne kannattaa suunnata ennen kaikkea kauniiden puutarhojen ympäröimien huviloiden takia. La Ville d’Hiverissä on noin 300 hyvin säilynyttä 1800-luvun huvilaa, jotka ovat yhä asuinkäytössä. Näiden keskenään kovin erilaisten huviloiden rakennustyyli tunnetaan nimellä Arcachonnaise.

Ville d’Hiver on todellinen helmi asuinalueeksi, jonka rauhallisessa ympäristössä on mukava kierrellä kävellen. Aloita kävelykierros Talvikaupungin vehreästä sydämestä Parc Mauresque puistosta ja poimi reitin varrelle ainakin espanjalais-maurilaistyylinen Villa Teresa (rak. 1882), kauniisti pitsimäisin puuleikkauksin koristeltu Villa Toledo upeine portaikkoineen, sveitsiläisen loma-asunnon tyyliin rakennettu Villa Bremontier, näyttävästi koristeltu Villa Alexandre Dumas sekä siirtomaatyylinen Villa Faust

Ville d’Hiverin kierros on mukava päättää kukkulan korkeimmalla kohdalla sijaitsevaan observatorioon, joka on Gustave Eiffelin käsialaa. Observatorio on  avoinna yleisölle ja sen huipulle kiivetään jyrkkiä ja hieman kiikkeriä kierreportaita pitkin. Kapuaminen palkitaan kuitenkin hienoilla näkymillä merelle ja kaupungin ylle.

La Ville de Printemps – parhaat rannat

La Ville de Printemps eli kevätkaupunki kattaa Arcachonin läntisen osan ja täältä löydät kaupungin parhaat rantakaitaleet. Rannoista tunnetuin on hienohiekkainen kolmen kilometrin mittainen Plage Pereirejota reunustaa pinnoitettu kävelyväylä sekä mäntymetsikön tuntumassa kulkeva pyöräilyreitti. Ranta-alueelta löydät myös mm. skeittiradan, lasten leikkipaikan sekä nurmikaitaleet, jossa pelata vaikkapa pallopelejä. Plage Pereire on valvottu kesäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin ja siellä on käytettävissä suihku, wc sekä ramppi liikuntarajoitteisille. Rannan tuntumassa on maksuton pysäköinti. Plage Pereirestä etelään sijaitsee Plage des Arbousiers, todellinen lainelautailijoiden ja liitovarjoilijoiden paratiisi.

Dune du Pilat – Euroopan suurin hiekkadyyni

Reilut kymmenen kilometriä Arcachonista sijaitsee luonnon muovaama nähtävyys Dune du Pilat (Dune du Pyla), joka on todella vaikuttava ilmestys. Kyseessä on Euroopan suurin hiekkadyyni, jolla on pituutta noin 2,7 kilometriä, leveyttä noin 500 metriä ja korkeutta noin 110 metriä. 60.000.000 m³ vaaleaa hiekkaa sisältävä dyyni siirtyy ja muuttaa alati muotoaan tuulen pyörteissä ja dyynin valtaisan koon ymmärtää vasta sen rinnettä kavutessa. Voit nousta dyynin huipulle myös rinteeseen asennettuja rappuja pitkin, mutta mikään kevyt rasti se ei helteellä ole, menit sitten portaita tai rinnettä pitkin. Huipulle nousu oli kuitenkin jokaisen hikipisaran arvoinen, ja voi sitä voittajafiilistä valloituksen jälkeen!

Hiekkadyynin kupeessa on jokunen ravintola, juoma-automaatteja sekä pieniä matkamuistomyymälöitä. Käytettävissä on wc-tilat ja dyynin huipulla oli (ainakin meidän käynnin aikaan) ensiapuhenkilökuntaa päivystämässä defibrillaatorin kanssa. Arcachonista voi matkata Dune du Pilatiin joko bussilla (hinta noin 2 € /suunta) tai omalla autolla, ja miksei myös pyörällä. Ruuhkaisimpaan aikaan vapaan pysäköintipaikan löytäminen voi olla hieman työlästä, pysäköinti on maksullinen.

Arcachon – kenelle matkakohde sopii?

Olit sitten matkassa yksin, kaksin tai perheen kanssa, voin lämpimästi suositella lomaa Arcachonissa. Tämä on loistava kohde Sinulle, jos olet elämännautiskelija, joka arvostaa luonnonläheisyyttä, historiaa ja kaunista arkkitehtuuria. Hurmaannut viiniviljelmistä, pienistä keskiaikaisista kylistä tai viihdyt elämyksellisillä veneretkillä. Tykkäät hyvästä ruuasta, viinistä ja aurinkoisista rantapäivistä rauhallisessa, mutta silti mukavan eloisassa aidossa ranskalaisessa pikkukaupungissa. Tämän kaiken löydät Arcachonista!

Bon Voyage!

Arcachon – hyvä tietää

 • Lähin lentoasema sijaitsee Bordeauxissa (BOD), etäisyys 63 km ja ajoaika n. 50 – 60 min.
 • Bordeauxin keskustasta junayhteys Arcachonin keskustaan.
 • Arcachonin keskustassa runsaasti erityyppisiä ravintoloita. On hyvä huomioida, että nämä ovat pääsääntöisesti avoinna ainoastaan lounas- ja illallisaikaan.
 • Arcachonista järjestetään veneretkiä osteriviljelmille sekä Dune du Pilat hiekkadyyneille ja viehättävään Cap Ferretiin,
 • Arcachonissa ja lähiympäristössä useita hyviä pyöräilyreittejä niin ranta- kuin metsämaastoissa. Myös opastettuja pyöräretkiä.
 • Réserve naturelle nationale des prés salés d’Arès et de Lège-Cap-Ferret luonnonsuojelualue on ihanteellinen rekikohde lintubongaukseen.

Ranska – Covid-19 

Suomesta voi matkustaa Ranskaan ja EU-maista saapuvilta ei vaadita todistusta matkan syystä. Ranskaan saapumiseen riittää tavallisten matkustusasiakirjojen lisäksi todistus koronarokotuksesta. Hyväksytyt rokotevalmisteet ovat Pfizer, Astra Zeneca, Moderna ja Janssen. Henkilö katsotaan rokotetuksi, kun yhdestä Janssen-annoksesta on kulunut 28 vuorokautta tai toisesta Pfizer-, Moderna- tai Astra Zeneca -rokotteesta on kulunut 14 vuorokautta. Koronan sairastaneille riittää yksi rokoteannos, josta on kulunut 14 vuorokautta.

Suomesta saapuvilta rokottamattomiksi katsotuilta matkailijoilta vaaditaan todistus negatiivisesta PCR- tai antigeenitestistä, joka on tehty korkeintaan 72 tuntia ennen lähtöä. Määräys koskee yli 11-vuotiaita.

Lisäksi kaikkien matkailijoiden tulee esittää kirjallinen todistus, jonka lomakepohjan voi ladata Ranskan sisäministeriön verkkosivultaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan). Määräys koskee myös alle 11-vuotiaita.

Lisätietoa ulkomaalaisten saapumisesta Ranskaan löydät englanniksi Ranskan ulkoministeriön verkkosivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan). (lähde Suomen Suurlähetystö, Pariisi / finlandabroad.fi)

Koronaan liittyvät määräykset ja matkustusrajoitukset voivat muuttua nopeasti. Tarkistathan siksi aina ajantasaiset määräykset ja ohjeistukset virallisilta tahoilta. Kirjoituksen ohjeistus päivätty 15.6.2021 / 22.6.2021.

Ranskassa matkustaessasi

 • ota huomioon toistaiseksi voimassa olevat liikkumisrajoitukset
 • noudata tarkkaa hygieniaa, pese kädet usein ja huolellisesti
 • vältä lähikontakteja ja noudata turvavälejä
 • muista hengityssuojain
 • varaa matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa / täydennys 7.7.2021,  lähde finlandabroad.fi 

Seuraa viranomaisten tiedotusta ja ohjeita

Lisätietoja: Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

 

kirjoituksen covid-19 ohjeistukset tarkistettu ja täydennetty 7.7.2021,  lähde finlandabroad.fi 

.

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 25/06/2021 at 20:45

  Rokotukset tosiaan näyttävät avaavan ja helpottavan matkailua melkoisesti. Hyvä niin, itseäni ei ole kuvittanut oikein matkustella mahdollisten testien ja tai karanteenien vuoksi, mutta jos asiat etenevät kuten nyt näyttää, niin ehkä sitä pääsee lähiaikoina reissuun itsekin. Ranska voisi olla yksi hyvä vaihtoehto.

  • Reply Elämää ja Matkoja | matkablogi - travel blog 28/06/2021 at 14:32

   Matkustaminen on ollut kovin hankalaa viimeisen reilun vuoden ajan eikä oikeastaan kovin järkevääkään. Nyt rokotusten myötä päästään toivottavasti siirtymään uuteen normaaliin ja sen myötä jälleen näkemään ja kokemaan maailmaa, toki terveysturvallisuus huomioiden. Ulkoilma- ja luontoaktiviteetit ovat onneksi hyvä vaihtoehto ja niitä Arcachonissa löytyy!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.